ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Βρώμικη επίθεση της «Αυριανής» κατά του ΚΚΕ

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

Με ένα βρώμικο πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε χτες η «δασκάλα» στις συκοφαντίες και προβοκάτσιες εφημερίδα «Αυριανή». Στην πρώτη της σελίδα, λοιπόν, η «Κουριάδα» κραυγάζει «Τζάμπα μάγκες οι βουλευτές του ΣΥΝ και του ΚΚΕ - Πήραν κρυφά από το Παρακαταθηκών και Δανείων τα λεφτά από την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι θα τα επέστρεφαν στο Δημόσιο». Το δημοσίευμά της βασίζεται σε ομιλία στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Δ. Τζαμτζή, όπως η ίδια αναφέρει. Πάντως, στο τμήμα της ομιλίας του βουλευτή που καταχωρεί η εφημερίδα σε εισαγωγικά, φαίνεται πως απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο ΚΚΕ. Ωστόσο, η «Αυριανή» θεώρησε σκόπιμο να προβοκάρει το ΚΚΕ, συνεχίζοντας την επίθεση (που από γνωστά κέντρα εκπορεύεται) προς το Κόμμα.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις:

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και πώς ζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και γενικά τα στελέχη του και ότι η ενίσχυση του λαού προς το Κόμμα μας πιάνει τόπο. Ωστόσο, επειδή ορισμένοι καλλιεργούν σύγχυση, είτε ασκούν άδικη κριτική, ακόμα και συκοφαντική επίθεση σε σχέση με τη θέση του ΚΚΕ για την αύξηση των αποζημιώσεων των βουλευτών, διευκρινίζουμε τα εξής:

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα καταψήφισε την τροπολογία που αυξάνει τις αποδοχές των δικαστών, διότι μέσω αυτής υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν ανάλογα και οι αποδοχές των βουλευτών. Μάλιστα, ζητήσαμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα (απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, μέχρι και κατάργηση του Ζ' ψηφίσματος), ώστε να λυθεί μια για πάντα το παραπάνω ζήτημα.

Την ίδια θέση πήραμε στο παρελθόν σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Ποτέ δε δηλώσαμε ότι αν τελικά δοθούν αυξήσεις σε όλους τους βουλευτές, το Κόμμα μας δε θα εισπράξει την αύξηση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εισπράττουν ατομικά τις αποδοχές τους, αλλά αυτές μπαίνουν κατ' ευθείαν στο ταμείο του Κόμματος, που αποδίδει ένα μικρό μέρος στους βουλευτές για την επιβίωσή τους. Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται για τη συλλογική δραστηριότητα του Κόμματος, που δεν έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης, παρά μόνο την κρατική επιχορήγηση και τις ενισχύσεις από τα μέλη, τους φίλους του και άλλους εργαζόμενους. Κάθε άλλη πρακτική θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα σε βάρος του ΚΚΕ, σε πόρους και, φυσικά, σε δραστηριότητα, σε σύγκριση με εκείνα τα κόμματα, που όλοι γνωρίζουμε από ποια μεγάλα συμφέροντα ενισχύονται γενναιόδωρα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυγμή και αντιλαϊκή επίθεση

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο και την περίοδο των θερινών αδειών.

Μετά την ψήφιση της αντεργατικής τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο, στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» του ΟΣΕ, ενώ σειρά θα πάρει η ψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο θα πέσει άγριο «τσεκούρι» στις δαπάνες, και άρα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, στο όνομα της «διαφάνειας της οικονομικής διαχείρισης». Παράλληλα, καλλιεργείται το έδαφος για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι προαναγγελίες του υπουργού Οικονομίας ότι τάχα θα πληρώσει το κεφάλαιο γίνονται μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να τον εφησυχάσουν. Στην «ατζέντα» της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», αεροδρομίων και λιμανιών, ο «Καποδίστριας 2», οι αντιδραστικές αλλαγές για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κ.ά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει χαράξει γραμμή πυγμής και σύγκρουσης με τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από τους λεονταρισμούς των εργατοπατέρων, όπως ότι ...«στη ΔΕΘ θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις» ή ότι το φθινόπωρο «έρχεται κοινωνική έκρηξη». Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις ...φραστικές προειδοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αντιμετώπισε μάλλον με επιδεικτική αδιαφορία: «Δεν ξέρω τι εννοεί η αντιπολίτευση όταν προαναγγέλλει "αντιδράσεις και οδυνηρές εκπλήξεις". Αυτό μέλλει να μας το πει η ίδια η αντιπολίτευση», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, αξιώνοντας «η πολιτική να ασκείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού με ευπρέπεια». Αναφορικά με την κριτική που ασκείται, μεταξύ άλλων και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνεται ...στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «βασική αρχή του προγράμματός μας ήταν και παραμένει η εξυγίανση του δημοσίου τομέα και ιδιαίτερα η εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ». Αρα, αποφάνθηκε, «υπ' αυτή την έννοια περιλαμβάνεται».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε και χτες τη συκοφαντική επίθεση κατά των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και την επιχείρηση αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτήρισε αδιανόητες τις αυξήσεις μισθών κατά 15% ή 17% το χρόνο που δίνονται στις ΔΕΚΟ και συνέχισε: «Αντιλαμβάνεται κάθε Ελληνας πολίτης ότι όταν στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις κινούνται σε ένα πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, σε ορισμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες μάλιστα είναι και προβληματικές, δεν μπορεί οι αυξήσεις αυτές να υπερβαίνουν αυτό το πλαίσιο». Ταυτόχρονα, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στη γραμμή της σύγκρουσης που εξέφρασε ο Γ. Αλογοσκούφης στη Βουλή, λέγοντας ότι «αν οι λύσεις απαιτούν συγκρούσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα, συντεχνίες και ομάδες, είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε»...

Βέβαια, η κυβέρνηση προτιμά να στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας στις γαργαλιστικές λεπτομέρειες και στις «απουσίες με νόημα» από το δείπνο που παρέθεσε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός στους βουλευτές που συμμετέχουν στο α΄ και β΄ θερινό τμήμα...

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - ΟΑΣΑ
Κάλεσμα αντίστασης προς τους εργαζόμενους

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) - ΟΑΣΑ καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβερνητική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νεοπροσλαμβανομένων, οι οποίοι θα εξαιρούνται από τις επιχειρησιακές ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας (άδειες, ρεπό, επιδόματα και λοιπές παροχές).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, καταγγέλλει επίσης και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και στο Σωματείο Τεχνικών που απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της ΔΑΣ για άμεση σύγκληση των ΔΣ, ώστε να αποφασίσουν την ενημέρωση και την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ

Με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά, σε σύνολο 99 βουλευτών, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, σε ονομαστική ψηφοφορία, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ. Την απόσυρση της τροπολογίας είχε απαιτήσει το ΚΚΕ και υπέρ της τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές του Β΄ Τμήματος Διακοπών.

Να αχρηστευτεί στην πράξη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ψήφιση της τροπολογίας για τις πρώην ΔΕΚΟ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ, σημειώνεται:

«Οι εργαζόμενοι να μη νομιμοποιήσουν την αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ. Να παλέψουν ενωμένοι για να την αχρηστεύσουν στην πράξη και ταυτόχρονα να απομονώσουν τους εργατοπατέρες που δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον, ενώ χρόνια τώρα αρνούνται να γράψουν στη δύναμη των σωματείων τους νεοπροσλαμβανόμενους συμβασιούχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ