ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρουσίες Λατινοαμερικανών δημιουργών

Ο Γκουστάβο Σανταολάγια
Ο Γκουστάβο Σανταολάγια
Στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 23/11, έχουν προσκληθεί ως επίσημοι καλεσμένοι, γνωστοί ξένοι καλλιτέχνες. Τα πρώτα ονόματα που ανακοίνωσε το Φεστιβάλ είναι τα εξής:

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, βραβευμένος με δύο «Οσκαρ» για τα σάουντρακ των ταινιών «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι (2005) και «Babel» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (2006). Ο συνθέτης, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιήσει ένα masterclass, μιλώντας για τη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής.

Ο Γκουστάβο Σανταολάγια συνεργάζεται στενά με έναν ακόμη προσκεκλημένο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, ο οποίος θα παραβρεθεί για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ. Η πρώτη φορά ήταν το 2006, για το μεγάλο αφιέρωμα στον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο. Φέτος, ο Βάλτερ Σάλες θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Linha de Passe», που σκηνοθέτησε μαζί με την Ντανιέλα Τόμας. Η ταινία αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας των Σάλες - Σανταολάγια, καθώς μετά τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας», ο Αργεντινός μουσικός υπογράφει τη μουσική του «Linha de Passe», ενώ στο στάδιο της παραγωγής βρίσκεται και η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «On the road» του Τζακ Κέρουακ, όπου θα ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους ο σκηνοθέτης και ο συνθέτης.

Επίσημη καλεσμένη είναι και η Αργεντίνα σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και παραγωγός Λίτα Στάντιτς, προσωπικότητα του αργεντίνικου - και όχι μόνο - κινηματογράφου, η οποία έχει ανακαλύψει και αναδείξει σημαντικούς κινηματογραφιστές (Λουκρέσια Μαρτέλ, Ισραέλ Αντριάν Καετάνο, Πάμπλο Τραπέρο). Η Στάντιτς θα παρουσιάσει στο φεστιβάλ το ντοκιμαντέρ «Cafι de los Maestros» του Μιγκέλ Κόχαν (2008), που αφηγείται την επανένωση ενός θρυλικού αργεντίνικου συγκροτήματος τάνγκο μουσικής, σε μία και μόνη συναυλία στο Μπουένος Αϊρες. Με το ντοκιμαντέρ αυτό συναντιούνται και οι τρεις προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, Λίτα Στάντιτς, Βάλτερ Σάλες και Γκουστάβο Σανταολάγια, οι οποίοι συνεργάστηκαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, προκειμένου να γιορτάσουν τη μουσική ψυχή της αργεντίνικης παράδοσης του τάνγκο και να τιμήσουν τους σπουδαίους Αργεντινούς μουσικούς του είδους.

Τεχνών «Αισχύλεια»

«Λοκαντιέρα» με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Λοκαντιέρα» με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Το 33ο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2008» θα ανοίξει τις πύλες του στις 31/8 στο Παλιό Ελαιουργείο (παραλία Ελευσίνας). Στο πλαίσιό του εντάσσεται και επιστημονική ημερίδα του Κέντρου Ερευνας -Πρακτικής Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», με θέμα τη σκηνογραφία και ενδυματολογία στο αρχαίο ελληνικό δράμα (13/9), αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Φωτόπουλου, καθώς και τριήμερες προβολές οικολογικών ντοκιμαντέρ ( 2- 4/9): τα «Μυστικά και Ψέματα» του Σταύρου Στάγκου, ο «Κηφισός - πρόσκαιρη νάρκη» της Διονυσίας Κοπανά και η «Αναμέτρηση στη στέγη του κόσμου» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Η θεατρική αυλαία ανοίγει στις 31/8 με την παράσταση «Βάτρα-Χ» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Ακολουθεί - πάλι από το Εθνικό Θέατρο - στις 7/9, με το δίπτυχο «Οιδίποδας Τύραννος» - «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη. Στις 8/9 το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει την κωμωδία του Γκολντόνι «Η λοκαντιέρα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Στις 10/9, το «Θέατρο Δωματίου», με τον αισχυλικό «Αγαμέμνονα» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Εμπνευσμένη από τον «Αγαμέμνονα» είναι και η παράσταση «Τράφοι» της Θάλειας Αργυρίου, που θα παρουσιάσει στις 14/9 το Κέντρο Αρχαίου Δράματος - «Δεσμοί» - σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Λι Μπρούερ και τη χορογράφο Ερση Πήττα. Στις 16/9 φιλοξενείται η «Μήδεια» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ και την Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο. Την «Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι», στις 17/9, ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά θα παρουσιάσουν οι «Σκαραβαίοι» και στις 19/9 τους «Χωριάτες» του Ρουτζάντε η Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνας.

Την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων (1/9) θα κάνει η ομάδα κρουστών «Ηχοδράση» του Νίκου Τουλιάτου. Ακολουθούν στις 5/9 οι «Χαΐνηδες» για ένα ταξίδι ως τη Μικρασία και τα Βαλκάνια. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (11/9) με αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στις 15/9 συναυλία των τραγουδοποιών Διονύση Σαββόπουλου και Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τέλος, στις 20/9 θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα HUMAN TOUCH (Σταύρος Λάντσιας, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου).

Στο χώρο των εικαστικών: Ο Μάριος Σπηλιόπουλος σε διάφορα σημεία της πόλης θα παρουσιάσει video art και in situ κατασκευές. Θα «επαναλειτουργήσει» συμβολικά το «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ» (1/9- 12/10), ενώ τα «Πορθμεία», οι ξύλινες βάρκες της Καλλιόπης Λεμού που πρωτοπαρουσιάστηκαν το 2006 στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, μετά το ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη, κάνουν έναν ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησαν (1/9 - 12/10).

Πολωνική τιμή στον Θ. Αγγελόπουλο

Το κοινό του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βρότσλαβ της Πολωνίας, «Era New Horizons», που άρχισε στις 17/7 και θα τελειώσει αύριο, είχε την τύχη να δει πρώτο αποσπάσματα από τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», παρουσία του διάσημου Ελληνα σκηνοθέτη, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος αυτού του Φεστιβάλ, καθότι διοργάνωσε αφιέρωμα στο έργο του. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή όλων των ταινιών του Ελληνα δημιουργού, καθώς και ντοκιμαντέρ και making off, μεταξύ των οποίων και τις 2 ταινίες του Ισίδωρου Λεοντή «Θόδωρος Αγγελόπουλος: Μια ζωή στον κινηματογράφο» (2006) και «Filming Dreams» (2008, πάνω στην τελευταία ταινία του δημιουργού).

Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών του Δημήτρη Σοφικίτη, από την ταινία το «Λιβάδι που δακρύζει», συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου στην Οπερα του Βρότσλαβ και έκδοση μιας μονογραφίας για τον Θ. Αγγελόπουλου, στην πολωνική γλώσσα.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ προβάλλονται οι ταινίες: «Η εκπομπή», «Μέρες του '36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βρότσλαβ θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Πολωνίας (130.000 εισιτήρια πέρσι). Φέτος, προβάλλονται 230 μεγάλου μήκους ταινίες και 340 μικρού, από 50 χώρες, σε 15 κινηματογραφικές αίθουσες. Στη φετινή διοργάνωση εκτός από το αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο, οργανώθηκαν αφιερώματα στους: Τέρενς Ντέιβις, Αντρέι Ζουλάφσκι, Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο, κ.ά.

Το αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο, σε επιμέλεια Μισέλ Δημόπουλου, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ΕΚΚ και τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία. Εκτός του Θ. Αγγελόπουλου, στο φεστιβάλ προσκλήθηκαν οι: Πέτρος Μάρκαρης, Ελένη Καραΐνδρου, Ισίδωρος Λεοντής, Μισέλ Δημόπουλος.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, στο θέατρο «Ολυμπία» («Φλόκα»), δίνουν συναυλία (31/7) ο πιανίστας Δημήτρης Σγούρος και η Ορχήστρα Πατρών, οκτώ ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα Πατρών θα ερμηνεύσει τη Σερενάτα για έγχορδα του Antonin Dvorak και τη Σερενάτα «Notturna» του W. A. Mozart. Στο δεύτερο μέρος, ο Δημήτρης Σγούρος θα ερμηνεύσει ένα από τα ωραιότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (αρ. καταλόγου ΚV 414) του Μότσαρτ. Την ορχήστρα διευθύνει ο Δημήτρης Μποτίνης.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ, που είχε πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό στην περιοχή, άνοιξε για το κοινό, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ«Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους» του Θανάση Καραγιάννη (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») παρουσιάζεται σήμερα (9 μ.μ.), στην Αμαλιάδα (πλατεία Κουρούτας). Θα μιλήσουν η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ελένη Τσιάλτα, η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη και η Ασπασία Πυρομάλη. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

ΤΟ «ART SPACE», ο μεγαλύτερος χώρος τέχνης στη Σαντορίνη και από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, συνεχίζοντας για δέκατη χρονιά την εικαστική του δραστηριότητα, παρουσιάζει (έως τον Οκτώβρη) σημαντικούς Ελληνες εικαστικούς, με ομαδική έκθεση 38 καλλιτεχνών, αλλά και τις 6 ατομικές εκθέσεις. Εκθέσεις που φιλοξενούν εκατοντάδες ελληνικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, που έχουν ήδη εκτεθεί σε διάφορες χώρες και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του ηθοποιού - σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου και του λυρικού τραγουδιστή Τάση Χριστογιαννόπουλου «Το Αλφαβητάρι των Αστρων» παρουσιάζεται σήμερα (9 μ.μ.), στο θέατρο «Πέτρα» στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης. Μεγάλοι Ελληνες ποιητές (Σεφέρης, Καβάφης, Ρίτσος, Καρούζος κ.ά.) «συνομιλούν» με υπέροχα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος «διαβάζει» τα κείμενα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύει τα τραγούδια, παίζοντας και πιάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ