ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Περισσότερο δωρεάν κρατικό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Οι αντοχές της οικονομίας δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, αφού οι ιδιώτες επιχειρηματίες που υπέβαλαν 2.255 σχέδια επενδύσεων, ύψους 5 δισ. ευρώ, με το νέο επενδυτικό νόμο ανυπομονούν να εισπράξουν την κρατική πριμοδότηση των 2 δισ. ευρώ!

Ζεστό χρήμα από τα ταμεία του κράτους, που ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, θα είναι το δώρο του κράτους στους ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ (σε διάφορους τομείς της οικονομίας και περιοχές της χώρας), με τα νέα - αυξημένα - κίνητρα του νόμου 3299/2004. Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για τα 2.255 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας (από πέρσι τον Αύγουστο μέχρι τις 13 Ιούνη 2008). Με τις αιτήσεις αυτές, οι υποψήφιοι ιδιώτες επενδυτές - όταν εγκριθούν τα επενδυτικά τους σχέδια - ζητούν να επιχορηγηθούν από τα κρατικά ταμεία (δηλαδή το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων) με το αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε εδώ πως ένας από τους πρώτους νόμους που φρόντισε να ψηφίσει το 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ - με τις ευλογίες της ΕΕ - ήταν και ο νόμος 3299/04, με τον οποίο αυξάνονταν οι κρατικές επιχορηγήσεις στους ιδιώτες επενδυτές από 55% (που προέβλεπε ο προηγούμενος επενδυτικός νόμος του ΠΑΣΟΚ) σε 60%. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ που εμφανίζει ο ιδιώτης επιχειρηματίας σαν επενδυτική δαπάνη, παίρνει πίσω από το κράτος τα 60 ευρώ, σαν «αμοιβή» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας! Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά συνέβησαν το 2004 - αμέσως μόλις η ΝΔ ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία - η οποία συνέχισε (και συνεχίζει) την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών (εισοδηματικών, φορολογικών κλπ.), όπως έκαναν μέχρι τότε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με το γνωστό επιχείρημα πως ...«δεν αντέχει η οικονομία»!

Η κυβέρνηση και η αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των ιδιωτών επιχειρηματιών και έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στις υπηρεσίες για άμεση αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το σύνολο των 2.255 επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν από πέρσι τον Αύγουστο μέχρις τις 13 Ιούνη 2008:

  • 1.366 σχέδια αφορούν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα ύψους 2.671,3 εκατ. ευρώ, στις οποίες αντιστοιχεί κρατική επιχορήγηση 1.015,4 εκατ. ευρώ.
  • 231 σχέδια αφορούν επενδύσεις ύψους 168,4 εκατ. ευρώ στον τουριστικό τομέα, για τις οποίες η αιτούμενη κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε 77,3 εκατ. ευρώ.
  • 481 σχέδια αφορούν επενδύσεις στη μεταποίηση (βιομηχανία) ύψους 1.607 εκατ. ευρώ, για τις οποίες οι υποψήφιοι επενδυτές διεκδικούν κρατική επιχορήγηση 628,9 εκατ. ευρώ.
  • 177 σχέδια αφορούν επενδύσεις 477,6 εκατ. ευρώ στον τομέα των υπηρεσιών, για τις οποίες η δωρεάν κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε 207,8 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των παραπάνω αιτήσεων, η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου έχει εγκρίνει 630 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 933,4 εκατ. ευρώ, στα οποία αναλογεί δωρεάν κρατική επιχορήγηση 374,2 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθούν «θα» δημιουργηθούν 2.229 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν μέχρι τώρα, το κράτος επιδοτεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες με περίπου 178.000 ευρώ για κάθε μια θέση εργασίας που «θα» δημιουργήσουν με τις νέες επενδύσεις.

ΟΒΣΑ
ΟΧΙ στην εκδίωξη των συνεργείων από το Αιγάλεω

Σχέδιο εκδίωξης των συνεργείων αυτοκινήτων από το Αιγάλεω καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η οποία συμπαρατάσσεται με τα σωματεία επαγγελματοβιοτεχνών επισκευής αυτοκινήτων ενάντια στην υπό επεξεργασία πρόταση τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Αιγάλεω. Η Ομοσπονδία καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την τροπολογία, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των συνεργείων από συγκεκριμένες περιοχές Γενικής Κατοικίας μέσα σε 8 χρόνια από την τελική έγκρισή της και απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία νέων.

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Μας προκαλεί αγανάκτηση γιατί το "κυνήγι" των συνεργείων αυτοκινήτου ειδικά, αλλά και γενικότερα της βιοτεχνίας είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε αντιμετωπίσει και σε άλλους δμους του Λεκανοπεδίου και επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αγανάκτησή μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δημοτικοί άρχοντες στο σύνολό τους, γνωρίζουν ότι στη βιοτεχνία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και ότι οι βιοτεχνίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συνεργεία αυτοκινήτων, συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι με τη ρύθμιση αυτή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τα συνεργεία που θα απομακρυνθούν. Προσθέτει ότι βιοτεχνίες και συνεργεία χαμηλής όχλησης είναι απαραίτητο να λειτουργούν στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Απαιτεί κρατική στήριξη, βιοτεχνικά πάρκα και τετράγωνα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το πλαίσιο για τις αγορές βιολογικών προϊόντων

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις «Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας» υπέγραψαν χτες οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης.

Το σχέδιο ΠΔ ρυθμίζει θέματα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των λαϊκών αγορών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, όπως τους αρμόδιους φορείς, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, τη διαδικασία καθορισμού και χορήγησης των θέσεων των πωλητών, τα είδη και τις προϋποθέσεις πώλησής τους, τα ελεγκτικά όργανα και τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

ΓΕΣΑΣΕ
Καταγγέλλει «καρτέλ» στα λιπάσματα

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγε η Διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για τη διαμόρφωση των τιμών των λιπασμάτων το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ΓΕΣΑΣΕ, οι τιμές των λιπασμάτων παρουσιάζουν αυξήσεις 70% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρσι, γεγονός που το χαρακτηρίζει ως «αποτέλεσμα ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας και εναρμονισμένων πρακτικών». Πέρσι σημειώθηκαν παραπλήσιες αυξήσεις σε πολλούς τύπους βασικών λιπασμάτων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσεχές δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη αναμένονται και νέες αυξήσεις της τάξης του 30%. Οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, υπογραμμίζει στην προσφυγή της η οργάνωση, δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων, ενώ ανάλογες αυξήσεις με αυτές της ελληνικής αγοράς δεν παρατηρούνται σε καμία άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, η όποια δραστηριότητα της ΓΕΣΑΣΕ, προς... όφελος των αγροτών, εξαντλείται σε παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, μόνο που όσες ...έρευνες και αν διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές, τα καρτέλ «ζουν και βασιλεύουν», κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και της λαϊκής οικογένειας. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τις σχετικές έρευνες που έγιναν κατά το παρελθόν για το καρτέλ του γάλακτος, του κρέατος κ.ά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξήσεις επιτοκίων καταναλωτικών δανείων

Συνεχίζεται ο χορός αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στους πελάτες τους, μετακυλίοντας έτσι το κόστος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους καταναλωτές.

Στα πλαίσια αυτά, η τράπεζα EFG Eurobank (όμιλος Λάτση) ανακοίνωσε χτες την απόφασή της - μια μέρα μετά την ανακοίνωση για την αύξηση κατά 7% των κερδών στο πρώτο εξάμηνο του 2008 - να αυξήσει τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών κατά 0,25%.

Επίσης, προχτές, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησής του για αύξηση από 1/8/2008 κατά 0,25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση ισχύει για τα επιτόκια των Πιστωτικών Καρτών του ΤΤ που έχουν εκδοθεί πριν τις 15/04/2008. Ετσι, μετά την αύξηση, από χτες τα επιτόκια του ΤΤ διαμορφώνονται (χωρίς την ειδική εισφορά 0,6% του Ν. 128/75) σε 10% για τις κάρτες Visa και σε 12,00% για τις κάρτες MasterCard. Τα επιτόκια των Πιστωτικών Καρτών έκδοσης από την 15/4/2008 και μετά παραμένουν αμετάβλητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ