ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οχι άλλος χαμένος χρόνος: Η εργατική τάξη να δείξει τη δύναμή της

Με τους εργαζόμενους στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι ενώ παρακολουθούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι ενώ παρακολουθούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Μας πιάνει τρομερή αγανάκτηση και οργή, όταν συνειδητοποιούμε, ότι σήμερα και στην Ελλάδα και παγκόσμια υπάρχει πολύς πλούτος και υπάρχουν όλα τα μέσα για να ζήσουμε καλύτερα. Να δουλεύουμε λιγότερο, να αποδίδουμε περισσότερο, να παράγουμε περισσότερο στη δουλειά, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να αισθανόμαστε ασφάλεια, να μην έχουμε άγχος για το αύριο, να χαιρόμαστε ένα σύστημα κοινωνικής φροντίδας, που προλαμβάνει ασθένειες, όσα μπορούν να προληφθούν, και κυρίως μεγάλη σιγουριά για τα παιδιά μας. Αυτά τα μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν. Λένε ψέματα, για τα ελλείμματα, τα ταμεία δεν έχουν πολλά λεφτά, η ανταγωνιστικότητα και όλα τα άλλα».

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους εργαζόμενους στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος», όπου περιόδευσε χτες το πρωί. Αναφερόμενη στη ζοφερή για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα κατάσταση, σημείωσε πως έρχονται καινούριες «μπόρες» και πως το εργατικό κίνημα, πρέπει να ανασυνταχθεί, να παρέμβει οργανωμένα και προγραμματισμένα. «Η εργατική τάξη δεν έχει δείξει τη δύναμή της», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Οχι άλλος χαμένος χρόνος. Ηρθε η ώρα».

Οπως είπε, «υπάρχει μεγάλος πλούτος στην Ελλάδα, όμως αυτός ανήκει στους λίγους. Και πρέπει να σας πω, επειδή είναι μια περίοδος που συζητιέται πολύ για τα σκάνδαλα - και υπάρχουν σκάνδαλα βεβαίως - ο πλούτος των ιδιοκτητών αποκτιέται με τυπική νομιμότητα. Αυτό είναι το σοβαρό. Και πάνω σε αυτή τη νομιμότητα γίνονται και οι προσωπικές ανομίες. Η εκμετάλλευση η δική σας είναι νόμιμη. Το ότι δηλαδή, εσείς παράγετε τον πλούτο - οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, ό,τι υπάρχει σε αυτόν τον τόπο - και τον έχουν οι λίγοι, αυτό είναι νόμιμο. Το κατοχυρώνει η εξουσία των λίγων».

Μας γεμίζει ευθύνες η 90χρονη Ιστορία του Κόμματός μας

Η Αλέκα Παπαρήγα στην περιοδεία της στα πρακτορεία
Η Αλέκα Παπαρήγα στην περιοδεία της στα πρακτορεία
Ξεκινώντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο φέτος «κλείνει» 90 χρόνια ζωής και δράσης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ώρα να αναλύσει κανείς αυτή την Ιστορία, πρέπει όμως να σας πω, ότι εμείς αισθανόμαστε πολύ βαριές ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη, απέναντι γενικότερα στο λαό. Γιατί πίσω μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη περιουσία δράσης, παρακαταθήκης και συμβολής.

Ακόμα κι αν είχαμε κάποιες δύσκολες ή άσχημες στιγμές στην ιστορία μας, πρέπει να σας πω ότι ούτε μια μέρα το ΚΚΕ δεν αισθάνθηκε φόβο, δέος, δεν παραιτήθηκε από το κύριο, να υπερασπίζεται τους καθημερινούς αγώνες και τους γενικότερους στόχους και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, ποτέ δε σκεφτήκαμε να υπογράψουμε δήλωση μετανοίας στο σύστημα, στην κρατική και πολιτική εξουσία...

Δε θέλω να μιλήσω αναλυτικά για τα προβλήματά σας, τα ξέρετε. Και φαντάζομαι, δεν περιμένετε από μένα να τα ακούσετε. Βέβαια, κάθε κλάδος έχει και τα ιδιαίτερα προβλήματά του. Αλλά συνολικά, η εργατική τάξη της χώρας μας, και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν οξύτατα προβλήματα: Μισθών, συντάξεων, ασφάλειας στη δουλειά. Τα προβλήματα της Υγείας, της Παιδείας που αφορούν τα παιδιά μας. Η αντισεισμική θωράκιση, το πράσινο, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές».

Κυρίως αντιπαλεύουμε τα «νόμιμα» σκάνδαλα

«Πρέπει να συγκεντρώσετε την προσοχή σας σ' αυτό. Διότι ζούμε μια περίοδο, όπου ο ένας βγάζει στην επιφάνεια τα σκάνδαλα του άλλου. Κι αν δεν τα βγάζει η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, τα βγάζει η αμερικάνικη εταιρεία για τη "Ζήμενς", η τάδε εταιρεία για την "Ντόιτσε Τέλεκομ", τον ΟΤΕ, τη "Γερμανός" κλπ. Διότι και οι πλουτοκράτες, που έχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο ένας θέλει να εκτοπίσει τον άλλο, για να πάρει όλη την αγορά στο συγκεκριμένο κλάδο. Και αυτή την περίοδο τα σκάνδαλα, τα οποία υπάρχουν, δεν είναι ανυπόστατα, όμως χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο για να αποπροσανατολίσουν. Να δημιουργήσουν την εντύπωση στον κόσμο, ότι άμα πολεμήσουμε τα σκάνδαλα, άμα κάποιοι πάνε στη φυλακή, θα ζήσουμε καλύτερα. Είναι ψέμα! Το σύστημα παράγει τα σκάνδαλα και ζει χάρη στα σκάνδαλα και χάρη στη διαφθορά των ανθρώπων.

Το θέμα, λοιπόν, είναι και τα σκάνδαλα να αντιπαλέψουμε, αλλά κυρίως να αντιπαλέψουμε το νόμιμο. Παραδείγματος χάριν, οι επιλογές της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί με διάφορες συνθήκες. Οι συγχωνεύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι νόμιμες, τυπικά. Εμείς δεν έχουμε στη συνείδησή μας, και με την ψήφο μας, δε νομιμοποιήσαμε τίποτα. Μην αποπροσανατολιστείτε».

Ερχονται καινούριες μπόρες

«Μέσα σε αυτή την μπόρα που έχουμε, πρέπει να προετοιμαστούμε για καινούριες μπόρες. Πέρασαν αρκετά μέτρα την τελευταία 20ετία, δίχως μεγάλες αντιστάσεις από τους εργαζόμενους, για διάφορους λόγους. Εχει σημασία να προετοιμαστούμε γι' αυτά που έρχονται. Τι μπορούμε να πετύχουμε; Να δυσκολέψουμε. Να μετριάσουμε τις συνέπειες. Να αποσπάσουμε και κάποια κατάκτηση, αν μπορούμε. Μιλάω για αυτή τη φάση. Χρειάζεται πάνω απ' όλα, να ανασυγκροτηθεί, να αναγεννηθεί το κίνημα της εργατικής τάξης. Που σημαίνει, οι εργαζόμενοι να κινητοποιούνται με ταξική αντίληψη, όχι να διαπραγματευόμαστε, όπως διαπραγματεύονται οι ηγεσίες, συμβάσεις του 3% - 4% και να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Πόσα θα κερδίσουμε πρέπει να διαπραγματευόμαστε».

«Η εργατική τάξη δεν έχει δείξει τη δύναμή της. Ερχονται καινούριες μπόρες: Απολύσεις, συγχωνεύσεις καινούριων επιχειρήσεων, και με τις συγχωνεύσεις απολύονται. Μεταφέρονται κεφάλαια στο εξωτερικό, γιατί η πλουτοκρατία στην Ελλάδα έχει βγάλει τόσα χρήματα, που μπορεί να μεταφέρει τα κεφάλαιά της και στην Ευρώπη και αλλού. Με απολύσεις πάλι. Ερχονται καινούριοι νόμοι».

«Σμπαράλιασμα» με... ασφάλεια!

«Εχετε ακούσει την ευελφάλεια. Είναι ένας καινούριος όρος, εμείς δε θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε, τα άλλα κόμματα, τα "μοντέρνα", τον χρησιμοποιούν. Είναι ευελιξία και ασφάλεια.

Σύμφωνα με αυτόν το νόμο τα πάντα θα είναι με ευελιξία... Και, υποτίθεται, σου υπόσχονται ότι μέσα σε αυτή την ευελιξία, θα έχεις μια ασφάλεια. Θα γενικευτούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση θα απλωθεί πιο πολύ και η ασφάλειά σου θα είναι η εξής: Αντί να πάρεις σύνταξη ως τα 67 που έχουν σήμερα, να πας μέχρι τα 71. Η ασφάλεια θα είναι τα επιδόματα φτώχειας, 1.000 ευρώ το χρόνο. Η ασφάλειά μας θα είναι τέτοια. Αφού μας δώσουν μια κατραπακιά, το πολύ - πολύ μετά θα μας στείλουν στους φιλανθρώπους να μας δίνουν συσσίτια.

Στην ΕΕ αποφασίστηκε το εξής πράγμα: Να περάσει ένας νέος όρος στις εργασιακές σχέσεις, όπου θα χωρίζεται ο χρόνος παραμονής σας στη δουλειά - αυτό τώρα το προετοιμάζουν - σε ενεργό και μη ενεργό. Εάν κάποια στιγμή έχετε λιγότερη δουλειά ή διακόπτεται η ροή των εφημερίδων, σταματάει το ρολόι και θεωρείται ότι είσαι μέσα στη δουλειά, αλλά δεν έχεις δουλέψει πλήρες ωράριο. Μπορεί να αφαιρείται - δεν ξέρω - και ο χρόνος που πάτε στην τουαλέτα...

Επομένως, σου λένε: Σήμερα ήσουν 8 ώρες στη δουλειά, αλλά εγώ υπολόγισα ότι πραγματικός χρόνος δουλειάς είναι οι 7 ώρες ή οι 6. Αρα θα πληρωθείς για 6 ώρες και θα έρθεις αύριο να κάνεις τις δύο ώρες που δεν έκανες σήμερα. Οχι που δεν έκανες, που εκτιμήθηκε ότι δεν είχες δουλειά στο χρόνο εργασίας. Και θα φτάσει να δουλεύει κάποιος και 11 ώρες την ημέρα! Και σου λένε: Εάν δουλεύεις 11-12 ώρες την ημέρα, κάθε 4 μέρες θα σου δίνουμε ένα 11ωρο ρεπό και μετά θα ξανάρχεσαι. Με αυτή τη λογική.

Αυτό σημαίνει σμπαράλιασμα. Πρώτα απ' όλα με αυτή τη διάταξη του χρόνου θα παίρνεις λιγότερη αμοιβή. Θα πάμε να μετράμε τα λεπτά για την αμοιβή και στο τέλος θα καταργηθούν και οι συλλογικές συμβάσεις. Και θα πουν το εξής: Εγώ τώρα θα ορίζω την αμοιβή κατά χώρο, δεν μπορώ να την ορίσω κατά κλάδο, πού ξέρω, το πρακτορείο "Ευρώπη" δουλεύει έτσι, το "Αργος" μπορεί να έχει πιο εντατική δουλειά, άρα χωρίζονται έτσι τα πράγματα. Και καταλαβαίνετε τι θα πει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Που και τώρα έχουν υπονομευτεί, γιατί είναι ψίχουλα.

Είναι τέτοια η αναδιοργάνωση της δουλειάς. Δε θα την κάνουν σε ένα χρόνο. Στην Ελλάδα ίσως θέλουν μια 5ετία. Οταν όμως την οργανώσουν, θα έχει περάσει».

Δρομολογείται η «κάρτα Υγείας»

«Δεύτερο. Θα καθιερώσουν ηλεκτρονική κάρτα για την Υγεία, σαν αυτές τις πιστωτικές που έχουμε. Και εκεί θα πουν: Είσαι 50 χρονών; Θα κάνεις τόσες εξετάσεις, ελάχιστες, κι αν αρρωστήσεις προβλέπουμε με βάση τις φαρμακευτικές εταιρείες να χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα. Δηλαδή προκαθορίζουν, τι θα σου κάνουν εάν αρρωστήσεις. Οχι με ιατρική γνωμάτευση εκείνη τη στιγμή, αλλά με το τι οι φαρμακευτικές εταιρείες διαθέτουν στην αγορά για φάρμακα. Αλλά, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει μόνο η ασθένεια, υπάρχει κι ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ίδια ασθένεια, ένας να πεθάνει, ένας να σωθεί. Δηλαδή θα σου προκαθορίσουν ένα πλαφόν παροχών, που όταν περάσει, τέλειωσες. Η κάρτα εξαντλήθηκε. Είναι σαν να σου βάζουν στο Ταμείο κάποια χρήματα, ελάχιστα, και σου λένε εξαντλήθηκαν.

Σας λέω, λοιπόν, δύο από τα καινούρια μέτρα, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί και μεθοδεύεται η προώθησή τους. Σκεφτείτε τα παιδιά μας, τα οποία ξεκινούν τη ζωή, οι νέοι άνθρωποι, 40 ετών και κάτω, από πολύ χειρότερες συνθήκες από μας. Στο διά ταύτα. Τι γίνεται;

Αυτά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή. Στη Βουλή βρίζονται, γιατί ο ένας βγάζει στην πιάτσα τα σκάνδαλα του άλλου. Εκεί θα βρίζονται. Τι είπες, τι είπα, να ανοίξουμε το λογαριασμό... Εμείς παρεμβαίνουμε και σε αυτά, αλλά έτσι περνάνε όλα τα άλλα και στην επικαιρότητα δεν υπάρχει»...

Πανωλεθρία των κομμάτων εξουσίας και ταξική αντεπίθεση

Αναφερόμενη στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος. Προγραμματισμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. (Δε λέμε κάθε μέρα να κάνεις και μια απεργία, αλλά εν πάση περιπτώσει, προγραμματισμένη για να συντάξουμε τις δυνάμεις να αποκρούσουμε αυτά τα μέτρα). Δεύτερο. Τα δύο κόμματα εξουσίας πρέπει να πάθουν πανωλεθρία, σε κάθε ευκαιρία. Είτε αναφερόμαστε σε συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες, είτε αναφερόμαστε σε πολιτικές.

Η πανωλεθρία αυτή - θα το πω καθαρά - πρέπει να ενισχύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα τις ταξικές δυνάμεις, αυτούς που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και να κάνουν και θυσίες, αυτούς που είναι μπροστά, και στο πολιτικό επίπεδο κριτήριο ικανότητας του λαϊκού κινήματος να αντισταθεί, είναι πόση δύναμη έχει το ΚΚΕ. Το λέω καθαρά και αποφασιστικά: Είμαστε το κόμμα εκείνο, που έχουμε καθαρή γραμμή απέναντι στα μονοπώλια».

Εσείς μας κάνετε να απαντάμε σε αυτούς

«Είδατε αυτές τις μέρες ότι γίνεται μια επίθεση στο ΚΚΕ. Βγάλανε ότι έχουμε το "Γερμανό". Η στοιχειώδης λογική: Είναι δυνατόν το ΚΚΕ να το αφήσουν να κάνει μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας στις τηλεπικοινωνίες και η "Ντόιτσε Τέλεκομ" αγόρασε ΟΤΕ και "Γερμανό" για να μας αποζημιώσει; Δε χρειάζεται, δηλαδή, να έχεις στοιχεία. Και φυσικά εμείς δεν έχουμε κανένα στοιχείο, γιατί δεν έχουμε καμία σχέση. Εννοώ η απόδειξή μας είναι το μηδενικό. Βγάζουν ολόκληρη ιστορία: "Το ΚΚΕ έχει δολάρια", "το ΚΚΕ πληρώθηκε από κει"...

Δεν είναι τυχαίο αυτό. Γιατί κάθε φορά που γίνονται σκάνδαλα απαντάνε: "Το ΚΚΕ έχει κι αυτό σκάνδαλα"; Γιατί; Γιατί είμαστε εκείνη η δύναμη, η οποία δεν περιορίζεται να παλεύουμε τα σκάνδαλα και "τον κλέψαντα του κλέψαντος", αλλά παλεύουμε εναντίον κομμάτων, φορέων και εκπροσώπων και εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών. Η επιχείρηση θα πέσει στο κενό. Ηδη αρχίζουν να τα παίρνουν πίσω.

Και πρέπει να σας πω το εξής: Εμείς σαν Κόμμα είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και στον έλεγχο, στο εξής ζήτημα: Παλεύουμε με συνέπεια και ικανότητα τα προβλήματά σας; Οτιδήποτε δείτε κενό και στραβοπάτημα, να μας ελέγξετε, να μας τραβήξετε από τα αυτιά. Εδώ η εργατική τάξη είναι ανοιχτή να μας ελέγξει. Είναι κι από τους μόνους που δεχόμαστε έλεγχο.

Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ που "κολλάει" δίπλα στο σύστημα, ή ο Καρατζαφέρης. Ειλικρινά, δε μας ενδιαφέρει. Αν απαντάμε, απαντάμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να μάθετε την απάντησή μας. Είσαστε εσείς που μας κάνετε να απαντάμε σε αυτούς. Αλλιώς δε χρειαζόταν ούτε να απαντήσουμε στις ηλιθιότητες και τις ψευτιές που λένε. Μπορούσες να σηκώσεις το νόμο και να πεις δεν απαντάω. Αλλά είστε εσείς και είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε».

Μία είναι η αλλαγή: Η εργατική

«Αυτό είναι το ζήτημα. Μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Αλλά εδώ θέλει ολόκληρη την εργατική τάξη, συμμαχία με τα άλλα στρώματα. Ας πούμε σε κάθε κλάδο, εδώ υπάρχουν για παράδειγμα οι εφημεριδοπώλες, υπάρχουν και οι μικροί. Εμείς είμαστε με τους μικρούς μεσαίους. Υπάρχουν οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, που χτυπιούνται αυτοί και χτυπιόμαστε κι εμείς, μέσω του χτυπήματος της αγροτικής παραγωγής.

Εμείς προτείνουμε αυτή τη συμμαχία, τη συμμετοχή των εργαζομένων, την προγραμματισμένη αντίσταση, όχι την ευκαιριακή και την τυχάρπαστη, και το μεθοδευμένο αγώνα, να αποκρούσουμε τα καινούρια που έρχονται και στο τέλος να πάθουν πανωλεθρία τα κόμματα εξουσίας και όσοι συμβιβάζονται με αυτούς. Και να ανοίξουμε το δρόμο για μια ριζική αλλαγή και να το πω καθαρά: Μία είναι η αλλαγή, η εργατική. Δεν υπάρχει άλλη αλλαγή, όλες οι άλλες είναι μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος.

Εχουμε θέσεις για όλα τα ζητήματα, για την Υγεία, για την πρόληψη, για την Παιδεία, τα ναρκωτικά, για τους σεισμούς, για τις φωτιές, δηλαδή υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το αδιέξοδο είναι το πολιτικό αυτή τη στιγμή. Ποιοι μας κυβερνούν, ποιος είναι ο συσχετισμός δύναμης. Η ΕΕ, η πλουτοκρατία. Αυτοί δημιουργούν ένα αδιέξοδο κι αυτό εμείς πρέπει να το αντιπαλέψουμε. Σε μια μέρα δε θα έρθουν τα πράγματα πάνω - κάτω, αλλά να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο πάλης. Ο,τι κάναμε μέχρι τώρα ήταν λίγα και όχι πάντα σωστά».

Μας ληστεύουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες

Σε ερώτηση για το τραπεζικό σύστημα και τι «βλέπει» το ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ απάντησε: «Το τραπεζικό σύστημα είναι η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Μας έχουν βάλει στο χέρι οι τράπεζες με δάνεια στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά κλπ. παίρνεις ένα δάνειο 60.000 ευρώ για επισκευές και το πληρώνεις για 20 - 25 χρόνια και συνέχεια είσαι στις 60.000. Κι άντε οι 60.000 να πέσουν στις 55.000. Μέχρι να πεθάνεις θα πληρώνεις. Και σκέφτεσαι "αν πεθάνω εγώ τι θα γίνει το παιδί μου, που θα έχει να πληρώνει";

Ποιες είναι οι θέσεις μας: Καλοί μισθοί. Εμείς λέμε 1.400 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Είναι μία άμυνα. Δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Πρόγραμμα λαϊκής στέγης. Διότι δε δανείζεσαι για να πάρεις κότερο. «Κλείνεις τρύπες». Εμείς προτείνουμε μια πολιτική που δε χρειάζεται να δανειστείς. Ας πούμε, λέμε για τα νέα ζευγάρια να παίρνουν δάνεια με ελάχιστο τόκο, χαμηλότατα και άτοκα, πολύ μακράς πνοής, στο βαθμό που δεν υπάρχουν προγράμματα λαϊκής στέγης, για να πάρουν ένα σπίτι να ζήσουν.

Μας ληστεύουν οι τράπεζες, αυτό είναι φανερό, κι όμως δεν μπορούμε από αυτό το ληστή να απαλλαγούμε. Σήμερα μας ληστεύουν οι τράπεζες, σε λίγα χρόνια θα μας ληστεύουν όλους οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατί όταν με την κάρτα του ΙΚΑ δε θα ικανοποιείς τις ανάγκες σου Υγείας για το παιδί σου, τον εαυτό σου, τη μάνα σου, θα 'ρθει η στιγμή που θα κάνεις ιδιωτική ασφάλιση - και δεν πλασάρω τις ασφαλιστικές εταιρείες - για να εξασφαλίσεις συμπληρωματικό στην Υγεία ή όταν πεθάνεις να αφήσεις κάτι για τα χρέη.

Και τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν αλλάξει τα συμβόλαια. Για τους νέους, που δεν έχουν πολλά χρήματα να ασφαλιστούν, είναι καλύτερα τα συμβόλαια, άμα περάσεις τα 45 - 50 δε σε ασφαλίζουν. 'Η σε ασφαλίζουν με τεράστια ποσά. Θα ελέγχουν και το DNA της γιαγιάς μας. Δηλαδή άμα είσαι γερός, τι να το κάνεις; Ασφαλίζεσαι μήπως αρρωστήσεις.

Πώς θα γλιτώσουμε από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες; Είναι πολιτικό το ζήτημα. Και στις τράπεζες δε "βάζουν χέρι". Αντε κάτω από την πίεση, τα επιτόκια να τα κάνουν πιο σταδιακά. Τώρα αυξάνονται τα επιτόκια, ξανά. Μόνο το δάνειο. Η ΔΕΗ; Οι αυξήσεις που πήρατε ήταν ανάλογες με τις αυξήσεις αυτών των ειδών; Οχι.

Πώς να γλιτώσουμε από τις τράπεζες; Να γλιτώσουμε από αυτή την εξουσία. Να διεκδικήσουμε. Η Παιδεία είναι δωρεάν; Σκεφτείτε τα, είστε νέοι. Ερχονται πολύ χειρότερες μέρες, ειλικρινά, δεν κινδυνολογούμε, τα λέγαμε από χρόνια και μας έλεγαν ότι είμαστε υπερβολικοί. Τώρα γνωρίζουμε. Ηρθε η ώρα. Οχι άλλος χαμένος χρόνος»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ