ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Πόρτα» για μελλοντικές πιέσεις από την Κομισιόν

Αποφεύγει να πάρει θέση στο «μειονοτικό ζήτημα» που επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνοντας «αναρμόδια»

«Αναρμόδια» για να ασχοληθεί με τα ζητήματα που έθεσε στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προς τον Εμ. Μπαρόζο δηλώνει στην απάντηση που απεστάλη χτες στα Σκόπια από την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει πως δεν παίρνει θέση για την ύπαρξη ή όχι «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για πιέσεις στο μέλλον και προς τα δύο μέρη, όταν εκτιμήσει πως ήρθε η ώρα για ουσιαστικότερη παρέμβαση.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή της Κομισιόν προς τον Ν. Γκρούεφσκι, η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών - μελών. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει απαραίτητη για την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Στην επιστολή του, ο Μπαρόζο δηλώνει ακόμη ότι η Επιτροπή είναι πάντα ισχυρά δεσμευμένη στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης μιας γειτονικής χώρας, κράτους - μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι πρωταρχικής σημασίας για μια χώρα που έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, να προσεγγίζει τέτοιες δυσκολίες με πνεύμα εποικοδομητικό και συνεργασίας, ανοιχτό στο διάλογο και με διάθεση να ακολουθήσει τη συμπεφωνημένη διέξοδο προς τα εμπρός.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπόρευση με την αντιεκπαιδευτική ευρωπαϊκή πολιτική

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ ή ΚΕΣ) απασχόλησε την προχτεσινή συνεδρίαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμπορεύονται με την αντιεκπαιδευτική ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση της γνώσης και την κερδοσκοπία των σχολαρχών.

Η ΔΑΚΕ, κινούμενη στη λογική της διαχείρισης, τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, με το πρόσχημα ότι θα ...μπει τάξη στη λεγόμενη μεταλυκειακή εκπαίδευση, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οταν είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση για να μπει τάξη στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης είναι η κατάργηση κάθε «εκπαιδευτικού» παραμάγαζου (ΚΕΣ, κολέγια κλπ.) και η δημιουργία ενός συστήματος αποκλειστικά δημοσίων και δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών και για τις ειδικότητες εκείνες που δεν απαιτούν επιστημονική, πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Από τη μεριά της, η ΠΑΣΚ, παρά τις «αντιπολιτευτικές» κορόνες και την προσπάθειά της να στοχοπροσηλωθεί σε αντικυβερνητική πολιτική, έκανε λόγο για κατάργηση των ΚΕΣ, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο την ουσία. Απέφυγε να τοποθετηθεί για τα υπόλοιπα «εκπαιδευτικά» παραμάγαζα και να θίξει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ που τα γεννά. Η συμπόρευσή της με την κυβερνητική πολιτική φάνηκε εξάλλου και με τη συμφωνία της για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση, με τον ...«όρο» να ελέγχονται από το κράτος!

«Πρόκειται για ψευδεπίγραφο "όρο" καθώς τα ΚΕΣ δε θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα (χαρακτηρίζονται "άτυπη εκπαίδευση"), που σημαίνει ότι κάθε έλεγχος στο επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχουν είναι αδύνατο να γίνει. Για τα κολέγια που θα συνάπτουν συμφωνίες με ιδρύματα εξωτερικού, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επικαλείται η κυβέρνηση, ο μόνος αρμόδιος να τα ελέγξει και να θέσει όρους είναι το ίδρυμα του εξωτερικού», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ Κ. Παπλωματάς και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προάγγελος της αναγνώρισης των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη πελατεία στους εμπόρους της γνώσης, προσδίδοντας κύρος στα μαγαζιά τους, προσπαθεί να τα αναβαθμίσει στη συνείδηση του κόσμου, με τον ισχυρισμό ότι πλέον θα υπόκεινται σε έλεγχο.

Στη συνεδρίαση τα άλλα δύο θέματα (πρόγραμμα δράσης και «μνημόνιο συνεργασίας με 8 ευαγή ιδρύματα») παραπέμφθηκαν σε επόμενη συνεδρίαση προς τα τέλη Αυγούστου. Η απόφαση της ΔΟΕ για το νομοσχέδιο για τα ΕΕΣ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Βγήκαν από τις τρύπες τους!

Καθαγίασαν, πρώτα, το διαμελισμό της Ενιαίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από την ΕΕ και, στη συνέχεια, τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ΕΕ - ΗΠΑ κατά της Σερβίας, - στο όνομα της ...εθνοκάθαρσης του χασάπη Μιλόσεβιτς, όπως έγραφαν - που δολοφόνησαν αθώους πολίτες και κατέστρεψαν υποδομές και ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις της Σερβίας. Δικαιολόγησαν, επίσης, κάθε πολεμική επέμβαση των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Π.χ. στο Ιράκ όπου ισοπέδωσαν τη χώρα στο όνομα της, δήθεν, ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής που ποτέ δε βρέθηκαν, όπως το παραδέχτηκαν. Για να επιβεβαιωθεί, έτσι, πως κατέστρεψαν τη χώρα και δολοφονούν το λαό της, για να αρπάξουν τον ενεργειακό πλούτο της και να καθυποτάξουν το λαό της στο όνομα της Ευρείας Μέσης Ανατολής που σχεδιάζουν. Για τον ίδιο λόγο στην πραγματικότητα, με πρόσχημα, εδώ, την «Αλ Κάιντα», δολοφονούν τον αφγανικό λαό, αθώους αμάχους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία για τους αγωγούς πετρελαίου.

Ολοι αυτοί οι δημοσιογραφούντες του ευρωατλαντισμού δικαιολόγησαν και προπαγάνδισαν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα κατά των λαών. Κι όταν τα προσχήματα κατέρρεαν, όταν τα όσα επικαλούνταν η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα - την οποία αναπαρήγαγαν - αποκαλύπτονταν ψέματα, αυτοί οι «ενσωματωμένοι» ντελάληδες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας», κατάπιναν τη γλώσσα τους.

Ομως, τώρα, με αφορμή τη σύλληψη του Κάρατζιτς από την κυβέρνηση της Σερβίας, για να τον παραδώσουν στο ελεεινό ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης, ξαναβγήκαν από τις τρύπες τους! Αντί, ως όφειλαν, να στιγματίσουν τα αποδεδειγμένα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και να ζητήσουν, έστω, συγγνώμη από τα θύματα της βρώμικης προπαγάνδας τους, ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν, γιατί η προαγωγή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας των γραφτών τους δεν ξεπλένεται ούτε με όλου το κόσμου το νερό, βρήκαν αφορμή για να καταγγείλουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτούς που στήριξαν τη δίκαιη άμυνα του σερβικού λαού και της ηγεσίας του για την υπεράσπιση της πατρίδας του από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!

Ζητάνε, δηλαδή, και τα ρέστα απ' όσους δεν υποτάχτηκαν στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, όπως εκείνοι. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά κάποιοι εμμέσως πλην σαφώς ζητάνε να μας στείλουν στο Δικαστήριο της Χάγης... Τέτοιο θράσος οι Σωμερίτηδες, Μανδραβέληδες, Πρετεντέρηδες και οι όμοιοί τους.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών

Να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από σήμερα μέχρι και τις 31 Ιούλη καλούνται από το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνονται στους πίνακες αναπληρωτών: Με προϋπηρεσία 30 μηνών, προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών και στους Πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αποφυλακίστηκαν οι δύο νομικοί

Με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ ο καθένας, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε χθες με Βούλευμα τη διακοπή της προσωρινής κράτησης των δύο νομικών που είχαν προφυλακιστεί πριν από περίπου ενάμιση μήνα με απόφαση του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της απόπειρας εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και συμμετοχή σε αυτοκτονία. Οι δικαστές του Συμβουλίου έκαναν δεκτή την προσφυγή των δύο νομικών, κρίνοντας ότι δε συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω κράτησή τους.

Οι δύο νομικοί, στον ένα εκ των οποίων έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, ήταν οι τελευταίοι που παρέμεναν προφυλακισμένοι ως ενεχόμενοι στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Εκκρεμεί η απολογία στον ανακριτή του Θέμου Αναστασιάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ