ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αρχισε το ΝΑΤΟικό δικαστήριο - παρωδία

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του

Ο Κάρατζιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο στην Ολλανδία

Associated Press

Ο Κάρατζιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο στην Ολλανδία
ΧΑΓΗ.-- Την υπεράσπιση του εαυτού του ανεξάρτητα από το εάν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε χτες από τους δικαστές ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς. «Εχω αόρατους συμβούλους, αλλά θα προτιμούσα να αναλάβω την αυτοϋπεράσπισή μου», είπε χαρακτηριστικά ο Κάρατζιτς, εμφανιζόμενος κουρεμένος, ξυρισμένος και ψύχραιμος. Ακουσε με προσοχή τη συνοπτική εκδοχή του μακροσκελούς κατηγορητηρίου (περί σφαγών στη Σρεμπένιτσα, ευθυνών στη σφαγή πολιτών κατά την πολιορκία του Σεράγεβο, εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας), όταν είναι γνωστό ότι αυτά τα γεγονότα στήθηκαν για να δικαιολογηθεί η ΝΑΤΟική εισβολή. Ο Κάρατζιτς απευθύνθηκε στον δικαστή Αλφόνς Οριε, ενημερώνοντάς τον ότι συνελήφθη στις 18 Ιούλη, δηλαδή τρεις μέρες πριν την ημερομηνία της 21ης Ιούλη που ανακοίνωσαν οι σερβικές αρχές «από πολίτες άγνωστης ταυτότητας» και κρατήθηκε σε άθλιες, όπως είπε, συνθήκες.

Στην τοποθέτησή του φέρεται να έκανε αναφορά στο γεγονός ότι το 1996 είχε συζητήσει με τον Τζίμι Κάρτερ και συμφωνήσει μαζί του, πράγμα για το οποίο ενημέρωσε τον απεσταλμένο του Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, προκειμένου να μη δυσκολευτεί η Συμφωνία του Ντέιτον. Ο δικαστής τον διέκοψε, ζητώντας του να υποβάλει σχετική γραπτή αναφορά, αλλά ο Κάρατζιτς επέμεινε: «Πρέπει να πω πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αν θέλει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να καταδικαστώ σε θάνατο, που, όμως, αυτό το δικαστήριο δε δικαιούται να κάνει, τότε θέλω πολύ να γνωρίζω, εάν το χέρι του Χόλμπρουκ είναι τόσο μακρύ, ώστε να με φθάνει έως εδώ που βρίσκομαι»...

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της σερβικής τηλεόρασης (RTS), επικαλούμενο και δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σερβοβόσνιων Αλεξα Μπούχα, αλλά και του ίδιου του Κάρατζιτς κατά την τελευταία του συνομιλία στο Βελιγράδι με γενικό εισαγγελέα, επανέφερε στο προσκήνιο πληροφορίες περί συμφωνίας που είχε προταθεί στον πρώην ηγέτη από τον Ρ.Χόλμπρουκ με την ιδιότητα του απεσταλμένου του τότε Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Το θέμα αυτό διέψευσε ο Χόλμπρουκ, με δήλωσή του στο CNN, λέγοντας ότι υπήρχαν σκέψεις για συμφωνία, αλλά όχι με ανταλλάγματα, ενώ είπε ότι ο Κάρατζιτς ψεύδεται και προκλητικά πρόσθεσε: «Ποιον θα πιστέψετε την αμερικανική κυβέρνηση ή έναν δολοφόνο;».

Σε άλλο σημείο, ο Κάρατζιτς σχολίασε ότι με την προσαγωγή του στη Χάγη «η Σερβία θέλει να εξασφαλίσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ»...

Εισαγγελέας στη δίκη Κάρατζιτς θα είναι ο Σερζ Μπραμέρτζ, που ανήγγειλε την παρουσίαση νέου «επικαιροποιημένου» κατηγορητηρίου, καθώς αυτό που αναγνώστηκε χτες συνοπτικά συντάχθηκε το 2000...

Η επόμενη εμφάνιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο δικαστήριο ορίστηκε για την Παρασκευή, 29 Αυγούστου.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Λένιν - Στάλιν στις πρώτες θέσεις

Συνεχίζεται με αρκετά παρατράγουδα η ψηφοφορία που διοργανώνει μέσω του διαδικτύου το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία», για να αναδειχτεί η ιστορική προσωπικότητα της Ρωσίας, μεταξύ 50 πιο γνωστών πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προσωπικοτήτων της χώρας.

Οι διοργανωτές στην κυριολεξία «σκύλιασαν» για να βγάλουν το «σωστό» αποτέλεσμα. Τι δηλώσεις στα ειδησεογραφικά δελτία και ειδικές εκπομπές πως «σήμερα η χώρα χρειάζεται πρότυπα δημιουργικά, κι όχι καταστροφικά, όπως είναι οι επαναστάτες». Τι εκκλήσεις στο κοινό «να μην αφήσει τους κομμουνιστές να επηρεάσουν το αποτέλεσμα». Ακόμη κι άλλες μεθόδους φαίνεται να χρησιμοποίησαν οι διοργανωτές. Ετσι π.χ., όπως κατήγγειλε η «ΠΡΑΒΝΤΑ», στις 15 Ιούλη έκλεισαν το σάιτ όπου γίνεται η ψηφοφορία, «για τεχνικούς λόγους», κι όταν στις 17 Ιούλη το ξανάνοιξαν, ως εκ θαύματος ο Τσάρος Νικόλαος ο Β` από 275 χιλιάδες ψήφους είχε φτάσει τις 405 χιλιάδες και βρισκόταν στην 1η θέση.

Κι όμως τίποτα! Μάταιος ο κόπος τους! Το μεσημέρι της 29ης Ιούλη, με καταμετρημένες πάνω από 6,6 εκατομμύρια ψήφους, στην 1η θέση με 756.814 βρισκόταν ο ηγέτης της Οχτωβριανής Επανάστασης, Βλαδίμιρ ΛΕΝΙΝ, στη 2η θέση με 719.758 ο σοβιετικός αστροναύτης Γιούρι ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ και στην 3η θέση 681.552 ο ηγέτης, με τον οποίο η ΕΣΣΔ μεγαλούργησε, ο Ιωσήφ ΣΤΑΛΙΝ. Ο τσάρος ακολουθούσε στην 7η θέση με 448.136 ψήφους.

Οι διοργανωτές, βγάζοντας το «δηλητήριό» τους, ανήγγελλαν ως εξής την είδηση: «Οι κομμουνιστές και οι χάκερς δεν παραδίνονται. Σήμερα προηγείται ο Λένιν».

Και πράγματι δεν έμειναν με τα «χέρια σταυρωμένα». Οπως καταγγέλλει η ιστοσελίδα του ΚΚΡΟ στις 30 Ιούλη οι «σκηνοθέτες» προχώρησαν σε νέα νοθεία της ψηφοφορίας, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να εκτοπίσουν από την 1η τριάδα τους Λένιν - Στάλιν. Η ιστοσελίδα παρουσιάζει χρονικά την ψηφοφορία εκείνη τη μέρα σημειώνοντας το εξής αποκαλυπτικό: Για ένα διάστημα περίπου μιας ώρας, κι ενώ είχαν προστεθεί 66.266 ψήφοι, οι Λένιν και Στάλιν έλαβαν μόλις από 1 ψήφο, τη στιγμή μάλιστα που προηγούνταν...

Το απόγευμα της 31ηςΙούλη η κατάταξη είχε ως εξής: Με καταμετρημένες 9.771.741 ψήφους, στην 1η θέση με 1.173.629 ψήφους βρισκόταν ο Γιούρι ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ, στη 2η θέση με 927.865 ο Αλεξάντρ Νέφσκι (έζησε το 1221 - 1263 μ.Χ.), στην 3η θέση με 863.863 ψήφους ο Βλαδίμιρ ΛΕΝΙΝ, και στην 4η με 849.461 ψήφους ο Ιωσήφ ΣΤΑΛΙΝ. Ο Τσάρος ακολουθούσε στη 10η θέση με 459.667 ψήφους.

Ομως, όσες «μεθόδους» κι αν χρησιμοποιήσουν, για να διορθώσουν το τελικό αποτέλεσμα, ήδη σήμερα είναι φανερές οι προτιμήσεις των Ρώσων (και σημαντικού μέρους της νεολαίας, που αυτή κυρίως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο) υπέρ των ηγετών της Οχτωβριανής Επανάστασης.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ικανοποίηση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΑΡΙΣΙ.--

Με άνοδο της τάξης του 4,51% άνοιξε χτες το χρηματιστήριο της Ιστανμπούλ, στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην αναστείλει τη λειτουργία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου για το ΑΚΡ, το οποίο κατηγορούνταν για υπονόμευση του «κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους» και ζητούνταν η αναστολή της λειτουργίας του με παράλληλη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 κορυφαίων στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός της χώρας, έγινε δεκτή με πανηγυρικούς τίτλους από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία αναστέναξε με ανακούφιση».

Ο Ρ. Ερντογάν σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης υποστήριξε ότι «μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα στη χώρα», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το δρόμο της «διαφυλάσσοντας τις αρχές της δημοκρατίας» και αρνήθηκε ότι το κόμμα του στήριξε ποτέ ενέργειες που είναι αντίθετες προς τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους...

Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασε τόσο η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η ΕΕ υποδέχεται θετικά την απόφαση», καλώντας όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο πνεύμα του διαλόγου και της διαλλακτικότητας, σεβόμενοι το κράτος δικαίου και τις βασικές ελευθερίες, όσο και οι ΗΠΑ, που εξέφρασαν την «εμπιστοσύνη» τους στην Τουρκική Δημοκρατία, καλώντας την Αγκυρα να «χρησιμοποιήσει αυτήν την περίσταση για να ενισχύσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ», καθώς επίσης και να συνεχίσει τις προσπάθειες «για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις», βασισμένες στο τουρκικό Σύνταγμα και στον κοσμικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας...

«Ανακούφιση» εξέφρασε σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης και η Γερμανία, ενώ η Βρετανία σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η Τουρκία απέδειξε πως μπορεί να ακολουθήσει «μια δημοκρατικότερη και πιο ευρωπαϊκή πορεία». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντ. Μπακογιάννη, ενώ η «Αυγή» με πρωτοσέλιδο και άρθρο της σύνταξης θεωρεί είτε ότι «απομακρύνεται η κρίση από την Τουρκία» είτε ότι η απόφαση είναι «μια τομή στη μακρά πορεία μετάβασης» (εννοεί προς τη δημοκρατία και την Ευρώπη)!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ