Εκδήλωση για τα 81 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών και για τους εκτελεσθέντες στο κτήμα Μουρτζούχου
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής Πάτρας, του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, του Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι, νεολαία, λαϊκός κόσμος, φορείς και οικογένειες απογόνων εκτελεσθέντων.
Επίσης, πολυπληθείς αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Αχαΐας.
«Σήμερα, μελετώντας την Ιστορία, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε για να σταθούμε όρθιοι στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν, κάτω από το βάρος της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πιθανώς μιας νέας διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης», τόνισε η Λυδία Καραθανασοπούλου, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού, στην ομιλία της στην πλατεία Ελευθερίας, αφού νωρίτερα αναφέρθηκε στην Ιστορία, στα αίτια και στα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και στο Μπλόκο.
Στάθηκε στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ανταγωνισμούς τους με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ, στην αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, και κατέληξε:
«Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τη συναίνεση των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης, ο λαός και η νεολαία μία επιλογή έχουν:
Να δυναμώσουν την πάλη τους για να επιστρέψουν όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
Να εκφραστεί αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, που παλεύει για το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσει στη δική του πατρίδα, την οποία του στερούν.
Σήμερα η καλύτερη τιμή στους νεκρούς μας, στους ήρωες, στους άθλους των εργατικών - λαϊκών μαζών τη δεκαετία του 1940, είναι να φανούμε άξιοι συνεχιστές της πάλης τους για κοινωνική απελευθέρωση».
Χαιρετισμό εκ μέρους του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απηύθυνε η Κική Λεβεντάκου. Αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα του λαού της Ελλάδας, με μπροστάρη και αιμοδότη το ΚΚΕ, για να απελευθερωθεί η χώρα, αλλά και στην ΕΣΣΔ, που πρωταγωνίστησε στο να ηττηθεί το ναζιστικό τέρας. Κατήγγειλε δε όλους όσοι σήμερα στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», και κάλεσε σε πάλη για να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού την ηρωική δεκαετία του 1940, της συνέχειας μετά την Κατοχή με τον ηρωικό ΔΣΕ.
Στα γεγονότα των Προσφυγικών, όπως και στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στάθηκε στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Πάτρας Αποστόλης Αγγελής, τονίζοντας: «Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία του λαού μας και τους αγώνες του. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, για ένα πιο φωτεινό αύριο για μας και τα παιδιά μας, και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς του Μπλόκου αλλά και όλης αυτής της περιόδου».
Ακολούθησαν μουσικό - θεατρικό δρώμενο, προσκλητήριο νεκρών και ενός λεπτού σιγή, και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το κτήμα Μουρτζούχου, όπου ακούστηκαν δυνατά συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», καθώς και αντάρτικα τραγούδια.
Στα διδάγματα για τον λαό από την Ιστορία της Πάτρας αναφέρθηκε στην παρέμβασή της στο κτήμα Μουρτζούχου η Ρένα Σκαρλάτου, πρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος, και κάλεσε σε πάλη ενάντια στον φασισμό, στους σύγχρονους εκφραστές του και στο σύστημα που τον γεννά.
Στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Προσφυγικά αλλά και σε αυτό στο κτήμα Μουρτζούχου κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, της δημοτικής αρχής, του Ανατολικού Διαμερίσματος, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του Εργατικού Κέντρου, οικογένειες απογόνων, αθλητικοί και άλλοι φορείς.
Σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για το Παλαιστινιακό έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη
Στις εκδηλώσεις μίλησε ο Αναστάσης Γκίκας, συγγραφέας του βιβλίου και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η συγκεκριμένη έκδοση για το Παλαιστινιακό Ζήτημα επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορική διαμόρφωση και εξέλιξή του, εξετάζοντας όσο το δυνατόν ολόπλευρα μια σειρά παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό, πιάνοντας το «νήμα» της Ιστορίας από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τον πόλεμο στη Γάζα που ξεκίνησε πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις βιβλιοπαρουσιάσεις παρακολούθησαν αρκετοί Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στην πόλη, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας.
«Κάθε άνθρωπος που θέλει να λέγεται άνθρωπος καταδικάζει την πολιτική της κατοχής, της βίαιης αρπαγής της γης, του οικονομικού στραγγαλισμού, του ξεριζωμού, της εκτόπισης και προσφυγοποίησης, των φυλετικών διαχωρισμών τύπου απαρτχάιντ, των δολοφονιών, των βασανισμών, των εξευτελισμών, της στέρησης της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας ενός ολόκληρου λαού που δεκαετίες τώρα ασκεί το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ. Μια πολιτική που, βεβαίως, εν τέλει δεν στρέφεται μόνο εναντίον των Παλαιστινίων αλλά και εναντίον του ίδιου του ισραηλινού λαού. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, χωρίς "ναι μεν αλλά"», τόνισε ο Αν. Γκίκας μιλώντας στην εκδήλωση στον πολυχώρο «Ενεκεν».
«Ναι... Η Ιστορία έχει σωστή πλευρά. Και αυτή βρίσκεται με τους λαούς που αγωνίζονται!», είπε. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, στάθηκε στη σημασία που έχει η κατάκτηση της ιστορικής γνώσης για το Παλαιστινιακό Ζήτημα ως προϋπόθεση για τη σωστή ανάγνωση των εξελίξεων, αλλά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα μέσα στις σύγχρονες εξελίξεις.
«Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή» - συνέχισε ο Αν. Γκίκας - «έχουν άμεση σχέση με τη "μεγαλύτερη εικόνα" αν θέλετε, την οποία δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ από την προσέγγιση και ανάλυση των γεγονότων.
Και αυτή η "μεγαλύτερη εικόνα" αφορά τη διαπάλη που διεξάγεται σήμερα για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Τη διαπάλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων της Ενέργειας, του Εμπορίου κ.ο.κ., που με τη σειρά της εκδηλώνεται με τοπικές και περιφερειακές εντάσεις, συγκρούσεις και πολέμους.
Τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Μέση Ανατολή σχετίζονται άμεσα με τις επιδιωκόμενες ανακατατάξεις στην περιοχή, με αλλαγές συνόρων, κυβερνήσεων κ.ο.κ. Ανακατατάξεις στις οποίες για μια ακόμα φορά το καπιταλιστικό κράτος του Ισραήλ κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και συμφέρον βεβαίως».
Κλείνοντας τόνισε ότι «σήμερα ο Παλαιστινιακός λαός υπόκειται σε έναν πραγματικό πόλεμο εξόντωσης: Σε μια "γενοκτονία από κάθε άποψη", όπως πρόσφατα κατήγγειλε και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέσε. Πρόκειται ήδη για τον φονικότερο πόλεμο του 21ου αιώνα, έχοντας στερήσει τη ζωή από το 2% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας - δίχως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια ή τα δεκάδες χιλιάδες άλλα θύματα από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες ως συνέπεια του πολέμου (...) Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματούσε σήμερα θα χρειάζονταν πάνω από 80 χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στη Γάζα, μεταξύ αυτών και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, των νοσοκομείων, των χώρων λατρείας, ακόμα και μουσεία.
Ολα τα παραπάνω δεν είναι απλά νούμερα, δεν είναι στατιστικές. Είναι ανθρώπινες ζωές.
Τα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού είναι διαρκή. Οπως διαρκής όμως είναι και η δίψα του για λευτεριά. Πράγματι, η ανθεκτικότητα του Παλαιστινιακού λαού απέναντι στη βαρβαρότητα και η επιμονή του στη διεκδίκηση των δικαίων του, του τόπου του, είναι αξιοθαύμαστες.
Ο Παλαιστινιακός λαός δεν έχει απέναντί του μόνο το κράτος του Ισραήλ αλλά και τους διεθνείς συμμάχους του, καθώς και ένα ολόκληρο σύστημα διεθνών σχέσεων που "κόβει και ράβει" τα πάντα στην προκρούστεια κλίνη του κόστους και του κέρδους των λίγων και ισχυρών του πλούτου, ακόμα κι αν αυτό εξαργυρώνεται με το αίμα ολόκληρων λαών.
Η ανοχή απέναντι σε τέτοια εγκλήματα δεν μπορεί να λογίζεται ως "ουδετερότητα" - αποτελεί συνενοχή. Κύριο και μοναδικό αντίβαρο σε όλα αυτά; Η διαρκής, επίμονη και μαχητική αλληλεγγύη των εργαζόμενων λαών όλου του κόσμου, που όλο αυτό το διάστημα δεν έπαψαν να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους - μεταξύ αυτών και εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι - βροντοφωνάζοντας: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ των Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής πραγματοποιούν εκδήλωση - συναυλία με θέμα «Δεκέμβρης 1944: Το μέλλον σημαδεύτηκε σε αυτούς τους δρόμους. Πιάνουμε περήφανα την κόκκινη κλωστή με το ΚΚΕ για να νικήσει η ζωή», στο κλειστό γυμναστήριο Καισαριανής «Γ. Μελισσηνός».
Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Θα απευθύνει χαιρετισμό η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος του ΤΓ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και αντιδήμαρχος του δήμου Καισαριανής. Θα ακολουθήσει συναυλία αφιέρωμα στο αντάρτικο - επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.