ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διακοπές και ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα...

...και η διέξοδος βρίσκεται στην ανυπακοή, τη ρήξη, την ανατροπή, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του

Eurokinissi

Οι διακοπές, ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια... είναι δικαίωμα, επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του και τονίζει ότι «αυτό το καλοκαίρι το 30% των Ελλήνων θα περιοριστεί σε διακοπές μέχρι μια βδομάδα, με απόφαση της ΕΕ σχεδιάζεται η παράταση της εργάσιμης βδομάδας σε 65 έως και 78 ώρες, η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο. Σε εμάς τους νέους κυριαρχεί η μερική απασχόληση, οι ατομικές συμβάσεις, η "ευελιξία" με πετσοκομμένες ή και απλήρωτες άδειες. Ασφυκτιούμε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους εργασιακούς μας χώρους».

«Την ίδια ώρα... Οι επιχειρηματίες αυγαταίνουν τα κέρδη τους από τη δουλειά μας, πληρώνουμε 376% πιο ακριβά τα εισιτήρια σε σχέση με το 2001, πριν μπούμε στην ΟΝΕ, το 44% των πλοίων είναι υπέργηρα με απόφαση της κυβέρνησης, οι εφοπλιστές επέβαλαν αυξήσεις στα ναύλα μέχρι και 16% σε σχέση με πέρυσι, οι ναυτιλιακές εταιρείες βγάζουν καθαρά κέρδη έως και 120%», σημειώνεται και υπογραμμίζεται ότι «οι αιτίες δεν είναι "άχρωμες"... Καταδίκασε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου... τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους, με τη συμφωνία τους στην ΕΕ, παίρνουν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις. Στηρίζουν και εφαρμόζουν όλες τις αποφάσεις υπέρ των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μονοπωλίων. Το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που πίσω από τις αριστερές κορόνες θέλει να κρύψει ότι όλα αυτά τα χρόνια συναινεί στους μισθούς πείνας, τις εργασιακές συνθήκες - λάστιχο, τις βασικές στρατηγικές της ΕΕ, έχει υπογράψει την παράδοση ακτών και ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο. Ολοι μαζί τρέχουν να "μακιγιάρουν" ένα πολιτικό σύστημα άδικο και εκμεταλλευτικό».

Υπάρχει λύση...


«Με ισχυρό ΚΚΕ στην αντεπίθεση! Είναι το μόνο κόμμα που δικαιώνεται πλήρως για τις θέσεις και τη στάση του. Είναι το μόνο κόμμα που σου λέει "Διεκδίκησε τον πλούτο που παράγεις"! Οτι ο ελεύθερος χρόνος και οι διακοπές είναι δικαίωμά μας. Οτι η διέξοδος βρίσκεται στην ανυπακοή, τη ρήξη, την ανατροπή!», τονίζει η ΚΝΕ και καλεί λαό και νεολαία μαζί με τους κομμουνιστές να διεκδικήσουν:

  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.
  • Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές) με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο.
  • Μείωση στο 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
  • Γενίκευση και αναβάθμιση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζομένους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.) και τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής (camping, κατασκηνώσεις) για όλους τους νέους.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό για τους νέους με αναπηρίες.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο 1.400 ευρώ βασικό μισθό.
  • 30 μέρες άδεια, εξίσωση του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας με μισθό.
  • Εθνικός φορέας ακτοπλοΐας. Να μην εξαρτάται το δικαίωμά μας στην ασφαλή μετακίνηση από μια χούφτα εφοπλιστές.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων στο οδικό δίκτυο.

Μπριγάδα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα

Από αύριο το πρωί και μέχρι τις 4 Αυγούστου, 27 μπριγαδιστές της ΚΝΕ θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Νησί της Επανάστασης

Αύριο το πρωί αναχωρεί η μπριγάδα εθελοντικής εργασίας της ΚΝΕ για την Κούβα, η οποία είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης, ενώ αύριο αναμένεται να επιστρέψει η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής το Γραμματέα του ΚΣ Γιάννη Πρωτούλη από το Νησί της Επανάστασης. Με αφορμή την αναχώρηση των 27 μπριγαδιστών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, τα εξής:

«Για τους κομμουνιστές, η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο προλεταριακός διεθνισμός είναι σημαντικές αξίες που εκφράζονται στην πράξη. Η ΚΝΕ από την ίδρυσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς που αγωνίζονται με κάθε τρόπο.

Το 1985 ταξίδευσε για πρώτη φορά στη Νικαράγουα η μπριγάδα της ΚΝΕ "Σωτηρία Βασιλακοπούλου" για να βοηθήσει στη συγκομιδή του καφέ. Για τη Νικαράγουα ταξίδεψαν άλλες τέσσερις μπριγάδες της ΚΝΕ τα επόμενα χρόνια. Στην Κούβα η ΚΝΕ ταξίδεψε πρώτη φορά το 1993. Από τότε οι "μπριγαδιστές" και "μπριγαδίστριες" της ΚΝΕ έχουν συνεισφέρει σε διάφορες εργασίες, από δουλειά σε φυτείες μέχρι το χτίσιμο νοσοκομείων και πανεπιστημίων.

Φέτος, από τις 27 Ιουλίου ως 4 Αυγούστου, η αποστολή της ΚΝΕ θα καταλύσει στην επαρχία Pinar del Rio, όπου μαζί με Κουβανούς νεολαίους θα δουλέψουν εθελοντικά, βοηθώντας στη συγκομιδή καπνών. Η αποστολή θα επισκεφθεί ακόμα το Μουσείο της Επανάστασης, θα συναντηθεί με τις οικογένειες των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση της εθελοντικής αποστολής θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση στην Αβάνα μαζί με την Ενωση Νέων Κομμουνιστών (UJC) όπου θα γίνει ανασκόπηση και συζήτηση από την εμπειρία της κοινής δουλειάς.

Η ΚΝΕ, και μ' αυτή τη δράση της, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στη Σοσιαλιστική Κούβα και στο λαό της που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ».


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Motion Team

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στην Πλατανιά (παραλία) Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.
  • Αύριο, Κυριακή, στις 9 το βράδυ, στη Σκάλα Καλλιράχης, στη Θάσο, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».
  • Την Τρίτη 29 Ιούλη, στα Λιμενάρια Θάσου, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η πρόταση του ΚΚΕ».
  • Την Πέμπτη 31 Ιούλη, στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας, στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ