ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο Δευτέρα τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Ανάπτυξης

Πρόκληση για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους της χώρας, για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί η επιχειρούμενη προσπάθεια των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης, για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, όπως σαφώς προκύπτει από τις κινήσεις τους τη βδομάδα που πέρασε! Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούργια. Αποτελεί πάγιο και διαρκή στόχο του μεγάλου κεφαλαίου, για να βγάλει από τη μέση και το τελευταίο εμπόδιο, που μπλοκάρει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το κοινό μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων συγκεντρώνει και οργανώνει τις δυνάμεις του, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μια πρώτη απάντηση θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, με παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Θέλουν δουλειά 24 ώρες το 24 ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα!

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Το τελειωτικό χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας, η παραπέρα αύξηση της μερικής απασχόλησης, η παραπέρα διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η αύξηση της απλήρωτης δουλειάς και τελικά η αφαίρεση κάθε ίχνους ελεύθερου χρόνου από τον εργαζόμενο, αποτελούν τους πάγιους, προς κατάκτηση, στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Στην εκπλήρωση αυτών των στόχων θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με το ήδη απελευθερωμένο ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που ανακινήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Γι' αυτό άλλωστε και διαρκώς οι πολυεθνικές και οι μεγαλέμποροι, επιχειρούν με διάφορους τρόπους, κάθε φορά, να το πετύχουν. Θέλουν εργαζόμενους «σταντ μπάι», 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες τη βδομάδα υπό τη δούλεψή τους.

Η αξίωση αυτή έρχεται να πατήσει στο πρόσφορο αντεργατικό έδαφος που έχουν δημιουργήσει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική στήριξη τόσο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, εξαπολύοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια άγρια επίθεση κατά του 8ωρου, της πλήρους και σταθερής εργασίας, επιβάλλοντας τις ελαστικοποιημένες και άθλιες εργασιακές σχέσεις, σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή ακριβώς η πολιτική, που επιβλήθηκε και ακολουθείται πιστά, είναι που δίνει αέρα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο στο χώρο του εμπορίου να απαιτεί και άλλα, και στην προκειμένη περίπτωση την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Γιατί, μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με τις «ξεχαρβαλωμένες» εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη.

Η επιχειρηματολογία που επιστρατεύεται για ακόμα μια φορά, για να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι σαθρή. Η ακρίβεια δε θα παταχτεί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Οπως επίσης σαθρό ήταν και είναι και το επιχείρημα για δήθεν αύξηση των θέσεων εργασίας. Γιατί αποδείχτηκε περίτρανα και με τη διεύρυνση του ωραρίου ότι οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν. Μια σειρά μικροί έμποροι αναγκάστηκαν, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν, να βάλουν «λουκέτο», στέλνοντας τους εργαζόμενους που απασχολούσαν στην ανεργία. Παράλληλα, μοίρασαν μια θέση πλήρους και σταθερής απασχόλησης σε δυο και τρεις εργαζόμενους με μερική απασχόληση, σε εργαζόμενους με ωρομίσθιο και με μισθούς πείνας.

Για την εξέλιξη αυτή, τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχουν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι αυτές που όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους μαζί με την εργοδοσία στην απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Σε αγωνιστική επιφυλακή

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση δυνάμεων «για να απαντήσουμε αποφασιστικά και να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων και της κυβέρνησης να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Η κοινή δράση, ο συντονισμός και η αγωνιστική απάντηση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδιά τους. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Δίνουμε αποφασιστικά απάντηση, καταδικάζουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή, να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη, από κοινού με τους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν:

Οχι στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας και νομοθετική κατοχύρωσή της. Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πλήρη και σταθερή δουλειά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ σύνταξη, 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Μέσω «διαλόγου» η ανατροπή

Καίριο χτύπημα στην αργία της Κυριακής επιχειρεί η κυβέρνηση από κοινού με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάργησή της. Η μεθοδευμένη ανακίνηση του θέματος, για άλλη μια φορά και μεσοκαλόκαιρο, από τον ΣΕΛΠΕ, το σύνδεσμο των πολυκαταστημάτων, με δηλώσεις στελεχών του σε ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα, είχε σαν αποτέλεσμα την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση να δρομολογήσει «διάλογο» για το θέμα ώστε να πάρει στη συνέχεια τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα ζητηθούν γραπτώς τα «αιτήματα» των «παραγόντων της αγοράς» και θα επιχειρηθεί σύνθεση απόψεων. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου στη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα. Κι ενώ είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για συνολική «ελαστικοποίηση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και εμφανής η μεθόδευση, η ίδια δηλώνει ότι ξανανοίγει το θέμα επειδή το ζήτησαν οι... «παράγοντες της αγοράς».

Μετά τις δηλώσεις του ΣΕΛΠΕ ακολούθησε η τοποθέτηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος εξέφρασε από τη μια πλευρά τη δυσφορία του για τον τρόπο και το χρόνο επαναφοράς του θέματος, ωστόσο έκανε σαφές ότι και αυτός συναινεί στη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές, αρκεί να... προηγηθεί διάλογος για το ποιοι θα ανοίγουν και ποιες Κυριακές. Οι μεγαλέμποροι παρεμβαίνουν με προοπτική την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ οι μεμονωμένοι μεσαίοι έμποροι θέλουν τη ρύθμιση περισσότερο στα «μέτρα τους» και γι' αυτό εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί. Αλλά και οι δύο κατηγορίες ανήκουν στο ίδιο «στρατόπεδο», απέναντι στους χιλιάδες μικρούς εμπόρους, - αυτοαπασχολούμενους ή με ελάχιστο προσωπικό - που επίσης θα δεσμευτούν «πίσω από τον πάγκο» του μαγαζιού τους Κυριακάτικα και θα κληθούν να επωμιστούν επιπλέον λειτουργικό κόστος χωρίς αποτέλεσμα.

Κι αυτό, επειδή οι πελάτες τους, οι λαϊκές και εργατικές οικογένειες δεν μπορούν να υποστηρίξουν την «αγορά» περισσότερο, ιδίως με τις δήθεν αυξήσεις των μισθών που συνομολόγησαν οι ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΒ.

ΔΗΚΕΒΕ: Κάτω τα χέρια..!

Η απάντηση του αγωνιστικού κινήματος των ΕΒΕ ήταν σαφής, μετά τη νέα αναμόχλευση του θέματος. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΚΕΒΕ δήλωσε κατηγορηματικά: «Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία» και ζήτησε μεταξύ άλλων τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι επιδιώκονται «ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου και των κερδών, παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο, φυσική και οικονομική εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ προσθέτει: «Η προσπάθεια ενίσχυσης των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών μέσα από τη συνεχή διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ξεκίνησε με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ από το 1997, συνεχίστηκε το 2005 με τους νόμους της ΝΔ και συνεχίζεται αμείωτη. Συνεχίζουν παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας έχει αντίθετη άποψη, ακόμα και ο ελεγχόμενος από τη ΝΔ Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας αναγκάστηκε να εκφράσει χλιαρές αντιρρήσεις».

Η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι «μόνο η ΕΣΕΕ σαν εκπρόσωπος των πολυκαταστημάτων έρχεται να βοηθήσει την κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και στο Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όχι μόνο δε χτυπιέται η ακρίβεια με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αλλά ακόμα χειρότερα η ακρίβεια θα φουντώνει όσο η αγορά μονοπωλείται από μια χούφτα μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες. Την ακρίβεια τη γεννάει η φιλομονοπωλιακή πολιτική, το κυνήγι του καπιταλιστικού υπερκέρδους και η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ