ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Πέτυχε επανασύνδεση νερού σε πέντε φτωχές οικογένειες

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης
Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης
Την επανασύνδεση του νερού σε 5 φτωχές εργατικές - λαϊκές οικογένειες πέτυχε η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης με δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησε χτες στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ). Οπως αποκαλύφθηκε, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και τους έχει διακοπεί η υδροδότηση ενώ πολλαπλάσιες είναι οι περιπτώσεις οικογενειών που τους έχει σταλεί ειδοποιητήριο για επικείμενη διακοπή.

Χτες, με την παρέμβασή της, η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης κατάφερε την επανασύνδεση του νερού σε 5 οικογένειες και διακανονισμό για την αποπληρωμή των οφειλομένων που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 500 ευρώ για καθεμία περίπτωση. Επίσης, πέτυχε το διακανονισμό αποπληρωμής για δύο οικογένειες που τους είχε σταλεί ειδοποιητήριο για επικείμενη διακοπή της υδροδότησης. Επίσης, η διεύθυνση της ΔΕΥΑΞ δεσμεύθηκε ότι δεν θα διακοπεί η υδροδότηση σε κανένα λαϊκό σπίτι το οποίο θα προσέλθει για διακανονισμό του χρέους του με ευνοϊκούς όρους.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ η Λαϊκή Επιτροπή - και συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» - σημειώνει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες πέφτουν θύματα των επιταγών και της πολιτικής της κυβέρνησης, με τη διακοπή της παροχής νερού από τη ΔΕΥΑΞ με αιτιολογικό τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης. Καταγγέλλει ότι «τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια του νερού έχουν αυξηθεί κατά 160% επιβαρύνοντας αβάσταχτα τον εργαζόμενο λαό».

Τονίζει ότι «η δημοτική αρχή, και η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ξάνθης, οφείλει να σταματήσει την πολιτική της διακοπής του νερού σε συμπολίτες μας, οι οποίοι για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σταματήσει την ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ. Να σταματήσουν να στερούν από ανθρώπους που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο τους έστειλαν στην ανεργία και την ανέχεια ένα αγαθό όπως είναι το νερό».

Ξεκαθαρίζει ότι «στον αντίποδα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, που ιδιωτικοποιεί το νερό και αφήνει ανεκμετάλλευτες τεράστιες ποσότητες, το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του έχει μόνο μία νικηφόρα προοπτική. Περνά από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κοινωνική συμμαχία, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ώστε η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, υλοποιείται και ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

Και απαιτεί:

-- Αμεση επανασύνδεση του νερού στις λαϊκές οικογένειες, με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης.

-- Να διακανονίζονται οι οφειλές με βάση την πραγματική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν το υπόλοιπο του χρέους.

-- Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μένει χωρίς νερό.

-- Δωρεάν παροχή ύδρευσης στους ανέργους, για όλο το χρονικό διάστημα που δεν έχουν εργασία.

-- Μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνες - τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

-- Βελτίωση της ποιότητας του νερού με υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Να μην προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα.

-- Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργησή τους.

-- Να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού και να αφαιρεθούν από αυτά οι λοιποί φόροι και επιβαρύνσεις.

Κινητοποίηση εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πορεία, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των σωματείων των νοσοκομείων πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε κλείσιμο νοσοκομείων, μείωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση καταργεί εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια, καταργεί κλινικές, κλείνει τα νοσοκομεία ΠΑΝΑΓΙΑ, ΛΟΙΜΩΔΩΝ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ και ακρωτηριάζει το Ψυχιατρικό, καθώς ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι 61 εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τίθενται σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα μέσω της δραστικής μείωσης τμημάτων, κλινών και οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.

Με το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγιά» χάνονται 220 κρεβάτια, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 107 νοσηλευτές και όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου εκτός από τους 15 που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επίσης, πετιούνται στην ανεργία οι 65 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω του ομίλου EUROMEDICA. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα άλλα νοσοκομεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά με δικό τους μπλοκ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Με τα πανό, τα συνθήματα και τις ομιλίες τους, κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν την απόφαση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, με μαζικές, ουσιαστικές γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις. Ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας θα κριθεί από τη μαζική συμμετοχή όλων στον αγώνα και πάνω από όλα αν ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά και γίνει αγώνας όλου του λαού για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια υγεία για όλους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Απογυμνώνονται» από γιατρούς και νοσοκόμους!

Σημαντική μείωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπήρξε, τον τελευταίο χρόνο, στα 13 νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, λόγω συνταξιοδοτήσεων γιατρών και νοσοκόμων, αλλά και αποχωρήσεων για ενασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με τις συνεχώς διευρυνόμενες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ, τα οποία, βεβαίως, πληρώνουν οι ασθενείς της περιοχής και, πρωτίστως, οι προερχόμενοι από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιούνη του 2012 έως τον Ιούνη 2013, οι γιατροί (μόνιμοι, ειδικευόμενοι, αγροτικοί) στα 13 νοσοκομεία από 2.184 μειώθηκαν σε 2.077, ενώ το προσωπικό (διοικητικό, νοσηλευτικό, λοιπό), από 6.539 εργαζόμενους μειώθηκε σε 6.218.

Την ίδια περίοδο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, οι γιατροί από 351 μειώθηκαν σε 337 και οι νοσηλεύτριες από 804 σε 794. Με τις νοσηλεύτριες το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ, με δεδομένο ότι εδώ και πολλά χρόνια, δε γίνονται προσλήψεις και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «έκλεισε» ένα ακόμη κρεβάτι λόγω έλλειψης προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ