ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στον «αφρό» ανταγωνισμοί και επικίνδυνα σχέδια

Eurokinissi

Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που συγκροτούν την ΕΕ, όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της ΕΕ, αναδείχθηκαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) και των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Σούνιο, με κεντρικό τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης». Συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές οι ΥΠΕΞ της Σλοβενίας και υποψήφιων για ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).

Τη συνάντηση άνοιξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, δίνοντας τα βασικά ζητούμενα της Συνόδου, σημείωσε ότι η ΕΕ «πρέπει να αναπτύξει παραπέρα τον παγκόσμιο ρόλο της με τρόπο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των μελών της και όχι κάποιων επιλεκτικά», «να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των άλλων κέντρων ισχύος στο σημερινό κόσμο», «να υπερβαίνει τυχόν αντιθέσεις στο εσωτερικό της», καθώς και «να βρεθεί ο δρόμος υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης», θέματα που όπως είπε πρέπει να λυθούν «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναπτυσσόμενη σκεπτικότητα (sic) σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητά της».

Ειδικά για το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, θέμα που απασχόλησε άλλωστε σε ειδική ενότητα τη Συνάντηση, παρουσίασε ως ερωτήματα για απάντηση ποια θα είναι τα χρονοδιαγράμματα για ένταξη στην ΕΕ κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ποια η τύχη της υποψηφιότητας της Τουρκίας και αν αυτή θα μετασχηματιστεί σε ειδική σχέση, ποια η σχέση με τις χώρες στα ανατολικά και νότια της ΕΕ.

Τάχτηκε εξάλλου υπέρ της μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της ενίσχυσης της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «ο αμυντικός τομέας, όσο και εκείνος της ασφάλειας, προσδιορίζεται από τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αν δηλαδή (σ.σ. η ΕΕ) θα αποκτήσει αυτοτελή αμυντική λειτουργία ή θα αποτελεί έναν περιφερειακό εταίρο των δύο άλλων. Χωρίς αμυντικό πυλώνα, η ΕΕ θα παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας με πήλινα πόδια». Συνδυαστικά με τα παραπάνω, συμπλήρωσε ως θέμα προς απάντηση «αν η συνεργασία ανάμεσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα είναι σε επίπεδο κρατών, ή με αυτονομία (όπως γίνεται και υποστηρίζω από πλευράς μου), οργανισμός προς οργανισμό».

Στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, έβαλε στο τραπέζι πτυχές όπως την «πρόταση για ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ», την «επιλογή ή μη Ευρωπαίου "υπουργού" Οικονομικών, όπως συνέβη αντίστοιχα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, θεσμός που εκτιμώ ότι λειτούργησε θετικά».

Με το βλέμμα στους ανταγωνισμούς

Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις άλλων υπουργών, ο Ούγγρος Π. Σιγιάρτο εμφανίστηκε ανήσυχος ότι «μειώνεται η ανταγωνιστικότητα» της ΕΕ, η ισχύς της «σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο». Ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, «αλλιώς θα οδηγήσει σε προκλήσεις ασφαλείας και οικονομίας, γιατί φαίνεται ότι εκτός της ΕΕ, όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες έχουν μια στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια». Υπερασπίστηκε δε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ επιτέθηκε σε ευρωπαϊκούς «θεσμούς» και «εταίρους», διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν (...) να βασανίζουν τους εταίρους τους, επειδή δεν τους αρέσει κάτι».

Ο Πολωνός Γ. Τσαπουτόβιζ είπε ότι τα κράτη - μέλη που εκπροσωπήθηκαν στη Συνάντηση μοιράζονται «κοινές γεωπολιτικές προσεγγίσεις, και πιθανές απειλές, τη Ρωσία από την ανατολή, και τη μετανάστευση νοτιότερα». Για τα δε Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του ότι αν η ΕΕ δεν έχει παρουσία, «θα καλύψουν το κενό άλλοι παράγοντες».

Ο Αλβανός Ντ. Μπουσάτι επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν γίνει πολλές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την Ασφάλεια και διμερή ζητήματα (π.χ. τον καθορισμό ΑΟΖ, θέμα πάνω στο οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο χώρες είναι κοντά σε συμφωνία, ενώ τον Ιούνη επίκειται και νέα συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ). Χαρακτήρισε επίσης τα Βαλκάνια μια «γεωπολιτική σκακιέρα όπου διακυβεύονται γεωπολιτικά συμφέροντα». Αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της περιοχής, παρέπεμψε και σε έργα δικτύων που γίνονται, π.χ. στον κάθετο οδικό άξονα που ενώνει τη Σλοβενία με την Ελλάδα κ.ά.

Μίλησε και ο Μπ. Ισα Πάκολι, ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ασφαλής και σταθερή χωρίς την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων». Απηύθυνε δε δημόσια έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο.

Το «καθήκον» της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο δε ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος στον Ν. Κοτζιά, τον κάλεσε να κάνουν το «καθήκον» τους στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, στο πλαίσιο των οποίων συναντώνται ξανά το Σάββατο 12/5, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, αν οι συνομιλίες «προοδεύσουν» την επόμενη βδομάδα, να υπάρξει συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζ. Ζάεφ, στο περιθώριο και της Συνόδου ΕΕ - Δ. Βαλκανίων στη Σόφια.

Σχετικά με το θέμα, ο Ν. Κοτζιάς δήλωνε αργότερα: «Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε (σ.σ. στα ανοιχτά θέματα με τους Σκοπιανούς) και υπάρξει και νομική επικύρωση της συμφωνίας, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Εφόσον το θελήσουμε, θα τελειώσουμε με το πρόβλημα. Θα βοηθήσει στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής».

Ο δε Ντιμιτρόφ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι πλέον η διαπραγμάτευση έχει μπει σε «ευαίσθητη φάση» και ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις «δυσκολίες» με τρόπο ικανοποιητικό και για τις δύο. Τους τελευταίους 11 μήνες, συνέχισε, έχουν προσεγγίσει πολύ η μία την άλλη και αν καταφέρουν σε αυτήν τη φάση να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα που μένουν, μπορεί σε 11 βδομάδες να καταλήξουν σε συμφωνία. «Το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες», πρόσθεσε, οι οποίες «σχετίζονται, θα έλεγα, περισσότερο με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής Ιούνη), άρα με αυτό του ΝΑΤΟ (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής Ιούλη), που είναι επίσης σημαντικό, τους εκλογικούς κύκλους στις δύο χώρες, που δεν είναι εντελώς ακριβείς, όπως όλοι ξέρουμε, εξαρτώνται από άλλους παράγοντες. Αρα, όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο. Αλλά δε νομίζω ότι θα τα παρατήσουμε. Αν δεν το κάνουμε σύντομα (σ.σ. να βρουν λύση), θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί είμαστε γείτονες».

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 11/5 ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει «παράκαμψη» των κρίσιμων ζητημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με τον πρέσβη του Καζακστάν συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Την Παρασκευή 11 Μάη, την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε, μετά από αίτημά του, ο Αλεξέι Βόλκοβ, πρέσβης του Καζακστάν στη χώρα μας, για να συναντηθεί με τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις δύο χώρες καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον πρέσβη για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ. Σημείωσε ιδιαίτερα τους κινδύνους για τους λαούς από την όξυνση των ανταγωνισμών, τις επεμβάσεις και τους πολέμους. Η ενίσχυση της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στη Μαύρη θάλασσα και στην Κασπία, αυξάνει αυτούς τους κινδύνους.

Επιπλέον, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους του Καζακστάν και καυτηρίασε τη χρήση όπλων από τις αρχές ενάντια σε απεργούς εργάτες, όπως έγινε το 2011 στο Ζαναοζέν, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και τραυματισμούς εργατών. Ανέδειξε την ανάγκη να σταματήσουν η απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν και η μη αναγνώριση και οι διώξεις σε βάρος στελεχών του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, που είναι δύο κόμματα που συμμετέχουν στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και με τα οποία είναι αλληλέγγυο το ΚΚΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια σε ενέργειες που προωθούν τον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό, όπως η καταστροφή μνημείων της σοβιετικής εποχής και η ανέγερση άλλων που εκθειάζουν τους ηγέτες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς φασίστες και τα SS.

Ο Δ. Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της παραπέρα ενίσχυσης των πολύμορφων σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς του Καζακστάν και της Ελλάδας, καθώς και στην ανάπτυξη πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ενέκρινε την αναβάθμιση των «F-16»

Θετικά γνωμοδότησε χτες η πλειοψηφία της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την αναβάθμιση των «F16». Σύμφωνα με διαρροές, στην υποτίθεται ...απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπέρ της σχετικής συμφωνίας, που θα κοστίσει στο λαό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής), ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή φρόντισε να αποχωρήσει πριν από τη λήψη απόφασης.

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία καταγγέλλοντας ότι είναι ενταγμένη στους εγκληματικούς για τους λαούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που υπηρετούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για να συσκοτίσουν την πλήρη τους ταύτιση με την κυβέρνηση, επιδόθηκαν σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, σηκώνοντας κουρνιαχτό για τη ...διαδικασία και, συγκεκριμένα, επειδή η Επιτροπή της Βουλής ενημερώθηκε δεύτερη, δηλαδή μετά το ΚΥΣΕΑ κ.ο.κ.

Νέα συνάντηση Πάιατ - Μητσοτάκη

Τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, επισκέφτηκε στο γραφείο του στη Βουλή ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζ. Πάιατ, την Παρασκευή. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση σε διάστημα μόλις δύο μηνών, με επίκεντρο τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε απ' τη ΝΔ, συζητήθηκαν «θέματα διμερών σχέσεων» αλλά και η πορεία της συμφωνίας για την αναβάθμιση των «F-16». Ο Κυρ. Μητσοτάκης «κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρέσβη ότι συμφωνεί επί της αρχής με τη συμφωνία. Ωστόσο, εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη διαδικασία υλοποίησής της, επισημαίνοντας το πλήρες έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ