ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινή στρατηγική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Τη διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης Ενέργειας» ως φιλολαϊκή στροφή επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής με αντικείμενο τη λεγόμενη στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ετσι, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να επισπεύσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει ένας «νέος κλιματικός νόμος - πλαίσιο» που θα οδηγήσει τις σχετικές πολιτικές και τα κονδύλια του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα 30 χρόνια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε μελέτη της «Mckinsey», σύμφωνα με την οποία η μετάβαση σε μία «πράσινη» οικονομία «μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν» εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής «διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας». Κατέληξε την εισαγωγική του ομιλία του επισημαίνοντας βεβαίως τα τεράστια χρηματικά ποσά που θα κατευθυνθούν για διάφορες «φιλοπεριβαλλοντικές» μπίζνες όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ, υποσχόμενος προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα υπάρξει και το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο «με τολμηρές αποφάσεις» και «έξυπνες πολιτικές» αλλά και μεγάλη «κινητοποίηση δημοσίων πόρων» για να μετατραπεί η κλιματική κρίση «σε μία μεγάλη ευκαιρία»...

Πιο αναλυτικός σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπήρξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής «ενεργειακής μετάβασης» για το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050, με πρώτο βήμα την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος μέχρι το 2023, διοχετεύοντας για τους παραπάνω στόχους το 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, σε συνδυασμό με πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ. Συνολικά, για την επίτευξη της «πράσινης μετάβασης» προβλέπονται επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση στοχεύει στην απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, πλην μίας που θα μετατραπεί για να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 2025, στην ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην παροχή πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά κι επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, 2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με πρόβλεψη έως το 2030 να έχουν αναβαθμιστεί 600.000 κτίρια, 1 δισ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, αλλά και τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τη χρήση υδρογόνου. Ειδικά για τις διασυνδέσεις των νησιών ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εκτός από τη διασύνδεση της Κρήτης που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης αυτό το διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027, ενώ η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 2025 και το 2029, αντίστοιχα.

Τέλος, αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα που κυκλοφορεί στη χώρα να είναι ηλεκτρικό, βάσει του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Με κάποιες μικρές ...παραλλαγές

Η κοινή στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων με τη ΝΔ που, πέρα από διάφορες παραλλαγές, έχει ως πρώτο μέλημα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έγινε παραπάνω από ορατή στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πέρκα είπε ότι «είναι αδήριτη η ανάγκη ενός νέου κλιματικού νόμου», ωστόσο εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού «η Ελλάδα είναι 9η σε ό,τι αφορά το ύψος χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν πάρει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 1,2 δισ. και 2 δισ. και εμείς 755 εκατ. μόνο». Δείχνοντας ποιο είναι το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια είπε ότι «το μοντέλο "πράσινης ανάπτυξης" αποκλειστικά με όρους αγοράς, όπως προωθείται από τη ΝΔ, θα επιδεινώσει τις χωροκοινωνικές ανισότητες και θα προκαλέσει νέες "φούσκες", αποκλεισμούς και κρίσεις».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, πρόσθεσε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που έθεσε «εγκαίρως το ζήτημα του κλιματικού νόμου» και μίλησε για «σοβαρή παρακαταθήκη του κυβερνητικού μας έργου, που συνέβαλε αποφασιστικά στους στόχους της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και της αναθεώρησης του αναπτυξιακού προτύπου με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο»... Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Σ. Φάμελλος εκθείασε τις δήθεν ρηξικέλευθες «προτάσεις Μπάιντεν» για το περιβάλλον, οι οποίες, όπως είπε, κάνουν την ΕΕ «να φαίνεται συντηρητική».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, απηύθυνε πρόσκληση προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν όλοι μαζί στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ένα διακομματικό θεσμικό πλαίσιο, για την «πράσινη ανάπτυξη», «χωρίς ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στη Γλασκόβη η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο». Πρόσθεσε πως «εμείς πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι είναι ώρα για συναίνεση». Συμπλήρωσε ότι «το κλειδί είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων με τους ειδικούς και τους πολίτες». Συνολικά σημείωσε ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ αποτελεί «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» που θα χρηματοδοτηθεί με «την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Για ελάχιστο όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο χρέος της χώρας. Ενώ από το ΜέΡΑ25 ο Κρ. Αρσένης, αφού εμφάνισε το κόμμα του ως το μόνο φιλοπεριβαλλοντικό και τα έβαλε με το ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι υπέρ των εξορύξεων αρκεί να μην τις κάνουν οι πολυεθνικές», τελικά στο διά ταύτα είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον διάλογο για τον κλιματικό νόμο αρκεί η συζήτηση να μην είναι προσχηματική...

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Υποκριτικές κορόνες των αστικών κομμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση είναι πάνω από κόμματα για την προστασία του πλανήτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτή η υπόθεση αναδεικνύει το πώς ενώνονται τα κόμματα διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τα κόμματα «που επιχειρούν να βάλουν τον λαό κάτω από ξένη σημαία και να τον υποτάξουν στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Δείχνοντας πόσο υποκριτικές είναι οι κορόνες κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισήμανε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν, που έχει κάνει σημαία την «πράσινη ανάπτυξη» και τον οποίο εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την ορκωμοσία του το πρώτο που έκανε ήταν να βομβαρδίσει τη Συρία και πρόσφατα να απελευθερώσει το εμπόριο όπλων, υποστηρίζοντας το Ισραήλ που θανατώνει παιδιά και αμάχους στη Γάζα. «Αυτό είναι δείγμα ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη ζωή και την προστασία του πλανήτη;», ανέφερε.

Παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και για μία μετάβαση που επιταχύνει η νέα καπιταλιστική κρίση, μέσα από μία «γιγάντια κρατική παρέμβαση και στήριξη». Παραδείγματα όπως ότι θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα νέα δίκτυα που θα στηρίξουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, δηλαδή οι επιχειρηματίες της πράσινης ενέργειας θα βρουν έτοιμη την υποδομή - με χρήματα του λαού - για να μη χρειαστεί να επενδύσουν αυτοί στα δίκτυα, το κόστος των οποίων δεν αποσβένεται γρήγορα.

Αλλά και το ενδιαφέρον ισχυρών λόμπι όπως τα διάφορα δίκτυα επενδυτών, τη «Morgan Stanley», τον όμιλο Ροκφέλερ, δίκτυα που συνενώνουν άλλες πολυεθνικές όπως «Microsoft», «ΙΚΕΑ» που χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες αυτού του αιώνα, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι για το περιβάλλον, αλλά για τα τεράστια κέρδη που θα έχουν.

«Το αποτύπωμα αυτών των εξελίξεων δεν είναι ουδέτερο», συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος και έφερε ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «που είναι σε βάρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ενέργεια, αλλά και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων». Τέλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην παρασυρθεί από αυτές τις λογικές και να οργανώσει την πάλη του για την αποτροπή της νέας επίθεσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επιστροφή στην «κανονικότητα» με μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων

«

Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται στη μετα-κορονοϊό εποχή ως προς τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τις διαφοροποιημένες εμπορικές συναλλαγές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας το σινιάλο για το άπλωμα των παρεμβάσεων που αφορούν τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιστροφή «στην κανονικότητα, που θα σηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, πιάνοντας το νήμα από το σημείο όπου το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020», δηλαδή την περίοδο που άρχισε να εκδηλώνεται η καπιταλιστική κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα οι άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την επόμενη περίοδο εστιάζουν στα παρακάτω:

- «Υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής» και βέβαια με μειώσεις φόρων στον φορολογικό συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών και των διανεμόμενων μερισμάτων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.

- Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά την επέκταση του προγράμματος κρατικής στήριξης των τραπεζών, στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

- Υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, που αφορά μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών.

- Υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την «αξιοποίηση» περιφερειακών λιμανιών (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου) και την εκκίνηση της «εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό».

- Βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου «Next Generation EU», που αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για νέα ρύθμιση χρεών προς τον φοροεισπακτικό μηχανισμό, διευκρινίζοντας ότι η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως κούρεμα οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη κυβερνητική ρύθμιση επικεντρώνει στην τόνωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, παρά τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φοροληστείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ