ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχει ανέβει η απαιτητικότητα για μια νέα ανοδική πορεία του ΚΚΕ, για να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης

Ο «Ριζοσπάστης» προδημοσιεύει σήμερα απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στην ΚΟΜΕΠ για το 21ο Συνέδριο

-- Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ δημοσιεύτηκαν σε τρία διαφορετικά κείμενα, με πρώτο αυτό που αφορά το Κόμμα ως καθοδηγητή του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι δείγμα εσωστρέφειας και αυτοαναφορικότητας. Γιατί έχουν δημοσιευτεί τα κείμενα με αυτόν τον τρόπο;

-- Το κύριο βάρος του Συνεδρίου επικεντρώνεται στο Κόμμα, στην ευθύνη για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για την εργατική εξουσία, σε μια φάση γρήγορων ανακατατάξεων διεθνώς, νέων πιο οξυμένων ανταγωνισμών, εστιών πολέμου, ενώ ζούμε τις επιπτώσεις μιας νέας, βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων.

Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερη, μεγάλη σημασία να συζητήσουμε για το ίδιο το Κόμμα και το ρόλο του, αφού εκτιμάμε στις Θέσεις ότι περνάμε σε μια πιο δύσκολη φάση, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες σε σχέση με πριν, συνθήκες που περικλείουν και νέους κινδύνους μεγαλύτερου πισωγυρίσματος, αλλά και νέες δυνατότητες ώστε νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να μπουν στη δράση, να επιδράσουν στις εξελίξεις.

Ολα τα Κείμενα των Θέσεων - και το 2ο και το 3ο - πρέπει να μελετηθούν και συζητηθούν υπό το πρίσμα του 1ου Κειμένου, αφού το κέντρο βάρους των Θέσεων είναι το Κόμμα με τις νέες απαιτήσεις καθοδήγησης, απόκτησης μεγαλύτερης ικανότητας στην ανάπτυξη του εύρους και της ποιότητας των δεσμών του με την εργατική τάξη και τους εν δυνάμει κοινωνικούς συμμάχους της, την προετοιμασία αυτών των δυνάμεων για τις επαναστατικές ανατροπές και «τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν».

Ουδείς νοήμων άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει ότι όλα αυτά είναι «εσωστρέφεια» ή «αυτοαναφορικότητα». Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αν κρατούσαμε την ίδια διάρθρωση που είχαμε σε προηγούμενα Συνέδρια - πρώτα οι διεθνείς εξελίξεις, σε συνέχεια οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και στην οικονομία και μετά να ακολουθούσαν η κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος - πάλι το ΚΟΜΜΑ θα έμενε ως ένα σοβαρό ζήτημα μεν, ανάμεσα στα πολλά άλλα, δε. Ακριβώς αυτό θέλαμε αυτήν τη φορά να αποφύγουμε.

Στο 19ο Συνέδριο το 2013, ψηφίσαμε νέο Πρόγραμμα και νέο Καταστατικό, ολοκληρώσαμε τη διάταξη των κομματικών δυνάμεων και Οργανώσεων στις νέες συνθήκες. Στο 20ό Συνέδριο, το 2017, εξειδικεύσαμε τη στρατηγική, το Πρόγραμμα του Κόμματος για τις συνθήκες πιθανού ιμπεριαλιστικού πολέμου ή ιμπεριαλιστικής ειρήνης, στις συνθήκες αναιμικής ανάκαμψης μετά από τη δεκαετή καπιταλιστική κρίση, με επίκεντρο την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την ανάπτυξη του Κόμματος με κρίκο τις Τομεακές Επιτροπές, ενώ εκτιμήσαμε και μελετήσαμε τις επιπτώσεις και την πορεία της αστικής διακυβέρνησης από την «πρώτη φορά κυβερνώσα Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 21ο Συνέδριο ακριβώς επιδιώκουμε να θέσουμε ως κεντρικό ζήτημα το πώς θα γίνεται πιο διακριτός σε πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ο ρόλος του Κόμματος ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής πρωτοπορίας, ως του φορέα των νέων ιδεών της επαναστατικής προοπτικής. Αυτό εξυπακούεται ότι απαιτεί ανώτερη ποιοτικά καθοδηγητική δουλειά, ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική - πολιτιστική - οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς όλου του Κόμματος, από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ του ΚΚΕ, από το ΚΣ της ΚΝΕ έως όλες τις ΟΒ της ΚΝΕ.

Δεν κρύβουμε ότι έχουμε καθυστερήσει και υστερούμε αρκετά στη θεωρητική, βαθύτερη μελέτη του υποκειμενικού παράγοντα, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει στη βάση των επεξεργασιών μας.

Η ΚΕ έκανε προσπάθεια ώστε να μελετήσει αυτό το ζήτημα όχι με ένα γενικόλογο και αφηρημένο τρόπο που θα μπορούσε να έχει καθολική ισχύ για όλες τις φάσεις και σε κάθε περίοδο, αλλά να είναι ενταγμένο άμεσα στην ίδια τη μελέτη και αποτίμηση της πορείας του ΚΚΕ, των Οργανώσεών μας, πρώτ' απ' όλα των καθοδηγητικών οργάνων και στελεχών.

Οπως θα εντοπίσατε, στο 1ο Κείμενο περιέχονται όλες οι βασικές γενικές εκτιμήσεις, τα κύρια συμπεράσματα και θέσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα που βέβαια αναλύονται πιο εμπεριστατωμένα και συγκεκριμένα στα υπόλοιπα δύο Κείμενα των Θέσεων της ΚΕ που βρίσκονται στα χέρια όλων των μελών και των φίλων του Κόμματος. Στο 1ο Κείμενο μπαίνει το γενικό τους πλαίσιο, για να έρθει να δέσει σε συνέχεια με τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, περιγραφές και συμπεράσματα των υπόλοιπων κειμένων πάνω στα θέματα που ειδικότερα πραγματεύονται.

-- Στις Θέσεις γίνεται γενναία αυτοκριτική από την ΚΕ, εντοπίζοντας τολμηρά τις αδυναμίες στην καθοδήγηση και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος στο διάστημα από το 20ό Συνέδριο. Δεν είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια δημόσια έκθεση των αδυναμιών του Κόμματος;

-- Μιλάμε με τολμηρό και ταυτόχρονα αυτοκριτικά αυστηρό τρόπο για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας, ακριβώς γιατί συνειδητά, κοιτάζοντάς τες στα ίσια και με πολύ στοχευμένη δουλειά, οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων, σύνθετων και ταυτόχρονα ρεαλιστικών απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης.

Η ΚΕ εκτιμά ότι το Κόμμα μας ανταποκρίθηκε, με την καθοδήγηση της ΚΕ συνολικά και του ΠΓ ανάμεσα στις συνεδριάσεις της ΚΕ από το 20ό έως το 21ο Συνέδριο.

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια ήταν ενταγμένη μια πολύπλευρη και πλούσια ιδεολογική πολιτική οργανωτική δουλειά για τα 100χρονα του Κόμματος, τα 100χρονα του Οκτώβρη, τα 50χρονα της ΚΝΕ, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την Ιστορία του Κόμματος από το 1918 έως το 1967, ολοκληρώνεται οσονούπω η περίοδος 1967 - 1974 και έχει αρχίσει η μελέτη για την περίοδο 1974 - 1991. Αυτά τα χρόνια επίσης έγιναν το Συνέδριο της ΚΝΕ, τα Φεστιβάλ της, τα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, μεγάλες άλλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έβαλαν τη σφραγίδα τους, είχαμε μια σπουδαία εκδοτική δραστηριότητα. Δώσαμε τις μάχες των πολλαπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών), οργανώθηκαν μεγάλοι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας και πολιτικών απαγορεύσεων συναθροίσεων, και τόσα άλλα.

Το γεγονός ότι στις Θέσεις της ΚΕ θέτουμε ως κεντρικό ζήτημα το Κόμμα, ως ενότητα θεωρητικής, πολιτικής και μαζικής δράσης, δεν σημαίνει ότι καλλιεργούμε την αντίληψη ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ακριβώς αντίθετο. Θέτουμε το ζήτημα αυτό, όπως είδατε και στα κείμενα, ως ζήτημα νέων, μεγαλύτερων απαιτήσεων και ευθύνης, αφού το Κόμμα μας έχει κάνει πρόοδο μέσα σε πολύ δύσκολες, σύνθετες συνθήκες, σε πρωτόγνωρες από αρκετές απόψεις συνθήκες. Το να μιλάμε τολμηρά και δημόσια για τις αδυναμίες μας δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά δύναμης και αποφασιστικότητας. Το ΚΚΕ έχει περάσει σε μια νέα βαθμίδα θεωρητικής και πολιτικής ωρίμανσης, έχει επιβεβαιωθεί σε σειρά εκτιμήσεών του, θέσεών του, επεξεργασιών, προβλέψεών του, πρακτικών δραστηριοτήτων του.

Παρόλ' αυτά όμως, έχει ανέβει πολύ η απαιτητικότητα από τις ίδιες τις εξελίξεις και συνεπώς η υποχρέωση του Κόμματος, όλων των καθοδηγητικών του οργάνων και των Οργανώσεών του, της ΚΝΕ, για να περάσουμε σε μια νέα ανοδική πορεία. Και όταν λέμε ανοδική πορεία δεν εννοούμε με απλά κοινοβουλευτικά κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια που θέτει η ίδια η επαναστατική φύση του Κόμματός μας, ώστε ως πρωτοπόρα δύναμη να ανεβάσουμε την εργατική τάξη στο επίπεδο της ηγετικής δύναμης της κοινωνίας για να φτάσει μέχρι την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής.

Σε βάρος του λαού, προς όφελος του κεφαλαίου η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από ΕΕ και κυβερνήσεις

Απόσπασμα από το άρθρο της Σύνταξης

Ενα χρόνο μετά από την «εισαγωγή» της πανδημίας στην Ελλάδα, η διαχείρισή της από το αστικό κράτος φέρει ανεξίτηλα τα - τραγικά για την υγεία και την ευημερία του λαού - σημάδια της διαχείρισής της με τους όρους, τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις που επιβάλλει ο καπιταλισμός. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο για τα λαϊκά στρώματα από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τη διαχείρισή της με βασικό κριτήριο την πολύμορφη υποβοήθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο τεύχος της ΚΟΜΕΠ αποτυπώνουν τόσο την ουσία των εξελίξεων της περιόδου όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολύμορφη παρέμβαση του Κόμματος στο έδαφος αυτών των εξελίξεων. Σε αυτό το σημείωμα θα σταθούμε στις πρόσφατες εξελίξεις.

Η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις γίνεται σε βάρος του λαού και προς όφελος της υποβοήθησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό αντανακλάται τόσο στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε η ΕΕ όσο και στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση και θα καταθέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πηγές, η κατεύθυνση και οι όροι της εκταμίευσης που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «μάννα εξ ουρανού», αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα χρήματα θα προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών με τη μορφή «ίδιων πόρων», αυξημένων «εθνικών εισφορών» κ.λπ. μέχρι το 2058, οπότε και προβλέπεται να αποπληρωθούν τα σχετικά κεφάλαια στις χρηματαγορές. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, δεν θα διατεθούν για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, γιατρούς, σχολεία, καθηγητές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μισθούς - συντάξεις, αλλά για τη στήριξη του κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι πάνω από το 60% θα πάνε υποχρεωτικά για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις (προκαλώντας «γκρίνιες από άλλα τμήματα του κεφαλαίου»), τη στιγμή που τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά πλάνα θα βασίζονται σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 50%, στον τραπεζικό δανεισμό κατά 30%, ενώ η ίδια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα περιορίζεται στο υπόλοιπο 20%. Επίσης, κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται από νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, με χαρακτηριστικές τις αναφορές στη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», στη «μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας», σε «ειδικές ενισχύσεις για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων», στη «θέσπιση κινήτρων» για συγχωνεύσεις και εξαγορές και σε μέτρα για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», όπως αποκαλείται στην αστική ορολογία η προσπάθεια διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που θα υποβληθεί στην Κομισιόν (...) εξειδικεύει τις παραπάνω κατευθύνσεις στα δεδομένα του ελληνικού καπιταλισμού. Ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, όπως δείχνουν τόσο οι 4 άξονές του («πράσινη ανάπτυξη» και «ψηφιακές δράσεις», «απασχόληση» και «δεξιότητες», «ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας») όσο και η κατανομή των συνολικά 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία (18,2 δισ. άμεσες επιδοτήσεις στους ομίλους, συν 12,7 δισ. χαμηλότοκα δάνεια).

Ενσωματώνοντας τις δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας» (που φέρουν τη σφραγίδα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια τα προβλεπόμενα στην «έκθεση Πισσαρίδη», προβλέπει οριζόντιες ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και επιμέρους ενισχύσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, που μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό χαρακτηρίζονται για την εξωστρέφεια και τα «συγκριτικά πλεονεκτήματά» τους. Προβλέπει επίσης φορολογικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως, για παράδειγμα, επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, σε συνέχεια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον ισχύοντα λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται 150-170 έργα και επενδύσεις, ενώ για την ώρα γίνεται ο έλεγχος του κόστους και των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, προβλέπεται η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

Οσον αφορά τη δημιουργία των διαφημιζόμενων από την κυβέρνηση 200.000 νέων θέσεων εργασίας, αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ οι όροι και οι σχέσεις της εργασίας τους θα καθορίζονται από το πολυπλόκαμο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαχρονικά έχει χτιστεί προς όφελος της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο. Και φυσικά, ο λαός στο σύνολό του θα πληρώσει τον λογαριασμό τόσο με τις περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες - προγράμματα» όσο και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το γνωστό νομοσχέδιο - το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για κατάθεσή του στη Βουλή - για τα Εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, που έχει στο επίκεντρό του την περαιτέρω ναρκοθέτηση του 8ωρου μέσω της διεύρυνσης της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τα πρόσθετα εμπόδια στη ζωντανή δράση των συνδικάτων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητό το πραγματικό περιεχόμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο Εργασίας επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες».

Προσπαθώντας να περάσει αυτήν την πολιτική, η κυβέρνηση οξύνει την κρατική τρομοκρατία, όπως έδειξαν τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και το νομοθετικό πλαίσιο και τις αύρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, προσαρμόζει την αναλογία στο μείγμα καταστολής και ενσωμάτωσης στην εκάστοτε συγκυρία, έτσι ώστε να εξυπηρετείται η επιδίωξη να αποδεχτεί ο λαός την αντιλαϊκή πολιτική. Ο συνδυασμός «μαστιγίου» και «καρότου» φαίνεται και πίσω από τη νέα «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια», που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προδιαγράφει την κατεύθυνση και το «περιτύλιγμα» της καταστολής τον 21ο αιώνα.

Συνεχίζονται οι ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με θέμα «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας»

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις με θέμα «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας» πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τις μέρες αυτές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

Το Σάββατο 24/4

-- Στις 6.30 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στον Πειραιά, στο Πάρκο Δηλαβέρη, με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Β' Πειραιά.

-- Στις 7 μ.μ. στην Παιανία, στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην Πετρούπολη, τέρμα Σκρα - Πεύκα Βέρδη, με ομιλητή τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕΟΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Παγκράτι, στην πλατεία Βαρνάβα, με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην Κυψέλη, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη (Φωκίωνος Νέγρη & Σκύρου), με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Ιλιον, στα δημοτικά ιατρεία (Αγίου Νικολάου), θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. στο Καματερό, στην πλατεία Δημοκρατίας, με ομιλητή τον Βασίλη Παπαβασιλείου, μέλος του ΤΓ Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στην Κηπούπολη, στην πλατεία Αϊ - Γιώργη, με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στον Λόφο Αξιωματικών, στην πλατεία Κολυμβητηρίου, με ομιλητή τον Φίλιππο Φλουσκούνη, μέλος της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

-- Στις 7 μ.μ. στο Αιγάλεω (Λιούμη), στην πλατεία Αγ. Τριάδας, με ομιλήτρια την Ελένη Καρανάσιου, μέλος της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

-- Στις 5 μ.μ. στο Πέτρινο Θεατράκι Φιλοπάππου (είσοδος από Μπέλες και Παναιτωλίου - περιφ. Φιλοπάππου), με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Νικολάου, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

-- Στις 6.30 μ.μ. στον Πειραιά, στην πλατεία Φρεαττύδας, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κοτέα, μέλος του ΤΓ Πειραιά.

Την Κυριακή 25/4

-- Στις 7 μ.μ. στο Ιλιον, στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Ν. Σμύρνη, στην πλατεία Ζαρίφη, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην Πετρούπολη, στο θεατράκι στο Πανόραμα, με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στον Αλιμο, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, με ομιλητή τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. στο Αιγάλεω, στον πεζόδρομο Αλατσάτων & Λευκάδος, με ομιλήτρια την Ελένη Καρανάσιου.

-- Στις 5 μ.μ. στο Πέτρινο Θεατράκι Φιλοπάππου (είσοδος από Μπέλες και Παναιτωλίου - περιφ. Φιλοπάππου), με ομιλητή τον Εντρι Νέζα, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

Τη Δευτέρα 26/4

-- Στους Αγίους Αναργύρους στην πλατεία Κοκκινόπουλου στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής..

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Γαλάτσι, στην πλατεία Μανδηλαρά (Βεΐκου και Τράλλεων), με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Καλλιθέα, στον πεζόδρομο Δημαρχείου (Μαντζαγριωτάκη), με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τα περιεχόμενα του τεύχους

ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για το 21ο Συνέδριο

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ

- Εισαγωγικό σημείωμα

- Αρχειακό υλικό

- Μ. Λαβράνου: Οι δίκες των κομμουνάρων και η λυσσαλέα επίθεση της γαλλικής αστικής τάξης και του κράτους της

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

- Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

- Ομάδα Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ: Αντιλήψεις στην αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία και σκέψη για την Επανάσταση του 1821

200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ

- Κουρτ Χάγκερ: «Η διαλεκτική της φύσης» του Ενγκελς και η εποχή μας (α' μέρος)

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προσυνεδριακός διάλογος

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

- Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

- Κομματικά ντοκουμέντα (13/1/2021 - 15/4/2021)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΕΠ ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ