ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Ενας «ανεξάρτητος» υποψήφιος

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Αυτό δεν είναι κακό. Δεν είναι θέμα μόδας, ίσα ίσα που δείχνει τη διάθεση αυτών που ασχολούνται με τα κοινά, να μην εγκλωβίζονται σε ασφυκτικούς κομματικούς μηχανισμούς. Μακάρι αυτό να γίνει ένα κίνημα και να μην επεμβαίνουν τα κόμματα και η κρατική εξουσία στους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση υπηρετείται καλύτερα από εκείνους που δεν ακολουθούν γραμμές και τσιτάτα, ούτε δεσμεύονται από οποιεσδήποτε κομματικές και κυβερνητικές υποδείξεις και αποφάσεις».

Ετσι απάντησε ο Μ.Γλέζος σε συνέντευξη, («Εθνος», 15/9/2002), δικαιολογώντας το ότι ως υποψήφιος υπερνομάρχης αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητος». Από ποιον «ανεξάρτητος»; Ο ίδιος στηρίζεται από τον ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ, κάποιους οικολόγους κλπ.

Από τα λεγόμενά του προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα. Αφού θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση υπηρετείται καλύτερα απ' αυτούς που «δεν ακολουθούν γραμμές» και «δε δεσμεύονται από κομματικές αποφάσεις», γιατί ο ίδιος στηρίζεται από τον ΣΥΝ και τους άλλους; Οι υποψήφιοι νομάρχες του συνδυασμού του και αρκετοί υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι είναι κομματικά ενταγμένοι. Και όσοι δεν είναι, συμφωνούν στα βασικά με την πολιτική του ΣΥΝ. Διαφορετικά, αν δε συμφωνούσαν σε ποια πολιτική βάση συνεργάζονται; Πολύ περισσότερο, σε ποια πολιτική βάση συμφωνεί ο «ανεξάρτητος» Μ.Γλέζος μαζί τους; Στη βάση ότι δε δεσμεύεται απ' αυτές; Δηλαδή ο ΣΥΝ στηρίζει έναν υποψήφιο στην πρώτη υπερνομαρχία της χώρας που δε συμφωνεί με την πολιτική του;

Δεν είναι λοιπόν «ανεξάρτητος». Συμφωνεί στην ουσία με την πολιτική του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό είναι υποψήφιός του, ανεξάρτητα από το τι δηλώνει. Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος τα περί κομματικών γραμμών και δεσμεύσεων, από τα οποία ο ίδιος είναι δήθεν ανεξάρτητος, (οποία υποκρισία!), γιατί είναι ήδη δεσμευμένος, από την πολιτική που και ο ίδιος πρεσβεύει για την Αυτοδιοίκηση και αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΝ.

Από την άλλη, τι σημαίνει να οργανωθεί ένα κίνημα της Αυτοδιοίκησης από ανθρώπους που «να μην εγκλωβίζονται σε ασφυκτικούς κομματικούς μηχανισμούς»; Τι σημαίνει «ένα κίνημα και να μην επεμβαίνουν τα κόμματα και η κρατική εξουσία στους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης»; Μήπως ο θεσμός δεν είναι το μακρύ χέρι του κράτους; Μήπως δεν ασκεί εξουσία σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα θεσμικά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει την πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης;

Επομένως, κάθε υποψήφιος, κάθε συνδυασμός είναι δεσμευμένος να εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα κάνει και ο Μ.Γλέζος. Το ζήτημα είναι με ποια πολιτική δεσμεύονται υποψήφιοι και συνδυασμοί. Και μπαίνει έτσι:«διαχείριση του αντιλαϊκού θεσμού, προκειμένου να εφαρμόζει την πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης ή αντίσταση, απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο, και οργάνωση των αγώνων μαζί με τις λαϊκές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου»;

Η θέση, σχετικά με το ρόλο του θεσμού, είναι σημείο κλειδί για να κρίνει ο λαός τον κάθε υποψήφιο και συνδυασμό, αν είναι μαζί του ή ενάντιά του. Η Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιήθηκε, εκεί που βεβαίως την πλειοψηφία είχαν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε συνεργασία, αλλά και της ΝΔ, για να περάσουν αντιλαϊκές ρυθμίσεις, όπως μερική απασχόληση και καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων με τα ΤΣΑ, ομηρία εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημοτική αστυνομία, φορολογία, εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, ιδιωτική ασφάλιση κ.ά. (όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις).

Ο Μ.Γλέζος δεν τοποθετείται στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Αρα θα διαχειριστεί το θεσμό με το ρόλο και το χαρακτήρα που έχει. Ετσι το «ούτε με τα κόμματα, ούτε με το κράτος», είναι στάχτη στα μάτια του λαού, γιατί το αστικό κράτος υπάρχει, η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός του και ο ίδιος δε λέει κουβέντα ενάντια στο πλαίσιο δράσης του. Το ίδιο ισχύει και με τα κόμματα, συμφωνεί μ' αυτά που τον στηρίζουν, δηλαδή τον ΣΥΝ και την ΚΕΔΑ. Και ακόμη κάτι ως προς αυτό. Ο Μ. Γλέζος δε λέει τι θα κάνει από τη θέση του εκλεγμένου με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει η Αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, οι εκλεγμένοι του ΣΥΝ που τον στηρίζει, τις εφάρμοσαν και μάλιστα αποτελεσματικά.

Για ποια ενότητα δράσης;

«

Για την ενότητα δράσης της Αριστεράς συμπληρώνω. Και βεβαίως επιμένω. Πίστη μου είναι ότι μπορούμε να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στο λαό μας, που είναι απογοητευμένος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φοβάται να εμπιστευτεί τις τύχες του στην πολιτική της ΝΔ και χάνει την αυτοπεποίθηση και τις ελπίδες του εξαιτίας του κατακερματισμού της Αριστεράς. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός μας "Ελληνική Νομαρχία - Ενεργοί Πολίτες" μπορεί να συσπειρώσει όλους εκείνους τους πολίτες που αγωνιούν για την πορεία αυτού του τόπου, έξω από κομματικούς σχηματισμούς και ιδεολογικές παρωπίδες».

Ετσι απάντησε σε ερώτημα στην ίδια συνέντευξη, σχετικά με την «ενότητα δράσης της Αριστεράς». Αυτή χρειάζεται, διατείνεται ο Μ.Γλέζος, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον απογοητευμένο από το ΠΑΣΟΚ λαό, που δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και δεν ελπίζει στην Αριστερά, γιατί είναι κατακερματισμένη. Αυτό το ζήτημα σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά εδώ θα αρκεστούμε σε ό,τι έχει σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να δούμε ποια είναι η πολιτική βάση «αυτής της ενότητας δράσης» που ονειρεύεται. Γιατί εδώ στήνει μια από τις μεγαλύτερες παγίδες εγκλωβισμού των λαϊκών δυνάμεων στην αντιλαϊκή πολιτική, από την οποία διατείνεται ότι πασχίζει να τον απεγκλωβίσει.

Ο συνδυασμός του Μ.Γλέζου στηρίζεται από το ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ κάποιους οικολόγους. Ο ΣΥΝ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε πάνω από το 50% των δήμων και των νομαρχιών. Και όπου δε συνεργάστηκε, με εξαίρεση την «αυτόνομη κάθοδο» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, δε συνεργάστηκε γιατί δεν τα βρήκαν με το ΠΑΣΟΚ στη μοιρασιά των θέσεων των εκλεγμένων. Επομένως, ο ΣΥΝ στα βασικά ζητήματα συμφωνεί πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς δε θα συνεργαζόταν. Το «δίπορτο», (και μαζί και χώρια με το ΠΑΣΟΚ λες και υπάρχει αριστερό ΠΑΣΟΚ), δεν μπορεί να παραπλανά ως προς την ουσία της πολιτικής του.

Ο Μ.Γλέζος καλεί σε ενότητα δράσης με το ΣΥΝ, υποτίθεται ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή με το κόμμα που πολιτικά συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ στα κύρια ζητήματα, που συνεργάζεται άμεσα στη μισή Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ! Μα αυτή η «ενότητα δράσης» με τον ΣΥΝ όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά ενισχύει τουλάχιστον τον ένα της πόλο, το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, ο Μ.Γλέζος καλεί σε ενότητα δράσης για την κεντροαριστερά και για τη σοσιαλδημοκρατία. Τέτοια συσπείρωση εκφράζει ο συνδυασμός του Μ.Γλέζου.

Αλλά αποκαλυπτικό για το για ποια «ενότητα δράσης» κάνει λόγο είναι και το εξής. Σε ερώτηση στην ίδια συνέντευξη για το τι θα κάνει ο συνδυασμός του στο β΄ γύρο, αν αναμετρηθούν οι Γ. Τζαννετάκος και Φ. Γεννηματά απάντησε: «Ποτέ δε μου άρεσε να κάνω συζήτηση επί υποθετικών ερωτήσεων». Ωστε, είναι υποθετική η ερώτηση για το β' γύρο. Γιατί δεν παίρνει θέση σ' αυτό; Δεν ψηφίζουν πολιτικές οι εργαζόμενοι σ' αυτόν; Αλλάζει το πολιτικό νόημα της ψήφου στο β' γύρο, ή δεν τοποθετείται, γιατί ο ΣΥΝ που τον στηρίζει συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ από τον α' γύρο;

Και κάτι ακόμη. Σε συζήτηση στην «Ελευθεροτυπία», (15/9/2002), λέει τα εξής: «Καλώ τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στο πρώτο επίπεδο, (σ.σ. στο δήμο), όποιο δήμαρχο θέλουν. Στο δεύτερο επίπεδο όμως καλώ τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το συνδυασμό μας "Ελληνική Νομαρχία - Ενεργοί Πολίτες", για να δώσουν το δικό τους μήνυμα, να αναταράξουν τα νερά, να σπάσουν το δικομματισμό».! Αυτό θα πει υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Να τον καλείς να ψηφίσει συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κλπ. στους δήμους, δηλαδή να ενισχύσει τις κατ' εξοχήν δυνάμεις του κατεστημένου και από την άλλη να τον καλείς να τις καταδικάσει. Μα αν αυτή η ταχτική δεν ωθεί σε εγκλωβισμό του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική τότε τι κάνει;

Γίνεται φανερό μετά απ' όλ' αυτά ότι η μόνη επιλογή για τις λαϊκές δυνάμεις, προκειμένου να ενισχύσουν τους αγώνες τους για τα δικά τους συμφέροντα είναι να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, το ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη και τους Ηλία Νικολόπουλο και Ελπίδα Παντελάκη, συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την «Κομμουνιστική Ανανέωση» και ανένταχτους αριστερούς, οι οποίοι συναντήθηκαν στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και εκφράζουν, την πραγματική αγωνιστική συμπαράταξη, ενάντια στην αντιδραστική πολιτική και στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα.


Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ