ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Επιλέγουμε τον δρόμο της σύγκρουσης»

Από την κατάληψη στα γραφεία της Ενωσης των Εφοπλιστών
Από την κατάληψη στα γραφεία της Ενωσης των Εφοπλιστών
«Επιλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης, της κλιμάκωσης της οργανωμένης πάλης»! Αυτή είναι η απόφαση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αυτό διαμήνυσαν προς όλους εκείνους που την περασμένη Πέμπτη εκτέλεσαν εν ψυχρώ 7 μεταλλεργάτες και 1 ναυτεργάτη, αυτή τη φορά στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ».

Προτάσσοντας το όπλο του ενωμένου αγώνα με ολόκληρη την εργατική τάξη, έστειλαν χτες το σαφές τους μήνυμα προς τους φονιάδες τους. Με τη μεγάλη και δυναμική συγκέντρωσή τους χτες και την ταυτόχρονη κατάληψη στο «άνδρο» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Και με την απόφασή τους για 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιούλη (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας - προσυγκέντρωση στις 9 στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά).

Και σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη σύγκρουση, δε θα μπορούσε να μην είναι στην πρώτη γραμμή το ΚΚΕ. Αυτό επισφραγίστηκε με την παρουσία της ίδιας της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, στη χτεσινή κινητοποίηση των εργατών.

«Οχι άλλο αίμα εργατών»

Στις 12 το μεσημέρι τα επισκευαζόμενα καράβια «νέκρωσαν». Οι εργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία τους, σταμάτησαν κάθε εργασία και άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο μνημείο που ανέγειραν πέρσι, παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στη Ζώνη. Το μνημείο για το οποίο έχουν το θράσος οι εργοδότες να σέρνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα σωματεία, αξιώνοντας την απομάκρυνσή του, επειδή κάνει λόγο «για τις δολοφονίες» των εργατών. Μια μεγάλη ομάδα από εργάτες της Ζώνης και ναυτεργάτες είχε πάρει θέση στην άλλη πλευρά του Πειραιά, στην Ακτή Μιαούλη έξω από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στις 12.15, οι εργάτες στη Ζώνη υποδέχτηκαν θερμά την Αλέκα Παπαρήγα, αποδεικνύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς τους με το Κόμμα της εργατιάς. Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία από μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος.

Πλήθος και οι αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων άλλων κλάδων, αποδεικνύοντας ότι ο αγώνας της Ζώνης είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Στις 12.30 ολόκληρος ο μεγάλος χώρος μπροστά από το μνημείο είχε κατακλυστεί από εργάτες. Η στάση προσοχής, η οργή στα πρόσωπά τους ήταν το σήμα κατατεθέν της απόφασής τους να τσακίσουν με την πάλη τους το βωμό που έχουν στήσει μέσα σε αυτό τον εργασιακό χώρο, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι και πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να θυσιάζουν ζωές εργατών και να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους. Εκεί ήταν και από τις χαροκαμένες οικογένειες.

Την ίδια ώρα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ομάδα που βρισκόταν έξω από το κτίριο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εισέβαλε στα γραφεία της και ξεδίπλωσε το πανό: «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών»!

«Η σύγκρουση είναι μονόδρομος»

Στη Ζώνη «άνοιξε» τη συγκέντρωση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Αρχισε με την είδηση για την «εισβολή» στα γραφεία των Εφοπλιστών και τα λόγια του πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα.

ICON

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι εφοπλιστές και εργοδότες της Ζώνης, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, για να τελειώσει γρήγορα το καράβι, για να κερδίσουν από τα ναύλα που έχουν φτάσει σε μυθικά ύψη, συνθλίβουν κάθε έννοια που αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Γιατί αυτά, εκτός από χρήμα, θέλουν και χρόνο. Κατήγγειλε ότι «διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν με την πολιτική τους, τους νόμους τους» όλες τις προϋποθέσεις «ώστε να μπορούν ατιμώρητα και με ανοιχτούς δρόμους να πραγματοποιούν το αιματοβαμμένο έργο τους οι εφοπλιστές και οι εργοδότες». Με αποτέλεσμα από τον Απρίλη του 2007 μέχρι σήμερα να θρηνεί η Ζώνη και συνολικά η εργατική τάξη 10 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μοιρολατρικά ότι κάθε πρωί θα πηγαίνουμε για δουλειά και θα ρίχνουμε μεταξύ μας έναν κλήρο για το ποιος από μας δε θα γυρίσει σπίτι του. Επιλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης, της κλιμάκωσης, της οργανωμένης πάλης μέχρι να παρθούν μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια, το υπέρτατο αγαθό του κάθε εργαζόμενου να γυρίζει στην οικογένειά του μετά τη δουλειά».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Πέρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα συνδέεται με την κερδοφορία του κεφαλαίου, την πολιτική του, τους πολιτικούς του εκπροσώπους, την κυβέρνηση της ΝΔ και όλων των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ» «Εκείνο που χρειάζεται είναι το χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τον πλούτο αυτής της χώρας τον παράγουν οι εργάτες και όχι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες και οι εφοπλιστές». «Καθημερινή απαίτηση πρέπει να είναι να παρθούν μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς». «Ο αγώνας της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενιαίος. Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά συνολικότερα την εργατική τάξη της χώρας. Η συνεπής στάση των ταξικών συνδικάτων της Ζώνης, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική είναι ο δρόμος ο σωστός και πρέπει να εκφραστεί κίνημα αλληλεγγύης από όλη την εργατική τάξη και αυτό σηματοδοτεί η παρουσία του ΠΑΜΕ σήμερα εδώ».

ICON

Υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης

Σε υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης έχει μετατραπεί ο αγώνας που δίνουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Χτες κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και καλεί τα μέλη του στην προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στις 10 το π.μ. στην Ομόνοια και στην πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.

Στη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από:

Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, Ομοσπονδία Οικοδόμων, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιίας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών και Τροφίμων, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΚΠ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πετρελαιοειδών - Διυλιστηρίων - Χημικής Βιομηχανίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής, Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας, Συνδικάτο Φαρμάκου, Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Ελλάδας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού, Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων, Ταξική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Πειραιά κ.ά.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», αντιπροσωπεία από το ΔΗΚΚΙ.

Αντιπροσωπείες μαζικών φορέων και Δημοτικών και Νομαρχιακών Κινήσεων: Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση», Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ, Ομάδα Γυναικών Π. Φαλήρου της ΟΓΕ, «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Π. Φαλήρου», «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου», «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας», «Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού», «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία Ρέντη», «Δημοτική Δημοκρατική Κίνηση Σαλαμίνας», «Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Αμπελακίων», Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου, Πανελλήνια Εταιρεία Λόγου και Τέχνης, Ομάδα Καλλιτεχνών Περάματος.

Ανακοινώσεις που καταγγέλλουν το πολύνεκρο έγκλημα στη Ζώνη έχουν εκδώσει επίσης: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων- Επιτροπών Αγώνα ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ταύρου, Ταξική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Π. Φαλήρου, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Περάματος - Κερατσινίου, Συνδικάτο Επισιτισμού -Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας, Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Ν. Σμύρνης, Ενωτική Κίνηση Γονέων Ν. Σμύρνης, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης, Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, Παράρτημα ΕΣΥΝ Ν.Σμύρνης, Αγωνιστική Κίνηση Συνεργασίας Εργαζομένων Δήμου Ν.Σμύρνης.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χωρίς παραπανίσια λόγια

«24 Ιούλη, Προεδρικό Μέγαρο: Με τις "σικ" η όχι εμφανίσεις τους, μόνο κροκοδείλια δάκρυα, συλλυπητήρια στους συγγενείς και λόγια συμπάθειας, "είχαμε μια τραγωδία", είπαν άχρωμα και συνέχισαν τη δεξίωσή τους!

24 Ιούλη, Πέραμα: Χάνουμε τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, τους πατέρες μας, που πήγαν για το μεροκάματο και δεν ξαναγύρισαν».

Είναι η αρχή της κοινής ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών της Νομαρχίας Πειραιά και των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δήμων Κερατσινίου και Περάματος.

Δε χρειάζονται παραπάνω λόγια ή σχόλια.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μπορούμε να καταργήσουμε την ταξική εκμετάλλευση

Στο χαιρετισμό της προς τους συγκεντρωμένους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Μην ξεχνάτε όταν πιάνετε δουλειά το πρωί, όταν γυρνάτε κατάκοποι στο σπίτι σας και ευτυχώς ζωντανοί, γιατί κάποιοι δε γυρνάνε, ένα πράγμα: Οτι τούτος ο χώρος μπορεί να ζήσει δίχως εφοπλιστές και κεφαλαιοκράτες. Δίχως εργάτες δε γίνεται.

Μην ξεχνάτε την ταξική εκμετάλλευση που παίρνει πάρα πολλές μορφές - δε λέω ότι το ξεχνάτε - αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα το κρατούμενο. Και από αυτή τη σκοπιά, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί υπάρχουν οι οκτώ τελευταίοι νεκροί, γιατί υπάρχουν 10 νεκροί το τελευταίο διάστημα, γιατί υπάρχουν και άλλοι νεκροί, είτε από ατυχήματα βιομηχανικά, είτε ναυτικά.

Τρία πράγματα θέλω να πω, που δεσμευόμαστε ως ΚΚΕ, συστρατευμένοι μαζί σας και πάντα δίπλα σας και πάντα μέσα στις γραμμές σας:

Τιμωρία! Τέλειωσε! Πρέπει να μπουν φυλακή κάποιοι. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Πρέπει να τιμωρηθούν. Τέλος.

Δεύτερον: Εγγυημένα μέτρα ασφάλειας. Εγγυημένα! Πλήρης εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας, αλλά και γενικότερα της υγείας σας.

Τρίτον, ουσιαστική ενίσχυση των οικογενειών. Οι άνθρωποι αυτοί, που έκαναν το μεροκάματο του τρόμου, δεν το έκαναν για πλάκα, για να περάσουν την ώρα τους. Το έκαναν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Ουσιαστική ενίσχυση στα ορφανά και στις γυναίκες, εδώ και τώρα. Οχι φιλανθρωπίες. Είναι υποχρέωση. Και να δούμε ξανά τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Πώς πορεύονται, τι κάνουν. Βέβαια, καμιά αποζημίωση δε λύνει αυτό το μεγάλο κενό - και το ψυχολογικό και το οικονομικό, αλλά πρέπει να πληρώσουν. Και να είναι οι τελευταίοι.

Είναι πολιτικό το ζήτημα, ο αγώνας είναι πολιτικός, να είναι οι τελευταίοι, οι οκτώ τελευταίοι σε αυτό το βωμό. Ταξική εκμετάλλευση, μην το ξεχνάτε. Μπορούμε. Αν αυτή δεν μπει στο κέντρο της προσοχής, πολλά θα έχουμε μπροστά μας».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στο μνημείο, απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες της Ζώνης.

Τους έστειλαν κατευθείαν στο θάνατο

Τους πέταξαν στο αμπάρι για εργασίες με χρήση φλόγας, χωρίς να τους δώσουν έστω έναν ...κουβά νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες που διεξάγονται στο «φονικό» αμπάρι του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAS», διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος όχι μόνο δεν είχε λάβει τα στοιχειώδη μέτρα πυρόσβεσης που απαιτούνται για εργασίες με χρήση φλόγας σε ενός τέτοιου τύπου καράβι, αλλά στους 7 μεταλλεργάτες δεν είχε δοθεί ούτε κουβάς με νερό. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί έξοδος διαφυγής. Ολα αυτά, γιατί τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας είναι χαμένος χρόνος για τον εφοπλιστή. Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι 6 εργάτες δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις του τοξικού υλικού, με το οποίο ήταν επενδεδυμένο το αμπάρι και θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί. Ο 6ος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το πτώμα του Κώστα Οικονομάκη ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί, καθώς είναι διαμελισμένο.

Για το έγκλημα, ο εφοπλιστής Πετρίδης και η εταιρεία του δεν έχουν «ενοχληθεί» από τη Δικαιοσύνη, ενώ έχει συλληφθεί ο πλοίαρχος. Να σημειωθεί επίσης ότι είναι βέβαιο πως ο Φιλιππινέζος υποπλοίαρχος του πλοίου που είναι ο 8ος νεκρός, θυσιάστηκε στην προσπάθειά του να προσφέρει βοήθεια στους μεταλλεργάτες. Ακόμα έχουν συλληφθεί ο Τεχνικός Ασφαλείας, ο εργολάβος Σουρλής και ένας εργοδηγός του. Ο Χημικός Ναυτιλίας - αν και είχε συλληφθεί - αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ως απάντηση στα αιτήματα των εργατών για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους σώοι, αλλά και να προστατευτούν οι οικογένειες των θυμάτων, που ορισμένες από αυτές δεν έχουν τα χρήματα ούτε για να θάψουν τους ανθρώπους τους, εξαπέλυσε την περασμένη Παρασκευή τις δυνάμεις καταστολής.

Θρήνος και οργή στις κηδείες

Είναι πολύ λίγες οι λέξεις «θρήνος», «οργή», για να περιγράψουν τα συναισθήματα των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους, των γυναικών που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν χήρες, των κλαμένων παιδιών που βρέθηκαν ορφανά, των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που από το περασμένο Σάββατο, μέχρι και το απόγευμα, βρίσκονται στα νεκροταφεία για να θάψουν και άλλους συναδέλφους τους.

Χτες το απόγευμα, ανοίχτηκαν οι τάφοι του Παναγιώτη Πασπαράκη στη Σαλαμίνα και του Ηλία Ρουσσάκη στο νεκροταφείο Σχιστού. Πέντε παιδιά άφησε πίσω του ο Ρουσσάκης. Πρόσφατα είχαν θάψει και τη μάνα τους. Εχουν μείνει άλλοι τρεις να ταφούν στην εκατόμβη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι κηδείες τους αναμένονται σήμερα και αύριο. Μόνο που το πτώμα του 30χρονου Οικονομάκη είναι μη αναγνωρίσιμο. Είναι διαμελισμένο. Αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA για να αναγνωριστεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ