ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

Στη μάχη της κατάσβεσης, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Δύσκολη ήταν η χτεσινή νύχτα στα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο

ICON

Δύσκολη ήταν η χτεσινή νύχτα στα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο
Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χτες στις 11.40 το πρωί στο χωριό Αγιος Ισίδωρος του Δήμου Αταβύρου και προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα εναπομείναντα δάση του νησιού. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, στην οποία συμμετείχαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο έργο της πυρόσβεσης βοήθησαν στελέχη, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Ρόδου του ΚΚΕ. Στον τόπο της πυρκαγιάς από νωρίς το μεσημέρι ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Περδικάρης και ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Λ. Κοτσαδάμ.

Η φωτιά αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα. Το ένα ήταν νοτιοανατολικά προς το χωριό Σιάνα και το άλλο, το πιο επικίνδυνο, κατευθυνόταν από το χωριό Λαέρμα προς τη Λίνδο. Νωρίς το απόγευμα, η φωτιά έκαιγε σε χαράδρα της περιοχής. Στον τόπο της καταστροφής βρέθηκαν 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα, έξι αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα. Αργά το απόγευμα, η φωτιά πέρασε από το τοπικό οδικό δίκτυο και με μέτωπο χιλιομέτρων κατευθυνόταν προς τη Λίνδο, ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες να μην περάσει το δρόμο προς το μοναστήρι Θάρρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα σκαπτικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, που δεν υπάρχουν στην περιοχή, έκαναν την εμφάνισή τους στις πέντε το απόγευμα, ενώ δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος για να συντονίσει τους πολίτες, που εθελοντικά έσπευσαν να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Σημαντικές ελλείψεις

Οσον αφορά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, το κλιμάκιο της Λίνδου διαθέτει 11 πυροσβέστες αντί για 17, ενώ το κλιμάκιο Απόλλωνα που εδρεύει στο Δήμο Καμείρου και διαθέτει δύναμη και για το Δήμο Αταβύρου, έχει 7 μόνιμους πυροσβέστες αντί για 17. Τα κενά καλύπτονται την αντιπυρική περίοδο από τους συμβασιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως στάλθηκε με ελικόπτερο 15μελές πεζοπόρο τμήμα, ενώ το απόγευμα πέταξε με μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας αποστολή 80 πυροσβεστών. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού με 12 οχήματα.

  • Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι στο όρος Κίσσαβος, στην περιοχή του οικισμού Κόκκινο Νερό, στη Λάρισα.

Σημειώνεται ότι έγιναν δύο προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό από αμέλεια και για τις δύο φωτιές.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ιδιωτικοποίηση και καρκινογόνος καύση!

Αυτό αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή

Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή, καθώς προκρίθηκε η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και των συμβάσεων παραχώρησης στην κατασκευή και λειτουργία των σχετικών υποδομών. Ανάλογα δε με τις προσφορές που θα καταθέσει το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκτέλεση έργων υποδομής, δεν αποκλείεται και η χρησιμοποίηση της καρκινογόνου μεθόδου της καύσης!

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και ανατροπή των όποιων περιφερειακών σχεδιασμών, αφού οι ιδιώτες θα επιλέγουν την πιο πρόσφορη γι' αυτούς μέθοδο επεξεργασίας, με μόνο κριτήριο βέβαια το μεγαλύτερο κέρδος. Επίσης, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια για τη λαϊκή οικογένεια.

Μέσα στο φθινόπωρο, άλλωστε, όπως είπε με το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση θα έχει καθορίσει «τις προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι φορείς τους θα προχωρήσουν, αλλά και τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, δύο στη Φυλή και από μία στο Γραμματικό και την Κερατέα. Παραμένει έτσι, το Θριάσιο ως ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του. Το συνολικό κόστος των έργων υπολογίζεται σε 400 με 500 εκατ. ευρώ.

Για άλλη μια φορά, χτες, η κυβέρνηση δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 1.500 ανεξέλεγκτες χωματερές, με στόχο να παραμείνουν σε λειτουργία 492. Σημειώνουμε ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης επιτρέπουν την αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ηγεσιών των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που τόσα χρόνια δεν υλοποίησαν έναν εθνικό σχεδιασμό στη διαχείριση των σκουπιδιών, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ «ΤΑΦΡΟΥ 66»
Διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

Να μπει τέρμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για περίπου μια εικοσαετία με τις πλάτες του κράτους του δικομματισμού, απαίτησαν χθες εκατοντάδες κάτοικοι του Νομού Ημαθίας, που απέκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα της «τάφρου 66», δίπλα στον οικισμό Πολυπλατάνου του Δήμου Ειρηνούπολης.

Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν, για άλλη μια φορά, μέσα στο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες ψάρια βγήκαν νεκρά στην επιφάνεια. Το οξυγόνο στο νερό μηδενίστηκε, εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν οι δεκάδες βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία, που χύνουν ανεξέλεγκτα τα ανεπεξέργαστα απόβλητά τους στην «Τάφρο 66».

Μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών παρασύρθηκαν από το ρεύμα και, μέσω του ποταμού Αλιάκμονα, κατέληξαν στο Θερμαϊκό κόλπο. Σημειώνεται ότι με το νερό αυτό οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους και κοπάδια αιγοπροβάτων. Πολλές φορές αρκετά από τα ζώα, στη συνέχεια, πέφτουν νεκρά στις όχθες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, μόνο στο Νομό Ημαθίας το ρυπαντικό φορτίο των βιομηχανιών μεταποίησης ροδάκινου είναι ισοδύναμο με εκείνο που δημιουργούν 1.500.000 κάτοικοι. Και όλο αυτό το ρυπαντικό φορτίο χύνεται στην «τάφρο 66» σε διάστημα περίπου 2 μηνών, όσο διάστημα, δηλαδή, η λειτουργία των βιομηχανιών βρίσκεται στο ζενίθ.

Νομάρχης και δήμαρχοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αρνούμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ και οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια της Νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησαν καθυστερημένα. Οι βιομηχανίες δε λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς, πετούν τα απόβλητα ανεπεξέργαστα στην τάφρο και προσφεύγουν δικαστικά για να μην πληρώσουν ποτέ τα πρόστιμα που μπαίνουν από τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τέτοια περίπτωση επιβολής προστίμου μπορεί να κάνει και 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει και να πληρωθεί, αν τελικά καταδικαστεί ο βιομήχανος!

ΒΕΡΟΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΝΑΟΥΣΑ
Απλήρωτοι οι σχολικοί φύλακες

Σε κλείσιμο των Δημαρχείων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρούν σήμερα οι αντίστοιχοι δήμοι, απαιτώντας από το κράτος την καταβολή του συνόλου των δαπανών μισθοδοσίας στους σχολικούς φύλακες των δήμων αυτών.

Ενημέρωση για το πρόβλημα της μη καταβολής των δαπανών μισθοδοσίας στους σχολικούς φύλακες είχε, προχτές το πρωί, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, σε συνάντηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων που προσκάλεσε η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου. Το ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους σχολικούς φύλακες και στο Δήμο της Βέροιας, υπογραμμίζοντας τη συνευθύνη των δήμων για την ανοχή που έχουν δείξει στην αντιπρονοιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ανέδειξε, επίσης, την ευθύνη του κράτους για τον κοινωνικό τομέα της πρόνοιας, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ τις οποίες έθεσαν και προς ψήφιση στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τους τελευταίους μήνες οι χρηματοδοτήσεις έπαψαν να αποστέλλονται στους δήμους, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν επιβαρυνθεί οι δημοτικοί προϋπολογισμοί: Για το δήμο Αλεξάνδρειας με 10 εργαζόμενους 400.000 ευρώ, για το δήμο Βέροιας με 26 εργαζόμενους 700.000 και για το δήμο Νάουσας με 7 εργαζόμενους 250.000 ευρώ. Επίσης, πρόσφατα κοινοποιήθηκαν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες οι σχολικοί φύλακες δικαιούνται ποσά που αγγίζουν τα 500.000 ευρώ.

Το Ε` Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), με την οποία ζητούσε να κατεδαφιστεί το θέατρο «Μετροπόλιταν» που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι από το Πεδίον του Αρεως. Ο ΟΕΕ ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, με την οποία το θέατρο χαρακτηρίστηκε μνημείο αμιγούς θεατρικής χρήσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ