ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης προτείνει ο Δ. Χριστόφιας

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε ο Κύπριος Πρόεδρος

Associated Press

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χθες, κατά την προσφώνησή του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο. Πρόκειται για την άσκηση «Νικηφόρος» που διεξάγει η Εθνική Φρουρά και την άσκηση «Ταύρος» που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο.

Αναφορικά με τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό και για ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτυχίας τους, ο Δ. Χριστόφιας εισηγήθηκε όπως συμφωνηθούν και εφαρμοστούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως, π.χ., απαγκίστρωση δυνάμεων, ειδικά στην περιοχή Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών και καθορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Οσον αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος αναγνώρισε τις υπάρχουσες δυσκολίες και υπογράμμισε πως «από δικής μας πλευράς θα εργαστούμε με σθένος δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της προσπάθειας», καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αντίθετα, η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα δυνατόν να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο για τους Τουρκοκύπριους».

«Μπορούμε να πετύχουμε και πρέπει να πετύχουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ως αναγκαία τη θέληση των Κυπρίων και το ότι «η Τουρκία πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο», καθώς «διατηρεί πάνω από 40.000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται». Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε μία λύση που «θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους, θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μιαν ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους».

Ο Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο της εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, υπογράμμισε ότι «αποτελεί το κοινό απόκτημα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων» και ότι «η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όραμά μας, μια ενωμένη Κύπρος, ένα κράτος λειτουργικό με ομοσπονδιακή δομή, το οποίο θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων». Επισήμανε ότι «δυστυχώς ξένες επεμβάσεις και λανθασμένες επιλογές συγκεκριμένων κύκλων και στις δύο κοινότητες, από τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης ζωής της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έδωσαν τη δυνατότητα, αυτό το κοινό σπίτι να αξιοποιηθεί όπως έπρεπε, από όλους τους Κυπρίους και για το όφελος όλων των Κυπρίων», υπενθυμίζοντας ότι «αντί καθημερινής συνεργασίας στα πλαίσια των οργάνων του νέου κράτους, που θα ήταν η φυσιολογική συνέχεια μιας μακράς ιστορίας αρμονικής κοινής συμβίωσης αιώνων, ένεκα των ξένων επεμβάσεων και της δράσης σοβινιστικών κύκλων, οι δύο κοινότητες βρέθηκαν αντιμέτωπες», με αποκορύφωμα το στρατιωτικό πραξικόπημα από τη χούντα των Αθηνών και την τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974.

Τέλος, αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, επανέλαβε ότι «το πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική ισότητα προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα, αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους», υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977, η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα, το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πολιτική διευθέτηση. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση, την απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφεύγει να απολογηθεί για το εργοστάσιο της ΖΗΜΕΝΣ

Με πρόσχημα «κώλυμα υπουργού» η κυβέρνηση αποφεύγει να εμφανιστεί στη Βουλή και να απολογηθεί για το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της ΖΗΜΕΝΣ στη Θεσσαλονίκη που θα οδηγήσει στην ανεργία τους εκεί εργαζόμενους.

Το θέμα είχε φέρει χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας αλλά η κυβέρνηση επικαλέστηκε «κώλυμα» της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου και ματαίωσε τη συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού πάλι με πρόσχημα «κώλυμα» είχε ματαιωθεί η συζήτηση ίδιας Ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντζάκου.

Η κυβερνητική μεθόδευση προκάλεσε την αντίδραση του ερωτώντος βουλευτή Γ. Ζιώγα, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι η Ερώτηση απευθύνεται σε δύο υπουργούς και τρεις υφυπουργούς και έτσι δε στέκουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για το «κώλυμα» της Σ. Καλαντζάκου. Θα μπορούσε να απαντήσει ένας από τους υπόλοιπους, είπε ο Γ. Ζιώγας τονίζοντας ότι η Ερώτηση αφορά ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες που μετά το κλείσιμο του κερδοφόρου - σημειωτέον - εργοστασίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανεργία. Πρόκειται, είπε, για πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων και δείχνει ανάγλυφα ότι στα πλαίσια των επιταγών της ΕΕ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ένα απλό αναλώσιμο υλικό.

Διακινείται το ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοίμασε και κυκλοφορεί το ετήσιο ημερολόγιό της.

Το εικαστικό θέμα του καινούριου ημερολογίου για το έτος 2009 είναι το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Χέρι προσφέρει μπουκέτο» και έχει ήδη αρχίσει να αποστέλλεται για διάθεση - πώληση στις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας αλλά και σε όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της επαρχίας.

Η τιμή του ημερολογίου ανέρχεται στα 6 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν είτε από τις κοντινές τους τοπικές Επιτροπές είτε από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ: Θεμιστοκλέους 48 και τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56).

Συλλυπητήριο μήνυμα στο ΑΚΕΛ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του ΑΚΕΛ το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του σ. Χριστοφή Λασέττα:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Σας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του σ. Χριστοφή Λασέττα, πρώην μέλους του ΠΓ και της ΚΕ του ΑΚΕΛ και βετεράνου συνδικαλιστή που συμμετείχε στο ηρωικό απεργιακό κίνημα του 1948 και σύνδεσε όλη του τη ζωή του με τους αγώνες του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος της Κύπρου, ενστερνίστηκε και υπηρέτησε τα ιδανικά τους.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

30 Σεπτεμβρίου 2008

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ