ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνει συμμάχους για λογαριασμό των αστών

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ε. Λέτα, συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

«Κοινές διαπιστώσεις» είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ε. Λέτα, του οποίου η κυβέρνηση γονατίζει τον ιταλικό λαό...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Κοινές διαπιστώσεις» είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ε. Λέτα, του οποίου η κυβέρνηση γονατίζει τον ιταλικό λαό...
Να διεκδικήσουν από κοινού σε επίπεδο ΕΕ μέτρα ευνοϊκά για τις αστικές τάξεις Ιταλίας και Ελλάδας προέτρεψε ο Αλ. Τσίπρας τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ε. Λέτα, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ενδεικτικά της ενδοαστικής συζήτησης και αντιπαράθεσης για το μείγμα διαχείρισης που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης ή ισχυρών μερίδων της είναι τα όσα επέλεξαν να «διαρρεύσουν» στα ΜΜΕ πηγές της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης, δηλαδή ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον, στη συνάντηση αυτή, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και ότι αν και «συνεχίζει να εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά», εντούτοις η συνάντηση με τον Τσίπρα «είναι βέβαια ένδειξη του ισχυρού μας ενδιαφέροντος». Στο ίδιο πλαίσιο και η εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι «σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει συμμάχους για την προώθηση των αξιώσεων της ντόπιας αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε το ότι η πολιτική της κυβέρνησης Λέτα έχει γονατίσει το λαό της Ιταλίας και τον κάλεσε «να αρχίσει να σκέφτεται μια νέα συμμαχία με τους λαούς της περιφέρειας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ακόλουθη δήλωση Τσίπρα: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει πως όταν το κόμμα μας κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές λιτότητας. Και εκείνη τη στιγμή, η Ιταλία θα πρέπει να διαλέξει αν προτιμά τη συμμαχία με την Μέρκελ ή μια αλλαγή υπέρ των λαών της Ευρώπης»!

«Του εξήγησα - πρόσθεσε - ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτούμε σκληρά στην Ευρώπη για να αλλάξει αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική αλλαγή συνεπώς θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και ζήτησα τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (...) Αλλά, πέρα από τις επισημάνσεις, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κι ένας κοινός σχεδιασμός διεκδικήσεων. Δεν μπορεί οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρώπης να είναι συναντήσεις 27 αρχηγών κρατών που κουβεντιάζουν αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ».

Απογειώνοντας τις αυταπάτες για το ρόλο της λυκοσυμμαχίας αλλά και αποκόπτοντας την πολιτική, όπου αντανακλάται η καπιταλιστική οικονομία και οι ανάγκες της, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως η αλλαγή της είναι θέμα ...«πολιτικής απόφασης». Ακόμα προσπάθησε να εμφανίσει την Ελλάδα σαν εξαίρεση στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ενώ υπερασπίστηκε τον ευρωμονόδρομο, εφιστώντας την προσοχή στον Ε. Λέτα ότι «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Eνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στη δημοκρατία και στην κοινωνική συνοχή (...) να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, και τον υπερπεριφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Στον μεν πρώτο βρήκε έναν χειροκροτητή της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει με νύχια και δόντια την ΕΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο Βέντολα, «η σωτηρία της Ευρώπης βρίσκεται στον ευρωπαϊσμό του Αλέξη που αντιμάχεται τον εθνικισμό». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Ν. Τζινγκαρέτι, του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος». Μετά τη συνάντηση αυτή ο Αλ. Τσίπρας του έπλεξε το εγκώμιο ότι δήθεν με την πολιτική που ακολούθησε στην περιφέρειά του απέδειξε πως «μπορεί να γίνει η εξυγίανση πράξη, χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, χωρίς, δηλαδή, να κόβει κανείς τις κοινωνικές παροχές και να αυξάνει τους φόρους στους πολίτες, αλλά χτυπώντας τη διαφθορά και τη σπατάλη».

Αντιπαράθεση για την υποψηφιότητα Βουδούρη

Στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων «σκοντάφτει» η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αν και το θέμα απασχόλησε την ΠΓ του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, με την πλειοψηφία να υπεραμύνεται της υποψηφιότητας Βουδούρη, τελικώς επισκιάστηκε απ' την υπόθεση Καρυπίδη.

Οι τοπικές οργανώσεις επικαλούνται πρόσφατη απόφαση της ΚΕ σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαβούλευση και η σύμφωνη γνώμη τους όταν πρόκειται για υποψηφίους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Στην περίπτωση Βουδούρη κάτι τέτοιο δεν έγινε, απεναντίας αγνοήθηκε η από τις 31 Γενάρη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Οργανώσεων της Περιφέρειας, όπου η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της υποψηφιότητάς του. Την υποψηφιότητά του απέρριψαν στη συνέχεια οι ΝΕ Μεσσηνίας και Κορινθίας. Κείμενο με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί η στήριξη προς τον Οδυσσέα Βουδούρη, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πολιτικό γυρολόγο», έχουν στείλει και οι οργανώσεις μελών Νεολαίας της Καλαμάτας, της Κορίνθου, της Τρίπολης, του Αργους, του Ξυλόκαστρου και της Σπάρτης.

Στελέχη της πλειοψηφίας αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω απ' τις αντιδράσεις κρύβεται η «Αριστερή Πλατφόρμα» (και το στέλεχός της, βουλευτής Πελοποννήσου, Θ. Πετράκος).

Πληροφορίες έφεραν τον Οδ. Βουδούρη να προειδοποιεί με παραίτησή του αν δεν υπάρξει απ' τις τοπικές οργανώσεις σαφής έκφραση στήριξης της υποψηφιότητάς του. Ο ίδιος ωστόσο χτες βράδυ, με δήλωσή του, ανέφερε: «Κατανοώ ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα, όπως ανάλογα στο παρελθόν, γεννά έναν εσωκομματικό διάλογο, ενίοτε έντονο (...) Ομως, από αυτή τη στιγμή και μέχρι την κάλπη θα δώσω, με όλες τις δυνάμεις μου, τη μάχη»...

Στο μεταξύ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τον συναντήσει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την προστασία των μεταναστριών

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε δήλωσή της, σχετικά με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 4/2/2014, για την έκθεση που αφορά «τις μετανάστριες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογραμμίζει:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για τη μη νομοθετικού περιεχομένου έκθεση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας Φύλου, που αφορά συστάσεις "σχετικά με τις μετανάστριες που δε διαθέτουν επίσημα έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 4-2-2014, υπερψήφισαν όλα τα σημεία και τις παραγράφους της έκθεσης που περιέχουν θετικές συστάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της προστασίας των γυναικών μεταναστριών και των παιδιών τους, που δεν έχουν επίσημα έγγραφα άδειας παραμονής στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την πρόσβασή τους σε υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη, καθώς και στην εκπαίδευση, κ.ά. Από τον έλεγχο της ψηφοφορίας διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καταγραφεί η θετική ψήφος έγκρισης της σχετικής έκθεσης και αυτό αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην τελική ψηφοφορία, επί του συνόλου της έκθεσης, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν θετική ψήφο - όπως προκύπτει αναμφισβήτητα από τα επίσημα Πρακτικά ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επομένως, κάθε προσπάθεια παρερμηνείας είναι εκ του πονηρού».

Ελεγχος για εμβάσματα 3 βουλευτών

Οι Β. Καπερνάρος (ΑΝΕΛ), Β. Κικίλιας (ΝΔ) και Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία σημειώνεται ότι «πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά» και ότι ο έλεγχος αφορά το κατά πόσο τα εμβάσματα αυτά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Στα ονόματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται, επίσης, οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ) και Καπερνάρου.

Εξάλλου, με εντολή του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, θα διενεργηθεί άμεσα ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι των «διαρροών» σχετικά με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ελεύθερος με εγγύηση ο Α. Φιλιππίδης

Ελεύθερος, με εγγύηση δύο εκατομμυρίων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, μετά τη χτεσινή απολογία του στον ανακριτή.

Προσερχόμενος ο Α. Φιλιππίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Αν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εκδίδουν τα δάνεια». Ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησής του σε επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ