ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ
Απεργία και πορεία στην Αθήνα χτες

Περισσότερες δυνάμεις να συσπειρωθούν στην πάλη για το δικαίωμα σε σταθερή και πλήρη εργασία, τονίζει το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή διαδήλωση προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή διαδήλωση προς το υπουργείο Απασχόλησης
Σε 24ωρη απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ, ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να κλείσει το εργοστάσιο στη Ριτσώνα της Εύβοιας. Ο κυνισμός με τον οποίο, στις 9 Ιούλη, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι 280 οικογένειες μένουν χωρίς μεροκάματο, επειδή ...δε βγάζει όσα κέρδη θέλει (!), αναδεικνύει πόσο χρυσοφόρα είναι για το κεφάλαιο η αντεργατική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που στρώνει το έδαφος για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος απ' όπου διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία». Στο πλευρό τους βρέθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πλήθος συνδικάτων από Αθήνα και Εύβοια (εικοσιτετράωρη απεργία είχαν προκηρύξει για χτες το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων και η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Κεραμοποιίας), που μέσα από την παρουσία τους ανέδειξαν ότι κάθε «λουκέτο» που βάζει η πολιτική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» αφορά όλη την εργατική τάξη.

Η πείρα που καθημερινά συσσωρεύουν οι εργάτες αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος σημαίνει μόνο αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της εργασιακής ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ όσων κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι είναι εργάτες που, συμπληρώνοντας μέχρι και 35 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο, βρίσκονται ελάχιστα βήματα πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Να οργανωθεί πιο γερά ο αγώνας

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Απασχόλησης, Σ. Καλαντζάκου, φάνηκε ότι η πολυεθνική επιδιώκει αύξηση της εμπορικής και μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας και αποδείχτηκε ότι η ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.

«Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους της ΙΝΤΕΑΛ και τους άλλους εργαζόμενους για να μη γίνει καμιά απόλυση, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία για όλους. Και αυτό προϋποθέτει καλή οργάνωση, συνέχιση αυτού του αγώνα που αναπτύσσεται και έκφραση της μεγαλύτερης δυνατής εργατικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαρίνος. Επισήμανε ότι αφού η εργοδοσία καταλήστευσε τους εργάτες, προσπαθεί σήμερα να τους πετάξει στο δρόμο. «Εδώ φαίνεται ότι ακόμα περισσότερες δυνάμεις πρέπει να πέσουν στη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ κάνει ένα κάλεσμα ευθύνης στην εργατική τάξη. Καλύτερη οργάνωση, πιο γερά οργανωμένη, με ταξικό προσανατολισμό, ανάπτυξη μαζικών συντονισμένων αγώνων, με αιτήματα, με στόχους πάλης που έχουν αφετηρία τις σύγχρονες, τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες. Και στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωση δυνάμεων και σωστό προσανατολισμό, ώστε όχι μόνο να διεκδικούμε το ένα ή το άλλο αίτημα, αλλά να φτάσει στο σημείο η εργατική τάξη να διεκδικήσει αποφασιστικά, με αξιώσεις, την επίλυση του κεντρικού προβλήματος, του προβλήματος της εξουσίας. Ωστε σήμερα οι παραγωγοί του πλούτου να έχουν με την πάλη τους στα χέρια τους, στην ιδιοκτησία τους, τα μέσα παραγωγής. Ο πλούτος να έρθει στα χέρια αυτών που τον παράγουν, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».

«LEDRA MARIOT»
Σε πλήρη εφαρμογή η «διευθέτηση»

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του επιχειρησιακού σωματείου

«Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι από 1η Ιουλίου 2008, δε θα πληρώνονται υπερωρίες αλλά θα μεταφέρονται ως Time for time...». Αυτό αναφέρεται σε «περιοδικό» που εκδίδει το Γραφείο Προσωπικού - απόσπασμα από στήλη του οποίου είναι το παραπάνω - και έτσι ενημερώνονται οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «LEDRA MARIOT» ότι έχει μπει σε εφαρμογή η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Μάλιστα, η εργοδοσία παρουσιάζει την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας ως μια δίκαιη «συναλλαγή», επιχειρώντας να πείσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους πως ...δουλεύοντας λίγες ώρες παραπάνω θα κερδίζουν παραπάνω ώρες ξεκούρασης («Time for time»). Για πάσα αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζεται: «Πρώτα στρογγυλοποιούνται από τις υπερωρίες οποιεσδήποτε ώρες λιγότερες έχετε κάνει μέσα στην εβδομάδα και το υπόλοιπο πηγαίνει TFT. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να δει τον συγκεντρωτικό αριθμό των ωρών του και να κανονίζει με τον προϊστάμενό του να φεύγει πιο πριν ή να έρχεται στην εργασία του ή να λείπει μια μέρα ως επιπλέον ρεπό».

Στη νέα αυτή κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, τεράστιες είναι οι ευθύνες του επιχειρησιακού σωματείου (πρόεδρος του οποίου είναι ο Παν. Προύτζος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού -Τουρισμού και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ). Η απαράδεκτη επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία φέτος, για δεύτερη συνεχή φορά, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην εφαρμογή αντεργατικών μέτρων όπως η «διευθέτηση». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη σύμβαση η εργοδοσία μπορεί να απασχολεί μέχρι και 20 μέρες χωρίς κανένα ρεπό «εξτρατζήδες», απασχολούμενους με «διαλείπουσα εργασία» και άλλες «ελαστικές μορφές» εργασίας!

Η μόνη παράταξη που δεν υπέγραψε την επαίσχυντη σύμβαση ήταν η «Αγωνιστική Συνεργασία "LEDRA MARIOT"», παλεύοντας σταθερά ενάντια, όχι μόνο στη «διευθέτηση» αλλά και το σύνολο της πολιτικής που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Τραυματίστηκαν δύο οικοδόμοι στην Πάτρα

Στον τραυματισμό δύο οικοδόμων οδήγησε χτες η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, που από την αρχή του 2008 έχει οδηγήσει στο θάνατο 73 εργάτες.

Στις 11 π.μ., ο 56χρονος τεχνίτης πέτρας Ζήσης Παπάς χτύπησε, την ώρα που ξεκαλούπωνε, καθώς δηλαδή εκτελούσε εργασίες άσχετες με την ειδικότητά του. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ, στην Παραλία Πατρών. Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ότι, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σπεύδοντας στο σημείο του «ατυχήματος», δέχτηκε προπηλακισμούς από την εργοδοσία «προκειμένου να "κουκουλωθεί" άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα».

Σοβαρά τραυματισμένος είναι και ο 44χρονος Κώστας Μόσχος, ο οποίος δούλευε στα έργα ανακατασκευής σχολείων στο Κουκούλι, που έχει αναλάβει ο εργολάβος Κριμπούρας.

Οι δύο εργάτες νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε κάθε αγωνιζόμενο λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει φέτος Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Λίβανο και τη Συρία, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε αγωνιστή, ειδικότερα στους νέους και τις νέες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες. Το Καραβάνι θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2008, ενώ η τιμή συμμετοχής είναι 570 ευρώ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Κατοχύρωσαν το 5ήμερο

Το πενθήμερο με συνεχές 8ωρο ημερήσιας εργασίας και 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση κατοχυρώνουν για πρώτη φορά οι τεχνικοί που εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα.

Η διετής συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Β. Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ), η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης (ΕΤΙΤΚ) και ο Σύλλογος Τεχνικών Τηλεόρασης Ν-Δ Ελλάδας (ΣΤΤΗΛΝΕ) και αφορά τους τεχνικούς τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις 2% + 6% για το 2008 και 6% για το 2009.

«Ο αγώνας για την εξομοίωση των Συλλογικών Συμβάσεων των Τεχνικών Τηλεόρασης που εργάζονται είτε σε κρατικούς είτε σε ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας, είτε σε τοπικής και περιφερειακής Εμβέλειας, συνεχίζεται» τονίζουν οι Ενώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ