ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Δημοψήφισμα για να απορριφθεί από τους λαούς

Σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναδείχτηκε η αντιδραστικότητα του κειμένου και η ανάγκη να καταδικαστεί

Οι δύο γραμμές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχτηκαν ξεκάθαρα χτες σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σχετικά με τη λεγόμενη μεταρρυθμιστική συνθήκη ή Συνθήκη της Λισαβόνας, που φέρνει από την πίσω πόρτα το απορριφθέν από τους λαούς ευρωσύνταγμα. Ενα κείμενο βαθιά αντιδραστικό, στρεφόμενο ευθέως ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα όπως διεξοδικά ανέλυσε στην εκδήλωση η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στην εισήγησή της - που καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους - τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει δημοψήφισμα για τη συνθήκη και ο λαός να εκφραστεί αρνητικά.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων που είτε έσπευσαν να προβάλουν τη συνθήκη ή τμήματά της, ή να γκρινιάξουν που η ΕΕ δεν προχώρησε πιο «θαρραλέα» στην ολοκλήρωσή της όπως επιθυμεί το μεγάλο κεφάλαιο, ή να σπείρουν αυταπάτες ότι το ευρωμόρφωμα μπορεί να ασκήσει άλλες, φιλολαϊκές πολιτικές.

Εισαγωγικά, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός είπε ότι το ευρωσύνταγμα μεταβλήθηκε σε συνθήκη και ότι δυστυχώς εισάγεται πολύ γρήγορα για ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Ακολούθως, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας χαρακτήρισε τη Συνθήκη ως μοναδική διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε η αποτυχημένη προσπάθεια υιοθέτησης του ευρωσυντάγματος. Περιέγραψε την ανάγκη των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων να προχωρήσουν σε μία καταστατική Συνθήκη με στόχο τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου περίπου παραπονέθηκε που το ευρωσύνταγμα δεν ευτύχησε, όπως είπε, τελικά να γίνει αποδεκτό και έτσι οδηγηθήκαμε σ' αυτό το «συμβιβαστικό κείμενο». Οτι η συνθήκη σε σχέση με το ευρωσύνταγμα αποτελεί «σημαντική υποχώρηση».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης μάλλον στηλίτευσε το γεγονός ότι οι δυνάμεις «που διαχειρίζονται την πορεία της ΕΕ απέτυχαν να δώσουν την αναγκαία ώθηση». Σταθερός στην πολιτική του χώρου του προσπάθησε να σπείρει αυταπάτες σχετικά με το ρόλο, το έργο και το στόχο του ευρωμορφώματος, λέγοντας ότι χρειάζεται «αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος» με πολιτικές αντίθετες στο νεοφιλελευθερισμό, για να μπορέσει η ΕΕ να ξαναδώσει «όραμα στους λαούς».

Εμβαθύνει τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ

Ο λαός πρέπει να έχει λόγο και γνώμη αν συμφωνεί και αποδέχεται τη νέα Ευρωσυνθήκη. Αυτό το βασικό του δικαίωμα καταπατιέται, υπογράμμισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του ΔΣΑ, συμπληρώνοντας ότι «καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εσπευσμένα την προωθούν στο Κοινοβούλιο για επικύρωση, χωρίς ο λαός να ξέρει τίποτα για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις στη ζωή του».

Σημείωσε πως η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη επιδιώκει την ενοποίηση και κωδικοποίηση των αντιδραστικών συνθηκών, όπως ισχύουν σήμερα, έπειτα από τις τροποποιήσεις τους, αλλά και την εμβάθυνση και εξέλιξη των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ.

«Το τι έδωσαν οι προηγούμενες συνθήκες - υπογράμμισε - μπορούν να το κρίνουν οι εργαζόμενοι, οι λαοί γενικότερα, όχι από τη γνώση του περιεχομένου τους, αλλά από την πείρα της ζωής τους», με βάση την οποία καταψήφισαν οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας. «Το αποτέλεσμα αυτό - συμπλήρωσε - επηρέασε και τους λαούς των άλλων κρατών - μελών. Αυτός ήταν ο λόγος που στην πλειοψηφία τους αναβλήθηκαν και σήμερα ακυρώθηκαν τα δημοψηφίσματα στις περισσότερες χώρες όπου είχαν αποφασιστεί να γίνουν».

«Αυτό - συνέχισε - δείχνει το φόβο τους προς τους λαούς και δε διστάζουν να τους αφαιρούν το δικαίωμα κρίσης και έκφρασης. Αυτή είναι η ψευτοδημοκρατία τους!».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της Ευρωσυνθήκης επισήμανε μεταξύ άλλων: Ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Θεσμοθετείται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, με καθήκοντα τον «εξορθολογισμό» των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών. Εισάγεται ο μηχανισμός της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (...) δημιουργείται δηλαδή, μια μόνιμη ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά σε κάθε χώρα του πλανήτη, όποτε κρίνει ότι εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα των χωρών που τη συγκροτούν, ακόμη και παρά την αντίθεση κάποιων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ. Η ΕΕ υιοθετεί για τον εαυτό της το δόγμα των ΗΠΑ περί «προληπτικού πολέμου».

«Αυτό που επιδιώκει η ΕΕ - σημείωσε η ομιλήτρια - είναι να δυναμώσει τη θέση της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, ακολουθώντας την ίδια εγκληματική πολιτική σε βάρος των λαών».

Ακόμα, με την «ρήτρα αλληλεγγύης» κατοχυρώνει το δικαίωμα της ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά στις εσωτερικές εξελίξεις ακόμη και των κρατών - μελών της, με πρόσχημα την «καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και της τρομοκρατίας».

-- Περιορίζει ακόμη περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, απονέμοντας πλέον αρμοδιότητες στην ΕΕ σχεδόν στο σύνολο των τομέων άσκησης πολιτικής ενός κράτους, ακόμη και σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλεια.

-- Κατοχυρώνει την υπεροχή του κοινοτικού απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών - μελών.

-- Επιφυλάσσει διακοσμητικό ρόλο για τα εθνικά κοινοβούλια.

-- Καταργεί, προς όφελος των ισχυρών χωρών, το δικαίωμα του veto στο σύνολο των αποφάσεων της ΕΕ.

-- Δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωαστυνομία και η Eurojust, ο οργανισμός φύλαξης εξωτερικών συνόρων (FRONTEX) και δημιουργεί νέους, όπως η Ευρωεισαγγελία.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο «νέο αντιτρομοκρατικό πακέτο» της Κομισιόν, με τα οποία:

  • α) στρέφεται στην καταπολέμηση της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης», με αιχμή τις «ριζοσπαστικές ιδεολογίες» και
  • β) τροποποιεί τον «ευρωτρομονόμο», ποινικοποιώντας την «παρακίνηση σε τρομοκρατικά εγκλήματα» τη «στρατολόγηση» και την «εκπαίδευση τρομοκρατών».

Καταλήγοντας η ομιλήτρια σημείωσε: «Το Κόμμα μας αντιτάσσει ένα διπλό ΟΧΙ: Στην Ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ. Ζητάμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα μας και συγκεντρώνουμε μαζικά υπογραφές. Δεν αντιμετωπίζουμε όμως το ζήτημα του δημοψηφίσματος, μόνο ως ζήτημα δημοκρατίας, που ασφαλώς είναι και τέτοιο. Κυρίως το βλέπουμε σαν ευκαιρία να βαθύνει η ενημέρωση, η συζήτηση γύρω από το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ. Επιδιώκουμε να σπάσουμε τη συνωμοσία σιωπής που επιβάλλουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θέλουμε να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στην ίδια την ΕΕ. Υποστηρίζουμε τη γραμμή της απειθαρχίας και ανυπακοής στις πολιτικές της ΕΕ, που φτάνει μέχρι την αποδέσμευση».

«Θεωρούμε ακόμη - σημείωσε - αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη την άποψη που ζητά περισσότερη ΕΥΡΩΠΗ. Αυτό σημαίνει στην ουσία περισσότερη αντιδραστική και ιμπεριαλιστική Ευρώπη, που ανταγωνίζεται σε ισχύ τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Διατροφικό τη Δευτέρα

Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

Εκδήλωση με θέμα «Το διατροφικό πρόβλημα και οι λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιούνη η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραϊσκου 111), στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Α` Πειραιά του ΚΚΕ και ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρέμβουν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του ΔΣ Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαιουργοσαπουνοποιών και ο Κώστας Γιαννούκος, μέλος ΔΣ εργαζομένων του ΕΦΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ