ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με την υπογράμμιση της σταθερής θέσης για διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, που αναγνωρίζεται από την Αθήνα ως η μοναδική διαφορά της με τα Σκόπια, αναμένεται να απαντήσει με επιστολή του, πιθανότατα σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

Η επιστολή αυτή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, που αφέθηκε να διαρρεύσει σε ΜΜΕ της χώρας, θέτει τα ζητήματα αναγνώρισης της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, αναγνώρισης δικαιώματος διπλής ιθαγένειας σε πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο του εμφυλίου, καθώς και αποζημίωσης των περιουσιών που αυτοί οι άνθρωποι άφησαν πίσω, αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας την οποία θα χρησιμοποιεί παράλληλα η ελληνική διοίκηση στις περιοχές που κατοικούν «Μακεδόνες» μειονοτικοί.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι αναλαμβάνει το ρίσκο να διατηρήσει σχέσεις έντασης με την Ελλάδα, καθώς έχει εξασφαλίσει έμπρακτα την αμερικανική υποστήριξη, άλλωστε είναι γνωστό ότι η χώρα αυτή αποτελεί αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη διμερή (στρατιωτική) συμφωνία ΠΓΔΜ - ΗΠΑ. Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα, δεν έχει αντίρρηση να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το κρίσιμο ωστόσο ζήτημα, όπως από την πρώτη στιγμή υπογράμμιζε το ΚΚΕ και υπογραμμίζει και σήμερα, δεν είναι το όνομα, που μπορεί να έχει με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο τον όρο Μακεδονία, αλλά απαιτείται η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών να διώξει τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια, για να υπάρξει αρμονική συμβίωση στην περιοχή, χωρίς αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

Σε επιφυλακή στη Μελίτη

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις για αλυτρωτικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της άφιξης ομάδας πολιτών από την ΠΓΔΜ (υπολογίζονται σε 300) για το πανηγύρι της Μελίτης στις 20 Ιούλη, καλλιεργείται από τις αρχές κλίμα έντονης ανησυχίας, ενώ επίσημα δηλώνεται «εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε ως τουρίστες».

Πάντως δίνονται πληροφορίες από την κυβέρνηση για κινήσεις μελών της «Χρυσής Αυγής» που θα μεταβούν στη Μελίτη, με στόχο την αντιπαράθεση με τους «επισκέπτες» και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι, που είναι γνωστό ότι υποκινούνται από διάφορες υπηρεσίες και ιμπεριαλιστικά κέντρα, παίρνουν «θέσεις μάχης»...

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με αφιερώματα σε μεγάλους εργατικούς αγώνες και σε ηρωικές μορφές κομμουνιστών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα Πέμπτη, στην Ιστιαία (Εύβοια), εκδήλωση στην πλατεία της πόλης, στις 9 μ.μ.

Σήμερα Πέμπτη, στη Φαλάνη Λάρισας, με θέμα: «Στάσου ανυπόταχτος και δυνατός - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».

Αύριο Παρασκευή, στα Ανω Λιόσια, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του «Βορεινού» στη Ζοφριά.

Αύριο Παρασκευή, στο Λαύριο, στην πλατεία Ηρώων, εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα της πόλης.

Το Σάββατο 19 Ιούλη, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, στην πλατεία του χωριού στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή - λαϊκό αγωνιστή και παιδαγωγό Νίκο Πλουμπίδη.

Το Σάββατο 19 Ιούλη, στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στην κεντρική πλατεία στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Λουκάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και νήσων της ΚΝΕ.

Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις στελεχών οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ. επίσκεψη στο 6ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Ογκολογικό «Γεώργιος Γεννηματάς») αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Λίλα Καφαντάρη θα επισκεφτεί το ΙΚΑ της οδού Κεφαλληνίας στην Αθήνα.

-- Σήμερα Πέμπτη η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ στα πλαίσια της καμπάνιας για την Υγεία οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Την παρουσίαση των θέσεων θα κάνει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου & Κοτοπούλη, 1ος όροφος), η Αχτίδα Μεταφορών διοργανώνει εκδήλωση με νέους εργαζόμενους από την ΕΘΕΛ, με θέμα τα προβλήματα της νεολαίας και οι θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα σε σύσκεψη φορέων της περιοχής για τα προβλήματά της θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.

-- Σήμερα Πέμπτη σε πολιτική συγκέντρωση των ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λαού, τις θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει ο Χρ. Κολοβός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

-- Αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Αυλώνος διοργανώνει σύσκεψη στο Αυλωνάρι για τον «Καποδίστρια Β» με ομιλητή τον Γ. Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας.

-- Αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στην Μακρακώμη διοργανώνεται σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β» με ομιλητή τον Λ. Ψαρογιάννη, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.

-- Αύριο Παρασκευή συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ» θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στη Ν. Φώκαια Χαλκιδικής. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 19/7 στις 8.30 μ.μ. στον Αγιο Σεραφείμ σε σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β» θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας.

-- Το Σάββατο 19/7 η ΚΟ Νέας Περάμου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία της με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για την ΕΕ. Θα μιλήσει ο Χρ. Κολοβός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 19/7 η ΚΟ Οινοφύτων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Δηλεσίου, στις 8 μ.μ.. Θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας και ο Λ. Παυλόπουλος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Την Κυριακή 20/7 πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Μεσολόγγι στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη.

-- Τη Δευτέρα 21/7 στις 9 μ.μ. η ΚΟΒ Νέας Αρτάκης διοργανώνει συγκέντρωση στο δημαρχείο με ομιλήτρια τη Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Τετάρτη 23/7 η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την αντισεισμική θωράκιση, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Τ. Χρονάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Τετάρτη 23/7 η ΚΟ Μεγάρων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λυτάρα. Θα μιλήσει ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα στον ΑΝΤ1

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο, σήμερα Πέμπτη, στις 8 το βράδυ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση με εξόρμηση στο λαό

Με μαζικές εξορμήσεις απαντάει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στην προβοκατόρικη επίθεση που δέχεται το Κόμμα αυτήν την περίοδο, σχετικά με την υπόθεση COSMOTE - «Γερμανός». Σήμερα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα εξορμήσουν με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εργοστάσια, καράβια, νοσοκομεία, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές και γειτονιές του Πειραιά, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους όλης της Πειραιώτικης περιφέρειας σχετικά με την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ, που υπηρετεί το στόχο του αποπροσανατολισμού από τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΟΠ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισημαίνει επίσης: «Οι επιθέσεις δε θα σταματήσουν. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Γνωρίζουν καλά ότι το ΚΚΕ κανένας δε θα το βάλει στο χέρι. Αυτή είναι η δύναμή του, αυτή είναι η υποχρέωσή του, που προκύπτει από την ηρωική πορεία 90 χρόνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ