ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Φωτογραφίες, πολύτιμα ντοκουμέντα

Η θέα της Ακρόπολης από το λόφο Φιλοπάππου (1865, φωτογραφία του Δημ. Κωνσταντινίδη)
Η θέα της Ακρόπολης από το λόφο Φιλοπάππου (1865, φωτογραφία του Δημ. Κωνσταντινίδη)
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13) παρουσιάζεται η έκθεση «Πόλη των μαρμάρων». Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αρχαία μνημεία της Αθήνας τον 19ο και τον 20ό αιώνα, και προέρχονται από τη φωτογραφική συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικού - Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

Πρόκειται για πολύτιμα φωτογραφικά ντοκουμέντα, που απεικονίζουν τα μνημεία, τη σχέση τους με το περιβάλλον, την παραμόρφωση της σημερινής Αθήνας. Τις μεταβολές που υπέστησαν τα μνημεία από αναστηλώσεις και βίαια ιστορικά γεγονότα (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Δεκέμβρη 1944, παρουσία ξένων στρατιωτών στην Ακρόπολη).

Οι φωτογραφίες είναι των Frederic Boissonnas, Αδελφών Ρωμαΐδη, Νίκου Ζωγράφου, Dmitri Kessel, Baron Paul des Granges, Πέτρου Μωραΐτου, Δημήτριου Κωνσταντίνου, Pascal Sebah.

Ο Frederic Boissonnas από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι και το 1931 επισκέφθηκε και φωτογράφισε την Ελλάδα δεκατρείς φορές. Οι φωτογραφίες του αποτελούν μοναδικής αξίας θησαυρό.

Οι Αδελφοί Ρωμαΐδη, Κωνσταντίνος και Αριστοτέλης, στα 1870 άνοιξαν φωτογραφείο στα Γιάννενα. Από το 1871 - 1876 έζησαν στην Πάτρα. Επειτα δημιούργησαν φωτογραφείο στην οδό Ερμού. Εισήγαγαν στην Ελλάδα τη μέθοδο της «φωτοτυπίας» ή «κολλοτυπίας» (collotype), για μαζική και φτηνή αναπαραγωγή φωτογραφιών.

Ο Νίκος Ζωγράφος, γεννήθηκε στη Σμύρνη (1881). Σπούδασε φωτογραφία στο Παρίσι και το 1905 επέστρεψε στη Σμύρνη. Το 1922, πρόσφυγας, ήρθε στην Αθήνα, όπου άρχισε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους της υπαίθρου και τις σκληρές συνθήκες ζωής και δουλειάς τους.

Ο Ουκρανός Dmitri Kessel το 1923 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έγινε επαγγελματίας φωτογράφος. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με το πολεμικό ρεπορτάζ. Ο Kessel ήρθε στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1944. Οι φωτογραφίες του από το ματωμένο Δεκέμβρη του 1944 αποτελούν πολύτιμη ιστορική καταγραφή.

Ο Baron Paul des Granges γεννήθηκε στην Καλαμάτα (1825). Οι γνωστές φωτογραφίες του (1865-1873) εικονίζουν αρχαιότητες, τοπία και «ξεχασμένες» περιοχές της Ελλάδας. Επισκέφτηκε και φωτογράφισε επίσης τη Μ. Ασία και την Παλαιστίνη.

Ο Πέτρος Μωραΐτης, σημαντικότατος φωτογράφος του 19ου αιώνα, σπούδασε ζωγραφική στο Σχολείο Τεχνών. Ανοιξε το πρώτο φωτογραφικό κατάστημα στην Αθήνα (1848). Γύρω στα 1868 ορίστηκε «φωτογράφος» του βασιλιά. Από το 1861 φωτογράφισε αρχαιότητες, μνημεία και παραδοσιακές φορεσιές από όλην την Ελλάδα.

Ωρες λειτουργίας:: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. - 8 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. - 3:30 μ.μ. τηλ.: 210. 3614.143.


Κυριακή 20/7
  • Γιάννης Χαρούλης
    Γιάννης Χαρούλης
    Σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο και στις 24/7 στη Ρεματιά Χαλανδρίου, το «Θέατρο Τέχνης» παρουσιάζει τους αριστοφανικούς «Ορνιθες». Μετάφραση - διασκευή: Βασίλης Ρώτας. Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Δευτέρα 21/7
  • Μουσικοθεατρική παράσταση των: Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, Τάση Χριστογιαννόπουλου «Το Αλφαβητάρι των Αστρων», στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (στο φεστιβάλ Νίκαιας) και στις 26/7στο θέατρο «Πέτρα». Μεγάλοι Ελληνες ποιητές (Σεφέρης, Καβάφης, Ρίτσος, Καρούζος κ.ά.) «συνομιλούν» με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
  • Τέσσερις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Βενεζουέλας: Σήμερα στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24/7 στο «Κατράκειο» Νίκαιας και στις 26/7 στο θέατρο «Αδωνης Καργιώτης» στην Καισαριανή. Είσοδος ελεύθερη.
  • Σήμερα (έως 24/7), ο θίασος «Mabou Mines» παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 «Το κουκλόσπιτο» του Ιψεν. Σύλληψη - σκηνοθεσία: Lee Breuer.
  • «Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα» του Χαράλαμπου Γωγιού, σήμερα και αύριο στην Πειραιώς 260 (χώρος Η).
  • Τις «Τρωάδες», παρουσιάζει (9.30μ.μ.) το «Εθνικό Θέατρο Αλβανίας» στο θέατρο Βράχων δήμου Βύρωνα.
  • Αφιέρωμα στη διαδρομή του Μάνου Χατζιδάκι, στο «Βεάκειο» (9.30μ.μ.), από τους: Νότη Μαυρουδή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Αναστασία Μουτσάτσου.
  • «Ορνιθες» στο Ηρώδειο
    «Ορνιθες» στο Ηρώδειο
    Στη «Ρεματιά» Χαλανδρίου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει (9μ.μ.) τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι.
Τρίτη 22/7
  • Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100, Γκάζι, 9μ.μ.) του δήμου Αθηναίων. Μετάφραση: Νίκος Χαραλαμπόπουλος. Διασκευή - σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης.
  • Συναυλία με το «Ταξίμ Τρίο» στο «Σχολείον».
Τετάρτη 23/7
  • Τις ευριπιδικές «Βάκχες» παρουσιάζει (9.30μ.μ.) το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στους Βράχους δήμου Βύρωνα. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος.
  • Τρία ελληνικά μουσικά σχήματα, στο «Σχολείον»: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σταύρος Λάντσιας, Γιώργος Καλούδης, «Trio Balkano» και «Imam Baildi».
  • Η Νάνα Μούσχουρη, σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο.
Πέμπτη 24/7
  • Συναυλία στο Ανοιχτό θέατρο Καισαριανής «Αν. Καλογιάννης» (9μ.μ.), του Νίκου Ξυδάκη. Συμμετέχει το κουαρτέτο «Οίστρον». Ερμηνεύτρια: Νανά Μπινοπούλου.
  • Αφρο - φλαμένκο με την Μπούικα, στο «Σχολείον».
Παρασκευή 25/7
  • Στο «Σχολείον», ήχοι του κόσμου με τον Ιρανό Σαχράμ Ναζερί (φωνητικά) και Αλί Ακμπαρ Μοραντί (ταμπούρ).
  • Στη «Ρεματιά» Χαλανδρίου σήμερα και αύριο (9μ.μ.) η Ακαδημία Καλών Τεχνών «Κεράλα Καλαμάνταλαμ» παρουσιάζει το κλασικό ινδικό έπος «Μαχαμπχαράτα».
  • Στην Επίδαυρο σήμερα και αύριο, οι ευριπιδικές «Φοίνισσες» από το «Αμφι - Θέατρο». Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.
  • Σήμερα και αύριο (9.30μ.μ.) στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τα έργα «Ο έρωτας τελειώνει τραγικά» (μουσική: Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης. Στίχοι - κείμενα: Αγαθή Δημητρούκα) και «Σκοτεινή μητέρα» (Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Στίχοι: Νίκος Γκάτσος).
  • «Το κουκλόσπιτο» στην Πειραιώς 260
    «Το κουκλόσπιτο» στην Πειραιώς 260
    Στο γκαράζ της Πειραιώς 260, σήμερα και αύριο, «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Σάββατο 26/7
  • Το Θεατρικό Εργαστήρι δήμου Βύρωνα, παρουσιάζει (9.30μ.μ., θέατρο Βράχων), το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω». Σκηνοθεσία: Λίλιαν Δημητρακοπούλου.
  • Στο αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης (Λ. Μαραθώνος 196) το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει (9μ.μ.) τη «12η νύχτα» του Σαίξπηρ.
  • Στο Ηρώδειο ο χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι «συνομιλεί» με τον γλύπτη Αντονι Γκόρμλυ, τον συνθέτη Σύμον Μπρζούσκα και 17 μοναχούς Σαολίν.
  • Στο καφέ «Νόστος» (25ης Μαρτίου 28, Αγ. Νικόλαος Αρτέμιδος, τηλ. 229 4025.843) στις 10μ.μ., συναυλία του Γιάννη Χαρούλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ