ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας

Συλλαλητήριο σήμερα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση αύριο στην Κομοτηνή στις 12 το μεσημέρι

Με συλλαλητήριο σήμερα στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά διεκδικώντας να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, που για τρίτο μήνα παραμένουν απλήρωτοι, βρίσκονται κάτω από την απειλή και τα παιχνίδια της εργοδοσίας ότι θα κλείσει τα εργοστάσια αν δεν πάρει νέα χρηματοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, επιβεβαίωσαν χτες, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, συντονισμένα. Παλεύουν για να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη γίνει καμία απόλυση και διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, 1.500 ευρώ άμεση οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο και προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, πάγωμα των δανείων των εργαζομένων κλπ.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Ομίλου στην Κομοτηνή, βρίσκονται οι φορείς του νομού και χτες μέσα από πλατιά σύσκεψη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι. Σε ένδειξη συμπαράστασης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι Γραμματείες Εβρου και Ροδόπης του ΠΑΜΕ στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων καθώς και την κινητοποίηση που αποφασίστηκε να γίνει την Πέμπτη στην Κομοτηνή και καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η ΟΕΚΙΔΕ. Καλούν τους εργαζόμενους του Ομίλου να απορρίψουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς που κάνει ο εργοδότης για να εξασφαλίσει πρόσθετα προνόμια.

Παρέμβαση της ΝΑΣ στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Το σοβαρό πρόβλημα των 110 εργαζομένων του ομίλου Λαναρά (πρώην Δούδος) στη Θεσσαλονίκη, έθεσε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ. Ο Γ. Ζιώγας κάλεσε τη διοίκηση της Νομαρχίας να αφήσει τα λόγια και να πάρει συγκεκριμένη θέση. Η διέξοδος, υπογράμμισε, βρίσκεται στη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων, χωρίς χαριστικές παροχές και δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, όπως ζητά ο επιχειρηματίας και συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, καθώς και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Επιτέλους, ο ίδιος ο Λαναράς πρέπει να πληρώσει για το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων, από τα υπέρογκα κέρδη που απέσπασε, και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται αγωνιστικός προσανατολισμός αντοχή και συντονισμός

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στον όμιλο ΛΑΝΑΡΑ και τον αγώνα των εργαζομένων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία μας απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και θέλει να θέσει ορισμένα βασικά ζητήματα για τις εξελίξεις που έχουν σχέση με τον Ομιλο Λαναρά, ώστε να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα για τον κλάδο, για να γίνει η πάλη του πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική.

ΠΡΩΤΟ: Η ΟΕΚΙΔΕ παλεύει με κριτήριο την υπεράσπιση, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων των εργαζομένων.

Με αυτό το κριτήριο αντιστέκεται τόσα χρόνια στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας τα εργατικά δικαιώματα.

Από τον Εβρο μέχρι τη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μην καταγράφει αυτή τη σημαντική προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας, η οποία σήκωσε ένα μεγάλο βάρος των πολύμηνων αγώνων, π.χ. στη Νάουσα μαζί με το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία, στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ και σε άλλες επιχείρησεις.

Σε όλους τους αγώνες η ΟΕΚΙΔΕ επιδίωξε επίμονα την πιο πλατιά συμπαράσταση χωρίς διακρίσεις και σε αυτό το κάλεσμα ο κλάδος μας είχε την αμέριστη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν απούσα και στη Νάουσα και στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ και στις άλλες μάχες που έδωσε ο κλάδος.

Είναι αυτή που τάσσεται χρόνια υπέρ της χρηματοδότησης του Λαναρά, που τάχθηκε υπέρ των «οικειοθελών απολύσεων» και εμπόδισε την πρόωρη συνταξιοδότηση των ανέργων του κλάδου μας.

Είναι αυτή που υπέγραψε την Εθνική Σύμβαση το 2006 με αύξηση 75 λεπτά του ευρώ και τη σύμβαση το 2008 με 1 (ένα} ευρώ την ημέρα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Ομοσπονδία μας ανέλαβε την ευθύνη της κινητοποίησης και του συντονισμού του κλάδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, τον κίνδυνο απολύσεων, τον κίνδυνο κλεισίματος μονάδων του ομίλου Λαναρά.

Με βάση την πείρα από παρόμοιες περιπτώσεις, την πείρα από τον αρνητικό ρόλο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα αιτήματα:

-- Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και κανονική πληρωμή στο εξής.

-- Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

-- 1.500 ευρώ άμεση οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο και προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου, πάγωμα των δανείων κ.ά.

Αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τα σωματεία και εγκρίθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων που έγινε την Τετάρτη 9 Ιούλη 2008, στην Αθήνα. Αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ στη συνάντηση της Ομοσπονδίας, των σωματείων και των άλλων φορέων, με το υπουργείο Απασχόλησης.

Στη συνάντηση αυτή αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, με ευθύνη του προέδρου της ΓΣΕΕ, της προέδρου του σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Πλεκτικής - Ιματισμού Θεσσαλονίκης και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επιχειρήθηκε η ανατροπή του διεκδικητικού πλαισίου που είχαν εγκρίνει οι εργαζόμενοι. Σαν αίτημα προβλήθηκε η νέα οικονομική στήριξη του ομίλου Λαναρά διανθισμένη με γνωστές παραπλανητικές θέσεις περί ελέγχου της χρηματοδότησης και την παρότρυνση να συνεχιστεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου.

Για την προώθηση αυτών των θέσεων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκλεισε αυθαίρετα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ο Λαναράς πήρε και ξαναπήρε επιχορηγήσεις και προνομιακά δάνεια και κάθε φορά δυνάμωνε η επιθετικότητα κατά των εργαζομένων.

Η πολιτική αυτή οδήγησε στο κλείσιμο των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ Β και της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Στη μείωση των εργαζομένων στη ΦΑΝΚΟ και την ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ, στην απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το λεγόμενο στρατηγικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες και οι όροι των τραπεζών προβλέπουν κάθε φορά κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ομίλου.

Η τοποθέτηση ορισμένων προέδρων, προεδρείων ή πλειοψηφιών διοικήσεων σωματείων που τάσσονται με τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, χρησιμοποιώντας αβάσιμους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά της Ομοσπονδίας κάνουν ζημιά στον κλάδο και είναι σε αναντιστοιχία με τη θέληση και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η ΟΕΚΙΔΕ χαράζει πορεία με μεγάλη ευθύνη, επιζητάει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη αυτού του αγώνα αλλά θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πάλη μας θα είναι σκληρή και επίμονη.

Χρειάζεται καλή οργάνωση, αντοχή, συντονισμό και αγωνιστικό προσανατολισμό που θα αποφεύγει τις παγίδες.

Ο φορέας του συντονισμού που μπορεί να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή εργατική αλληλεγγύη είναι η Κλαδική Ομοσπονδία που έχει δοκιμαστεί τόσα χρόνια και με τους στόχους και τις θέσεις της δίνει δύναμη στον αγώνα του κλάδου. Και ο συντονισμός είναι αναγκαίος πάνω στο πλαίσιο που διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά, την καταβολή των δεδουλευμένων, απορρίπτοντας τα παιχνίδια του ομίλου Λαναρά και των τραπεζών.

Η πείρα τόσων χρόνων από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η πείρα από την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος της πλουτοκρατίας, βοηθάνε να βγούνε ουσιαστικά συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για τον αγώνα μας. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο και έχει υποχρέωση να τον διεκδικήσει, παλεύοντας για μια ανάπτυξη που έχει κίνητρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των Λαναράδων».

«ΛΑΝΝΕΤ»
Κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Πέμπτη 17 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών «Lannet» του Ομίλου «Λαναρά», αν η εργοδοσία αρνηθεί και σήμερα να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα των δύο μηνών (Μάης, Ιούνης) που τους χρωστάει. Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πήρε στην προχτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Επίσης, αποφάσισε ότι αν η εργοδοσία δεν καταβάλλει τα χρωστούμενα ούτε και αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και την Παρασκευή, 18 Ιούλη. Παράλληλα, την Πέμπτη στις 10 το πρωί έχει οριστεί τριμερής συνάντηση μετά από αίτημα του συνδικάτου, στις 10 το πρωί στο υπουργείο Απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι στη «Lannet» διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ