Επικίνδυνο το σκεπτικό, με το οποίο κρίνεται παράνομη η κινητοποίηση στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση»
Στην απόφαση, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι «η αμιγώς πολιτική απεργία, δηλαδή εκείνη που επιδιώκει αμιγώς πολιτικούς σκοπούς (π.χ. ανατροπή της κυβέρνησης, τη συμβολή στην επικράτηση πολιτικού κόμματος), (...) είναι παράνομη». Δηλαδή, εκ των προτέρων κρίνει παράνομη και απαγορεύει κάθε απεργιακή κινητοποίηση με πολιτικά αιτήματα, προσπαθώντας μάλιστα να «χρωματίσει» κομματικά τους αγώνες των εργαζόμενων, εισάγοντας από την πίσω πόρτα την κατηγορία της υποκίνησης.
Με το σκεπτικό αυτό, καμιά συνδικαλιστική οργάνωση δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί με απεργία το πολιτικό αίτημα να καταργηθεί ένας νόμος που θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων, να στοχοποιεί την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν αυτόν το νόμο, όπως στην περίπτωση της αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, η απόφαση χαρακτηρίζει ως «απεργία διαμαρτυρίας» αυτή που τα αιτήματά της συνδέονται «με τα εργασιακά, οικονομικά, συνδικαλιστικά ή ασφαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας και μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση ισχυόντων ή τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου».
Ομως και εδώ, το δικαστήριο ισχυρίζεται ότι η απεργία διαμαρτυρίας «δεν μπορεί να έχει ως σκοπό την κάμψη της βούλησης των νομοθετικών οργάνων, ούτε μπορεί να διαρκέσει μέχρι η πολιτεία να υποκύψει και να αποδεχθεί τα αιτήματα των απεργών, διαφορετικά, αν έχει τέτοιο σκοπό είναι παράνομη»! Δηλαδή, για την ταξική Δικαιοσύνη η απεργία έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αφού θεωρεί πως «νόμιμος και θεμιτός σκοπός της είναι η εντονότερη γνωστοποίηση του ζητήματος και η πρόκληση του ενδιαφέροντος της κρατικής εξουσίας και της κοινής γνώμης ώστε να ασκηθεί έτσι πίεση στα αρμόδια πολιτειακά όργανα».
Η πρόθεση είναι προφανής: Η απεργία να λειτουργεί όπως μια απλή ανακοίνωση ή συνέντευξη Τύπου, ή το πολύ πολύ για να ανοίξει μια πόρτα συνεννόησης και «διαλόγου» με την εκάστοτε κυβέρνηση! Επίσης, το δικαστήριο θεωρεί ότι η απεργία πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια, αλλιώς είναι καταχρηστική.
Στο πλαίσιο αυτό, έκρινε ότι η απεργία - αποχή ενάντια στην «αξιολόγηση» δεν είναι απεργία διαμαρτυρίας «αφού δεν σκοπεύει απλώς να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κρατικής εξουσίας και της κοινής γνώμης στα ζητήματα της αξιολόγησης (...) αλλά έχει ως αποκλειστικό σκοπό (...) να καταστήσει τις σχετικές διατάξεις ανενεργές και να κάμψει τη βούληση της πολιτείας, ώστε η τελευταία να προβεί στην κατάργησή τους»! Δηλαδή, απαγορεύεται η απεργία ως μορφή πάλης για την ανατροπή αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών!
Ανακοίνωση για την κατάπτυστη δικαστική απόφαση και τη νέα απεργία στις 23 Σεπτέμβρη
Νέα απεργία - αποχή από τη διαδικασία της «αξιολόγησης» και 24ωρη απεργία την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, μετά την αντιδραστική δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη απεργία - αποχή.
Σημειώνεται πως τη μέρα της 24ωρης απεργίας εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η αίτηση της κυβέρνησης για την αναίρεση πρωτόδικης απόφασης που διατάζει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο, στις 9.30 π.μ.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση», στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει. Επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση «είναι πράξη πέρα για πέρα αντιδραστική και αυταρχική. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια και πάλι μετά από προσφυγή της κυβέρνησης πετούν στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου (...) Το σκεπτικό και η απόφαση του δικαστηρίου, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν ως απεργιακό αίτημα την κατάργηση νόμων, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό και επικίνδυνο. Πρέπει να θέσει σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλο το λαϊκό κίνημα».
Αναδεικνύουν την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ειδικά για το Δημόσιο, καλούν σε οργάνωση γενικών συνελεύσεων, περιοδειών, συσκέψεων για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων ακύρωσης της «αξιολόγησης». «Επιλέγουμε -τονίζουν- εκείνες τις μορφές και τα αιτήματα πάλης που συλλογικά αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία κι όχι αυτές που σώνει και καλά πρέπει να έχουν την έγκριση της αστικής δικαιοσύνης και της αντιλαϊκής κυβέρνησης».
Τη φτώχεια όπου τους έχουν καταδικάσει επαληθεύουν τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος»
Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, που αυτές τις μέρες διοργανώνουν συσκέψεις με τα σωματεία - μέλη τους, καλούν τους συνταξιούχους να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην άγρια πολιτική της κυβέρνησης και να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.
Τη φτώχεια, στην οποία έχουν ρίξει ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των συντάξεων από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 2.655.890 άτομα και το συνολικό ποσό που έλαβαν ήταν 2,316 δισ. ευρώ. Το μέσο μεικτό εισόδημα για κάθε συνταξιούχο, χωρίς να αφαιρεθούν οι κρατήσεις για Υγεία και ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά, είναι 872 ευρώ.
Η μέση κύρια σύνταξη είναι 706 ευρώ και η μέση επικουρική σύνταξη 170 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι μόνο 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν ταυτόχρονα κύρια και επικουρική σύνταξη.
Μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη αποδόθηκαν 11.998 νέες κύριες συντάξεις, οι μισές από τις οποίες αφορούν συνταξιούχους του ΙΚΑ. Η μέση κύρια σύνταξη και στους νέους συνταξιούχους ανέρχεται μόλις στο ποσό των 695 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα αποδόθηκαν και 7.814 επικουρικές συντάξεις με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται στα 151,7 ευρώ μεικτά.
Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη. Συγκεκριμένα: Οι ειδικοί γιατροί προχωρούν σε νέα πενθήμερη στάση εργασίας από τη Δευτέρα 22/9 και από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. Καθημερινά θα πραγματοποιούν αποκλεισμό του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου και την Τετάρτη 24/9, στις 10 π.μ., θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ. Επίσης, καλούν σε συντονισμό και κοινή συνέλευση το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ ζητούν από τους διευθυντές να μη στείλουν προγράμματα εφημεριών Οκτώβρη. Οι γιατροί διεκδικούν κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, κ.λπ.), κάλυψη των ελλείψεων σε αναλώσιμα και υλικοτεχνική υποδομή καθώς και πληρωμή των εφημεριών που τους οφείλονται.