ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύξηση - ρεκόρ στα ελλείμματα του ισοζυγίου

Κατά 17,5% αυξήθηκε το συνολικό έλλειμμα στο εξάμηνο. Στο -10% οι τουριστικές εισπράξεις,

-18% οι αντίστοιχες πληρωμές

Νέα σημαντική επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου στο συνολικό πάρε - δώσε με τις άλλες χώρες, παρουσιάστηκε έλλειμμα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές, δηλαδή, προς τη χώρα μας εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων ήταν κατά 5,8 δισ. ευρώ περισσότερες από τις αντίστοιχες εξαγωγές. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 17,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό έλλειμμα, στοιχείο που απαντά στους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων, που με κάθε τρόπο επιχειρούν να αποκρύψουν τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώνεται από την εξής εικόνα των επιμέρους ισοζυγίων που παρακολουθεί η Τράπεζα Ελλάδας:

  • Το εμπορικό ισοζύγιο, που στο εξάμηνο παρουσίασε έλλειμμα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Η «επίδοση» αυτή θεωρείται από τους αρμόδιους ικανοποιητική, αφού συνήθως το εμπορικό έλλειμμα αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, ωστόσο ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία είναι ότι το διάστημα Γενάρη - Ιούνη οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων (εκτός από καύσιμα) έφτασαν μόλις τα 4,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι εισαγωγές άγγιξαν τα 14 δισεκατομμύρια (13,9 δισ.).
  • Το ισοζύγιο των υπηρεσιών, που παρουσίασε πλεόνασμα 3,97 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. που ήταν πέρσι (αύξηση 9,7%. Το ισοζύγιο αυτό προκύπτει ως διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές για διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το τουριστικό συνάλλαγμα, οι μεταφορές κ.ο.κ. Η εικόνα εδώ, αν και μιλάμε για το πρώτο εξάμηνο, είναι περίπου η εξής: Οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν από 3,1 στα 2,8 δισ ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει οπωσδήποτε κατάσταση ύφεσης σε σχέση με τον τουρισμό προς τη χώρα μας, ωστόσο τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η μεγάλη μείωση (σε επίπεδο εξαμήνου) δεν είναι φετινή υπόθεση, αλλά ιστορία του 2002, όταν είχε παρατηρηθεί μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 27,5%! Πέρα, βέβαια, από τα στοιχεία που αφορούν στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με βάση τις εξαγωγές τουριστικού συναλλάγματος. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά είναι και εδώ καταλυτικές. Ετσι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2001 οι πληρωμές τουριστικού συναλλάγματος ήταν 2,2 δισ. ευρώ, το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε πέρσι στο 1 δισ. ευρώ (μείωση 54,5%) και φέτος «έπεσε στα 850 εκ. ευρώ (μείωση 17,9%)...
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων, το έλλειμμα του οποίου αυξήθηκε κατά 35% και έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ, κύρια εξαιτίας των μεγάλων κερδών, μερισμάτων και τόκων που εξασφάλισαν από τη χώρα μας οι διάφοροι ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα γεράκια του χρηματιστηρίου.
  • Το ισοζύγιο μεταβιβάσεων, που μειώθηκε κατά 18%, κύρια λόγω των σημαντικών μειώσεων των περιβόητων κονδυλίων από την ΕΕ. Το γενικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι λεγόμενες «μεταβιβάσεις από την ΕΕ» σημείωσαν μείωση 22,2%.

Με βάση τα παραπάνω επιμέρους ισοζύγια, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διαμορφώθηκε στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της Τράπεζας Ελλάδας αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, αφού θα αρχίσουν να επιδρούν και οι επιπτώσεις από τη φετινή πτώση της τουριστικής κίνησης.

ΕΒΕ
Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας

Για πλεόνασμα θράσους, υποκρισίας και ανευθυνότητας κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα των ανατιμήσεων, μεταθέτοντας στους καταναλωτές τις δικές της ευθύνες και διεκδικώντας το ρόλο του έμμεσου σπόνσορα μιας αποσπασματικής αντίδρασης. Είναι γνωστό, τονίζει η Ομοσπονδία, ότι ο πληθωρισμός αποτελεί «δήμιο» του λαϊκού εισοδήματος, όπως επίσης και ότι οι έμμεσοι φόροι αποτελούν «βρόγχο» για τα λαϊκά στρώματα και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αυτή που ευθύνεται αποκλειστικά για τα σημερινά αδιέξοδα, για τις στρεβλώσεις, την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού είναι η κυβέρνηση με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει, καταγγέλλει. Η Ομοσπονδία αναφέρεται συγκεκριμένα στη χαριστική πολιτική απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, η ανεργία οξύνεται και γιγαντώνεται η εκμετάλλευση. Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η γιγάντωση των συναλλαγών με κάρτες, η παντελής απουσία ελέγχου στην πηγή της διαμόρφωσης των τιμών, η θεοποίηση της «ελεύθερης αγοράς», η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η συνενοχή της κυβέρνησης στα χρηματιστηριακά παιχνίδια και το ξεπούλημα των πάντων στο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι από τα πρωταρχικά αίτια που δημιουργούν τα τεράστια προβλήματα και τα καθημερινά αδιέξοδα, επισημαίνει η Ομοσπονδία. Τονίζει, δε, ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που έδειξε το δρόμο για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, εκτινάσσοντας στα ύψη τα τιμολόγια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, τα διόδια, τα εισιτήρια, το νερό, τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες, η σταθερή και πλήρης εργασία και η εξαφάνιση της κερδοσκοπίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τα λαϊκά στρώματα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και επιλέξουν τον συνεχή καθημερινό ενωτικό αγώνα, με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.

ΟΤΕ
Σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων η απόσχιση του κλάδου ακινήτων

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών

Σοβαρές επιπτώσεις πάνω στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων του ΟΤΕ, στο περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων θα έχει η απόσχιση του κλάδου ακινήτων του ΟΤΕ και η μεταβίβασή τους σε θυγατρική εταιρία. Το όλο θέμα και οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται για συζήτηση στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚόμματοςΑντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Ορ. Κολοζώφ με Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ζητούν την επανεξέταση του ζητήματος στις εξής κατευθύνσεις:

  • Να υπάρξει πλήρης διασφάλιση όλων των εργαζομένων στον τομέα των ακινήτων.
  • Να αποφευχθούν βλαπτικές μεταβολές στις συνθήκες στέγασης, υγιεινής - ασφάλειας των χιλιάδων εργαζομένων του ΟΤΕ.
  • Να διασφαλιστεί η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ -περιουσία ουσιαστικά του ελληνικού λαού - από αξιοποίησή της σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος των εργαζομένων στον ΟΤΕ και των κατοίκων των πόλεων - περιοχών των αντίστοιχων κτιρίων - οικοπέδων και γηπέδων.
  • Να διασφαλιστεί η αξιοποίηση των κτιρίων, οικοπέδων και γηπέδων, σημαντικό μέρος των οποίων ελευθερώνονται λόγω τεχνολογικών αλλαγών στις τηλεπικοινωνίες, σε όφελος των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι των κερδοσκόπων, που καραδοκούν πάνω από την ανεκτίμητη αυτή περιουσία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι η τεράστια περιουσία του ΟΤΕ δημιουργήθηκε με την εργασία των χιλιάδων εργαζομένων του Οργανισμού στα πενήντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του και την «αιμοδοσία» του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, αυτή η τεράστια περιουσία - λογιστικής αξίας 482 εκατ. ευρώ και εμπορικής αξίας τουλάχιστον στο διπλάσιο - δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για να έχουν περισσότερα κέρδη οι μέτοχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ