ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Σημαντικές συναντήσεις, πολύτιμα συμπεράσματα

Κατά τη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ με τον Φερνάντο Ρεμιρές ντε Εστενιός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
Κατά τη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ με τον Φερνάντο Ρεμιρές ντε Εστενιός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
Σημαντικές συναντήσεις, πολύτιμες εμπειρίες και συμπεράσματα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της επίσκεψης που είχε στην Κούβα αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Γιάννη Πρωτούλη και τη συμμετοχή του μέλους του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης Κώστα Παπαδάκη και του μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ Λευτέρη Νικολάου.

Την περασμένη Παρασκευή, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Φερνάντο Ρεμιρές ντε Εστενιός στην έδρα της ΚΕ στην Αβάνα, με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας Χόρχε Κεσάδα. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Δήμου Σαν Φρανσίσκο ντε Πάουλα, συναντήθηκε με την Ενωση Φοιτητών Κούβας, καθώς επίσης έγιναν επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία της Αβάνας, αλλά και στο Αντιιμπεριαλιστικό Βήμα που λειτουργεί ακριβώς απέναντι από το γραφείο αμερικάνικων συμφερόντων ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες που μεθοδεύουν οι ιμπεριαλιστές στο Νησί της Επανάστασης. Στις 26 Ιούλη, μέρα γιορτής της επίθεσης ενάντια στο στρατόπεδο Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σεσπέδες το 1953 από τους αντάρτες με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με την ευθύνη της ΚΝ Κούβας για τη Νεολαία στην Αβάνα.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια παραμονής της στο Νησί της Επανάστασης, πραγματοποίησε σειρά σημαντικών συναντήσεων και επισκέψεις, όπως με τον Α` Γραμματέα της ΚΝ Κούβας Χούλιο Ραμιρέζ Μαρτίνες, με αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών, με την Κομματική Οργάνωση και την Οργάνωση Βάσης της Νεολαίας της UJC, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝ Κούβας, νέους εργάτες του εργοστασίου καπνού «ICT» του Δήμου Μπουέρος, την Οφθαλμολογική Κλινική «Ραμόν Πάντο Φερέρ».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή αναχώρησε για την Κούβα μπριγάδα της ΚΝΕ, η οποία είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια ζωής της Οργάνωσης και έχει σκοπό να συμβάλουν οι νέοι κομμουνιστές στην υλοποίηση του στόχου της κουβανικής κυβέρνησης για αυτοδύναμη αγροτική ανάπτυξη της χώρας και μείωση της εξάρτησης της Κούβας σε τρόφιμα.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Αύριο, Πέμπτη στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας, στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 9.30 μ.μ. στο πάρκο παραλίας Λευκάδας πραγματοποιείται προφεστιβαλική εκδήλωση, με ομιλητή τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Αμαλιάδα, στην πλ. Κουρούτας, την Παρασκευή 1 Αυγούστου, με θέμα: «Οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και την καπιταλιστική ανάπτυξη». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • Στην Πρέβεζα 1 και 2 Αυγούστου και ώρα 10 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου διοργανώνεται το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ με ομιλητές την 1η μέρα των εκδηλώσεων τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ και τη 2η μέρα τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο λιμάνι Μύρινας στη Λήμνο, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Ζάκυνθο, στην πλ. Σολωμού στις 7/8 με θέμα «Καπιταλιστική Ανάπτυξη και Εργατικά Δικαιώματα». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί DVD για τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο νησί και θεατρικό δρώμενο για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Τουρισμού. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.
  • Στη Νέα Κίο Αργολίδας, στις 9/8 με θέμα: «Μικρασία - Προσφυγιά - Μετανάστες: Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό». Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα προβληθεί DVD για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ θα ακολουθήσει χορευτικό με παραδοσιακούς μικρασιατικούς χορούς και μουσικό πρόγραμμα.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Βιάζονται» οι Αμερικάνοι

«Ρεαλισμό» για συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας μέχρι το Δεκέμβρη, ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη χώρα

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ κάλεσε τα Σκόπια να εξετάσουν προσεκτικά τις προτάσεις Νίμιτς και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη.

Παρά τις παροτρύνσεις της πάντως, η Αμερικανίδα διπλωμάτης δεν ασχολήθηκε με τη νέα τακτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία «μακεδονικού μειονοτικού ζητήματος» στην Ελλάδα. Αλλωστε, η Ουάσιγκτον έχει υποθάλψει τον εθνικισμό της ΠΓΔΜ και αυτό που κατά κύριο λόγο την απασχολεί είναι η ολοκλήρωση της ΝΑΤΟποίησης της περιοχής με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν, είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, προτάσεις τις οποίες η "Μακεδονία" πρέπει να εξετάσει με τον κ. Νίμιτς. Προτάσεις, οι οποίες προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να επιλυθεί το πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία».

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε στείλει νέα επιστολή, αυτή τη φορά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου περιγράφει την Ελλάδα σαν χώρα που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημεύει περιουσίες και εφαρμόζει πολιτικές διώξεων εις βάρος των μειονοτήτων.

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Ορμπαν, ζητώντας του να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας», όπως τόνισε.

Στο κάμπινγκ της FGCI

Αναχώρησε χτες για την Ιταλία, ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για να παρευρεθεί στο κάμπινγκ της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGCI), που πραγματοποιείται από 25/7 μέχρι και 2/8, στην περιοχή Πινέτο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Λευκωσία ο Αλ. Ντάουνερ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε χτες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, δηλώνοντας «ενθαρρημένος» καθώς «διαπίστωσε την ειλικρινή τους δέσμευση να φθάσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Α. Ντάουνερ υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες έχουν καλλιεργήσει την αίσθηση ότι οι προοπτικές για λύση ίσως να μην υπήρξαν ποτέ τόσο ευοίωνες», προσθέτοντας ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα και ότι η διαδικασία θα πρέπει να προωθηθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε την ευχαρίστηση των ΗΕ για την ανακοίνωση της έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και είπε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο για να παραστεί στην έναρξή τους.

Την υποστήριξή τους στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ