ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Δύο χιλιάδες απολύσεις στη ΣΟΝΥ - ΕΡΙΚΣΟΝ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σε απολύσεις δύο χιλιάδων εργαζομένων - στο σύνολο των 12.000 - προχωρά ο σουηδο-ιαπωνικός όμιλος «Sony - Ericsson» μέσα σε ένα χρόνο σε όλες τις μονάδες του στον πλανήτη, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ομίλου Σουζάνα Αντερσον στη Στοκχόλμη, σε μια προσπάθεια να περικοπούν τα έξοδα της επιχείρησης, φυσικά για να αυξηθούν τα κέρδη. Επίσης ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ένα πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» της λειτουργίας των μονάδων του ομίλου, ενώ όπως υποστήριξε ο γενικός διευθυντής Ντικ Κομιγιάμα «θέλουμε έναν όμιλο πιο ανταγωνιστικό, πιο ευέλικτο, πιο προσοδοφόρο». Πράγμα που σημαίνει ότι το... μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με απολύσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς και ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους καπιταλιστές.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνδέουν την «Εργκένεκον» με τα Κατεχόμενα

Από τις πρόσφατες συλλήψεις ανώτερων στρατιωτικών στην Τουρκία

Associated Press

Από τις πρόσφατες συλλήψεις ανώτερων στρατιωτικών στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίθεση στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξαπέλυσε χθες ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Χασίπ Καπλάν, συνδέοντας το σκάνδαλο της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον», υποστηρίζοντας ότι συνδέεται και με την Κύπρο και τα Κατεχόμενα.

Οπως υποστήριξε ο Χ. Καπλάν σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην υπογραφή μίας συμφωνίας με το ψευδοκράτος, υπογράμμισε ότι «η "Εργκένεκον" έχει διασυνδέσεις με τα Κατεχόμενα, καθώς οι απαγωγές, τα καζίνο, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η μαφία των ακινήτων συνδέονται με την προαναφερθείσα οργάνωση. Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε πως αυτό δε σας ενδιαφέρει, γιατί αφορά την Τουρκία».

Στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» αναφέρεται ότι διενεργούνται ανακρίσεις σχετικά με 20 αξιωματικούς, οι έξι εκ των οποίων είναι επιτελικοί συνταγματάρχες και σημειώνεται ότι οι έρευνες, που διεξάγονται στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεκον», επεκτάθηκαν και σε εν ενεργεία αξιωματικούς, καθώς η Εισαγγελία των Αεροπορικών Δυνάμεων μελετά απόρρητο έγγραφο, το οποίο κάνει λόγο για την ύπαρξη παράνομης οργάνωσης στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι ο εισαγγελέας, που έχει αναλάβει τις έρευνες της υπόθεσης «Εργκένεκον», Ζεκεριγιά Οζ, δεν ενέταξε την έκθεση σχετικά με τους εν ενεργεία αξιωματικούς στο κατηγορητήριο, αλλά την έστειλε στο Γενικό Επιτελείο.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέχρ Μοτακί, σε ομιλία του στην Αγκυρα, χαιρέτισε τη νέα «θετική προσέγγιση» των δύο χωρών, μετά και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατσάν.

Τέλος, σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», υποστηρίζεται ότι «Τούρκοι και Αρμένιοι διπλωμάτες πραγματοποίησαν στις 8 Ιούλη μυστική συνάντηση στη Βέρνη της Ελβετίας, σε μία προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες δε διατηρούν διπλωματικές σχέσεις».


ΑΜΠΧΑΖΙΑ
«Οχι» στο γερμανικό... σχέδιο

ΣΟΧΟΥΜΙ.--

Απέρριψε χτες ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπαγκάπς, το...«ειρηνευτικό σχέδιο» της Γερμανίας (που προβλέπει την αποκήρυξη της βίας από τις δύο πλευρές, την εξασφάλιση της επιστροφής των Γεωργιανών προσφύγων στην Αμπχαζία και τη δυνατότητα η Αμπχαζία να γίνει αυτόνομη μέσα στη Γεωργία) κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, στην πόλη Γκάλι της Αμπχαζίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Αμπχαζία θα καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες αν δεν αποσύρει πρώτα η Γεωργία τα στρατεύματά της από το Φαράγγι Κόντορι, ενώ τόνισε ότι το καθεστώς της Αμπχαζίας δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγματεύσεις, καθώς «η Αμπχαζία είναι μια ανεξάρτητη Δημοκρατία».

Από τη μεριά του, ο Στάινμάγιερ σημείωσε ότι η Γεωργία και η Αμπχαζία βρίσκονται μακριά από μια συμφωνία και «θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση χτες το βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, όπου ο τελευταίος τόνισε ότι το σχέδιο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», όμως επανέλαβε ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γεωργιανών προσφύγων στην Αμπχαζία «στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο» καθώς πρέπει «πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε ένα «γενικό χρονοδιάγραμμα» για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Τζορτζ Ου. Μπους και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας ακόμα έφηβος, ο 21ος από την αρχή του έτους, έχασε τη ζωή του στο Λονδίνο σε επίθεση με μαχαίρι. Για «επιδημία» κάνουν λόγο οι βρετανικές αρχές, καθώς τον τελευταίο χρόνο μόνο σημειώθηκαν 7.428 αδικήματα και επιθέσεις με μαχαίρια. Δεύτερο στη λίστα έρχεται το Μάντσεστερ με 2.294 σχετικά αδικήματα το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Τη σύλληψη δύο Αράβων πολιτών του Ισραήλ και τεσσάρων Παλαιστινίων, που κατοικούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ, με την κατηγορία σύστασης και πρόθεσης συμμετοχής σε ένα «τοπικό δίκτυο της Αλ Κάιντα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ στην πόλη Γκάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν μια γυναίκα και ένα 13χρονο αγόρι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έφεραν εκρηκτικά και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην κατοικία υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν ξημερώματα Παρασκευής στην Τρίπολη του Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Μπαμπ αλ - Τεμπανέχ, όταν ένα όχημα πλησίασε σε οδόφραγμα του στρατού, χωρίς να σταματήσει στο σήμα και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον οδηγό...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκίνησαν χθες οι συνομιλίες αξιωματούχων της ινδικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφορικά με τη συμφωνία των δικλείδων ασφαλείας της πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, στην οποία αντιτάχθηκαν έντονα τα αριστερά και ΚΚ της χώρας, τονίζοντας ότι υποθηκεύει στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δεν αποδέχτηκε τελικά την παραίτηση του πρωθυπουργού του Βελγίου Ιβ Λετέρμ ο βασιλιάς Αλβέρτος Β`, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν ο Λετέρμ θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή θα συνεχίσει με το υπάρχον σχήμα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διαρροή ουρανίου διαπίστωσε η γαλλική εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων «Areva» σε πυρηνικό της εργοστάσιο στη Ν/Α Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα είναι πιθανό να ξεκίνησε πριν από χρόνια». Ηδη, απεστάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει το εργοστάσιο στην περιοχή Ρομάν-σιρ-Ιζέρ, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στο μέγεθος της διαρροής.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ενέκρινε την πρόωρη απελευθέρωση του Σερβοβόσνιου Ντούσκο Τάντιτς, καθώς έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της 20χρονης ποινής του.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από κράτηση μιας μέρας αφού είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και ανάμειξη σε υπόθεση διαφθοράς, σε σχέση με διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, ενέργεια που οδήγησε το συγκεκριμένο κόμμα σε αποχώρηση από τη Βουλή καταγγέλλοντας πολιτική σκοπιμότητα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην αναστολή χορήγησης κονδυλίων ύψους έως και 630 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουλγαρία προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν οι αρχές της Βουλγαρίας δε δράσουν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με το BBC.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τα 90ά του χρόνια συμπλήρωσε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, στο χωριό Κούνου στη νοτιοανατολική Νότια Αφρική, όπου μεγάλωσε. Σε μήνυμά του στο λαό της Νότιας Αφρικής, ο Μαντέλα κατήγγειλε τις κοινωνικές ανισότητες, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο έλεος της φτώχειας και κάλεσε τους πλούσιους να βοηθήσουν τους φτωχούς.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Οι Πρόεδροι της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, Εβο Μοράλες, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες, αντίστοιχα, υπέγραψαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη βολιβιανή πόλη Ριμπεράλτα, συμφωνία ανάπτυξης και προστασίας της περιοχής του Αμαζονίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ