ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αψιμαχίες που συσκοτίζουν την ουσία

Την εμπέδωση του νέου δίπολου στα μάτια του λαού υπηρέτησε και η χτεσινή διαμάχη στη Βουλή

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Icon

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αφορμή για έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης, προκειμένου να τονωθεί το δίπολο και ο αποπροσανατολισμός, αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Αλ. Τσίπρα, κατά την ολοκλήρωση της χτεσινής συζήτησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία της εφόδου στις εκλογές Ιούνη» και για «πολιτική ρεσάλτου» με στόχο τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, στάθηκε όρθιο και ανέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, στόχος της πρότασης για παραπομπή του είναι να πέσει η κυβέρνηση και να στοχοποιηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για μένος που έχει εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ουσία της υπόθεσης, έκανε λόγο για σκευωρία και σαφώς έδειξε τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Οπως ισχυρίστηκε, η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ κατέστη εφικτή επειδή ο ίδιος έστειλε το σχετικό στικάκι στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Είπε ότι ο Ι. Διώτης πρώτα αντέγραψε το στικάκι και μετά τον ενημέρωσε για την ύπαρξή του, φτάνοντας στο σημείο να πει προκλητικά ότι «αντί να με επαινέσουν που το παρέδωσα» με κατηγορούν.

Ανέφερε ότι όταν έστειλε το στικάκι στον πρωθυπουργό, δεν ήξερε ότι είχε χαθεί το αρχικό CD ούτε ότι ο Ι. Διώτης διέθετε αντίγραφο. Υπαινικτικά ανέφερε ότι κάποιος είχε βγάλει πολλά αντίγραφα της λίστας και τα μοίραζε, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του ότι έχει και σήμερα στην κατοχή του από τον καιρό που ήταν υπουργός Αμυνας ψηφιακή απεικόνιση των απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος είχε δώσει στο ΣΔΟΕ εντολή να αξιοποιηθεί το υλικό της λίστας ως πηγή και έκτοτε δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αποπροσανατολιστική θέση περί «κλεπτοκρατίας», η οποία κατέστρεψε τη χώρα και είπε ότι τα δυόμισι χρόνια των μνημονίων «και των θυσιών του λαού», οι διάφοροι υπουργοί κρατούσαν για προσωπική χρήση στοιχεία και λίστες για τον πλούτο μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας και ενός καθεστώτος «κλεπτοκρατίας». Αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις απέδωσε απλώς στην «εγκαθίδρυση της κλεπτοκρατίας» και είπε ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι κορυφαίο θέμα που έφτασε η χώρα σε αυτήν την «κατάντια της λεηλασίας».

Εκανε λόγο για όρκους σιωπής και ομερτά και είπε ότι κρύβονται πολλοί «σκελετοί στο ντουλάπι της κλεπτοκρατίας». Ετσι, όπως είπε, εξηγείται η ανεξήγητη στάση του πρωθυπουργού, που παρέχει πλήρη κάλυψη και προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον συνεταίρο του. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα του θα επανέλθει στην υπόθεση με πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχει το ύφος «της αθώας περιστεράς» ενώ για τον Ε. Βενιζέλο είπε ότι η αντίδρασή του δείχνει ενοχή. Οσον αφορά στην πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για την παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για όρους μαφίας, με τους οποίους «ρίχνετε στα σκυλιά τον αδύναμο κρίκο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Επιμένει ότι δεν αλλοίωσε τα στοιχεία

Προσπάθεια ενοχοποίησης του ίδιου βλέπει ο πρώην υπουργός πίσω από την αφαίρεση συγγενών του από τη λίστα

Στον ισχυρισμό ότι δεν είναι απλώς αθώος, αλλά το αντικείμενο «μιας χοντροκομμένης και εξόφθαλμης προσπάθειας ενοχοποίησης», κατέφυγε στην ομιλία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας παράλληλα ότι «είναι φανερό πως κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο - ο άνθρωπος στον οποίο θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης, την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν εμπλέκεται στο θέμα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση των ονομάτων συγγενών του, γιατί όπως είπε «το usb (στικάκι) από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, λέγοντας ότι «θα ήταν βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται να έγινε» και ότι αν ήθελε να κάνει λαθροχειρία, θα αφαιρούσε 10 ή 50 ονόματα για να θολώσει τα νερά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η διαγραφή των τριών και μόνο ονομάτων των συγγενών του, παραπέμπει «σε προσπάθεια ενοχοποίησής μου» και είπε ότι έμαθε γι' αυτά τα τρία ονόματα συγγενών του που λείπουν την ίδια μέρα που το έμαθε όλος ο κόσμος.

Ανέφερε ότι δεν πρωτοκόλλησε τα στοιχεία που πήρε από τη Γαλλία γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε επισημοποίηση κατοχής απόρρητων στοιχείων και είπε ότι η μη πρωτοκόλληση δεν εμπόδιζε την αξιοποίησή τους. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι έδωσε εντολή να ελεγχθούν για αρχή 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και είπε ότι αντέγραψε το αρχείο σε «στικάκι» γιατί είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης.

Τόνισε ότι δεν ήταν δουλειά του να ανοίξει τη λίστα με τα 2.000 ονόματα και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το CD με τα στοιχεία που ήρθαν από τη Γαλλία το έδωσε για φύλαξη στο γραφείου του και δεν γνωρίζει πού είναι σήμερα.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Αιχμές για τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου

Υπόμνημα στον πρόεδρο της Βουλής απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός

Σαφείς αιχμές κατά του Ε. Βενιζέλου περιέχει το υπόμνημα που έστειλε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, τον οποίο πρότειναν για παραπομπή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «κατά την διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης "Λίστας Λαγκάρντ" ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με την υπόθεση αυτή». Υπενθυμίζεται ότι στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Ε. Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και είχε στην κατοχή του τη Λίστα Λαγκάρντ. Ο Λ. Παπαδήμος αναφέρει επίσης ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μου το όλο θέμα δεν είχε λάβει δημοσιότητα και δεν περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες από καμία άλλη πηγή για τη "Λίστα Λαγκάρντ". Δεν υπήρξαν, επομένως, ενημέρωση, γεγονότα ή άλλες πληροφορίες που να αιτιολογούν, εκ μέρους μου, τη διερεύνηση των ζητημάτων σχετικά με την επονομαζόμενη "Λίστα Λαγκάρντ"».

Ζήτημα με τη συμπληρωματική δικογραφία

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έφτασε στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς η συμπληρωματική δικογραφία με νέα έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ (βλέπε και σελίδα 12). Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία ζήτησε το λόγο και είπε: «Ηρθε ένα χαρτί που έχει τη δικογραφία και που είναι 120 σελίδες. Δεν είμαι νομικός και μπορεί να κάνω λάθος στους όρους. Πάντως είναι ένα έγγραφο που έχει σχέση με το θέμα που συζητάμε σήμερα. Και ρωτάω το εξής: Αν μέσα σε αυτό το πακέτο των 120 σελίδων προκύπτει, παραδείγματος χάριν, κάποιο απαλλακτικό για κάποιον που εμείς θέλαμε να ψηφίσουμε παραπομπή ή προκύπτουν για άλλους δυο τρεις, τι γίνεται; Πώς θα ψηφίσουμε τώρα; Με συγχωρείτε, δε διακατεχόμαστε απ' τη βία να ψηφίσουμε. 120 σελίδες αδυνατούμε, δεν τις έχουμε πάρει καν, να δούμε τι έχουν. Μπορεί, λέω θεωρητικά, να χρειαστεί μια κοινοβουλευτική ομάδα, που δεν έρχεται με προκάτ απόψεις, να πρέπει να προσθέσει ονόματα ή να αφαιρέσει. Τι θα κάνουμε; Τώρα ήρθε, δε λέω ότι φταίει το προεδρείο. Εμείς τώρα τι θα κάνουμε, τι θα ψηφίσουμε; Νομίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε αν πρέπει να γίνει σήμερα η ψηφοφορία». Ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές για τη χρονική στιγμή που ήρθε η δικογραφία και προκάλεσε ψηφοφορία «διά εγέρσεως», κατά την οποία οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν να γίνει κανονικά η ψηφοφορία. Ο Ε. Μεϊμαράκης είπε ότι το υλικό που στάλθηκε θα τεθεί υπόψη της προκαταρκτικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ