ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανταλλαγή επιστολών συναίνεσης με Γ. Παπανδρέου

Το θέατρο της ανταλλαγής επιστολών ανεβάζουν κατακαλόκαιρο οι δύο μονομάχοι για το θέμα του «μαύρου πολιτικού χρήματος», ανταλλάσσοντας φραστικές κόντρες επί της διαδικασίας και επιχειρώντας να αποκρύψουν τη συναίνεση επί της ουσίας.

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος απέστειλε απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας μία προς μία τις προτάσεις του για τη «διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων και επιμένοντας στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει συμμετοχή. Η θεατρική παράσταση των δύο μονομάχων αποσκοπεί, αφ' ενός, στο να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τις μίζες της «ΖΗΜΕΝΣ» και, αφ' ετέρου, στο να βγουν και από πάνω και να εμφανιστούν ως τιμητές της διαφάνειας και της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής...

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία της Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο «ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων», όπως πρότεινε στην πρώτη επιστολή του ο Κ. Καραμανλής.

Στη χτεσινή επιστολή του ο πρωθυπουργός επιμένει στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, χαιρετίζοντας μάλιστα «πρόσφατες δημόσιες ομολογίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ» από τις οποίες, όπως σημειώνει, «αντλούνται χρήσιμα συμπεράσματα για τα μέτρα που χρειάζονται». Στη συνέχεια όμως καταρρίπτει τις άλλες διαδικαστικές προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ περνώντας στην αντεπίθεση τον εγκαλεί για «την επιθετικότητά του εναντίον της Δικαιοσύνης». Αναφορικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επικαλούμενος το προηγούμενο της παρόμοιας επιτροπής για εξοπλιστικά, υποστηρίζει ότι η σύστασή της «θα οδηγούσε σε συγκάλυψη».

Το βέβαιο είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται σταθερά από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση. Παρά τις διακηρύξεις της περί σεβασμού στη Δικαιοσύνη, είναι ολοφάνερες οι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Αλογοσκούφης στήριξε απόλυτα τον επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, «αγνοώντας» ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε κακουργηματικές πράξεις για το σκάνδαλο της εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον Οργανισμό. Σε συνέντευξή του στον «Σκάι», ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΟΤΕ πολύ καλό μάνατζερ και τίμιο άνθρωπο. Για την εξαγορά της εταιρίας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» υποστήριξε ότι ήταν μια κίνηση που λειτούργησε υπέρ του ΟΤΕ και της «Cosmote» και υποβάθμισε την ποινική δίωξη λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη ελέγχει αυτή τη στιγμή κάποιες διαστάσεις της συγκεκριμένης συναλλαγής.

Για εκστρατεία υπέρ της... διαφάνειας, καθώς και για πρωτοβουλίες με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση μιλάει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαλκιδική, στο δημαρχείο της Ιερισσού συνεδρίασε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, σε δήλωση του αναφέρει ότι «ο κ. Καραμανλής παραμένει στη λογική της αναβολής και της συγκάλυψης. Δε δεσμεύεται για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Δεν αναφέρεται καν στη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δε λέει κουβέντα για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλου του θεσμικού οπλοστασίου της Πολιτείας, σε σχέση με τη ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από τη δραστηριότητα της Siemens».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα βιώνει δύο ειδών κρίσεις: μία θεσμική κρίση με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά και μία οικονομική κρίση, την οποία νιώθει στην τσέπη του ο Ελληνας πολίτης». Βέβαια, και από τις δύο το ΠΑΣΟΚ παίρνει αποστάσεις, σαν να μην είναι στελέχη του που έχουν παραδεχτεί ότι μετέφεραν μαύρα χρήματα στο ταμείο του, σαν να μην είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η ίδια η ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που και ως αντιπολίτευση στηρίζει, για να την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Λεονταρισμοί Τατούλη

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει στραμμένη την προσοχή της στις κινήσεις του Π. Τατούλη που εμφανίζεται αποφασισμένος, ξανά, να μην ψηφίσει νομοσχέδιο που θα περιορίσει την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Τη σχετική δήλωση έκανε προχτές το βράδυ σε ανοιχτή συνάντηση με διάφορους «μπλόκερς». Επιπλέον, χαρακτήρισε την κομματική πειθαρχία «μέγκενη» του πολιτικού συστήματος. Αναφερόμενος στο δικομματισμό πρόβλεψε ότι «φθάνει το τέλος του δικομματισμού, όπως τον γνωρίζουμε, και θ' αναπτυχθούν καινούρια πράγματα, συμφωνίες και συνεργασίες από πολιτικές προσωπικότητες».

Στη μνήμη του Τάσου

Στις 20 Ιούλη συμπληρώνονται 10 χρόνια χωρίς το σύντροφο Τάσο Ξανθόπουλο. Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ στην ανασυγκρότηση και το 6ο Συνέδριο είχε σημαντική προσφορά στην κρίσιμη περίοδο της ανασυγκρότησης της Οργάνωσης, από πολλές υπεύθυνες θέσεις. Ο θάνατος τον βρήκε μέλος του ΣΠ Αθήνας και γραμματέα της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών.

Σε μια ζεστή εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του στις 15 Ιούλη στο «Συρμό», σύντροφοι και φίλοι του από την Αθήνα συγκέντρωσαν 520 ευρώ και τα προσφέρουν στο ΚΣ της ΚΝΕ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με αφιερώματα σε μεγάλους εργατικούς αγώνες και σε ηρωικές μορφές κομμουνιστών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα, Παρασκευή, στα Ανω Λιόσια, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του «Βορεινού» στη Ζοφριά.

Σήμερα, Παρασκευή, στο Λαύριο, στην πλατεία Ηρώων, εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα της πόλης.

Αύριο, Σάββατο, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, στην πλατεία του χωριού στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στο μεγάλο κομμουνιστή - λαϊκό αγωνιστή και παιδαγωγό Νίκο Πλουμπίδη.

Αύριο, Σάββατο, στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στην κεντρική πλατεία στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Λουκάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και νήσων της ΚΝΕ.

Αύριο, Σάββατο στην Πύλο, στην κεντρική πλατεία στις 8:30 το βράδυ, με θέμα «Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες ενωμένοι για την κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου». Θα μιλήσει ο Α. Κατσάς, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, δικηγόρος και ο Θ. Μπολέτης, γραμματέας του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στους αγώνες του ΚΚΕ και των μεταναστών και θα ακολουθήσει συναυλία.

Τη Δευτέρα 21 Ιούλη, στην Πλατεία Συνοικισμού στην Κόρινθο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός: Εμπόρευμα ή λαϊκό δικαίωμα». Θα μιλήσουν ο Ζαχάρης Γ., μέλος του ΚΚΕ, αθλητής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας και η Τσαρπού Χ. μέλος του Ν.Σ της ΚΝΕ, αθλήτρια. Θα ακολουθήσει συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Αυτοαποκαλύπτονται

Κάθε μέρα που περνάει, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσθέτει και νέες αποδείξεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη νέα προβοκάτσια που στήθηκε κατά του ΚΚΕ, στην αντικομμουνιστική επίθεση που εξελίσσεται. Χτες, επανερχόμενος, όπως ο εγκληματίας που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος, ο Γ. Παπανδρέου, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από το ΚΚΕ να υπογράψει... «δήλωση νομιμοφροσύνης» ή, αλλιώς, «να βγει στο βουνό να κάνει επανάσταση»!

Παρά το γελοίο των δηλώσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έτσι, επιβεβαιώνει, μια ακόμα φορά και πιο καθαρά, πως είναι η ηγεσία του που υποκινεί, οργανώνει και προωθεί την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ. Επιβεβαιώνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την καταγγελία που έκανε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η προβοκάτσια περί, δήθεν, σχέσης του ΚΚΕ με το σκάνδαλο της αγοράς της επιχείρησης «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που οργάνωσε και «χέρι χέρι» με τον Καρατζαφέρη και ΛΑΟΣ, να εκτελεί την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ. Αυτήν την προβοκάτσια, συντηρεί καθημερινά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με εναλλασσόμενες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και των ηγετικών στελεχών του, γύρω από τα οικονομικά του ΚΚΕ κι ενώ, ήδη, αποκαλύφθηκε η προβοκάτσια τους, ενώ επίσης ο Θ. Τσουκάτος, ο τέως «στρατηγός τους» τους «κάρφωσε» ότι τα έπιασαν από τη «ΖΗΜΕΝΣ».

Οι αντικομμουνιστικές εμμονές και η εμπλοκή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε αντιΚΚΕ προβοκάτσιες, ασφαλώς δεν μπορεί να εξηγηθούν, απλώς, με το στρίμωγμα με τις αποκαλύψεις για τον ομολογημένο χρηματισμό και τη διαπλοκή του κόμματός του, των κομμάτων εξουσίας που είναι βουτηγμένα στη διαπλοκή, τις μίζες και τη διαφθορά με τις επιχειρήσεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους. Και την πρακτική ότι τα κόμματα εξουσίας που πιάνονται στα πράσα, επιδιώκουν να διαχέουν τις ευθύνες τους για το όργιο της διαπλοκής τους με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στο ΚΚΕ, που δεν έχει καμιά εμπλοκή και ευθύνη για την αντιλαϊκή πολιτική τους που γεννά τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ έχουν μακρύ παρελθόν στις αντιΚΚΕ προβοκάτσιες και τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Είναι γνωστές δηλώσεις που, κατά καιρούς, έκαναν ηγετικά στελέχη, απευθυνόμενα στο ΚΚΕ, ιδιαίτερα όταν γίνονταν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις (αγροτικές και εργατικές) είτε φοιτητικές κινητοποιήσεις, πως «το ΚΚΕ δρα στα όρια της νομιμότητας»! Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Χτυπώντας το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες, που ανοιχτά παλεύει και προβάλλει στην εργατική τάξη και στο λαό την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί, για να έρθουν στο προσκήνιο των εξελίξεων με τη δική τους λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία, επιχειρούν να χτυπήσουν το ίδιο το εργατικό, το λαϊκό κίνημα για να αποτρέψουν κάθε ριζοσπαστικοποίηση κάθε αμφισβήτησή τους. Και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κάνουν γιατί ο λαός ταυτίζει στη συνείδησή του την πολιτική τους και το ΚΚΕ έχει συμβάλλει τα μέγιστα σ' αυτό. Πρέπει να του ανακόψουν τη δράση, να το αποδυναμώσουν. Πολιτικά φαίνεται δεν μπορούν. Και χρησιμοποιούν άθλιες συκοφαντίες.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Το ΚΚΕ, στην ενενηντάχρονη ηρωική πορεία του αντιμετώπισε θύελλες και δεν τα δίπλωσε. Δηλώσεις νομιμοφροσύνης δεν έκανε και δε θα κάνει σε κανέναν. Τη δύναμή του αντλεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το δίκαιο που εκφράζει για τα λαϊκά συμφέροντα και μόνον στους εργαζόμενους δίνει λογαριασμό. Οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν, δεκαετίες τώρα, πως κάθε επίθεση στο ΚΚΕ είναι προπομπός για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό και είναι υπόθεση των εργαζομένων να καταδικάσουν το δικομματισμό, να εγκαταλείψουν και τα δύο κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζικά.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ