ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρωτοπόρος του «ΝΑΙ»

Δεν αρκούσαν φαίνεται οι πιέσεις που άσκησε προς κάθε κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ όλες τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να... πείσει για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». Χτες ο Γ. Παπανδρέου, με τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, επιχείρησε να την εμφανίσει σαν μια «ευρύτερη συναίνεση, μια ισχυρή πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της θετικής προσέγγισης του Σχεδίου Κόφι Ανάν».

Τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς τους για διχοτόμηση της Κύπρου, χτες ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να τις «εξαργυρώσει» και να εμφανίσει το κόμμα του ότι πήρε μια «υπεύθυνη θέση έγκαιρα υπέρ της λύσης», η οποία όπως ισχυρίστηκε είχε «γνώμονα το εθνικό συμφέρον»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα θα έπρεπε να είχαν αρχίσει πριν από τη διαπραγμάτευση στη Λουκέρνη, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» και «όχι κατόπιν εορτής», όπως είπε. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «εάν είχε υπάρξει αυτή η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, θα είχαμε και θετικότερα αποτελέσματα».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «ουδετερότητα» στη Λουκέρνη, «αδυναμία να διατυπώσει έγκαιρα θέση γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος» και για διαμόρφωση κλίματος «ηττοπάθειας από τη Λουκέρνη».

Επίσης, σχολιάζοντας το δόγμα πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η κυβέρνηση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται», υποστήριξε ότι «κανένας δε διαφωνεί επί της αρχής», αλλά έσπευσε να σημειώσει: «Δε σημαίνει όμως ότι καθόμαστε παθητικά να συμπαραστεκόμαστε στην Κύπρο. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητές μας, κάτι που θεωρώ ότι δεν έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση». Μάλιστα, ενισχύοντας και το κλίμα της κινδυνολογίας και του ωμού εκβιασμού του ελληνικού και του ελληνοκυπριακού λαού, το οποίο το ΠΑΣΟΚ συντηρεί όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε: «Δεν είναι θέμα απλώς να παρακολουθούμε τις διαδικασίες, έχουμε ευθύνη, έχουμε και συμφέρον να παίρνουμε και εμείς θέση». Εξάλλου, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, ο Γ. Παπανδρέου μέσα στη σύσκεψη και απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή ανέφερε: «Εκτός από το Κυπριακό διακυβεύονται και δικά μας συμφέροντα»...

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες τα «πλην» όπως τα χαρακτήρισε του «σχεδίου Ανάν» και υποστήριξε: «Το ότι θα ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει πρακτικά ότι οι όποιες αδυναμίες του Σχεδίου Ανάν σε μεγάλο βαθμό θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, που θα συμβάλει και στην καλύτερη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν»... Είναι φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει η τύχη της επίλυσης του Κυπριακού να αφεθεί στα «χέρια» των ιμπεριαλιστικών κέντρων. «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια, στην εφαρμογή και στην εγγύηση της εφαρμογής των όσων έχουν αποφασιστεί στη Λουκέρνη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο ΟΗΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη Λουκέρνη και να υποστηρίξει το αίτημα για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του δεν άσκησε «πίεση προς τη μία ή την άλλη πλευρά» και εντελώς προκλητικά κάλεσε «τους διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την υπόλοιπη Διεθνή Κοινότητα να αφήσουν ελεύθερα, αβίαστα και νηφάλια να αποφασίσει ο λαός της Κύπρου, οι δύο Κοινότητες»... Τη συγκεκριμένη θέση θέλησε να τη στηρίξει δηλώνοντας παράλληλα: «Θέλω να ξέρει ο κυπριακός λαός ότι πάντα θα είμαι κοντά τους, πάντα θα συνεχίζω να δίνω αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσω να δίνω αυτόν τον αγώνα όποια και να είναι η έκβαση στο δημοψήφισμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με επίδειξη εθνικής ομοψυχίας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση πράγματι επιθυμεί την εθνική συνεννόηση και εργάζεται για τη σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας.

Γι' αυτό ακριβώς και δεν απαντά στα όσα είπε σήμερα, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.


ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Απαρίθμησε τα «καλά» του σχεδίου Ανάν

Την απόφαση που έλαβε προχτές το βράδυ η ΚΠΕ του Συνασπισμού επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Δηλώσεις υπέρ του «ΝΑΙ» στο σχέδιο Ανάν το οποίο εκτιμά πως μπορεί να προωθήσει την προοπτική της επανένωσης και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων και την εφαρμογή μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κι αυτό παρά «τα προβλήματα και τους κινδύνους» που εμπεριέχει το σχέδιο και ομολογεί και ο Συνασπισμός.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, «το σχέδιο Ανάν έχει θετικά, έχει και αρνητικά, έχει προβλέψεις οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν θετική δυναμική. Η επανένωση του νησιού, η άρση της κατοχής, η επιστροφή των προσφύγων, η μείωση της μεταβατικής περιόδου σε 45 μέρες, οι μηχανισμοί άρσης των αδιεξόδων και η πρόβλεψη του ευρωπαϊκού πλαισίου εντός του οποίου μπορούν όλα αυτά τα θετικά να αναπτύξουν καλύτερες συνθήκες».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως η στάθμιση των θετικών και των αρνητικών γίνεται στο σημερινό πεδίο μιας πραγματικότητας, τονίζοντας ότι «μπροστά στη σημερινή κατάσταση μιας παρατεινόμενης de facto διχοτόμησης, θα πρέπει να αξιολογηθεί και το πέμπτο σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν είναι το χειρότερο από εκείνα τα οποία προτάθηκαν (...). Δεν είναι το σχέδιο Ανάν εκείνο το οποίο κατοχυρώνει και εμβαθύνει τη διχοτόμηση».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη του αιτήματος της αναβολής των δημοψηφισμάτων. Επανέλαβε ακόμα τα περί διεθνοποίησης του Κυπριακού «σερβίροντας» ως τέτοια την ενασχόληση της ΕΕ και του ΟΗΕ με το Κυπριακό, λέγοντας «για μας είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε πρόταση του ΟΗΕ και παρέμβαση και ρόλο της ΕΕ. Δεν είναι η επιθυμητή πρόταση δεν είναι ο επιθυμητός ρόλος της ΕΕ αλλά προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε. Πού άλλου θα διεθνοποιήσουμε το κυπριακό πρόβλημα;». Επ' αυτού άλλωστε επιτέθηκε στο ΚΚΕ και κατά συνέπεια σε όλους όσοι τάσσονται με το «όχι», λέγοντας: «Η άποψη που διατυπώνεται από την ηγεσία του ΚΚΕ ότι το όχι μας λύνει τα χέρια για να κινηθούμε πιο ελεύθερα προκειμένου να επιδιώξουμε καλύτερη λύση του κυπριακού που; Το όχι ανοίγει τις πόρτες του ευρωπαϊκού πλαισίου! Το ναι κλείνει τις πόρτες! Είναι πράγματα που δεν κατανοώ». Ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του ΚΚΕ, κάθε κόμματος, να διαμορφώνει αυτοτελώς τις θέσεις του, με μια δήλωση που ήχησε περισσότερο ως απολογία για τη στάση του κόμματός του: «Τι σημαίνει η άποψη συμπαριστάμεθα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, όταν λέμε αντίθετα απ' αυτά που λέει η ελληνοκυπριακή αριστερά και η τουρκοκυπριακή αριστερά; Συμπαράσταση πώς;»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, χαρακτηρίζοντάς τη «γόνιμη παρέμβαση» και διευκρινίζοντας πως οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν τη στάση τους για το θέμα, εφόσον δε γίνει δεκτό το αίτημα της αναβολής.

Με ανακοίνωσή του ο Κ. Γρίβας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει την απόφαση του Συνασπισμού για «ΝΑΙ» στο σχέδιο Ανάν, ζητά συγνώμη από όσους τον ψήφισαν για το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι ψήφοι τους και χαρακτηρίζει εγκληματικό λάθος την απόφασή του να συμβάλει για να κρατηθεί ζωντανός ένας νεκρός δήθεν αριστερός πολιτικός οργανισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ