ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
K. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ανέξοδη «αντιδεξιά ρητορεία» για να κρυφτεί η αντιλαϊκή πολιτική

Αποφεύγοντας με επιμέλεια να αναφερθεί στα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να πάρει τόσο για το ασφαλιστικό όσο και την υγεία, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε μια «εικονική πραγματικότητα» ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και πιστός στη γραμμή «Δολιανών» ακολούθησε την αδιέξοδη «αντιδεξιά ρητορεία» και έριξε όλα τα βάρη για τη σημερινή κατάσταση στην τριετία 1990-93 όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.

Σε μία περίοδο που η φτώχεια διευρύνεται και οι κοινωνικές αντιθέσεις βαθαίνουν λόγω της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης θυμήθηκε «τη σοσιαλιστική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ» το οποίο «οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος» και εγγυάται «την εδραίωση του εκσυγχρονισμού και το νέο κοινωνικό κράτος».

Ενώ δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες μέρες από την από κοινού με τη ΝΔ ψήφιση του αμερικανόπνευστου τρομονόμου, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ιδεολογική και στην πράξη η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ».

Παραθέτοντας συνεχώς νούμερα θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μοίρασαν στο λαό αρκετά τρισεκατομμύρια δρχ. με αποτέλεσμα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι να έχουν δει μια εντυπωσιακή αύξηση των εισοδημάτων τους.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις προτάσεις Γιαννίτση και στις μεγάλες κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην «απόσυρσή τους», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτή απέσυρε τις προτάσεις της (!) μόλις αποκαλύφθηκαν στο Ιντερνετ αφού μείωναν σημαντικά τις συντάξεις λες και οι κυβερνητικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ οδηγούσαν στην αύξησή τους.

Σαν να μη μεσολάβησε τίποτα όλο αυτό το διάστημα στο θέμα του ασφαλιστικού, είπε προκλητικά ότι μόνο μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί «τα σημερινά κατώτατα όρια των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους», «μπορεί να εγγυηθεί με την πολιτική της, πρόσθετους πόρους για τη στήριξη του συστήματος». Βέβαια έσπευσε να προσθέσει ότι μόνο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που είναι κυβέρνηση «κοινωνικής ειρήνης» μπορεί να εξασφαλίσει «εθνική συνεννόηση» για το θέμα αποκαλύπτοντας έτσι ότι ο κύριος και βασικός του στόχος από εδώ και πέρα είναι ο εγκλωβισμός των εργαζομένων και μέσα από «διαλόγους - παρωδία» το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Κατά τ' άλλα και παρά τη νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός επανέφερε τα περί ανίερων συμμαχιών λέγοντας ότι «η Δεξιά θέλει να έρθει στην εξουσία και μάλιστα και κάποιοι από τα κόμματα της Αριστεράς τη βοηθούν για να μπορούν μετά να αντιπολιτεύονται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά».

Θέλοντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ είπε ότι αυτό «προβάλλει μια πολιτική σύμφωνα με την οποία το κράτος έχει απεριόριστες δυνατότητες χρηματοδότησης κάθε δράσης. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός αν δεν αποτελεί εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποτελεί μια μεγάλη αφέλεια». Μ' αυτήν τη διαστρεβλωτική αποστροφή επιχείρησε να κρύψει τις ευθύνες του και να μην απαντήσει στις προτάσεις όπως η σύλληψη της εισφοροδιαφυγής των μεγαλοβιομηχάνων και των άλλων προστατών του ή η συνταγματικά κατοχυρωμένη συνεισφορά του κράτους στην κοινωνική πρόνοια. Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του «στις δυνάμεις της αγοράς» είπε ότι αυτό που δίδαξε η «κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μοντέλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι ότι καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέψει το οικονομικό περιβάλλον, διεθνές και εγχώριο».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Λεκτική αντιπαράθεση και ανοιχτά «παράθυρα» συναίνεσης

Σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επιδόθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφήνοντας όμως ανοιχτά «παράθυρα» συναίνεσης με τις κεντρικές επιλογές στη ...λεγόμενη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ιδίως στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ηθελημένα άδικη και ανάλγητη», εστιάζοντας στα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «τα ίδια τα στελέχη του» αναγνωρίζουν την αποτυχία της πολιτικής του. Μάλιστα, σχολιάζοντας την εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ψήφιση του «τρομονόμου» «από βουλευτές της ΝΔ» όπως είπε, σχολιάζοντας ότι «αναρωτιέται κανείς ποιος είναι κυβέρνηση και ποιος είναι αντιπολίτευση»!!! Οσον αφορά την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στην τριετία της ΝΔ 1990-1993 μίλησε για υιοθέτηση από το ΠΑΣΟΚ των κεντρικών πολιτικών επιλογών της ΝΔ, αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ «που η Νέα Δημοκρατία προετοίμασε». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η αγροτική πολιτική, το πρόβλημα των ναρκωτικών και η εγκληματικότητα, καθώς επίσης στη φορολογική πολιτική και το χρηματιστήριο, μιλώντας για κυβερνητική ανικανότητα, αλλά και απουσία «κοινωνικής ευαισθησίας». Ειδικά για την ανεργία μίλησε για «τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών», τονίζοντας ότι «τα επιδόματα ανεργίας είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη», αφού τα κονδύλια χάθηκαν σε «προγράμματα φαντάσματα», ενώ σημείωσε ότι «παρουσιάζετε τα μπαλώματα του ΟΑΕΔ» ως λύσεις.

Την έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό όμως ζήτησε χτες ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως «δηλώσαμε ότι στηρίζουμε το διάλογο και θα συμμετέχουμε σε αυτόν, εφόσον είναι ειλικρινής και ανοιχτός. Δε μας άκουσαν. Επρεπε να εξεγερθεί η κοινωνία, να μεταβληθεί σε πεδίο συγκρούσεων το κόμμα σας, να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός και να μπει σε κηδεμονία για να δηλώσει πως κάνει πίσω. Αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση. Εκανε δραματική στροφή». Παράλληλα σχολιάζοντας τη συνολική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι πρόκειται για «αποσπασματικά προγράμματα χωρίς γενικές αρχές. Μια περιορισμένη επιδοματική πολιτική χωρίς καμιά ουσιαστική φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε μια χώρα που οι εθνικοί ευεργέτες συνεισέφεραν και συνεισφέρουν σε κοινωνικά έργα, εσείς φορολογείτε τις δωρεές», προσθέτοντας ότι «το σύστημα πρόνοιας χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση». Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υβριστικές επιθέσεις και αποπροσανατολιστικά τεχνάσματα», «προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας» και «ακρότητες» στην αντιπαράθεσή της με τη Νέα Δημοκρατία.

«Οι θέσεις μας δε χωράνε στις δικές σας αντιλαϊκές επιλογές»

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι θέσεις του ΚΚΕ, δε χωράνε στις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, τις κυβερνητικές επιλογές, τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στον πρωθυπουργό που επιχείρησε να αναδείξει ότι το ΚΚΕ δε διαθέτει προτάσεις για τα σημερινά προβλήματα

Στη δευτερολογία του, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι «ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός», δηλαδή «μια σημαντική αποτυχία που οδήγησε σε κρίση όλον τον κόσμο». Παράλληλα, χαρακτήρισε το ΚΚΕ «παράταξη της αντιπαλότητας», που δεν έχει κάποιο άλλο από το σημερινό μοντέλο να προτείνει εγκαλώντας σε σχέση με το ότι «δεν ακούσαμε συγκεκριμένη πρόταση». Τόνισε δε, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ότι «η λογική του να πληρώνει το κράτος τα πάντα οδηγεί σε υπερδανεισμό και στασιμότητα», αφού όπως ανέφερε, «δεν είναι απεριόριστη η φορολογία», ενώ υποστήριξε ότι αυξήθηκαν οι κρατικές εισφορές.

«Οταν κάνουμε προτάσεις οι προτάσεις μας δε χωράνε στη δική σας πολιτική. Δεν μπορούμε να γίνουμε νεροκουβαλητές του ΠΑΣΟΚ τι να κάνουμε;», ανταπάντησε αμέσως μετά στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «εσείς μπορείτε να κάνετε αντιλαϊκές προτάσεις, εμείς δεν μπορούμε», προσθέτοντας πως «πρόταση που θα συμφέρει το λαό και θα στηρίζει την πολιτική σας όντως δεν έχουμε»!

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κ. Σημίτη στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, σημείωσε ότι «αναμφισβήτητα ο σοσιαλισμός έχασε μάχη. Δε λέτε κάτι καινούριο. Εχετε σκεφθεί όμως, αν δεν υπήρχαν τα σοσιαλιστικά Βαλκάνια, πώς θα ήταν σήμερα η καπιταλιστική Ελλάδα;», τονίζοντας ότι αναγνώρισαν την προσφορά τους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράλληλα, τόνισε ότι «στις σοσιαλιστικές χώρες όταν αλληθώρισαν στις οικονομίες της αγοράς άρχισαν τα προβλήματα να είναι πολύ οξύτερα».

Αναφερόμενη στις πρωθυπουργικές αιτιάσεις περί πολιτικής ανάπτυξης επενδύσεων, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, αφού σαφώς γίνονται επενδύσεις, όμως αναπτύσσονται εκείνοι οι κλάδοι που εξυπηρετούν το πρόσθετο κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, σημείωσε για την κυβερνητική πολιτική: «Καταφέρατε να τινάξετε στα ύψη την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου» ενώ την ίδια ώρα «περιγράφετε έναν ελληνικό λαό που τρώει με χρυσά κουτάλια».

«Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, άσχετα και από την ψήφο που ρίχνει» σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πως «είναι πρωτοφανές το να μην αναγνωρίζετε την ύπαρξη των προβλημάτων». Απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό σημείωσε, «αν σας ικανοποιεί η σύνταξη των 50.000 που παίρνουν οι αγρότες» τότε «θέλετε ο λαός να ζει με ψίχουλα».

Τέλος, απαντώντας στη θέση του πρωθυπουργού περί αυξήσεων των κρατικών κονδυλίων στην κοινωνική ασφάλιση, αναρωτήθηκε: «Οταν το κράτος δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ή δεν είναι μείωση της κρατικής χρηματοδότησης;».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αμεση έναρξη «εθνικού διαλόγου»

Παρά την οξεία φραστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε την «άμεση έναρξη ενός εθνικού διαλόγου για τέσσερις μεγάλες θεσμικές τομές». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ως τέτοιες έθεσε το «35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, την προοδευτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την προοδευτική μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν σε αυτόν τον «εθνικό διάλογο», που όπως είπε θα αφορά «την έκταση του κοινωνικού κράτους, την ποιότητά του και τη χρηματοδότησή του από το δημοσιονομικό σύστημα».

Κατά τα άλλα είπε ότι στην ομιλία του Κ. Σημίτη κυριαρχούσε η «αγωνία διαφοροποίησης από τη ΝΔ, χωρίς όμως να θιγούν επί της ουσίας οι κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής που ταυτίζονται με την πολιτική της ΝΔ». Εκανε λόγο για «στερεότυπο παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας της πολιτικής» και είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκεί «μία οικονομική και κοινωνική πολιτική εκτός ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, αλλά και εκτός της λαϊκής εντολής».

Αθωώνοντας πλήρως την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αντιλαϊκές πολιτικές που αυτή επιτάσσει, ισχυρίστηκε ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσφορεί με τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής σας. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος επισημαίνει το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στη φτώχεια και την άνιση κατανομή του εισοδήματος».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ