ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ερμαιο της αντιδασικής πολιτικής

Οδοιπορικό του «Ρ» στις πληγείσες από την περσινή φωτιά περιοχές

Καμένη έκταση στον Αγ. Ιωάννη
Καμένη έκταση στον Αγ. Ιωάννη
(Του απεσταλμένου μας Πέτρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ).--

Σε διαρκή κίνδυνο εξακολουθεί να βρίσκεται ο δασικός πλούτος της Εύβοιας από ενδεχόμενες πυρκαγιές. Ηδη, αρκετές έχουν ξεσπάσει σε όλο το νομό με πιο σημαντική αυτή της Αιδηψού, αποδεικνύοντας πως και φέτος, παρά την περσινή καταστροφή της Νότιας Εύβοιας, τα μέτρα προστασίας των δασών έχουν μείνει στα χαρτιά.

Πέρσι, η Εύβοια δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές. Δύο πιλότοι ενός «Καναντέρ» νεκροί, καμένα περισσότερα από 75.403 στρέμματα σε Αλιβέρι, Κάρυστο, Ιστιαία, Χαλκίδα, Μαντούδι και Λίμνη, ήταν ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Φέτος, οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες, κυρίως για τη Βόρεια Εύβοια, η οποία είναι και η πλέον πευκόφυτη.

Ο «Ρ» βρέθηκε στην περιοχή όπου και διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πρόληψη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, στα λόγια, των αρμοδίων. Αρκετά, άλλωστε, έχουν ακουστεί και για την περιβόητη αναδάσωση, που τελικά ποτέ δεν έγινε στο νότιο μισό του νησιού.

Ξεκινώντας από την Αιδηψό, η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε, μας παρουσιάζει την ωμή αλήθεια. Ηδη, τα πρώτα καμένα δέντρα κάνουν την εμφάνισή τους, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 27 του Ιούνη, και έφτασε μία... ανάσα από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Οι πυροσβέστες, είχαν δώσει γιγάντιο αγώνα, με τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε όλο το Σώμα, προκειμένου να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, αυτή όμως «πρόλαβε» να κάψει 1.500 στρέμματα. Την 1η Ιούλη, σειρά είχαν τα Λουτρά Αιδηψού.

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά φέτος ήταν στα Στύρα Ευβοίας

ICON

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά φέτος ήταν στα Στύρα Ευβοίας
Η διαδρομή από τα όρη Ξηρό, Κανδήλιο και Δίρφυς είναι μαγευτική, καθώς αριστερά και δεξιά του δρόμου, το μόνο που υπάρχει είναι πράσινο. Ροβιές, Χρόνια, Κεχριές, Προκόπι, αποτελούν από τα πιο όμορφα καταπράσινα σημεία που υπάρχουν στη Βόρεια Εύβοια. Ομως, ειδικά για τις παραπάνω περιοχές, ήδη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο ζήτημα της δασοπροστασίας.

Ειδικότερα, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί, αλλά και διανοίξεις δασικών δρόμων και ζωνών αντιπυρικής προστασίας. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, ανεπαρκής χρηματοδότηση των δήμων της περιοχής και της δασικής υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πυρκαγιά της Αιδηψού, τα μηχανικά προβλήματα «χτύπησαν» δύο οχήματα του Σώματος. Στο ένα χάλασε το χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τη «μάχη» της κατάσβεσης, ενώ το άλλο κάηκε επειδή ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης!

Τραγικές ελλείψεις

Την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους Διρφύων και Κηρέως, όπου ανήκουν και οι πλέον πευκόφυτες περιοχές, διαπίστωσε και το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, που με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Γιώργο Μαρίνο, επισκέφτηκε την περιοχή. Σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Διρφύων και Κηρέως, αλλά και όταν επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου, διαπίστωσε ότι δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Διρφύων υπάρχουν μόνο δυο φυλάκια, αυτά σε Στενή και Πισσώνα, ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν για τη Χαλκίδα στις 10 το βράδυ, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τριών βαρδιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του δήμου, με 70.000 ευρώ, ποσό που δε φτάνει να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Από την άλλη, τα σπίτια βρίσκονται δίπλα στα πεύκα, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν καν περιμετρικοί δρόμοι αντιπυρικής προστασίας. Μάλιστα, στο Δήμο Κηρέως, με τα 200.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, αν οι μισοί δρόμοι και ζώνες είναι αδιάβατοι, οι υπόλοιποι μπορούν να χαρακτηριστούν ως μισοσυντηρημένοι και με σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση φαντάζει ακόμη χειρότερη καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το 2007 το πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου είχε 68 άτομα προσωπικό, ενώ φέτος στηρίζεται σε 13 μόνιμους και 30 εποχικούς δασοπυροσβέστες. Επίσης, πέρσι διέθετε 34 οχήματα, αλλά όπως τονίζουν αξιωματικοί του Σώματος, αρκετά από αυτά είναι παλαιά. Ακόμα όμως και το πιο σύγχρονο, ηλικίας μόλις 5 ετών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δασικό συμβάν, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί σε δασικούς δρόμους.

Πάλη για δάση δημόσια περιουσία

Οπως τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, «η κατάσταση στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια είναι πολύ επικίνδυνη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι άμεσος και οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές». Για όλα αυτά, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπεύθυνη είναι η ΝΔ. «Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ διατηρεί και ενισχύει τις αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Βαδίζει στην πεπατημένη, ακολουθεί την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας τα δάση απροστάτευτα, έρμαια των κάθε λογής συμφερόντων, των εμπρηστών και άλλων αιτιών που οδηγούν στην καταστροφή τους».

Για το λόγο αυτό, απεύθυνε κάλεσμα για κινητοποίηση. «Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας - τόνισε - να κινητοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση και να απαιτήσουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των δασών. Οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται και είναι όπλο στα χέρια του λαού. Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας με συντονιστικά κέντρα ανά δήμο και νομό είναι αναγκαία. Είναι μεγάλη η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης, με αύξηση της επιτήρησης, ενίσχυση των φυλακίων, των περιπολιών, καθαρισμό και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση νερού».

Μεγάλη ανάγκη, είναι η «διάθεση νέων, όσο γίνεται, πιο σύγχρονων και κατάλληλων για τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής πυροσβεστικών οχημάτων. Είναι μεγάλη η ανάγκη επίσης για πρόσθετη χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας και των δήμων, η γενικότερη αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πυροσβέστες, η μονιμοποίηση των εποχικών δασοπυροσβεστών, η διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού σε όλους».

Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε πως «η πάλη για να γίνουν τα δάση δημόσια περιουσία, για να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνδέεται με τον αγώνα για να διαμορφωθεί τώρα σχέδιο ικανό να ανταποκριθεί στην πρόληψη, στον άμεσο εντοπισμό, στην έγκαιρη, συντονισμένη, αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία των δασών. Οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και θα δράσουν χωρίς καθυστέρηση για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ