ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Οργανώνουμε καλά τη μάχη για το Ασφαλιστικό

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση
Σε ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της να προετοιμαστούν από τώρα για νέα σύγκρουση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Να μην επιτρέψουμε να γκρεμίσουν το όποιο ασφαλιστικό δικαίωμα απέμεινε. Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Να μην επιτρέψουμε να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι επιχειρήσεις και να τα πληρώνουν όλα οι εργαζόμενοι. Παίρνουμε όλα τα μέτρα προετοιμασίας για καλά οργανωμένη, μαζική, αποφασιστική αντεπίθεση».

Υπενθυμίζουμε ότι η προετοιμασία της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό βασίζεται σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το νέο χτύπημα επικεντρώνεται σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, μεθοδεύουν την κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, με στόχο το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους.

Από το στόχαστρο των νόμων που ετοιμάζουν δε λείπουν ούτε οι αναπηρικές συντάξεις, ενώ επαληθεύεται και η στόχευση για αύξηση των απαραίτητων ενσήμων, προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώσει το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Η μελέτη του ΚΕΠΕ επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η κυβέρνηση μελετά μέσα στο 2015 να μειώσει κατά μια επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα Ταμεία.

Ξεκινάει η μηνιαία παρακράτηση φόρου στις συντάξεις

Από σήμερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους μειωμένες από 34 έως και 352 ευρώ

Από τις συντάξεις του Αυγούστου, που καταβάλλονται από σήμερα, θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4172/2013). Σαν αποτέλεσμα, 1.146.089 συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από 34 έως και 352 ευρώ το μήνα.

Μέχρι τώρα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν αυτοτελή υπολογισμό από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, με βάση το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και συντελεστές φόρου που κλιμακώνονταν από 22% έως 42%. Ετσι, οι επικουρικές συντάξεις δεν έμπαιναν στη διαδικασία των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, καθώς σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες των 9.550 ευρώ.

Επίσης, κάθε ασφαλιστικός φορέας προσμετρούσε αυτοτελώς τις κρατήσεις για την ειδική εισφορά, με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονταν από 1% έως 4%. Με αυτόν τον τρόπο, στην επικουρική σύνταξη δεν έμπαιναν καθόλου κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με το νέο σύστημα, ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται μηνιαία από τις αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα που προκύπτει ανάμεσα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (22%, 32%, 42%). Επίσης, ενιαία θα παρακρατείται κάθε μήνα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Οπως και να 'χει, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές από 1% έως 4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επομένως, θα υπάρξει αύξηση στη μηνιαία παρακράτηση σε βάρος των συνταξιούχων.

Για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα σύνολο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κάτω από 800 ευρώ, οι κρατήσεις φόρων θα εξακολουθήσουν να είναι μηδενικές, καθώς το ετήσιο συνολικό τους εισόδημα θα βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ» και ότι με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου «ολοκληρώνεται ο κύκλος οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας». Με ενημερωτικό σημείωμα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στο θέμα και κάνει λόγο για «λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέθανε ο εργάτης που τραυματίστηκε στο μηχανουργείο

Ανακοίνωση της ΔΑΣ, που είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τις συνθήκες εργασίας

Τη μάχη με τη ζωή έχασε τελικά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν, ο 47χρονος εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα 21 Ιούλη. Ο Χρήστος Τουντούρης, πατέρας δύο παιδιών, τεχνίτης του δήμου, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας και του έγινε αφαίρεση σπλήνας.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «από τη μέρα του εργατικού ατυχήματος έγινε προσπάθεια από πλευράς διοίκησης του δήμου να ριχθούν όλες οι ευθύνες στον άτυχο εργάτη. Ο ίδιος ο δήμαρχος, στο χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο, στην τοποθέτησή του, προσπάθησε να κάνει το ίδιο.

Δεν απάντησε, όμως, ο δήμαρχος και κανείς από τη διοίκηση στα ερωτήματα που τέθηκαν: Γιατί το εργατικό ατύχημα δηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από την καταγγελία της ΔΑΣ και τα δημοσιεύματα του Τύπου; Οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έρευνα για τις αιτίες του ατυχήματος την Παρασκευή το πρωί, τέσσερις ημέρες μετά το ατύχημα. Ούτε, βέβαια, απάντησε ο δήμαρχος και η διοίκησή του για τις συνθήκες εργασίας και της υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είχαμε προειδοποιήσει και ενημερώσει για όλα αυτά με δελτίο Τύπου στις 13 Ιούλη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι, και αυτή την φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο, με το θάνατο ενός συναδέλφου, ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια της διοίκησης του δήμου. Η ΔΑΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».

Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ επανειλημμένα είχε καταγγείλει τη διοίκηση του δήμου για τη συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στην προμήθεια μέσων προστασίας και υλικών απαραίτητων για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της καθαριότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά, άδειες περικόπτονται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν 15 και 20 μέρες συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση, ενώ απολυόμενοι συμβασιούχοι χρησιμοποιούνται ως «εθελοντές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ