ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η απόφαση για την Κύπρο δυναμώνει τις κόντρες

Το Λουξεμβούργο φωτογραφίζουν τώρα σαν την επόμενη χώρα όπου θα εφαρμοστεί το ίδιο διαχειριστικό μοντέλο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών

Ο συμβιβασμός για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη

Eurokinissi

Ο συμβιβασμός για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της ΕΕ, στο φόντο των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται η συμμετοχή ή μη των μεγαλοκαταθετών στις «διασώσεις» των τραπεζών, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου να επιδιώκουν να περιορίσουν προς το συμφέρον των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων τους τις ζημιές από την καταστροφή κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, οι εταίροι της λυκοσυμμαχίας, σε κοινή γραμμή, προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των λαών.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινή του συνέντευξη χαρακτήρισε «αναπόφευκτη την εμπλοκή μεγαλοκαταθετών και μετόχων σε μελλοντικές διασώσεις των τραπεζών». Σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα σημείωσε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ενεπλάκησαν οι κυβερνήσεις, επειδή η κρίση ήταν στο απόγειό της, αλλά όταν τα πράγματα ηρέμησαν έπρεπε να φύγει το προστατευτικό δίχτυ του κράτους κάτω από τις τράπεζες, για να υπάρξει μια υγιής οικονομική συμπεριφορά στον εν λόγω τομέα».

Να διαψεύσει τα σενάρια που θέλουν την Κύπρο να αποτελεί προηγούμενο για την Ελλάδα, ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας». Οπως είπε, «η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο».

Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών το Δεκέμβρη του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%». Οπως ανέφερε, συγκριτικά, στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. το Δεκέμβρη του 2012, με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, και «προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «το τέλος που θα επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα». Υποστήριξε ακόμα ότι «δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη». Ωστόσο, ο Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε «πως οι μεγάλοι καταθέτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν ευθύνες εκεί όπου καταρρέουν τράπεζες».

Ανησυχεί και η Ισπανία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, υπεραμύνθηκε της επιβολής των σκληρών μέτρων στην Κύπρο, αλλά ανέφερε ότι δεν θα λειτουργήσει ως «μοντέλο». Η συμφωνία για την Κύπρο «είναι μια εξαιρετική, συγκεκριμένη και μοναδική αντιμετώπιση, η οποία, παρ' όλα αυτά, έπρεπε να ακολουθηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, ανέφερε ότι «οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πρέπει να γίνονται από τον ESM (σ.σ. μόνιμο μηχανισμό στήριξης) και όχι από τις καταθέσεις», διαισθανόμενος προφανώς ότι έρχεται η ώρα των επώδυνων αποφάσεων και για τον τραπεζικό τομέα της χώρας του.

Με τα σενάρια στους κόλπους της Ευρωζώνης να «φωτογραφίζουν» το Λουξεμβούργο ως την επόμενη χώρα που θα εφαρμοστεί το «κυπριακό σχέδιο», ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι το «σχέδιο διάσωσης της Κύπρου προκαλεί μεγάλων διαστάσεων αμηχανία» και ότι «έβλαψε το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «επιδιώκει την ηγεμονία στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αμεση ήταν η απάντηση της Γερμανίας και μάλιστα από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, που χαρακτήρισε το Λουξεμβούργο «προβληματική χώρα».

Την ίδια ώρα, Ρώσοι επιχειρηματίες και τραπεζικοί όμιλοι εξετάζουν την περίπτωση να κινηθούν νομικά εναντίον της απόφασης του Γιούρογκρουπ για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», «τρεις μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία και αλλού ζήτησαν επίσης νομική αρωγή για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση», ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την κυπριακή κυβέρνηση.

Για «αύξηση του κινδύνου του ντόμινο, μετά την κατάρρευση της Κύπρου», έκανε λόγο χτες ο αμερικανικός οίκος «Moody's», ενώ στην εκτίμηση για παραπέρα εξασθένηση του ευρώ προχώρησε η «Morgan Stanley», η οποία ανέφερε ότι τα επόμενα 2,5 χρόνια «η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι πιθανό να κατρακυλήσει προς τα επίπεδα "ένα προς ένα"». Τέλος, ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times», κάλεσε την Κύπρο «να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί σημαντικά».

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΕΑ
Κοροϊδία με τη σέσουλα για φιλολαϊκή διαχείριση

Στην Αθήνα συνεδρίασε χτες το προεδρείο του ευρωκόμματος

Την αγωνία του για το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων εξέφρασε και χτες ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Κατήγγειλε την ευρωπαϊκή ηγεσία για «αυτοκαταστροφικές αποφάσεις για όλη την Ευρωζώνη» και υποστήριξε πως «αυτή η απόφαση (...) ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ώστε πλέον κανένας πολίτης σε καμιά χώρα της Ευρωζώνης να μην αισθάνεται ασφάλεια».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τη φανατική στήριξη που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις του ΚΕΑ παρέχουν στην Ευρωένωση, αλλά και να υποστηρίξει εμμέσως την αυταπάτη ότι μπορεί να μεταλλαχθεί φιλολαϊκά, ισχυρίστηκε ότι εκτίμησαν πως αυτή «η νεοφιλελεύθερη στρατηγική που οικοδομούν μέρα με τη μέρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχει πια καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, για την οποία αγωνιζόμαστε κόμματα και δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή Αριστερά».

Με τη σειρά του, ο Π. Λοράν, πρόεδρος του ΚΕΑ, χαρακτήρισε την απόφαση «σοκ και επίθεση απέναντι σε όλους τους λαούς» και εξέφρασε την υποστήριξή τους στο «αίτημα δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο, ώστε καμία απόφαση να μην ληφθεί χωρίς να συμβουλευτούν τους Κύπριους μέσω ενός δημοψηφίσματος». Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για «εναλλακτικές λύσεις προς την έξοδο από την κρίση στην Ευρώπη, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», κοροϊδεύοντας τους λαούς ότι είναι δυνατόν εντός της ΕΕ και με στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού να υπάρξει διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού.

ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η εξαθλίωση του λαού

Να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση στήριξαν και χαιρέτισαν την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την εξόντωση του κυπριακού λαού, επιχείρησε χτες ο Ε. Βενιζέλος, αποδίδοντας τη συμφωνία «στην κακή και μυωπική διαχείριση της κρίσης από τη συντηρητική Ευρώπη». Μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την κρίση στην Κύπρο, διαπίστωσε ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη», επαληθεύοντας τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση.

Θέλοντας να ενισχύσει τη λογική του ευρωμονόδρομου, πρόσθεσε ότι «εναλλακτική λύση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, γιατί αν θες να μείνεις μέσα στο ευρώ και να έχεις ως γήπεδό σου την Ευρώπη, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τους δύσκολους, συντηρητικούς συσχετισμούς και να αξιοποιείς τα πολύ μικρά περιθώρια που υπάρχουν». Σε ό,τι αφορά αυτήν καθ' αυτήν την απόφαση του Γιούρογκρουπ, είπε ότι «είναι λάθος να αποδίδουμε ευθύνες μόνο στη γερμανική κυβέρνηση. Υπήρξε ενιαία στάση της γερμανικής αντιπολίτευσης του πυρήνα της ευρωζώνης και όλη της ευρωπαϊκής ένωσης Βορά και Νότου. Πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση της Γαλλίας που στήριξε αναφανδόν τη γερμανική στάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ