ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική Οικονομία και συνείδηση της εργατικής τάξης

Στην περίοδο που ζούμε, περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Κόμμα ταιριάζει η λαϊκή έκφραση «θεοί και δαίμονες», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης είναι και αήττητοι. Στο χώρο που δουλεύω εγώ και οι σύντροφοί μου, το εργοστάσιο της «Βιομηχανίας Ελληνικών Λιπασμάτων» (πρώην ΒΦΛ) Καβάλας, είναι σε ανεβασμένο βαθμό στους εργαζομένους εκτός των άλλων δύο ζητήματα που αναφέρουν οι Θέσεις, η Θέση 28 παράγραφος Γ' και Ε', δηλαδή η ενίσχυση των αντιδραστικών τάσεων στη λαϊκή συνείδηση και των κοινοβουλευτικών αυταπατών.

Τα ιδεολογήματα που κυριαρχούν στους εργαζομένους και στους εργολαβικούς αυτού του εργοστασίου, καθώς και η στάση που έχουν μέχρι στιγμής με βάση και τις εξελίξεις, μας δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι και κυρίως οι εργολαβικοί, που πληρώνονται με βάση την ΕΓΣΣΕ ενώ κάνουν βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν έχουν καταλάβει βασικά ζητήματα της Πολιτικής Οικονομίας, το πώς κινείται η καπιταλιστική παραγωγή, η σχέση της με την πολιτική, με αποτέλεσμα να εξηγούν τις γενικότερες εξελίξεις και αυτές του εργοστασίου με μικροαστικό τρόπο π.χ. οι βουλευτές «λαμόγια», οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους υψηλούς μισθούς, να πουλήσει το εργοστάσιο ο Λαυρεντιάδης που είναι «λαμόγιο» (ενώ όταν το είχε αγοράσει μόνο καλά λόγια λέγανε γι' αυτόν) σε άλλον επιχειρηματία που θα είναι «καλός» κτλ. Η αδυναμία μας ως κομμουνιστών που δουλεύουμε στο συγκεκριμένο χώρο, είναι ότι δεν έχουμε επιμείνει όσο πρέπει σε αυτά τα ζητήματα παρά το ότι σχεδόν κάθε μέρα ανοίγονται κουβέντες για τις εξελίξεις, για το Κόμμα, το ΠΑΜΕ, τις θέσεις που έχουμε για διάφορα ζητήματα, ακόμα και για ιστορικά - ιδεολογικά ζητήματα. Η δικαιολογία ότι είμαστε λίγοι, δε στέκει. Οταν ολοκληρωμένα, συλλογικά καθορίσαμε πως θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα, δείξαμε εμπιστοσύνη σε τίμιους συναδέλφους μας, βάλαμε στόχους, καθορίσαμε συγκεκριμένα τη δράση μας, είχαμε αποτελέσματα.

Τα ιδεολογήματα που κυριαρχούν κατά καιρούς στη συνείδηση των εργαζομένων και κυρίως των εργολαβικών δείχνει ότι έχουμε ακόμα «πολύ ψωμί» μπροστά μας για να κάνουν κτήμα τους τις απόψεις του Κόμματος, τα βασικά της κοσμοθεωρίας μας - το μαρξισμό, λενινισμό - να αποκτήσουν ταξική εργατική συνείδηση.

Τα εμπόδια που μπαίνουν στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης όπως είχε αναφέρει η Εκθεση της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ 2012 τεύχος 1, σε εμάς στο εργοστάσιο «κάνουν μπαμ». Ζητήματα όπως: i) ο έντονος και χυδαίος αντικομμουνισμός - η αρνητική πείρα που μεταφέρουν εργάτες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ii) η απευθείας συνεννόηση αστικών κομμάτων με την εργοδοσία, iii) το ότι προβαλλόταν κυρίως στους εργολαβικούς το «κίνημα των πλατειών», iv) ο φόβος της ανεργίας στους εργολαβικούς - μιας και είναι συμβασιούχοι - που τους αποτρέπει να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν, v) το ότι στις εκλογές για ΔΣ στο σωματείο το Σεπτέμβρη του 2012 οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κατέβηκαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, vi) το ότι ξεχωρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση από την εργοδοσία, vii) το ότι πιστεύουν τα ιδεολογήματα «όλοι θίγονται από τα μέτρα της κυβέρνησης», «είναι διεφθαρμένο το κράτος», «οι συνδικαλιστές είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς» και αυτό γίνεται αξιοποιώντας το χαρακτήρα της τωρινής διοίκησης του σωματείου κτλ.

Η κατάσταση όσον αφορά το συνδικαλισμό είναι ένας παράγοντας που επιδρά σε όλα αυτά. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι ενώ δεν έχουν καλή εικόνα για το ΔΣ παρόλα αυτά του δείχνουν εμπιστοσύνη και κρατούν μέχρι στιγμής στάση αναμονής, «παρακολουθώντας» τις εξελίξεις. Εμείς οι εργολαβικοί δεν είμαστε μέλη του σωματείου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση τις εργασιακές σχέσεις, μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα έντεχνα καλλιεργείται από την εργοδοσία και τους βαμμένους αντικομμουνιστές αυτός ο διαχωρισμός.

Με τη δράση που αναπτύξαμε καταφέραμε να αποσπάσουμε την αναγνώριση από τους εργαζομένους ότι εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε σαν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι μας χαρακτηρίζει συνέπεια στις αρχές μας. Μια μικρή έκφραση ήταν και οι εκλογές για το ΔΣ το Σεπτέμβρη του 2012 που το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ είχε μια μικρή αύξηση ψήφων όπως και στην ψήφιση της νέας ΣΣΕ το Δεκέμβρη του 2012, που είχε αύξηση των ψήφων σε σχέση με αυτές των εκλογών για το ΔΣ. Οι ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ αφήνουν θετική εντύπωση, αναγνωρίζεται το ΠΑΜΕ ως η μόνη οργανωμένη εργατική δύναμη που παλεύει και διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενώ οι πιο πολλοί εργαζόμενοι του εργοστασίου, η μεγάλη πλειοψηφία τους, δε συμμετέχουν στη δράση του ΠΑΜΕ.

Λόγω του ότι οι δυνάμεις, ΝΔ - Χρυσή Αυγή - Πατριωτική Κίνηση Καβάλας - σοσιαλδημοκρατία, κυριαρχούν στους εργαζομένους, μας δείχνει ότι χρειάζεται ένταση της ιδεολογικοπολιτικής πάλης στα ζητήματα που αφορούν όλες τις πτυχές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, οι θέσεις, το Πρόγραμμα του Κόμματος και η κοσμοθεωρία μας, ο μαρξισμός - λενινισμός πρέπει να είναι ο οδηγός μας.

Οι Θέσεις για το Συνέδριο στα ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης βοηθούν, καθοδηγούν στο πώς να βάλουμε τη «σφραγίδα» του Κόμματος στις εξελίξεις του εργοστασίου, στο πώς η πολιτική συνείδηση των εργατών θα μετατραπεί σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική με την ανάλογη δράση.

Προτείνω να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία σύγχρονου μαρξιστικού - λενινιστικού εγχειριδίου Πολιτικής Οικονομίας, με βάση την πείρα του Κόμματος - της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που γνωρίσαμε, τους κλασικούς της θεωρίας μας (Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν), τις Θέσεις του Κόμματος για τα ζητήματα της οικονομίας - της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης - της διάρθρωσης της κοινωνίας - του χαρακτήρα της εποχής μας κτλ. Πιστεύω ότι αυτό το εγχειρίδιο θα είναι ένα επιπλέον ιδεολογικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει εσωκομματικά να αφομοιώσουμε σε καλύτερο βαθμό ζητήματα της Πολιτικής Οικονομίας με βάση το μαρξισμό - λενινισμό. Για να εκλαϊκεύουμε ζητήματα της οικονομίας στους εργάτες, εργαζομένους και στα παιδιά τους, έτσι ώστε να μη «βλέπουν» μόνο την επιφάνεια του καπιταλισμού, αλλά να αρχίζουν να κατανοούν τα «βαθύτερα» της καπιταλιστικής οικονομίας.


Βασίλης Τζανακούλης
Βιομηχανικός εργάτηςΜέλος της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Η Ελλάδα είναι χώρα εξαρτημένη ή ιμπεριαλιστική;

Το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου εκτιμά: «Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Ηταν σωστές αυτές οι εκτιμήσεις; Αναμφισβήτητα ναι. Εγιναν αλλαγές από τότε; Ασφαλώς έγιναν. Ας δούμε τις κυριότερες.

1] Ενταξη της χώρας στο ευρώ με αποτέλεσμα την κατάργηση του εθνικού νομίσματος, αύξηση εισαγωγών και τιμών, ακρίβεια.

2] Σύνοδος του ΝΑΤΟ το 1999 και απόφαση να παρεμβαίνει «όπου θίγονται τα συμφέροντα της συμμαχίας», συγκρότηση του ευρωστρατού, επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Αμερικανικές βάσεις στα Βαλκάνια, συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, με τις οποίες παραχωρούνται η ελληνική επικράτεια και επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

  • Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα:

Ετος 2004: Εισαγωγές 38 δισ. ευρώ, Εξαγωγές 12,6 δισ. ευρώ, Ελλειμμα Ισοζ. 10,7 δισ. ευρώ, Τρεχ. Συναλ. 5,8 δισ. ευρώ.

Ετος 2008: Εισαγωγές 63,8 δισ. ευρώ, Εξαγωγές 19,8 δισ. ευρώ, Ελλειμμα Ισοζ. 34,7 δισ. ευρώ, Τρεχ. Συναλ. 14,5 δισ. ευρώ.

Ετος 2012: Εισαγωγές 46 δισ. ευρώ, Εξαγωγές 21,94 δισ. ευρώ, Ελλειμμα Ισοζ. 15,2 δισ. ευρώ, Τρεχ. Συναλ. 7,5 δισ. ευρώ.

Ο βιομηχανικός τομέας από 21% έπεσε στο 17% του ΑΕΠ. Οι υπηρεσίες από 75% ανέβηκαν στο 79%.

  • Τρόικα: Με τον πιο ωμό τρόπο επιβάλλει τους προϋπολογισμούς, καθορίζει αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επιβάλει τα προγράμματα εξαθλίωσης του λαού μας. Τοποθετεί τοποτηρητές στο Γενικό Λογιστήριο, στα υπουργεία σε κάθε κρίκο της κρατικής δομής.

Εκτιμώντας αυτές τις εξελίξεις, φαίνεται καθαρά ότι η εξάρτηση μεγάλωσε, βάθυνε, έγινε πιο άμεση. Ομως, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, οι θέσεις διαπιστώνουν ότι η χώρα «παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με εξαρτήσεις από ΗΠΑ και την ΕΕ».

Ο Λένιν μιλώντας για τον ιμπεριαλισμό αναφερόταν σε αναπτυγμένο βιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό με χαρακτηριστικά την εξαγωγή κεφαλαίων και το μοίρασμα του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, μίλαγε για μια χούφτα μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία) που καταδυναστεύουν χώρες και λαούς με πολλαπλάσιο πληθυσμό και έκταση.

Θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος της ΚΕ η έμμεση αλλά σαφής προσπάθεια ταύτισης του καπιταλιστικού συστήματος με τον ιμπεριαλισμό, πως κάθε καπιταλιστική χώρα είναι λίγο - πολύ ιμπεριαλιστική.

Μια τέτοια εκτίμηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μια ιμπεριαλιστική χώρα έχει αναπτυγμένη οικονομία, εξαγωγή κεφαλαίων, πολεμική και πολιτική μηχανή επιβολής σε άλλες χώρες, ηγεμονεύει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

  • Παγκόσμια οικονομία - ΑΕΠ

Οι 67 χώρες κατέχουν το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι 5 χώρες BRICS κατέχουν το 18%. Οι ΗΠΑ το 23% και οι χώρες της ευρωζώνης 14%.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι 12 χώρες κατέχουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ έχουν με απόσταση την ισχυρότερη οικονομία και πολεμική μηχανή. Η Γερμανία ηγείται στην ΕΕ. Ενώ οι 5 (BRICS) με 13,7% τρισ. ΑΕΠ, με πληθυσμό 3 δισ. κατοίκους και 4 τρισ. εκατ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα συμπληρώνουν το καρέ των ισχυρών σήμερα.

Είναι φανερό ότι η χώρα μας με βάση τους οικονομικούς δείκτες που αναφέρθηκαν, με βιομηχανικό τομέα 17% και 78% τον τριτογενή, τόσο με αυτοτελή αξιολόγηση όσο και συγκριτικά με άλλες χώρες δε μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί εξαρτημένη.

Εκτιμήσεις ότι υπάρχει συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ότι μ' αυτή την πολιτική συμφωνεί η άρχουσα τάξη ή για «ανισότιμη αλληλεξάρτηση» δεν αλλάζουν την ουσία, ότι αντικειμενικά η χώρα είναι εξαρτημένη οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά.

Η ΚΔ για να βοηθήσει τα ΚΚ να καθορίσουν πολιτικές σε κάθε χώρα τις είχε κατατάξει σε κατηγορίες με βάση το επίπεδο ανάπτυξής τους. Με βάση το επίπεδο ανάπτυξης και τους υποκειμενικούς παράγοντες καθόριζαν το χαρακτήρα της επανάστασης και τους τακτικούς στόχους στη χώρα τους.

Αναφερόμενος σ' αυτό ο Στάλιν έλεγε ότι η στρατηγική και τακτική αποτελούν «την επιστήμη της διεύθυνσης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου». Σε αντίθεση με τα παραπάνω, την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους, παρά την έκφραση διαφορετικών εκτιμήσεων εσωοργανωτικά και δημόσια ακόμη από το 17ο και το 18ο, η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης όπως γίνεται και με τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, αγνοώντας την πείρα που διδάσκει ότι οι εκλογές έχουν τη δική τους «λογική», πως λειτουργούν και επιδρούν «ειδικοί κανόνες» οργανώθηκαν οι δύο αναμετρήσεις με κύριο περιεχόμενο το στρατηγικό στόχο και το πρόγραμμά του.

Αναφορές για σχέδια ενάντια στο ΚΚΕ από το 2007 περιορίζουν και αποπροσανατολίζουν. Είναι γνωστό ότι η άρχουσα τάξη και οι ξένοι, είχαν και έχουν σχέδια τόσο για ενσωμάτωση όσο και συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης του κόμματος. Αυτό ισχύει. Ομως ο κύριος παράγοντας που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η πολιτική γραμμή, ότι πήγαμε στις εκλογές με το στρατηγικό στόχο, για το σοσιαλισμό.

Ταυτόχρονα, υπήρχαν λαθεμένες εκτιμήσεις και αντιφατικές παρεμβάσεις που μπέρδεψαν και στοίχισαν. Φαίνεται ότι στο ΠΓ και την ΚΕ υπήρχε βεβαιότητα ότι το κόμμα θα εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό και την τρίτη θέση. Γι' αυτό παρά τις τοποθετήσεις «οι εκλογές δε δίνουν λύση» ζητάμε εκλογές από το Δεκέμβριο του 2011, γίνεται και η δήλωση «δε θα πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

  • Ακόμη:

Επιμονή μεγάλη «Το ΚΚΕ δεν είναι αριστερά». Αρθρα επί άρθρων για τον οπορτουνισμό χωρίς καμία πολιτική - τακτική κίνηση αντιμετώπισής του. Αντίληψη παντογνώστη και κριτή των πάντων, όλοι και όλα να κρίνονται στη δική μας λογική, άστοχες τοποθετήσεις για το «κίνημα της πλατείας», «της πατάτας», «ο λαός να αλλάξει την ψήφο του». Ελλειψη πρόβλεψης αλλά και σχέδιο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συσπείρωση και τα ποσοστά του.

Και τώρα τι κάνουμε; Τι χρειάζεται;

Επανεκτίμηση της κατάστασης, να συνειδητοποιηθεί ότι δε βρισκόμαστε στο 1917. Η Ελλάδα δεν είναι Ρωσία των 150 εκατ. κατοίκων και της τεράστιας έκτασης. Χρειάζεται όχι αντιγραφή αλλά δημιουργική αφομοίωση της πείρας του παγκόσμιου κινήματος. Ο Λένιν άλλαζε κατ' επανάληψη τακτικές χωρίς να χάνει το στόχο, ακολουθούσε πολιτική συσπείρωσης στο κόμμα. Δέχτηκε τον Τρότσκι στο μπολσεβίκικο κόμμα, αξιοποιούσε τους διαφωνούντες, επεδίωκε συνεργασίες με μικροαστικά κόμματα και στο μαζικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο. Αξιοποιούσε τις εκλογές από το 1905 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 1917. Αν μετά την επανάσταση στην κυβέρνηση και την πολιτική ζωή της Ρωσίας ήταν μόνο οι μπολσεβίκοι δεν ήταν επιδίωξη του Λένιν, διαμορφώθηκε από τη στάση των αριστερών εσέρων, των μενσεβίκων και άλλων ομάδων.

Επόμενα η επανεκκίνηση, επανατοποθέτηση της πολιτικής του κόμματος, με αφετηρία και βάση τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ είναι όρος για την αποφασιστική και ολόπλευρη ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.


Βασίλης Καλαματιανός
ΚΟΒ Ευαγγελισμού

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Το 19ο Συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται σε πρωτόγνωρες συνθήκες για το Κόμμα μας. Σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που δείχνει σημάδια παραπέρα βαθέματος τα επόμενα χρόνια. Ενώ παράλληλα το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση υποχώρησης και αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων. Ομως, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων το Κόμμα όχι μόνο παραμένει σταθερό στην κοσμοθεωρία και τη στρατηγική του αλλά συνεχίζει την επεξεργασία και την εξειδίκευσή της στις νέες συνθήκες. Η απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση του Κόμματος στα χρόνια που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν. Ετσι τα προηγούμενα 4 χρόνια όλο το Κόμμα έκανε προσπάθεια να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του 18ου Συνεδρίου. Από τα σημαντικά πράγματα που ανταποκριθήκαμε ως Κόμμα το προηγούμενο διάστημα ήταν η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία. Σημαντικά βήματα αποτέλεσαν η δημιουργία του β' τόμου Ιστορίας του Κόμματος, η προβολή των πραγματικών αιτιών της κρίσης και της μόνης φιλολαϊκής εξόδου για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε αντιπαράθεση με κάθε μορφή αστικής διαχείρισης, η διοργάνωση εκδηλώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που πρόβαλλαν τη διέξοδο και το χαρακτήρα του Κόμματός μας. Ομως όπως αναφέρουν οι Θέσεις, δεν μπόρεσε αυτή η ιδεολογικοπολιτική δουλειά να προσανατολίσει και να επηρεάσει ευρύτερες μάζες λαϊκών στρωμάτων. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ακόμα καλύτερη διαφώτιση ευρύτερων λαϊκών μαζών για τη στρατηγική και το χαραχτήρα του Κόμματός μας. Η ιδεολογικοπολιτική δουλειά θα πρέπει να αγκαλιάσει τη δουλειά μας στις γειτονιές, στα εργοστάσια και να αποτελεί καθημερινό καθήκον της κάθε ΟΒ και της κάθε ΚΟΒ. Εντονα το επόμενο διάστημα θα αναμετρηθούμε με ιδεολογήματα για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα και για τη διέξοδο που προτείνουμε. Η ιδεολογικοπολιτική δουλειά μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Το κύριο καθήκον της ΚΟΒ και της ΟΒ το επόμενο διάστημα. Αν δούμε από τη δουλειά στις δυνάμεις που έχουμε στους χώρους δουλειάς, θα δούμε ότι είναι λίγοι σε αυτούς που κάνουμε αυτοτελή ιδεολογικοπολιτική δουλειά. Το οποίο σε δύσκολες μάχες μπορεί να γίνει πισωγύρισμα όσο δεν μπολιάζεται με τις γενικότερες εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Αυτό φάνηκε στις εκλογές όπου σε έντονη επίθεση στο Κόμμα είχαμε πισωγύρισμα από ανθρώπους που βρέθηκαν σε αγώνες το προηγούμενο διάστημα. Οσον αφορά την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος το Κόμμα και η ΚΝΕ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Θα πρέπει να προσανατολίσουμε τη δουλειά μας σε χώρους εργασίας που υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι. Αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία αυτών που είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των οργανωμένων εργατών στα συνδικάτα. Στην πλειοψηφία των νέων έχει κυριαρχήσει η λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και η λογική ότι όλοι είναι ίδιοι ή η λογική έξω τα κόμματα, ανοργάνωτος αγώνας. Για να σπάσουμε τέτοιες αντιλήψεις χρειάζεται δουλειά υποδομής που πρέπει να δημιουργήσουμε σε χώρους δουλειάς αλλά και σωστός προσανατολισμός και αντανακλαστικά των δυνάμεών μας. Εδώ χρειάζεται η σωστή σύνδεση ΚΟΒ και ΚΝΕ ώστε ο σωστός προσανατολισμός και η εμπειρία της ΚΟΒ σε κάθε χώρο να μας βοηθάει. Το προηγούμενο διάστημα δεν αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε τις κομματικές δυνάμεις σε χώρους εργασίας και σε χώρους κατάρτισης. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε καλύτερα τη μελέτη και την εξειδίκευση της δουλειάς μας σε κάθε χώρο για να φέρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Οντως αντικειμενικά η ΚΝΕ δεν έχει μεγάλη εμπειρία από εργατικές κινητοποιήσεις, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Οι δυνάμεις μας καθημερινά θα πρέπει να εκπαιδεύονται στο πώς δημιουργούν πυρήνα αντίστασης στο χώρο τους και θα δείχνουν στους συναδέλφους τους τι σημαίνει να έχουν έναν πρωτοπόρο κομμουνιστή στο χώρο εργασίας τους. Οι ΚΟΒ και οι ΟΒ δεν πρέπει να υποτιμούν τη δουλειά των συντρόφων στους χώρους εργασίας τους και θα πρέπει να τους βοηθούν να κάνουν καθημερινά βήματα. Αν δούμε τη δουλειά μας με τον περίγυρο των Οργανώσεών μας θα δούμε την αιτία που δεν κάνουμε σταθερά βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος σε κάθε χώρο και στη δημιουργία σταθερού πυρήνα. Ακόμα υπάρχει η αντίληψη ότι πηγαίνουμε στους χώρους δουλειάς όποτε έχουμε ένα μεγάλο σταθμό. Δεν αποκτούμε σταθερούς δεσμούς με τους εργαζόμενους ενώ εύκολα υπάρχει η απογοήτευση και η παραίτηση μπροστά στις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες. Το επόμενο διάστημα πρέπει να βάζουμε στο επίκεντρο των αγώνων όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και να υπάρχουν πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την ανάγκη της κοινωνικής συμμαχίας και της συνολικής ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Τέλος, για τον προσανατολισμό του Κόμματος στην εργατική τάξη και την οικοδόμηση σε μεγάλους χώρους εργασίας δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα το προηγούμενο διάστημα ενώ είχαμε αρκετές ταξικές μάχες που πρωτοστάτησε το Κόμμα μας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει τα καθοδηγητικά όργανα να προσανατολίσουν τις ΚΟΒ στη στρατολογία στους μεγάλους χώρους εργασίας και κυρίως στις βιομηχανίες. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι στρατολογούμε αυτούς που είναι στενός προσωπικός κομματικός περίγυρος και να κάνουμε δουλειά στρατολογίας σε ευρύτερα κομμάτια εργαζομένων και κυρίως των πιο πρωτοπόρων.. Σίγουρα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιων εργαζομένων που δεν τις έχουμε ανακαλύψει. Οσο θα δουλεύουμε τον κόσμο με τη στρατηγική μας σε κάθε κλάδο και γειτονιά θα βλέπουμε αποτελέσματα στην ανασύνταξη και την κομματική οικοδόμηση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι υπάρχουν αδυναμίες στον προσανατολισμό μας στους χώρους δουλειάς. Η επόμενη 4ετία μετά το 19ο Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει διάστημα αντεπίθεσης και ανάπτυξης του Κόμματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κληθούμε να δράσουμε. Αυτό θα εξαρτηθεί από την προετοιμασία και ετοιμότητα συνολικά του Κόμματος αλλά κυρίως από την ανάδειξη ώριμων στελεχών που έχουν αποφασίσει να δώσουν αταλάντευτα τις μάχες του Κόμματος στην πρώτη γραμμή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Παντελής Κουτάντος
ΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης

Για το ενιαίο μέτωπο και το μεταβατικό πρόγραμμα

Αν καλούμουν να ψηφίσω, θα υπερψήφιζα τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο. Θα υπερψήφιζα τις θέσεις κάθε κόμματος που έχει σαν στρατηγικό στόχο του την «κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, δηλαδή της δικτατορίας του προλεταριάτου, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» (θέση 73). Οι θέσεις αυτές σηματοδοτούν την στροφή του κόμματος ένα κλικ αριστερά. Κίνηση επιβεβλημένη που συνοδεύεται με ορθές εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις, τη δομική παγκόσμια κρίση που σηματοδοτεί τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, την επαναστατική διέξοδο προς όφελος του λαού. Ωστόσο, η μετεξέλιξη αυτή είναι ανολοκλήρωτη, εσωστρεφής, χωρίς να συνοδεύεται από την απαιτούμενη ποιοτική στροφή. Συγκεκριμένα, το κόμμα είναι μέσο πάλης και όχι αυτοσκοπός. Δεν ανήκει στα μέλη και στα στελέχη του αλλά στην εργατική τάξη. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν διαχρονικό θεματοφύλακα καθαρότητας εφόσον κάτι τέτοιο συνιστά αντιδιαλεκτική θέση θρησκευτικής υφής, αλλά σαν εργαλείο απελευθέρωσης και ταξικής χειραφέτησης. Για μια μερίδα συντρόφων που απομακρυνθήκαμε την περίοδο 89-91, από ένα διαφορετικό κόμμα το οποίο θλιβερά ανέφερε ότι « ..δεν είναι επαναστατική συνέπεια η μονότονη επανάληψη γενικών αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων (...) ότι πρέπει να προωθούνται πολιτικές για τη συμβίωση στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι (...) ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η πάλη για μεταρρυθμίσεις και ότι η δημοκρατία αποτελεί όχι μόνο μέσο αλλά και σκοπό του σοσιαλισμού!!...» (Απόφ. ΚΕ Δεκέμβρης 1989), οι σημερινές θέσεις αποτελούν δικαίωση.

Οπως αναφέρεται στις θέσεις, το ΚΚΕ δρα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του υποκειμενικού παράγοντα για την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πώς συνοψίζεται αυτή η δράση με βάση την εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος; Με το Ενιαίο μέτωπο πάλης και το Μεταβατικό πρόγραμμα. Η λαϊκή συμμαχία όπως αναλύεται στις θέσεις, δεν απαντά πειστικά στην αντικατάσταση του Ενιαίου αντικαπιταλιστικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, (Ιμπεριαλισμό φυσικά θεωρούμε τον μονοπωλιακό καπιταλισμό) και περιορίζεται αυθαίρετα, από τις θέσεις αλλά και από απαράδεκτες δηλώσεις, στις δορυφορικές δυνάμεις του κόμματος. Το μεταβατικό πρόγραμμα ακυρώνεται σαν έννοια. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε ότι σαν μεταβατικό πρόγραμμα δεν εννοούμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θεωρεί σαν συμπύκνωση ενός τέτοιου προγράμματος τη διαγραφή του χρέους, το ζήτημα της κρατικοποίησης των τραπεζών ή τον εργατικό έλεγχο που μάλιστα σύμφωνα με συνιστώσες της μπορούμε να τον επιβάλλουμε σαν δυνατότητα στις σημερινές συνθήκες, ως προς το ύψος των αμοιβών και του τι θα παραχθεί σε κάθε επιχείρηση δημόσια ή ιδιωτική!! Σαν Μεταβατικό πρόγραμμα που οφείλει να προωθήσει το κόμμα σήμερα, τέτοιο που να απαντά στο επαναστατικό ζητούμενο της εποχής και να συνδέει διαλεκτικά το σήμερα με το επαναστατικό αύριο, πρέπει να είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ. Ετσι συγκεντρώνεις δυνάμεις ενάντια στη στρατηγική επιλογή των τελευταίων δεκαετιών της άρχουσας τάξης, διαμορφώνεις ταξικές συνειδήσεις, αμφισβητείς την εξουσία της. Με κορωνίδα το παραπάνω συνδυάζονται οι οικονομικές και άλλες διεκδικήσεις και συγκρούσεις της εργατικής τάξης ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι «αν αυτή θέλει να ζήσει, ο καπιταλισμός πρέπει να πεθάνει».

Επιγραμματικά αναφέρω τέλος, τέσσερα σημεία στα οποία πρέπει να σταθεί αυτοκριτικά το σώμα του συνεδρίου:

1. Η έννοια της αριστεράς στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με βασανιστήρια, εξορίες, φυλακίσεις και ατέλειωτες ηρωικές πράξεις. Δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν με την αιτιολογία ότι εμείς είμαστε κομμουνιστές. Τιμάμε την Αριστερά και τους αγώνες της σ' αυτό τον τόπο.

2. Η έννοια του αριστερού πολιτισμού ήταν πάντα μέσα στην υπόσταση του κομμουνιστικού κόμματος. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να χαρακτηρίζεις «ρετάλι της ταξικής πάλης» τον μεγαλύτερο ίσως σήμερα παγκοσμίως εν ζωή, μαρξιστή φιλόσοφο στο τομέα διαλεκτικής της φύσης, τον Ευτύχη Μπιτσάκη, έστω κι αν διαφωνείς πολιτικά. Δεν μπορεί σήμερα για μια απλή ανταλλαγή απόψεων με συντρόφους άλλων πολιτικών χώρων να κυνηγάμε τις ...παρουσιάσεις βιβλίων.

3. Στα οικονομικά του κόμματος (θέση 57), πέρα από τα αυτονόητα που αναφέρονται, δε γίνεται καμία κριτική αναφορά στο γεγονός ότι η δύσκολη σημερινή κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμα τις αναγκαίες επώδυνες απολύσεις και την καθυστέρηση πληρωμής εργαζομένων, οφείλεται και στην υπερδιόγκωση τα προηγούμενα χρόνια του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων του κόμματος.

4. Οι αριστερές «πατάτες». Σωρεία από ανακοινώσεις και ατάκες που ενώ επί της ουσίας έχουν δίκιο, με τη τελική διατύπωση μένει μια εικόνα διαφορετική. Που δημιουργούν άσκημες εντυπώσεις και καταναλώνουν δυνάμεις. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, δηλώσεις όπως «καταστροφική η λύση έξω από το ευρώ» ή «στη δική μας επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι» και φυσικά η περιβόητη ανακοίνωση για τα δίκτυα διανομής εκτός μεσαζόντων.

Το συνέδριο χωρίς εσωστρέφεια, με επαναστατική διαύγεια οφείλει να καθορίσει την τακτική και τη στρατηγική του κόμματος. Η αλήθεια είναι επαναστατική. Πρέπει να δοθεί ώθηση στη σκέψη της κομμουνιστικής αριστεράς. Πρέπει να πάψει η αριστερά συνολικά να αποτελεί μια μειοψηφική «σέχτα» στην κοινωνία. Να εφορμήσει στη μάχη για την κομμουνιστική προοπτική.


Γιώργος Γεωργουλάκης
Αγιος Δημήτριος Αττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ