ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του, που αναφέρεται στις χτεσινές ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, τονίζει τα ακόλουθα:

«Ο πρωθυπουργός δύο πράγματα είπε: Οτι σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια και ακόμα χειρότερη πολιτική και ότι αυτή την πολιτική είναι η κυβέρνηση αποφασισμένη να την περάσει με όλα τα αντιλαϊκά μέσα.

Από την άλλη ο Γ. Παπανδρέου και πάλι υποκρίθηκε, διότι επιχείρησε να εμφανίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως διαφορετική από της ΝΔ.

Οσον αφορά τα σκάνδαλα και τις μίζες, οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του Γ. Παπανδρέου έδειξαν και πάλι ότι ο πρωθυπουργός βλέπει μόνο την καμπούρα του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου μόνο την καμπούρα της ΝΔ.

Τα δήθεν μέτρα διαφάνειας για το πολιτικό χρήμα, που ακούστηκαν, είναι εμπαιγμός. Οσες πόρτες υπάρχουν για να παρουσιάζονται τα πράγματα ως διαφανή, άλλες τόσες λειτουργούν για να περνάει η αδιαφάνεια.

Ο καβγάς για το πάπλωμα καλά κρατεί.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη οδό από το να εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συμπαραταχτούν στη δράση με το ΚΚΕ».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αντιδραστική σύμπλευση στο όνομα της διαφάνειας

Προωθούν από κοινού νομοθετική ρύθμιση για την ονομαστικοποίηση των εισφορών και την επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων

Motion Team

Υποδαυλίζεται σε καθημερινή βάση και από διάφορες πλευρές η αντιΚΚΕ επίθεση με αιχμή του δόρατος τον έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν από κοινού το νέο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, που θα επιτρέπει και «νομιμοποιεί» την επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων στο όνομα της διαφάνειας των οικονομικών. Φυσικά, υποκρίνονται ότι με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το κυρίαρχο ζήτημα, η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα και τις μίζες και η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την πρόταση της κυβέρνησης για ονομαστικοποίηση των εισφορών, φροντίζοντας για το σκοπό αυτό να αλλάξει τα σχετικά άρθρα του «Οικονομικού Κανονισμού» του Κινήματος. Επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι πίσω από τις κοκορομαχίες επί της διαδικασίας κρύβεται η πλήρης ταύτιση επί της ουσίας, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρότεινε και εγκρίθηκε χτες από το Εθνικό Συμβούλιο η διάταξη για ονομαστικοποίηση των εσόδων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το άρθρο 7 του «Οικονομικού Κανονισμού» τροποποιείται ως εξής: «Η πλήρης διαφάνεια στα έσοδα του Κινήματος διασφαλίζεται με την ονομαστικοποίηση όλων των εσόδων ανεξαρτήτως ποσού είτε αυτά αφορούν συνδρομές μελών είτε αφορούν έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις (κουπόνια) ή κάθε άλλη προβλεπόμενη πηγή». Ορίζεται ακόμα ότι «όλες οι εισροές χρημάτων στο Κίνημα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού λογαριασμού». Αναφορικά με τις δαπάνες, η διαφάνεια «διασφαλίζεται με την πραγματοποίηση όλων των πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με ονομαστικές επιταγές». Η εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά επιτρέπεται για ποσά έως τα 1.000 ευρώ.

Δήθεν ευαισθησία από το ΠΑΣΟΚ

Υποσχέσεις και θα και από τους δύο, δήθεν ευαισθησία για τα λαϊκά προβλήματα, στην πραγματικότητα στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου

Eurokinissi

Υποσχέσεις και θα και από τους δύο, δήθεν ευαισθησία για τα λαϊκά προβλήματα, στην πραγματικότητα στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου
Στο πλαίσιο της επίδειξης φιλολαϊκού προσωπείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παρουσίασε επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο «δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Πρόκειται για μέτρα που εκφράζουν την πολιτική φτωχοκομείου και των επιδομάτων. Ουσιαστικά, επιχειρείται εξαπάτηση του λαού με τα περί «στήριξης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης της ελληνικής οικογένειας», καθώς πουθενά δε γίνεται κουβέντα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης», «επιδόματος θέρμανσης» κλπ. Στο άλλο κεφάλαιο για τη «λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» γίνεται μόνο λόγος για «μείωση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων» και πουθενά δε θίγεται η πηγή της ακρίβειας που είναι τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Αποδοχή από τη ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε πρόθυμος να υιοθετήσει τις εποικοδομητικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στη Διακομματική Επιτροπή που θα λειτουργήσει τον Οκτώβρη για τα οικονομικά των κομμάτων. «Είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε κάθε γόνιμη ιδέα, απ' όπου κι αν προέρχεται», τόνισε από την Αρχαία Ολυμπία ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μόνη της αν δεν ακολουθήσει μέχρι το τέλος το ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε αποφασισμένοι, εάν - και πάλι - υπάρξει άρνηση, εάν - και πάλι - επιχειρηθεί υπονόμευση, να προχωρήσουμε, με δική μας νομοθετική ρύθμιση», είπε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος «οχυρώθηκε» πίσω από το γράμμα του νόμου αναφορικά με τα οικονομικά των κομμάτων, όταν κλήθηκε να σχολιάσει «την άρνηση του ΚΚΕ να γίνει οικονομικός έλεγχος στα ταμεία του». «Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή, τηρούν τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ευ. Αντώναρος.

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να «αποκεφαλίσει» τον Γ. Ζορμπά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θεσμική αλλαγή που δεν αφορά το πρόσωπο. «Οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι θέμα προσώπων, αφορούν στη θωράκιση της χώρας από την παραοικονομία», είπε, επικαλούμενος ότι με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί για την πρόληψη και την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ ενσωματώνονται ορισμένες από τις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών που είχαν επισημάνει δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα στην Αρχή.


ΑΧΤΙΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αντιλαϊκές πολιτικές οδήγησαν τον ΟΣΕ σε οριακή λειτουργία

Η πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων που ακολούθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει σήμερα τον ΟΣΕ σε οριακή λειτουργία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων και την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών, η διάσπαση του ΟΣΕ και ο διαχωρισμός της υποδομής από την εκμετάλλευση υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων και οδηγεί σε αυξήσεις των εισιτηρίων και σε μείωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τα συχνά σιδηροδρομικά ατυχήματα, οι πολύωρες καθυστερήσεις, η κατάργηση δρομολογίων μαζί με μια σειρά άλλα μέτρα που παίρνονται ενάντια στους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, ενάντια στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, σπουδαστές και τις οικογένειές τους, που χρησιμοποιούν το σιδηρόδρομο για τις μετακινήσεις τους.

Με την υπογράμμιση ότι η ίδια πολιτική είναι αυτή που «γεννά» τα κάθε είδους σκάνδαλα και αφήνει έδαφος για κυκλώματα, η Αχτίδα Μεταφορών του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους επιβάτες του σιδηροδρόμου να καταδικάσουν:

  • Την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα σκάνδαλα που αυτή θρέφει.
  • Τον αντικομμουνισμό, τις ψευτιές και τις προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ, που εξαπολύει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
  • Τον πρόστυχο αντικομμουνισμό της εποχής των στρατοδικείων και της Μακρονήσου, που προωθεί ο ΛΑ.Ο.Σ.

Παράλληλα, τους καλεί:

  • Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ που 90 χρόνια αγωνίζεται για το δίκιο των εργαζομένων. Το κόμμα που άντεξε στον αντικομμουνισμό και τις διώξεις. Με το ΚΚΕ που δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό.
  • Να αγωνιστούν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για σύγχρονες δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες με φθηνό εισιτήριο και ζώνες δωρεάν για τους εργαζόμενους. Για σιδηρόδρομο 100% δημόσιο που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο και θα είναι ενταγμένος σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Για ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.
  • Να κάνουν το βήμα, εγκαταλείποντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, το λαϊκό μέτωπο των εργατών, των φτωχών αγροτών και των μικρών ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική. Για να καταργηθούν τα μονοπώλια, να γίνουν λαϊκή περιουσία όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ