ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αποποίηση ευθυνών αλλά και αποκαλύψεις

Eurokinissi

Με την απολογία του πρώην χρυσαυγίτη Νίκου Μίχου, από τους παλιότερους που είχαν επαφή με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, αφού την παρακολουθούσε από τη δεκαετία του 1980, όπως ανέφερε ο ίδιος, συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη. Ο εν λόγω ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του Μιχαλολιάκου ήδη από το 1999, όταν ξεκίνησε ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα, όπως ανέφερε στο δικαστήριο. Ο Μίχος εμπλέκεται σε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη το 2013, για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, σε αντιφασίστες στην Πάρο που τον έχουν αναγνωρίσει, ενώ σύμφωνα και με οπτικά ντοκουμέντα, απειλεί με επεισόδια σε παζάρι στην Ιστιαία αν δεν δει τις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών, στο πλαίσιο των συντονισμένων «δράσεων» της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα κ.ά.

Ο εν λόγω «αποστασιοποιήθηκε» από τη Χρυσή Αυγή το 2017, ενώ στο δικαστήριο δήλωσε περήφανος για τη διαδρομή της οικογένειάς του, που ήταν στη νεολαία της ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά.

Το ...«κόνσεπτ», προκειμένου να διαφοροποιηθεί στην απολογία του, ήταν να αποδώσει σε ορισμένα μέλη και όχι σε εντολές της ηγεσίας τις εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης, είτε ότι δεν ήταν μπροστά σε τέτοιου είδους συζητήσεις, ή ότι ο ίδιος δεν μετείχε σε κλειστές συζητήσεις. Επίσης, ότι ο καθένας ήταν υπεύθυνος για τη δική του Τοπική, που λειτουργούσε «ημιαυτόνομα» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά με μία αρχή, αφού ανέφερε ότι υπήρχε ιεραρχία με αρχηγό και διαφορετική δομή με τους παρακάτω, δείχνοντας το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ανέφερε ότι με εντολή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, του ανατέθηκε να φτιάξει την Τοπική στην Εύβοια. Αποδέχθηκε τον ρόλο του ίδιου ως περιφερειάρχη, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, και τη δομή της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον αρχηγό, μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη. Στο ζήτημα των μελών, την ύπαρξη των οποίων μετά βδελυγμίας αρνούνται τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, αποδέχτηκε το αυτονόητο, ότι εκτός από μέλη της ΚΕ υπήρχαν και μέλη Τοπικών, ενώ μίλησε και για καταλόγους μελών και υποστηρικτών, σε γνώση της Κεντρικής Διοίκησης. Εκανε λόγο για αρχηγικό κόμμα, κάνοντας βέβαια παραλληλισμούς με άλλα κόμματα.

Προσπάθησε, ακόμη, για να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες σε σχέση με τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, να κρυφτεί χωρίς επιτυχία πίσω από την ΤΟ Εύβοιας, βάζοντας στο ...κάδρο εγκληματικές ενέργειες άλλων Τοπικών, όπως τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τη δολοφονία Φύσσα. Αποδέχτηκε την επίθεση και ότι έγινε από χρυσαυγίτες από την ΤΟ Νίκαιας, όπως είπε, και την χαρακτήρισε αισχρή. Την ίδια στιγμή, για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκανε λόγο για άμυνα των χρυσαυγιτών (!). Σημειωτέον ότι έχει προκύψει από τη διαδικασία ότι ο Μίχος επικοινωνεί και μιλάει με τον Λαγό το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης.

Επιπρόσθετα, για να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για τις εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης, εξαρχής, όπως είπε, στο δικαστήριο έβαζε ζήτημα διαγραφών, που το είχε θέσει και στην Κεντρική Επιτροπή και στον αρχηγό και στο στέλεχος της Χρυσής Αυγής Θ. Κωνσταντίνου, νυν ευρωβουλευτή και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως το θέμα δεν προχώρησε και δεν ήξερε γιατί.

Για την επίθεση π.χ. στους αλιεργάτες το 2012 ζήτησε διαγραφές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε στο δικαστήριο: «Στην Εύβοια όταν είδαν κάποιοι ότι έγιναν διαγραφές, έριξαν τους τόνους... Ηταν εύκολο να γίνει, δεν ξέρω γιατί δεν έγινε, δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος». «"Θα μας κλείσουν στη φυλακή", τους είπα. Κάντε διαγραφές... Είχαν πάει με μπλουζάκια (της Χρυσής Αυγής), οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι... Το είπα στον Λαγό. Μου λέει "έγινε μαλακία"»...

Για την αποχώρησή του από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση περιορίστηκε κυρίως σε θέματα οικογενειοκρατίας, κατασπατάλησης χρημάτων, εσωτερικές κόντρες, ιδίως για τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας Χουλιάρα για το θέμα της βουλευτικής έδρας και όχι ουσιαστικά για τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, όπως επισημάνθηκε και από το δικαστήριο.

Κάλυψε τον αρχηγό για την πολιτική ευθύνη, ενώ ανέφερε ότι για τη δολοφονία Φύσσα ο Μιχαλολιάκος ήξερε από το βράδυ. «Εκείνη τη νύχτα, σπάσαν τα τηλέφωνα, όλοι, Λαγός, Παναγιώταρος... Ο Λαγός μού είπε ότι ενημέρωσε τον αρχηγό. Ωρυόταν και ο Μιχαλολιάκος, βρίζει θεούς και δαίμονες. "Αυτός ο ηλίθιος, ο πανίβλακας, ο γελοίος", έλεγε ο Λαγός...» (σημειώνεται ότι ο εν λόγω είναι ο δήθεν «περαστικός» Ρουπακιάς που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ισχυρίζονται ότι δεν τον ήξεραν). Πρόεδρος: «Τον ήξερε δηλαδή». Μίχος: «Δεν ξέρω»...

Υπενθυμίζεται ότι για τη δολοφονία Φύσσα, ο Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι το έμαθε την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ενώ σχετική αναφορά έκανε στην απολογία της και η χρυσαυγίτισσα και σύζυγος του αρχηγού, Ζαρούλια. Σημειωτέον ότι και ο μάρτυρας υπεράσπισης του αρχηγού Αρης Σπίνος κατέθεσε ότι ο Μιχαλολιάκος συνομιλούσε μαζί του από τις 3 τη νύχτα της δολοφονίας για το θέμα. «Ουδέποτε πήρε εντολή από Μιχαλολιάκο ή από άλλους για παράνομη πράξη», ανέφερε στο δικαστήριο ο Μίχος, ενώ κατά τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου, ναζιστικοί χαιρετισμοί, στρατιωτική εκπαίδευση κ.λπ.

Οσο για το... βιογραφικό του Ν. Μίχου, να σημειωθεί ότι επί 22 χρόνια «πουλούσε προστασία» σε επιχειρηματίες.

Κατά την απολογία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των υπερασπιστών του Μιχαλολιάκου και του Μίχου, όταν ο συνήγορος Ν. Μιχαλόλιας (ανιψιός του αρχηγού και υπερασπιστής της χρυσαυγίτισσας Ζαρούλια) ειρωνεύτηκε τον Στ. Γρηγορίου. Ν. Μιχαλόλιας(παρεμβαίνει): Δεν σου βγήκε ε;; (φωνάζει). Γρηγορίου: Σε μένα μιλάς;; Ν. Μιχαλόλιας: Ναι, σε σένα, ρε γελοίε, που είσαι 1,30! Γρηγορίου (προς τους αδελφούς Μιχαλόλια): Αντε βρε γελοίοι, καραγκιόζηδες, τέσσερα χρόνια τώρα, φασιστάκο (φωνές στην αίθουσα, ένταση, η έδρα αποχωρεί ενώ το κοινό χειροκροτεί).

«Κοιτάει τη δουλειά» του κι αυτός...

Νωρίτερα απολογήθηκε ο χρυσαυγίτης Ν. Κούζηλος, αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού. Ο Κούζηλος ήταν βουλευτής Α' Πειραιά και ηγήθηκε της επίθεσης του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, με κράνη, στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι τον Γενάρη του 2014. Σημειωτέον ότι τότε ο περιφερειάρχης Πειραιά Λαγός ήταν προφυλακισμένος. Για την επίσημη παρουσία του στην ΤΟ Νίκαιας για τα δυο χρόνια της ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται τίποτα. Ο εν λόγω είχε επιβραβεύσει σε ομιλία του τα παιδιά της Νίκαιας «που είναι παντού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε σε επιβράβευση επειδή έδιναν φυλλάδια παντού... Ισχυρίστηκε ακόμη πως δεν ήξερε για αντιδράσεις φορέων στον Πειραιά για τη δράση της Χρυσής Αυγής, για πράξεις και έκνομες ενέργειες της οργάνωσης. Ολα τα έμαθε από τη δικογραφία, όπως είπε στο δικαστήριο. Για τη δολοφονία Φύσσα και αυτός έμαθε από τα κανάλια. Μάλιστα, για τον χρυσαυγίτη δολοφόνο Γ. Ρουπακιά απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, δεν ήξερε κανείς τίποτα, ρωτήσαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κανείς δεν ήξερε τον Ρουπακιά» (!). Οσο για τα άλλα άτομα της Χρυσής Αυγής που ήταν μαζί με τον Ρουπακιά, και γι' αυτά έμαθε από τη δικογραφία, ενώ και για τη δολοφονική επίθεση στους αλιεργάτες δεν γνώριζε τίποτα. «Εγώ δεν ήμουν εδώ, δεν ήμουν υπεύθυνος εγώ», ανέφερε... Στο τέλος της απολογίας του υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν ασχολείται με την πολιτική, «κοιτάω μόνο τη δουλειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις

Στην άρνηση της Γερμανίας προσέκρουσε η ρηματική διακοίνωση με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τις οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Η ρηματική διακοίνωση είχε επιδοθεί τον περασμένο Ιούνη σε εκτέλεση απόφασης που είχε ληφθεί στις 17 Απρίλη με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, με βάση το Πόρισμα - Εκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, το ύψος των οποίων υπολογίστηκε στα 289 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς η απόφαση παρέπεμπε στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των οφειλόμενων, αφού με γνώμονα να μη θιχτούν τα συμφέροντα και οι συμμαχίες του εγχώριου κεφαλαίου, προέκρινε μακρόσυρτες νομικίστικες διαδικασίες και τον ...διάλογο με το Βερολίνο, αντί για την προβολή συγκεκριμένων διεκδικήσεων, ενώ δεν περιείχε καμία απαίτηση προς τη γερμανική κυβέρνηση για συγκεκριμένη διεκδίκηση, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων που παρουσιάζουν το θέμα ως «λήξαν».

Σε απάντηση, το ΥΠΕΞ της Γερμανίας επέδωσε την περασμένη Παρασκευή διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θ. Δασκαρόλη, με την οποία απορρίπτει επισήμως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Η νομική άποψη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό παραμένει αμετάβλητη: Το θέμα των επανορθώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων σε εξορυκτικές δραστηριότητες

«Διευκόλυνση» των επενδύσεων (και) στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού μοντέλου που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και που μέρος του εκφράζεται και στον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Κατά τη συνάντηση, ανάμεσα σε άλλα αιτήματα του κλάδου τέθηκε και το νέο χωροταξικό για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και η δυνατότητα ανάθεσης αδειοδοτικών διαδικασιών σε «ανεξάρτητους» εκτιμητές, δηλαδή σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ Θ. Κεφάλας υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν το χρόνιο αίτημα του Συνδέσμου για «την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ρυθμίσεις που αφορούν στην ερμηνεία και την τακτοποίηση της δασικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν στη χωροταξία των ορυκτών πρώτων υλών», σημείωσε την επιθυμία του Συνδέσμου να παρέμβει στη σύνταξη του νέου χωροταξικού και χαρακτήρισε την ανάθεση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε φορείς «εκτός Δημοσίου» ως την «καλύτερη λύση ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις», στοιχείο που «θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων».

Εξάλλου, χτες, έπειτα από απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, συγκροτήθηκε το νέο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) με αρμοδιότητα την «παροχή γνώμης» σε περίπτωση που συναρμόδιες υπηρεσίες εκδίδουν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ανήκουν στην κατηγορία Α1, δηλαδή δραστηριότητες «υψηλής όχλησης» που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ