Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες σε φτωχογειτονιές του Μενιδίου και μίλησε με θύματα επιθέσεων
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες σε φτωχογειτονιές του Μενιδίου και συνομίλησε με ορισμένα από τα θύματα των επιθέσεων των φασιστοειδών. Τα στόματα πια ανοίγουν, ο φόβος χάνεται. Δείχνουν πως απλώνουν το χέρι στη βοήθεια που τους προσφέρει το ΚΚΕ και τα ταξικά σωματεία της περιοχής. Γι' αυτό, και όπως είπαν πολλοί, θα βρεθούν σήμερα στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου. Μια συγκέντρωση καταδίκης των επιθέσεων, συγκέντρωση έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών.
«Τελείωσα τη δουλειά και γυρνούσα σπίτι», μας λέει ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση των φασιστών πριν από περίπου ένα μήνα και ακόμα μετακινείται με πατερίτσες. «Αρχισαν να με ακολουθούν δύο μηχανάκια μόλις μπήκα στο στενό του σπιτιού μου - συνεχίζει - και μόλις απομονωθήκαμε γύρισα να τους κοιτάξω. Τότε, ο ένας μου έριξε γροθιά στο πρόσωπο. Ζαλίστηκα και έπεσα. Τότε κατέβηκαν όλοι και άρχισαν να με χτυπούν με ξύλα σε όλο μου το σώμα. Κανείς δεν βγήκε παρά το ότι φώναζα για βοήθεια. Εμεινα στο νοσοκομείο ''Γεννηματάς'' 10 μέρες, καθώς έχω σπάσει το πόδι μου, τη μύτη μου και έχω θλάσεις σε όλα μου τα πλευρά». Σχεδόν 12 χρόνια από τότε που ήρθε στη χώρα μας, έζησε το πρόσωπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παρ' όλα αυτά, μας δέχτηκε στο σπίτι του με ένα μεγάλο χαμόγελο και με την πίστη πως όλα καλά θα πάνε.
Την αντίστοιχη εμπειρία του μας διηγήθηκε ο 28χρονος μετανάστης από το Πακιστάν, που χτυπήθηκε κοντά στο σπίτι του στο κέντρο του Μενιδίου, λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας και έχει καταγραφεί από την Αστυνομία ως περιστατικό ρατσιστικής βίας. «Σταμάτησαν τρία αυτοκίνητα δίπλα μου. Από το πρώτο κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, με τον ένα να κρατάει μαχαίρι. Με απείλησαν και με έβρισαν ''τι δουλειά έχεις εδώ, να φύγεις να πας στην πατρίδα σου, έξω οι ξένοι''. Μετά το σπρώξιμο και τη γροθιά στο μάτι, μου έσπασαν το ποδήλατο και μου πήραν λεφτά και κινητό. Γύρισα όλα τα μαγαζιά ζητώντας βοήθεια. Κανείς όμως δε μου έδωσε ένα τηλέφωνο να επικοινωνήσω με κάποιον» μας είπε. Παράλληλα, κατήγγειλε πως το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό, με αυτοκίνητα και μηχανάκια να τριγυρνούν στους δρόμους για να τους επιτεθούν.
Τέλος, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, που με κόπο και ιδρώτα άνοιξε ένα μαγαζί χρησιμοποιώντας όλες τις οικονομίες που είχε, μας είπε πως «κι εμένα προσπάθησαν να με χτυπήσουν μία φορά, πίσω από το δημαρχείο. Φοβήθηκα πολύ γιατί ήταν 15 - 20 άτομα και ήμουν μόνος μου. Πρόλαβα και τους ξέφυγα, ίσως δε με κυνήγησαν κιόλας, παρά που με έβριζαν. Σκοπός μας πια είναι να βγούμε προς τα έξω, χωρίς φασαρίες. Να διώξουμε το φόβο. Και ξέρουμε πως το ΚΚΕ είναι πάντα δίπλα μας».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή, ανάμεσα σε άλλους, των Γ. Μουζάλα, Γ. Βίτσα, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου. Συμφωνήθηκαν, επίσης, η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά, η αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών (και με ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με προσωπικό, η οποία από τρία στελέχη τον Ιούνη θα έχει 28 το Νοέμβρη).
Σήμερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εγκλωβισμένοι στο πλαίσιο της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, 15.067 άνθρωποι, ενώ οι δομές έχουν χωρητικότητα για 7.903 άτομα. Παράλληλα, περίπου 1.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραμένουν σε «hot spots», δομές φιλοξενίας, ακόμα και αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να βρεθεί μια θέση γι' αυτά σε κατάλληλους χώρους για τη διαμονή και την προστασία τους. Για τη φιλοξενία αυτών των ανήλικων άρχισε χτες τη λειτουργία του το νέο κέντρο προστασίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Παιανία.
Οπως δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, το υπουργείο προσανατολίζεται όχι μόνο στη δημιουργία μικρών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερων δομών σε πρώην ορφανοτροφεία, παλιά σχολεία και σε ειδικούς χώρους μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. «Αυτό θα μας πάρει περίπου ένα χρόνο», εκτίμησε ο ίδιος. Σχετικά με τους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι «πρόκειται για περιφραγμένους χώρους με υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους» και συμπλήρωσε ότι «εάν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές των 20 - 30 ατόμων, δεν θα τελειώναμε. Είναι σαφώς το ζητούμενο να πάνε σε ειδικές δομές, μέχρι όμως να ετοιμαστούν, φτιάχνουμε κάτι ενδιάμεσο». Περίπου 25 παιδιά παραμένουν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα.
Για τα νησιά, όπου «ο πληθυσμός είναι σε μετακίνηση γιατί θα πάνε στην ενδοχώρα ή θα γυρίσουν στην Τουρκία», παρατήρησε ότι ήδη στη Λέσβο τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ στα άλλα νησιά θα φτιαχτούν τάξεις προσαρμογής μέσα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.
Στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου
Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής αναφέρει:
«Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός.
Εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι. Πάρτε όλοι μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.
Καλούμε σε μαζική καταδίκη των απειλών, των ξυλοδαρμών, των θρασύδειλων τραμπουκισμών από φασιστικά και άλλα αντιδραστικά στοιχεία, προς τους μετανάστες εργάτες της περιοχής μας.
Καλούμε σε έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη των μεταναστών. Εχθρός του λαού μας είναι η αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής, που τσακίζει μισθούς και συντάξεις, που μπλέκει τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Οι μετανάστες είναι τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης" που προκαλούν φτώχεια, ανεργία, δυστυχία, προσφυγιά. Οι εργάτες του Μενιδίου και των γύρω περιοχών πρέπει να απορρίψουν το ρατσιστικό, ξενοφοβικό δηλητήριο των φασιστών. Να στρέψουν τα βέλη της αγανάκτησης και του θυμού τους απέναντι στον καπιταλισμό και όχι απέναντι στους ανήμπορους εργάτες που έχουν μεταναστεύσει για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί.
Απομονώνουμε τους φασίστες που είναι τα τσιράκια των αφεντικών.
Αλληλεγγύη στους μετανάστες. Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό».
Την παράταση του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση που ορίζει ότι οι ανώτατοι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε εφέτες και προέδρους εφετών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν και, όπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, «η θέση του ήταν πολύ θετική». Η Β. Θάνου, όπως είπε, έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον πρωθυπουργό τι ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας. Η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων.
Τέσσερα ακόμη παιδιά με ηπατίτιδα Α' από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο του νομού, ανεβάζοντας τα κρούσματα από τη νόσο στην περιοχή στα 21 μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, πρόκειται για ένα κοριτσάκι 7 ετών, που νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, ένα κορίτσι 14 ετών και δύο αγόρια 18 ετών, που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.