ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στον Φάτος Νάνο

Οπως αναμενόταν, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας προτάσσει την "αποκατάσταση της τάξης" μεταξύ των στόχων του

ΤΙΡΑΝΑ.- Η κυβέρνηση Νάνο απέσπασε χτες το απόγευμα ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Αλβανική Βουλή, στην (και τυπική) ολοκλήρωση της διαδικασίας της "πολιτικής αλλαγής", την οποία "ευαγγελίζεται" ο νέος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήριζαν "φιλόδοξο, πλην ασαφές" το πρόγραμμα του Φάτος Νάνο, στο οποίο προτάσσεται - όπως αναμενόταν - η "αποκατάσταση της τάξης" στη χώρα και η αποκατάσταση των κρατικών δομών και της οικονομίας της Αλβανίας.

Οι 114 από τους παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης Νάνο και τρεις απουσίασαν, ενώ ουδείς ψήφισε εναντίον της. Οπως ακριβώς σε όλες τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα (27 έδρες), του οποίου αναμένεται πως θα ηγηθεί ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα, απείχε από τη συνεδρίαση.

Το πρόγραμμα Νάνο

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού του προγράμματος, ο νέος πρωθυπουργός είπε (προχτές) στην παρουσίασή του ότι "δε θα χρονοτριβήσει με αναλύσεις για να αποκαλύψει τους ενόχους της κρίσης". Η πολιτική του, είπε, θα στηριχτεί "στη φιλοσοφία της πολιτικής της συνεργασίας, της ενσωμάτωσης και συμβίωσης, της ειρήνης, της κατανόησης, της αγάπης και συμφιλίωσης όλων των Αλβανών".

Οσον αφορά την "αποκατάσταση της τάξης", αυτή - πάντα κατά το Νάνο - θα επιχειρηθεί σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη προβλέπεται η δράση στις πόλεις, για "την απαλλαγή των οδικών αξόνων από τις ένοπλες συμμορίες, την επαναλειτουργία των τελωνείων και των εναέριων, θαλάσσιων και συνοριακών διαβάσεων, τη φρούρηση των κρατικών ιδρυμάτων και κτιρίων ιδιαίτερης σημασίας, το σταδιακό αφοπλισμό του πληθυσμού από όλα τα είδη των όπλων". (Χωρίς, πάντως, να διευκρινίζεται πώς θα "πειστούν" οι ένοπλοι να παραδώσουν τα όπλα).

Οσον αφορά το θέμα των παρατραπεζών, ο Νάνο είπε πως "θα αναλάβουν διαχειριστές, οι οποίοι, με τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα μπορέσουν να εξακριβώσουν τα χρηματικά αποθέματα των παρατραπεζών, εντός και εκτός της χώρας για την εξόφληση των μικρών επενδυτών".

Ο Νάνο δείχνει να στηρίζει ολόκληρη την οικονομική του πολιτική στην υποστήριξη της "διεθνούς κοινότητας". Ουσιαστικά ζήτησε "βοήθεια" από "όλους τους διεθνείς οργανισμούς και δομές, που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν" για την έξοδο της χώρας του από την κρίση...

Ο Νάνο άφησε ένα υπονοούμενο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας πως "θα υπερασπιστεί όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν βρίσκονται". Κατά τα άλλα, ο Νάνο εξέφρασε τις... ευχές του για ένταξη στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ - φυσικά... - θεωρήθηκαν από τον Νάνο "πολύ σημαντικές για την Αλβανία και ζωτικές για τη δημοκρατική της προοπτική", ενώ ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε και για "άνοιγμα" στη Βαλκανική.

Τέλος, ο Νάνο εμφανίστηκε να πρεσβεύει τη λογική της "ειρηνικής συνύπαρξης" με τους Δημοκρατικούς του Σαλί Μπερίσα.

Συμμετοχή σε διεθνή διάσκεψη

Σήμερα ο Φάτος Νάνο και πολυάριθμα στελέχη της κυβέρνησής του αναμένεται να μεταβούν στη Ρώμη, για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των χωρών που προτίθενται να συμβάλουν για την ανάκαμψη της Αλβανίας. Στη διάσκεψη πιθανότατα θα κριθεί η παραμονή - ή μη - κάποιων από τις δυνάμεις της πολυεθνικής δύναμης, η οποία τύποις αποχωρεί έως την 12η Αυγούστου, αλλά και οι λεπτομέρειες των δανείων που αναμένεται να χορηγηθούν στη χώρα.

Η βία συνεχίζεται...

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Νάνο για την "αποκατάσταση της τάξης" στη χώρα, ο χτεσινός απολογισμός του αίματος ήταν και πάλι "βαρύς". Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τους νεκρούς από την προηγούμενη Πέμπτη σε 40.

Ανάμεσα στους νεκρούς των τελευταίων 48 ωρών ήταν κι ένας δημοσιογράφος 26 ετών, ο Αλί Ουκάι, ο οποίος εργαζόταν στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Γκαζέτα Σκριπτάρε". Οι εκδοχές για τις συνθήκες του θανάτου του ήταν αντιφατικές: Μία (του "Ασοσιέιτεντ Πρες") ανέφερε ότι ο νεαρός "ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου", ενώ μια δεύτερη (του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων) για θάνατο από πυροβολισμό. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό δημοσιογράφο από την αρχή της κρίσης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του Νάνο, Νεριτάν Τσέκα, κατηγόρησε χτες μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών "Shik" και του Δημοκρατικού Κόμματος ότι ετοιμάζουν ταραχές στη βόρειο Αλβανία, για την "ανατροπή της τάξης" και την "αποσταθεροποίηση της κατάστασης"...

ΙΤΑΛΙΑ
Επιβεβαίωση των σχέσεων Αντρεότι - Μαφίας

ΡΩΜΗ.- Τέτοια απομυθοποίηση για τον άλλοτε κραταιό ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατίας δε θα του την ευχόταν ούτε ο χειρότερός του εχθρός: Ο Τζούλιο Αντρεότι,όπως αποκαλύπτεται στη δίκη εις βάρος του, είχε επαφές με τους "Κάπι" (αρχηγούς) της Κόζα Νόστρα ως το 1993. Κι αυτό δεν το λέει κανένας... δευτεροκλασάτος μαφιόζος, αλλά η αυτού εξοχότης Τζιοβάνι Μπρούσκα,ένας από τους ισχυρούς "νονούς" της Μαφίας.

Και τι έκαναν οι Μαφιόζοι για τον Αντρεότι; Συγκέντρωναν ψήφους για τους "δικούς του" πολιτικούς, εξουδετέρωναν (!) τους πολιτικούς του αντιπάλους, κ. ο. κ....

Οι σχέσεις του Αντρεότι με τον επικεφαλής της Κόζα Νόστρα, τον "κάπο ντι τούτι κάπι" Τότο Ριίνα, επιβεβαιώνονται από τις συναντήσεις τους στο Παλέρμο, τις οποίες περιέγραψε ο Μπρούσκα, αλλά και ο νεαρότερος αδελφός του. Είπαν ότι οι σχέσεις των δύο ψυχράθηκαν το 1993, επειδή ο Αντρεότι όχι μόνο δεν επενέβη για να επηρεάσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου του Παλέρμου, με την οποία καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές δεκάδες μαφιόζοι, αλλά - ακόμα χειρότερα - προέκρινε, από κοινού με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μαρτέλι, το νόμο περί "ανανήψαντων" μαφιόζων (στα πρότυπα των νομοθετημάτων για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες), που υπήρξε σκληρό πλήγμα για την εγκληματική οργάνωση.

Οσον αφορά τη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή και στενού συνεργάτη του Αντρεότι, Σάλβο Λίμα,διευκρίνισε ότι τον εκτέλεσε η Μαφία κατόπιν εντολής του Ριίνα, για να τιμωρήσει τον πρώην πρωθυπουργό, που "δεν ενδιαφέρθηκε" για τη δίκη της Μαφίας.

Ο Μπρούσκα είπε, επίσης, ότι για να διαπιστώσει κατά πόσο οι δύο πλευρές ήθελαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, ζήτησε δάνειο 500 εκατ. λιρετών, αλλά στη συνέχεια συνελήφθη και δεν έγινε τίποτα.

Οσον αφορά τις υποθέσεις δολοφονιών "προς χάριν" του άλλοτε πρωθυπουργού Αντρεότι, ο Μπρούσκα αναφέρθηκε σε αυτήν του τοπικού γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Σικελία, Μικέλε Ρέινα, το 1979. Και στη δολοφονία (το 1980) του Πιερσάντι Ματαρέλα, προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην περιοχή της Σικελίας, η οποία ήταν "καθοριστική" για την εκλογή του Μάριο Ντ' Ακουίστο, στενού συνεργάτη του Αντρεότι, στην προεδρία του κόμματος στη Σικελία...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Αγωνιώδεις προσπάθειες

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Ολονύκτιες προσπάθειες κατέβαλαν εκατοντάδες άνδρες του γερμανικού στρατού και των σωστικών συνεργειών για να αποτρέψουν την κατάρρευση ενός φράγματος του υπερχειλισμένου και ορμητικού ποταμού Οντερ, κοντά στη Φραγκφούρτη. Περισσότεροι από 700 στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων διάσωσης κατάφεραν, έστω και την τελευταία στιγμή, να υποστηρίξουν με 200.000 σάκους άμμου ένα τμήμα 6-7 μέτρων του αναχώματος που στηρίζεται το φράγμα κοντά στο χωριό Χοχενβίντσεν, ενώ 9 ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή ακατάπαυστα και ήταν έτοιμα να επέμβουν, αν κάτι τέτοιο καθίστατο αναγκαίο.

Λίγες ώρες αργότερα, σε νοτιότερο σημείο του Οντερ, εκεί όπου συναντιούνται οι ποταμοί Οντερ και Νάιτσε, Γερμανοί στρατιώτες και άνδρες των σωστικών συνεργείων άρχισαν να κατασκευάζουν ένα βοηθητικό φράγμα για να μειώσουν την πίεση που δέχεται το κυρίως φράγμα της πόλης Ράτσντορφ. Οι γερμανικές αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην όλη περιοχή, όπου η ορμή του Οντερ δε φαίνεται να καταλαγιάζει, "κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη", ενώ διέταξαν 5 χιλιάδες κατοίκους της πόλης Ομπερμπρουχ του κρατιδίου του Βραδυμβούργου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οπως έγινε γνωστό, η σοβαρότητα της κατάστασης και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και του στρατού ανάγκασαν τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να διακόψει τις διακοπές του στην Αυστρία και να μεταβεί, μέσα στις επόμενες μέρες, στις πληγείσες περιοχές.

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και δεσμεύτηκε ότι οι γερμανικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί μεγαλύτερη καταστροφή και για να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο γίνεται γρηγορότερα. Οι διαβεβαιώσεις του Χέλμουτ Κολ, όμως, δε μοιάζουν ικανές να καθησυχάσουν τους κατοίκους, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας αναμενόταν να πλήξει αργά το βράδυ της Τρίτης την Πολωνία, όπου 14.000 άτομα πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή Ζικλύνα Γκέρα από το φόβο κατάρρευσης των παλαιών φραγμάτων, και το κύμα αναμένεται να πλήξει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ανατολική Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλεπάλληλες καταιγίδες έχουν προκαλέσει το θάνατο 100 ανθρώπων στην Πολωνία και στην Τσέχικη Δημοκρατία ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υλικές ζημιές ανέρχονται τα 3 εκατομμύρια μάρκα ή 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Πολωνία και τα 5 εκατομμύρια μάρκα ή 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τσεχία.

Στη Ρουμανία

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Βασλούι στην ανατολική Ρουμανία από τις καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν εδώ και αρκετές μέρες τη χώρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ανακοίνωσαν οι ρουμανικές αρχές. Δύο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους, όταν χτυπήθηκαν από κεραυνό και άλλα δύο άτομα πνίγηκαν. Από τις πλημμύρες έχουν πληγεί 10 από τους 40 νομούς της χώρας. Εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από τα νερά στις περιοχές Βασλούι, Τουλτσέα, Γαλάτσι, Αράντ, Ρέσιτσα, Μπιχόρ και Κάρας - Σεβερίν. Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο και αρκετές γέφυρες έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει οι συγκοινωνίες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους των χωριών στις όχθες του Δούναβη να λάβουν μέτρα, καθώς αναμένεται άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού.

Διαδηλωτές επιχειρούν να απωθήσουν άνδρες των κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες έσπευσαν εναντίον διαδηλωτών για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην πόλη Κεζόν των Φιλιππίνων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πολιτική του Προέδρου των Φιλιππίνων, Φιντέλ Ράμος, ο οποίος εκφωνούσε την ώρα εκείνη λόγο στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ