ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Καμιά αποζημίωση στους Ελληνες - θύματα των ναζί

Τα θύματα ενός μακελειού, που διέπραξαν γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1944, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Αυτό εξάγεται από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 5 Γενάρη στο Μπούντεσταγκ σε Ερώτηση του ΚΟΔΗΣΟ. Ετσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εναντιώνεται στην απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου της Λιβαδειάς, σύμφωνα με την οποία στους επιζώντες θα έπρεπε να πληρωθούν κοντά 60 εκατομμύρια μάρκα.

Στο αιτιολογικό για τη μη αναγνώριση της δικαστικής απόφασης από τη Γερμανία αναφέρεται ότι διαδικασίες του είδους αντιφάσκουν στην αρχή της λεγόμενης κρατικής ασυλίας και γι' αυτό το λόγο είναι απαράδεκτες. Για τον ίδιο λόγο δεν παρουσιάστηκαν αντιπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης στη δίκη. Κατά τα λοιπά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αντίληψή της ότι "το ζήτημα των επανορθώσεων 50 χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έχει χάσει τη δικαιολογία του".

Χωρίς πρακτικές συνέπειες

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη αυτή απάντηση της Βόννης, το γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ" είχε ασχοληθεί στο τελευταίο τεύχος του 1997 με το ολοκαύτωμα του Διστόμου και την απόφαση του δικαστηρίου. Αφού δίνει μια περιγραφή του πρωτοφανούς αυτού ομαδικού εγκλήματος, επικαλείται τη γνώμη του Γερμανού ιστορικού Χολμ Ζουντχάουζεν,ο οποίος διαπιστώνει "ότι η γερμανο-φασιστική αυτή κτηνωδία έχει από άποψη ουσίας την ίδια συμβολική αξία με το ολοκαύτωμα της Οραντούρ ή του Λίντιτσε, αλλά δεν έχει βρει ανάλογη καταγραφή στα λεξικά".

Το "Σπίγκελ" συνεχίζει: "Η δικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μένει για τη Βόννη χωρίς πρακτικές συνέπειες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε αρμοδιότητα αλλοδαπού δικαστηρίου. Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αμφιβάλλει και για κάθε αντικειμενική προϋπόθεση για αξίωση από μέρους των επιζώντων του Διστόμου".

Το περιοδικό συνεχίζει: "Επίσης η πρόθεση των Ελλήνων εναγόντων, στην ανάγκη να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πρέπει να φοβίζει ιδιαίτερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γιατί η αρμοδιότητα απορρέει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 1950. Με το μέτρο αυτό τα μακελειά είναι κατά κάποιο τρόπο ένα "γεγονός προ-ανθρωπο-δικαιωματικό" και οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι σχεδόν καθόλου αρμόδιοι. Οπως κρίνει ο διεθνολόγος Νόρμαν Πεχ, από το Αμβούργο, περισσότερες επιτυχίες θα υποσχόταν ο δρόμος προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει με επίσημη αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Η οι ενάγοντες θα έπρεπε να προσφύγουν σε γερμανικό δικαστήριο, όπως κάνουν με προοπτική επιτυχίας αλλοδαποί πρώην αναγκαστικοί εργάτες στον αγώνα για επανόρθωση. Ομως όπως και αν τελειώσει η νομική διελκυστίνδα γύρω από τις αγωγές του Διστόμου, η δικαστική απόφαση της Λιβαδειάς είναι πολιτικά και διπλωματικά υπερεκρηκτική. Γιατί εμπλουτίζει τη συζήτηση για καταβολή επανορθώσεων από τη Γερμανία σε ως τώρα μη αποζημιωμένα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού κατά ένα εντελώς νέο κεφάλαιο. Πέρα από αυτό η απόφαση είναι μόνο η πρώτη σε μια αληθινή πλημμύρα δικών, που πρέπει να αναμένεται στους προσεχείς μήνες. Γύρω στις 50.000 αγωγές θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού εκκρεμούν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα ελληνικά δικαστήρια. Στο φόντο του κύματος αγωγών αυτόν τον καιρό είναι η ανησυχία τοπικών νομικών ότι η γερμανική επανένωση αιτιολογεί μια νέα νομική κατάσταση και οι αξιώσεις αποκατάστασης θα μπορούσαν ενδεχόμενα να παραγραφούν. Στα Καλάβρυτα προσέφυγαν στα δικαστήρια γύρω στα 1.000 άτομα. Απαιτούν τουλάχιστον μια συμβολική πληρωμή για τα δεινά τους... Η αποζημίωση που πήραν μερικοί στο χωριό (σ. σ. Καλάβρυτα) όπως και στο Δίστομο δεν είναι άξια λόγου... 16.000 δραχμές. Ακόμα για ένα στρατιωτικό κατασχεμένο μουλάρι πλήρωνα 20.000 δραχμές", λέει ο δήμαρχος Πόλκας.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Συνάντηση πολιτικών προσφύγων με την Αλ. Παπαρήγα

Τα μακροχρόνια, μα άλυτα, προβλήματα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων συζήτησε χτες με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η Συντονιστική Επιτροπή των τεσσάρων Πανελλήνιων Συλλόγων τους.

Συγκεκριμέναν οι πρόεδροι των Συλλόγων αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στα συνταξιοδοτικά προβλήματα των επαναπατρισθέντων, στο ζήτημα της ιθαγένειας των πολιτικών προσφύγων, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις περιουσίες τους, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να εξισωθούν οι ανάπηροι του ΔΣΕ με τους άλλους ανάπηρους της χώρας μας. Η Αλ. Παπαρήγα, αφού άκουσε πολύ προσεχτικά τα αιτήματα της ΣΕ, υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ - όπως άλλωστε έχει κάνει μέχρι σήμερα - θα συμπαρασταθεί στα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και θα τα προωθήσει με διάφορες παραστάσεις του προς τους αρμόδιους.

Να σημειωθεί πως η χτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. "Ξεκινάμε μια καμπάνια για τη λύση και προώθηση των προβλημάτων μας", είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Φώτου,επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ). Ηδη, όπως επισήμανε, η Συντονιστική Επιτροπή έχει στείλει υπόμνημα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου και ζητά συνάντηση μαζί τους. "Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουμε λάβει απ' τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς καμιά απάντηση", τόνισε ο Γρ. Φώτου. Για να καταλήξει: "Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα η επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων μας. Είμαστε το πιο αδικημένο κομμάτι του ελληνικού λαού, αφού ακόμα πληρώνουμε τις διώξεις άλλων εποχών. Αν δε λυθούν τα προβλήματά μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για σωστή λειτουργία του πολιτεύματος".

Εκτός από τον Γρ. Φώτου, μέρος στη χτεσινή συνάντηση πήραν και οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΣΕΠΠ) και της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας (ΚΕΠΠΕ), Αθ. Ζαφειρόπουλος και Πέτρος Γαβριηλίδης, αντίστοιχα. Οι τρεις πρόεδροι εκπροσώπησαν και την Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας (ΕΕΠΠΕ).

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα από την εφαρμογή της

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στην αγορά και στην τουριστική κίνηση της Β. Ελλάδας, μετά την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν. Οπως τόνισαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση βίζας, αποθαρρύνονται να επισκεφθούν τη χώρα μας κάτοικοι από τα γειτονικά κράτη, που αποτελούν τους σημαντικότερους επισκέπτες της Β. Ελλάδας και οι οποίοι ενισχύουν ιδιαίτερα την εμπορική και τουριστική κίνηση της περιοχής.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι, από τη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οι ουρές έξω από τα προξενεία της Ελλάδας στις βαλκανικές χώρες και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί. Για την έκδοση της βίζας Σένγκεν, απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο προξενείο και για το λόγο αυτό ολόκληρες οικογένειες είναι αναγκασμένες να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να φθάσουν στις πρωτεύουσες των διαφόρων χωρών, όπου εδρεύουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να περιμένουν εφτά ή και περισσότερες μέρες για να παραλάβουν τη βίζα, κι αυτό συμβαίνει γιατί η θεώρηση γίνεται μέσω Αθηνών και ...Στρασβούργου. Στα περισσότερα προξενεία δεν υπάρχει ο τεχνολογικός εξοπλισμός που απαιτεί η Συνθήκη του Σένγκεν, ενώ σοβαρότατες ελλείψεις έχουν σε προσωπικό και ιδιαίτερα ειδικευμένο. Χαρακτηριστικά, στο Ελληνικό Προξενείο των Σκοπίων υπηρετούν έξι άτομα και στην Οδησσό μόνο τρία. "Το ΥΠΕΞ δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία των τουριστών των όμορων χωρών, τους θεωρεί τρίτης και τέταρτης κατηγορίας τουρίστες", δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Δημητριάδης.

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τον τουρισμό σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πιερία, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Οπως γράφει η εφημερίδα "Αδέσμευτη Γνώμη" του Κιλκίς, ενώ "από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων διέρχονταν καθημερινά πριν την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν 400 επιβατικά από την ΠΓΔΜ, τώρα περνούν 40 - 50. Η εφαρμογή της συνθήκης προκαλεί και πολύωρες καθυστερήσεις, αφού κάθε διερχόμενος φακελώνεται ηλεκτρονικά και του γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος".

Το ΓΕΣ τού στερεί τη δικαίωση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας για την υπόθεση του ηλικίας 89 ετών έφεδρου υπολοχαγού και αντιστασιακού Ανδρέα - Μόσχου Μόσχου, που περιμένει ακόμα την αποκατάσταση από το ΓΕΣ, παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Την υπόθεση της δικαίωσης του 89χρονου έφεδρου υπολοχαγού και αντιστασιακού Ανδρέα - Μόσχου Π. Μόσχου,φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Δ. Κωστόπουλος.

"Ο Ανδρέας - Μόσχος Π. Μόσχος, τονίζεται στην Ερώτηση, είναι έφεδρος ανθυπολοχαγός του πολέμου της Αλβανίας και ως αξιωματικός κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης τραυματίστηκε στο πεδίο της μάχης και έμεινε ανάπηρος. Αμέσως μετά την απελευθέρωση έπρεπε να μεταταχθεί στην κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ως εν ενεργεία τότε αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης του εμφυλίου πολέμου και της μετεμφυλιακής περιόδου, επειδή ήταν μέλος του ΕΛΑΣ, όχι μόνο δεν ανταμείφθηκε για την προσφορά του στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά καθαιρέθηκε από το βαθμό του.

Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με νόμους του κράτους, αποκαταστάθηκε στο βαθμό που έφερε και προήχθη στο βαθμό του υπολοχαγού.

Παρά την αποκατάστασή του και την εγγραφή του στην επετηρίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ως αξιωματικός, δε συνταξιοδοτείται ως τέτοιος, αλλά ως απλός αντιστασιακός μαχητής.

Μετά από επανειλημμένες αναφορές και διαμαρτυρίες του παραπάνω αντιστασιακού αξιωματικού προς τη διοίκηση, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, ο κ. Μόσχος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, δεχόμενο ότι το ΓΕΣ μετά τον νόμο δεν κίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία για τη μετάταξή του στην πολεμική διαθεσιμότητα, του επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραπάνω παράνομη πράξη της διοίκησης το ποσό των 100.000 δραχμών.

Παρά τη δικαίωση του κ. Μόσχου από τα δικαστήρια, το ΓΕΣ εξακολουθεί να μην προβαίνει, υλοποιώντας τη σχετική δικαστική απόφαση, στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε ο παραπάνω αντιστασιακός αξιωματικός να δικαιωθεί και συνταξιοδοτικά".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, δεδομένου, όπως τονίζουν ότι ο Α. - Μ. Μόσχος είναι ηλικίας 89 ετών και κινδυνεύει να πεθάνει πριν να αποκατασταθεί η σε βάρος του αδικία από την πολιτεία, ερωτούν τον υπουργό Αμυνας "τι ενέργειες πρόκειται να κάνει, ώστε να υποχρεωθεί το ΓΕΣ, υλοποιώντας τη σχετική υπ. αριθ. 1880 - 1997 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη μετάταξη του παραπάνω αντιστασιακού αξιωματικού στην πολεμική διαθεσιμότητα, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη συνταξιοδοτική του αποκατάσταση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ