Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2008 - αριθ. φύλλου: 10135

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΟΥΒΑ - 55 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 26η ΙΟΥΛΗ 1953
Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζει

Ο Φιντέλ και ο Καμίλο Σιενφουέγος στην κορυφή των φαλάγγων του επαναστατικού στρατού μπαίνουν στην Αβάνα στις 9/1/1959

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ και ο Καμίλο Σιενφουέγος στην κορυφή των φαλάγγων του επαναστατικού στρατού μπαίνουν στην Αβάνα στις 9/1/1959
«Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει»!

Με τούτα τα λόγια έκλεισε την ιστορική του απολογία, στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, κατηγορούμενος για την επίθεση στη Μονκάδα, στις 26 του Ιούλη του ίδιου έτους, που σκοπό είχε να ξεσηκώσει το λαό του νησιού εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Η δικαίωση βρισκόταν πολύ κοντά. Την 1η Γενάρη 1959 η Επανάσταση νίκησε. Και συνεχίζει ως τα σήμερα, παρά τη θύελλα της αντεπανάστασης στην Ευρώπη. Στο πρόσωπο της σοσιαλιστικής Κούβας που αντέχει και προσπαθεί, που έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, βλέπουμε μια αλήθεια, ότι η εποχή μας, παρά τις ανατροπές, παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Το γεγονός ότι η Κούβα, ο λαός της, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνεχίζει, αποδεικνύει πως όταν ένας λαός θέλει, τότε μπορεί. Μπορεί να νικήσει. Μα χρειάζεται και τη δική μας διεθνιστική αλληλεγγύη.

Associated Press


ΣΕΛ.  9   -   12

ΣΗΜΕΡΑ στο ένθετο


Ρήγα Γκόλφη «Γήταυρος»
«Πρόδρομος» της ελληνικής σοσιαλιστικής λογοτεχνίας

Αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα στο κλίμα της ηθογραφικής λογοτεχνίας, υπό την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών, κάποια λογοτεχνικά κείμενα αφορούν στα βάσανα την εργατικής τάξης και της αγροτικής φτωχολογιάς. Πρώτος λογοτεχνικός «καρπός» της σοσιαλιστικής σκέψης ήταν ο «Γήταυρος» του Ρήγα Γκόλφη (1908).


ΣΕΛ.  4   -   5
ΡΑΔΙΟ «902»
Δημιουργικές φωνές που σπάνε τα «τείχη»

Το μουσικό σχήμα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» και ο «902 Αριστερά στα FM», με μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα εκτός δισκογραφίας σχήματα και δημιουργούς της Ελλάδας, μέσα από την εκπομπή «Αόρατη Κλωστή», έδωσαν τη δυνατότητα σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες ν' ακουστούν, ενώ, προχωράνε στην έκδοση ενός CD με τα καλύτερα αυτών των δημιουργών.


ΣΕΛ.  3
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Με οδηγό το κέρδος και «βάρκα την ελπίδα»

Χωρίς τις απαραίτητες μελέτες για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα προχωρά ήδη η εμπορική αξιοποίηση προϊόντων της νανοτεχνολογίας.


ΣΕΛ.  7
Οι καλοκαιρινές διακοπές σε αριθμούς

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών έχει ξεκινήσει για τα καλά. Η ανάγκη των εργαζομένων και των νέων για ξεκούραση, αναψυχή, διασκέδαση, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και μπάνια είναι μεγάλη, τίποτα όμως δεν εξασφαλίζει ότι αυτή η ανάγκη δε θα μείνει ακάλυπτη, όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες στο σύνολό τους. Βωμός η ακρίβεια.


ΣΕΛ.  20

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ