ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Πλοία λαϊκή περιουσία για ναυτιλία υπέρ των λαϊκών αναγκών

Εμπαιγμός και προσπάθεια αποπροσανατολισμού η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που ανακάλυψε «στρεβλώσεις του δίκαιου ανταγωνισμού»!

Απροκάλυπτο εμπαιγμό και προσπάθεια αποπροσανατολισμού σε βάρος των νησιωτών, των επιβατών, συνολικά των εργαζομένων αποτελεί η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να επιβληθούν πρόστιμα σε 14 - δηλαδή όλες - τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι το γεγονός ότι η απελευθέρωση όχι μόνο δε μείωσε τις τιμές αλλά οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη και στην επιδείνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα, η Διεύθυνση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, εντόπισε «στρεβλώσεις του δίκαιου ανταγωνισμού» στην «τιμολογιακή τους πολιτική», σε «προσφορές συμπαιγνίας» όπως τις χαρακτηρίζει και «περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων». Ομως, ο του θαύματος, η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει καθοριστεί στις 9 Οκτώβρη δηλαδή... κατόπιν τουριστικής περιόδου.

Η εισήγηση προσπαθεί να συγκαλύψει πόσο επικίνδυνη είναι για τα λαϊκά συμφέροντα η πολιτική της ανταγωνιστικότητας. Να «κουκουλώσει» τις ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που συστρατεύτηκαν με τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης - το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τον εναρμόνισε με την ελληνική νομοθεσία - απελευθερώνοντας την ασυδοσία των εφοπλιστών. Ωστε σήμερα ανεξέλεγκτοι να λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με τα εισιτήρια - φωτιά, να εγκαταλείπουν νησιά και να συνθλίβουν ναυτεργατικά δικαιώματα.

Η «απελευθέρωση» επιδείνωσε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε σχόλιό του για τα καρτέλ στην ακτοπλοΐα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση εμπαίζει τον ελληνικό λαό όταν δηλώνει, μετά τη "διαπίστωση"(!) για ύπαρξη καρτέλ στην ακτοπλοΐ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι θα επιβάλλει πρόστιμα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες!!!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με τους εφοπλιστές αποφάσισε τις νέες αυξήσεις και τη γενναία επιδότησή τους με 70 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ το 2001, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ, υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπόσχονταν ότι θα μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων και ότι θα βελτιωθούν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η απελευθέρωση, όχι μόνο δε μείωσε τις τιμές, αλλά ότι οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη και στην επιδείνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Για το ΚΚΕ οι διακοπές είναι αναφαίρετο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας. Η ναυτιλία για να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, πρέπει η εξουσία να περάσει στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων και τα πλοία να γίνουν λαϊκή περιουσία.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε, διεκδικώντας ΣΗΜΕΡΑ:

  • Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
  • Ασφαλή και σύγχρονα πλοία.
  • Ναυτεργάτες με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΡΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΔΑΡΙΓΚ»
Τέσσερα χρόνια περιμένουν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα!

Με την κάλυψη της κυβέρνησης και οχυρωμένος πίσω από τη Δικαιοσύνη, ο εργοδότης έχει αφήσει απλήρωτους τους 180 εργάτες

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» (όμιλος Κουταλίδη) στη Χαλκίδα, έβαλε λουκέτο, αφού πρώτα φρόντισε να «χρωστάει» παντού και πέταξε στο δρόμο τους 180 εναπομείναντες εργαζόμενους (είχε απολύσει περίπου 150 μέχρι τότε), χωρίς να τους δώσει δεκάρα τσακιστή από τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε (δώρα, επιδόματα και αποζημιώσεις). Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και ο «Γολγοθάς» των εργαζόμενων, που προσπαθούν, παρατημένοι στο έλεος της τύχης τους από κυβέρνηση και εργοδοσία, να πάρουν τα λεφτά που τους χρωστούν.

Είναι εξοργιστικό ότι την ίδια στιγμή που με δικαστικές - και μάλιστα ταχύτατες - αποφάσεις «καρμπόν» οι απεργίες των εργατών για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, οι 180 εργαζόμενοι της «ΔΑΡΙΓΚ» ταλαιπωρούνται τέσσερα χρόνια για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. «Τα πράγματα έχουν φτάσει πια στο απροχώρητο», μας είπαν χαρακτηριστικά ο Ζάχος Χαλιώτης, πρόεδρος του σωματείου και ο Γιώργος Ορφανός, ταμίας.

Στην ερώτησή μας πώς ζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία 4 χρόνια, η απάντηση ήταν: «προσπαθούν». Οπως μας είπαν οι συνδικαλιστές, περίπου 20 εργαζόμενοι από τους 180, που προσπαθούν να συμπληρώσουν τα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη, απασχολούνται στα διάφορα προγράμματα στο Δήμο και τη Νομαρχία. Ο Γιώργος Ορφανός είναι ένας από αυτούς. Οπως μας είπε, απασχολείται σε 18μηνο πρόγραμμα στο δήμο με 4ωρη απασχόληση, 400 ευρώ μισθό και 22 ένσημα το μήνα. Οι εργαζόμενοι που είναι κάτω από 45 ετών, όπως μας είπαν, βρίσκουν λίγο πιο εύκολα μεροκάματο, σε σχέση με αυτούς που είναι πάνω από 45 ετών.

Σύμφωνα, με τις τελευταίες εξελίξεις, η εκδίκαση της αγωγής (12/6/2008) που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αναβλήθηκε για το Φλεβάρη του 2009, επιμηκύνοντας βασανιστικά το χρόνο της ταλαιπωρίας τους. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας έχει προχωρήσει και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πλειστηριασμός.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από δικαστική παρέμβαση του Ομίλου Κουταλίδη, για την αλλαγή της χρήσης των 55 στρεμμάτων στα οποία βρίσκεται και το εργοστάσιο, μια και στα σχέδια του εργοδότη ήταν - σύμφωνα με πληροφορίες - η κατασκευή εμπορικού κέντρου, πολυτελών κατοικιών, κλπ.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτω από την πίεση πήρε πίσω τις απολύσεις

Σε «πάγωμα» των δύο τρομοκρατικών απολύσεων που πραγματοποίησε προχτές, αναγκάστηκε η εργοδοσία του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά από τη δυναμική παρέμβαση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκανε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Η κοινοπραξία των εταιρειών που έχει αναλάβει την εκτέλεση των έργων, προχώρησε σε απόλυση 2 εργαζομένων, μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων, που τόλμησαν να αντιδράσουν σε αντεργατική και απάνθρωπη πρακτική προϊσταμένου.

Αμεσα, χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο οργάνωσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εργοδοσίας και απαίτησε να ανακληθούν οι απολύσεις και να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, που τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται και με την παράλληλη κοινή προσπάθεια (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ, εργοδοσίας) να στηθεί διασπαστικό εργοδοτικό σωματείο στο χώρο.

Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι «παγώνει» τις απολύσεις μέχρι τη Δευτέρα οπότε θα τις ανακαλέσει. Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση παραμένουν οι εργαζόμενοι.

«ΜΙΝΕΡΒΑ»
Στάσεις εργασίας

Με τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να καταδικαστούν οι πολιτικοί ένοχοι

Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στις συρματουργία ΔΑΡΙΓΚ, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σημειώνει: «Η υπόθεση των εργαζομένων της συρματουργίας ΔΑΡΙΓΚ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας του συστήματος, της πολιτικής που στηρίζεται και στηρίζει τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι που στερήθηκαν το δικαίωμα στη δουλειά, στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικά τους χρήματα και ταλαιπωρούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Τα παιχνίδια της κωλυσιεργίας είναι εμφανέστατα και εκθέτουν την κυβέρνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάθε αρμόδια αρχή. Το ΚΚΕ απαιτεί να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους εργαζόμενους, με ευθύνη της κυβέρνησης, να διεκδικηθεί αποφασιστικά το αίτημα της πλήρους - σταθερής εργασίας και σε κάθε περίπτωση να απαιτηθεί μαζικά ουσιαστική προστασία των ανέργων. Αυτήν την ώρα που εξελίσσεται σχέδιο αρπαγής των μηχανημάτων με τα τεχνάσματα και την εμπλοκή της "Εμπορική - leasing" χρειάζεται σθεναρή αντίσταση, και το ταξικό κίνημα μπορεί να συμβάλλει στην περιφρούρηση του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να στηρίζουν ή να ανέχονται άλλο την πολιτική και τις πολιτικές δυνάμεις που τους βγάζουν τα μάτια. Δεν μπορούν να ανέχονται άλλο την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και τους οδήγησε στην ανεργία και στην παρακράτηση των χρημάτων τους. Τώρα, είναι ανάγκη να συναντηθούν με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ