ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Σε ρόλο μπροστάρη των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Και «σιγή ασυρμάτου» για την επικείμενη ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ

Τα σχέδια της κυβέρνησης να παίξει ρόλο μπροστάρη στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μπροστά και στην έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο το Σάββατο στην Αθήνα (θα έχει συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως αν αναμένεται να υπογράψουν την πολυδιαφημισμένη διμερή Συμφωνία για τις βάσεις ή ακόμα και για το «ποια οφέλη περιμένει η ελληνική πλευρά».

Επανέλαβε, ωστόσο, το ευρωατλαντικό αφήγημα για ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παραπέμποντας και στις συναντήσεις που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της παρουσίας του στη ΓΣ του ΟΗΕ, με τους ηγέτες της Αλβανίας Εντι Ράμα, της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (η πρώτη σε επίσημο επίπεδο συνάντηση Ελληνα πρωθυπουργού με ηγέτη του προτεκτοράτου) και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Οπως είπε και ο πρωθυπουργός και όπως ενημερώσαμε με τις ανακοινώσεις μας εκεί», έλεγε χτες ο Πέτσας, «τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά». Ερωτηθείς εξάλλου τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο αίτημα του Σέρβου Προέδρου να μην αλλάξει θέση η Ελλάδα και να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο, άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «οι σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει πρώτα οι δύο αυτές πλευρές να βρουν μια κοινή συνισταμένη, και μετά είμαστε εμείς εδώ να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων». Αποσιώπησε βέβαια το γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πιέζουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «διευθέτηση», με πρότυπο μάλιστα τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει πιστά η ΝΔ.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας και την ταχύτητα αλλά και τους «μοχλούς» που αξιοποιούνται για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο το Κόσοβο να συμπεριληφθεί στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «υπό την προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως όλοι καλά καταλαβαίνουμε, μεταξύ των δύο μερών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επερχόμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, παραπέμποντας ως προς το κλίμα και τις προσδοκίες στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μετά την πρόσφατη συνάντηση με τους ομολόγους του στη Ν. Υόρκη, ότι «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων», παραπέμποντας στο ευρύτερο παζάρι με Τουρκία και άλλους «παίκτες» για τις μοιρασιές στην καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Κομμάτι της χτεσινής ενημέρωσης ήταν και το κάλεσμα που απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Ν. Υόρκη την προηγούμενη βδομάδα σε «επενδυτές», με εγγύηση το «μεταρρυθμιστικό του σχέδιο», που περιλαμβάνει και νέα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Τέλος, προανήγγειλε συναντήσεις του πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες», για την ψήφο των «εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσηλωμένος στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Την αταλάντευτη υποστήριξη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια που υπαγόρευσε και τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Economist» στα Σκόπια, αφιερωμένο στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ.

Απ' τη θέση του πρωτεργάτη της υπογραφής της Συμφωνίας και δείχνοντας το πραγματικό της περιεχόμενο ως «κρίκο» στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, εγκάλεσε την ΕΕ γιατί δεν επιταχύνει τη διαδικασία της διεύρυνσης σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα, δίνοντας «κίνητρο» κατ' αυτόν τον τρόπο για την επίλυση κι άλλων «διενέξεων», όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή, κατά το πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που «αναδεικνύει την αξία της ΕΕ, η ένταξη στην οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της».

«Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη (...) Αν δεν μπορεί (...) να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στη γειτονιά της πώς θα μπορέσει να παίξει έναν καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο στη διεθνή σκηνή, σε άλλα μέρη του κόσμου; Γι' αυτόν τον λόγο, η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα για άλλες κυβερνήσεις και λαούς που αντιμετωπίζουν διενέξεις, στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν, να τολμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας συνολικά τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι «πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7 - 8 συναντήσεις αυτών των περιφερειακών σχημάτων ενώ, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμφώνησε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Αλβανία που, όταν τηρείτο, θα επέτρεπε τη στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, αναδείχτηκαν οι προοπτικές για οικονομική συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις για την προσήλωσή του στη Συμφωνία και τους σχεδιασμούς που την υπαγόρευσαν, διαβεβαίωσε εκ νέου την αστική τάξη της Ελλάδας για τη «δυναμική» που η Συμφωνία πυροδοτεί «στην οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η άμυνα», αναφέροντας συγκεκριμένα την υπογραφή της συμφωνίας για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ενώ, δείχνοντας το τι προσδοκά η αστική τάξη από τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δήλωσε ότι «πριν λίγες μέρες, ο φίλος Ζόραν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί της δίνει την δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή...».

Στην Αθήνα ο Μ. Ντράγκι

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση, ο Ντράγκι εστίασε μεταξύ άλλων στις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» για νέες παρεμβάσεις αναφορικά με την εμβάθυνση και διεύρυνση της «ενιαίας αγοράς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν εκτεθειμένες σε ιδιαίτερα «σοκ», λόγω των εμπορικών τους δομών, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Πρόσθεσε ότι τα «σοκ» μπορεί να έχουν «ασύμμετρο αντίκτυπο» στις οικονομίες, μεταξύ άλλων λόγω των διαφορετικών επιπέδων στο κρατικό χρέος.

Επιπλέον, αναφορικά με τις καταγραφόμενες ασυμμετρίες μεταξύ των οικονομικών της Ευρωζώνης, εστίασε στο χάσμα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, λέγοντας ότι οικονομίες όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίες ήδη είχαν μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν κατάφεραν να το μειώσουν ουσιαστικά.

Τέλος, σχετικά με τις «εκκρεμότητες» γύρω από την εμβάθυνση της ΟΝΕ σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός ασφαλείας του ESM για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης και μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, ενώ ελάχιστη ουσιαστική πρόοδος έχει υπάρξει αναφορικά με τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το βράδυ ο Μ. Ντράγκι είχε συνάντηση εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Mε «λαγό» το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόσφατη «έκθεση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ, στάθηκε μεταξύ άλλων στη «συνεχιζόμενη ανάγκη» περικοπής των συντάξεων «σε βιώσιμα επίπεδα» και μείωσης του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος, ενώ διατύπωσε και «αβεβαιότητα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους. Μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics, με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες», στάθηκε στο ζήτημα του ύψους των πλεονασμάτων και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «υπερέβαινε εσκεμμένα το στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα των συστηματικών αστοχιών στις "επιστημονικές" προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ, που οδηγούσαν στην επιβολή περισσότερων μέτρων». Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος «κατηγόρησε» τον Τόμσεν ότι... «ζημίωσε το επιστημονικό κύρος του ΔΝΤ».

Πρόκειται βέβαια για «αντιπαράθεση» αποκαλυπτική για το λαό και ενδεικτική για τους «προβληματισμούς» γύρω από το «αναγκαίο» ύψος των πλεονασμάτων, αλλά και για το από ποια τσέπη του λαού θα προκύψουν αυτά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Να προστατευτούν θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα

Συγκέντρωση μπροστά στην πύλη της COSCO στο Ικόνιο πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο τρίωρης παύσης εργασιών.

Μπροστά στους εν εξελίξει σχεδιασμούς των μονοπωλίων στο λιμάνι, με αιχμή το master plan της COSCO, που αλλάζει όλο το παραλιακό μέτωπο, προβλέποντας νέες προβλήτες Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μετατροπή της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης του Νέου Μόλου Δραπετσώνας σε προβλήτα στάθμευσης αυτοκινήτων, ανέγερση ξενοδοχείων, κέντρα logistics κ.λπ., οι εργαζόμενοι διεκδικούν την προστασία των θέσεων εργασίας τους, την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Συνεχίζουν σήμερα με 24ωρη απεργία συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΕΝ τη μέρα που θα γίνει η συζήτηση για την οριστική απόφαση για το «αναπτυξιακό σχέδιο» των μονοπωλίων στο λιμάνι, που αναμένεται την Παρασκευή.

Ερωτήματα από την πρόσκληση Γκιουλέκα

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, προσκάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε «ενημερωτική» συνάντηση, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Στην πρόσκληση υπήρχε και το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας.

Η ενέργεια αυτή του προέδρου της Επιτροπής προκαλεί ερωτήματα.

Φυσικά, ο κ. πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ενημερώνει τους στρατιωτικούς, όπως και τα άλλα κόμματα.

Προκαλεί όμως ερωτήματα η πρόσκληση με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής και το σήμα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί;

Αυτός ο τρόπος πρόσκλησης αξιοποιείται για πολιτικά οφέλη.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες γι' αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ