«Διαφωνίες» επί τεχνικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας, έρχεται να εκφράσει ο πρόεδρος της ΕΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), με αφορμή την παραίτηση του Θ. Φορτσάκη, προέδρου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων (νόμος 3696/2008) για ...διαδικαστικές διαφωνίες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλο, ζητάει εκ μέρους της Ομοσπονδίας, «ο ορισμός του μέλους ΔΕΠ, καθώς και του αναπληρωτή του στην εν λόγω Επιτροπή να γίνεται μετά από κοινή απόφαση από την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και της Συνόδου Πρυτάνεων»..., γιατί «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στην κατά το δυνατόν αρτιότερη συγκρότηση του νεοπαγούς αυτού μορφώματος στη ζώνη της μεταλυκειακής και προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης», δηλαδή τα κολέγια.
Η αναγνώριση και λειτουργία 33 κολεγίων δεν είναι «μόρφωμα» στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ισοδυναμεί με την ισοπέδωση πτυχίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τρίχρονα πιστοποιητικά ψευτοκολεγίων και σηματοδοτεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η «Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων», είναι άλλο ένα εργαλείο διαχείρισης, υλοποίησης ή εξεύρεσης λύσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική. Και στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ιδιωτικοποιηθεί και η ανώτατη εκπαίδευση. Οσο για την αναφορά στη Σύνοδο Πρυτάνεων, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της Ομοσπονδίας είναι συνδικαλιστικός και δε θα έπρεπε να διεκδικεί την εμπλοκή της σ' ένα άτυπο κυβερνητικό όργανο, όπως είναι η Σύνοδος. Να σημειωθεί ότι η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) έχει καταδικάσει ανοιχτά και στο παρελθόν τις αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ για συμμετοχή σε τέτοιες επιτροπές. Το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση των κολεγίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά η δημιουργία και λειτουργία δημοσίων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση.
Πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς το απόγευμα στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου ρίχνοντας μια ματιά στην έκθεση Φωτογραφίας και στο βιβλιοπωλείο που βρισκόταν στο χώρο. Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια και τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα γενιά της υπαίθρου για να μπορέσει να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο των πατεράδων της, χρειάζεται μια πολιτική που θα της εξασφαλίζει αφενός το εισόδημά της και αφετέρου ένα επίπεδο ζωής στο χωριό που να ικανοποιεί τις ανάγκες της για μόρφωση, υγεία, πολιτισμό και αθλητισμό. Και η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική στις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες στους παραπάνω τομείς. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η πολιτική της παράδοσης της Υγείας και της Παιδείας στο μεγάλο κεφάλαιο, η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, έχει αποτέλεσμα από χρόνο σε χρόνο την επιδείνωση του επιπέδου ζωής στα χωριά μας, μια επιδείνωση που κύρια πλήττει τους νέους αγρότες και τους κατοίκους τους».
«Αυτή είναι η πολιτική κι απ' αυτήν δεν είναι βέβαια όλοι χαμένοι. Γιατί κάτι τέτοιο ισχυρίζονται οι θιασώτες της, σημείωσε. Υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι μικρό, και θησαυρίζουν με το να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Και τον καρπώνονται κύρια χάρη στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που τους κάνουν όλα τα χατίρια, είτε κρατώντας καθηλωμένους τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, είτε με τις φοροελαφρύνσεις που τους παρέχουν». Τέλος, απευθυνόμενος στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους αυτού του χωριού με τη μεγάλη κομμουνιστική παράδοση, τους κάλεσε να οργανωθούν στην ΚΝΕ και να δώσουν μαζί της τον αγώνα για να απαλλάξουν τη ζωή από τα προβλήματα και να την κάνουν όμορφη όπως τους αξίζει για να ζήσουν.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή βίντεο για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια.