Στην Πολωνία το σημαντικότερο κέντρο διαμετακόμισης στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία περνά στην ευθύνη του ΝΑΤΟ
Copyright 2022 The Associated |
Αμερικανικοί πύραυλοι «Patriot» στη βάση της Γιασιόνκα στην Πολωνία |
Αρχικά οι ΗΠΑ θα αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό από τη Γιασιόνκα, ένα κέντρο εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Πολωνία που προμηθεύει τα περισσότερα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία. Μια κίνηση που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θα εξοικονομήσει «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Παράλληλα, το Πεντάγωνο φέρεται να εξετάζει απόσυρση 10.000 στρατιωτών από Πολωνία και Ρουμανία, μεταδίδει το «NBC News».
«Μετά από τρία χρόνια στη Γιασιόνκα, αυτή είναι μια ευκαιρία να προσαρμόσουμε το μέγεθος της παρουσίας μας», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.
Το αμερικανικό επιτελείο επισημαίνει ότι το προσωπικό και ο εξοπλισμός των ΗΠΑ θα μετακινηθούν σε «άλλες τοποθεσίες» εντός της Πολωνίας - όπου ο στρατός των ΗΠΑ έχει μόνιμα περίπου 10.000 στρατιώτες. Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζεται, είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο της στρατηγικής για «βελτιστοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ».
«Οι αρμοδιότητες που εκτελούνταν προηγουμένως από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Γιασιόνκα αναλαμβάνονται τώρα από άλλους συμμάχους», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Βλ. Κοσίνιακ - Καμίστζ.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στην Πολωνία, αλλά είναι σταθμευμένες σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι αποστολές στη Γιασιόνκα εκτελούνται πλέον κυρίως από τις νορβηγικές, γερμανικές, βρετανικές και πολωνικές δυνάμεις, μαζί με άλλες συμμαχικές δυνάμεις», ανέφερε.
Το αεροδρόμιο της Γιασιόνκα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει χρησιμεύσει ως κρίσιμος χώρος στάθμευσης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας, πάνω από το 90% της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο περνάει από τη Γιασιόνκα.
«Το σημαντικό έργο της διευκόλυνσης της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέσω του αεροδρομίου της Γιασιόνκα θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ, με υποστήριξη από μια πιο περιορισμένη παρουσία του αμερικανικού στρατού. Η Πολωνία και οι σύμμαχοί της θα διατηρήσουν την ισχυρή προστατευτική υποδομή γύρω από αυτόν τον κρίσιμο χώρο», τονίζει η Βαρσοβία.
Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι «η λειτουργία του κόμβου συνεχίζεται απρόσκοπτα, η προσπάθεια να μεταφερθεί μεγαλύτερο βάρος στους μη Αμερικανούς συμμάχους προήλθε από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον πέρυσι, με τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης με την ονομασία NATO Security Assistance and Training for Ukraine».
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο NATO για την ασφάλεια των στρατιωτικών εφοδίων στην Πολωνία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024. Σήμερα, στον κόμβο logistics του Yasenki έχουν αναπτυχθεί 100 Νορβηγοί στρατιώτες καθώς και το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS, ενώ η Γερμανία έχει αποστείλει μια συστοιχία «Patriot» στην ίδια περιοχή.
Η κίνηση των ΗΠΑ «κουμπώνει» με μια συνολική αναδιάταξη δυνάμεων προς την Ασία - Ειρηνικό και τη μεταφορά της στήριξης του Κιέβου και της «αποτροπής» της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ο στρατός των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η απόφαση αποτελεί μέρος μιας «μακροχρόνιας προγραμματισμένης προσπάθειας για τη βελτιστοποίηση των επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ισχυρή».
Οι ΗΠΑ διαθέτουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 80.000 στρατιώτες, «προσανατολισμένους» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο «NBC News» το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει περίπου 10.000 στρατιώτες από την Ανατολική Ευρώπη. Οι εν λόγω στρατιωτικές δυνάμεις λέγεται ότι αποτελούν μέρος των ενισχύσεων που απέστειλαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν το 2022 στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων αφορά τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Αντιθέσεις ως προς αυτούς τους σχεδιασμούς εκδηλώνονται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι «θα ερμηνεύσουν έναν περιορισμό των αμερικανικών δυνάμεων ως αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος και αυτό θα αυξήσει την προθυμία τους να παρέμβουν στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους», δήλωσε στο «NBC News» ο Σεθ Τζόουνς, αντιπρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον.
Την περασμένη βδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρότζερ Γουίκερ, επέκρινε μια ενδεχόμενη αποχώρηση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες και επικίνδυνες απόψεις».
Αντιδρώντας σε όσα μεταδίδει το δίκτυο «NBC News», o Φινλανδός υπουργός Αμυνας Αντι Χέκενεν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ χρειάζονται έναν «σαφή οδικό χάρτη» για μια πιθανή αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη, προκειμένου «να μην προσφερθούν ευκαιρίες στη Ρωσία».
Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, ο οποίος έχει καλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ να «αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την αποφυγή κενών στις δυνατότητες» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον μεταφέρει στρατεύματα από την Ευρώπη στον Ινδο-Ειρηνικό.
Περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν το προσεχές διάστημα πυρηνικά όπλα εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, κατηγορώντας για αυτό τη «Δύση» που «έσπρωξε τον κόσμο στα πρόθυρα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου» πολεμώντας «δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σε μια ανάρτηση σχετικά με τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START που υπέγραψε ο ίδιος με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Πράγα το 2010, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Η συνθήκη πρόκειται να λήξει τον Φλεβάρη του 2026.
Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας σχετικά με τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «πυρηνικής ομπρέλας», ο Μεντβέντεφ είπε ότι η κατάσταση είναι γεμάτη κινδύνους.
«Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμη και με την πλήρη παύση της σύγκρουσης στην αποκαλούμενη "Ουκρανία", ο πυρηνικός αφοπλισμός τις επόμενες δεκαετίες είναι αδύνατος», έγραψε στο «Telegram». «Ο κόσμος θα δημιουργήσει νέους, πιο καταστροφικούς τύπους όπλων και νέες χώρες θα αποκτήσουν πυρηνικά οπλοστάσια».
Ενας νέος γύρος διαβουλεύσεων Ρωσίας - ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ, νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ενώ της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Εξωτερικών Σονάτα Κούλτερ.
Και οι δύο αντιπροσωπείες θα αποτελούνται μόνο από διπλωμάτες και οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών.
Στο μεταξύ, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs δήλωσε ότι η τιμολόγηση των ομολόγων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αγορές πιστεύουν πως υπάρχει 70% πιθανότητα «ειρηνευτικής» συμφωνίας για την Ουκρανία, σε σχέση με το κάτω του 50% πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 76% του Φεβρουαρίου.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τους ασταμάτητους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, εν μέσω διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτό που γίνεται, διότι βομβαρδίζουν σαν παλαβοί αυτήν τη στιγμή», ανέφερε.
Κατηγορίες σε βάρος της Ουκρανίας, ότι πλήττει καθημερινά τις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας εξαπέλυσε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, ισχυριζόμενη ότι οι ρωσικές δυνάμεις τηρούν την 30ήμερη συμφωνία κατάπαυσης των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.
Στην καταγγελία ότι Κινέζοι πολίτες βρέθηκαν να πολεμούν με τις ρωσικές δυνάμεις κατά της Ουκρανίας και μάλιστα σε ουκρανικό έδαφος, προχώρησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, το Κίεβο διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 6 μαχητές κινεζικής εθνικότητας πολεμούσαν μαζί με τον ρωσικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία και έχει συλλάβει δύο εξ αυτών αιχμαλώτους.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του θα ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την Κίνα και ότι αναμένει την αντίδραση των ΗΠΑ. Αργότερα δήλωσε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες έχουν συλλέξει πληροφορίες με βάση τις οποίες 155 Κινέζοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν «πολλοί, πολλοί περισσότεροι». Ισχυρίστηκε δε ότι «η Κίνα ήταν ενήμερη», ωστόσο ανέφερε ότι «δεν λέμε ότι κάποιος έδωσε εντολή, δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες».
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρίι Σίμπιχα, κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας για να ζητήσει εξηγήσεις. Το γεγονός ότι «Κινέζοι πολίτες πολεμούν ως μέρος του ρωσικού στρατού εισβολής στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη στάση της Κίνας για ειρήνη», ανέφερε, την ώρα που το Πεκίνο έχει προτείνει να «συμβάλει» σε «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.
«Ακολουθεί το Ιράν και τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Οι Βορειοκορεάτες πολέμησαν εναντίον μας στην κατεύθυνση του Κουρσκ. Οι Κινέζοι πολεμούν σε ουκρανικό έδαφος. Και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους μας - επειγόντως», είπε ο Ζελένσκι.
Το Πεκίνο κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Κιέβου. «Η Κίνα διεξάγει ελέγχους επαλήθευσης μαζί με την Ουκρανία», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν.
Η κινεζική κυβέρνηση «πάντα ζητάει από τους πολίτες της να αποφεύγουν την εμπλοκή τους υπό οποιαδήποτε μορφή σε ένοπλες συγκρούσεις και, ιδιαιτέρως, να αποφεύγουν να μετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε πλευράς», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπα που είχαν υπογράψει «σύμβαση» με τον ρωσικό στρατό και όχι για αποστολή τακτικού στρατού στο ουκρανικό μέτωπο.