ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Πολυεθνικά" σχέδια σε εξέλιξη

ΤΙΡΑΝΑ - ΡΩΜΗ - ΜΙΛΑΝΟ.-

Ενώ το σχέδιο της ιταλικής στρατιωτικής ηγεσίας για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία τις προσεχείς μέρες βρίσκεται στο στάδιο της "επεξεργασίας" από τις συμμετέχουσες χώρες και αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τις 12 Απρίλη, η κυβέρνηση Φίνο δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω των "αντιρρήσεων" Μπερίσα, οι οποίες, πάντως, δε στοχεύουν κατ' ανάγκη στην ανατροπή της...

Το ιταλικό σχέδιο...

Το προσχέδιο, όσον αφορά την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, προωθεί "προς επεξεργασία" στις χώρες που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν η ιταλική στρατιωτική ηγεσία, η οποία θα έχει το γενικό πρόσταγμα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τις 12 Απρίλη, να υπογραφεί τις επόμενες 4 - 5 μέρες και ακολούθως να αναπτυχθεί η δύναμη στην Αλβανία.

Πάντως, κατά τις γενικές του γραμμές, το ιταλικό σχέδιο προβλέπει συμμετοχή της Ιταλίας με 2.000 στρατιωτικούς, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Ισπανίας με 500 στρατιωτικούς κάθε μία, ενώ Αυστρία και Ρουμανία προτείνεται να αποστείλουν μικρότερες δυνάμεις. Συνολικά, η δύναμη θα ξεπερνά τους 5.000 άνδρες, ενώ ο αριθμός δεν αποκλείεται να μεγεθυνθεί, αφού αναμένονται και άλλες συμμετοχές, όπως της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, οι κυβερνήσεις των οποίων εξέφρασαν χτες σχετική πρόθεση.

Οσον αφορά την "τοπολογία" της ανάπτυξης, που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο, αυτή υπαγορεύει την εγκατάσταση των ιταλικών δυνάμεων στα Τίρανα, υπό τη γενική διοίκηση του στρατηγού Λουτσιάνο Φορλάνι, των ελληνικών στη Βόρεια Αλβανία, των τουρκικών στην κεντρική χώρα, και των γαλλικών ή των ισπανικών στη Νότια χώρα - κυρίως την Αυλώνα. Οι προτάσεις δεν είναι "δεσμευτικές" και, όπως προαναφέρθηκε, πιθανότατα θα αλλάξουν...

Το διεθνές επιτελείο, που συνέχισε χτες στο Μιλάνο την επεξεργασία του σχεδίου για την ανάπτυξη της δύναμης, μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, τη διάρθρωση της επιχείρησης σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση, που θα αρχίσει στα μέσα Απρίλη, θα διαρκέσει περίπου δέκα μέρες και θα είναι αφιερωμένη στην εξασφάλιση του ελέγχου των Τιράνων και των κυριότερων λιμανιών. Η δεύτερη, το Μάη, θα έχει στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας. Και η τρίτη, τον Ιούνη και τον Ιούλη, τη γενική σταθερότητα στη χώρα με την προοπτική των εκλογών.

"Τριγμοί" στην κυβέρνηση Φίνο

Πόσο βάσιμες είναι οι "ανησυχίες" περί κατάρρευσης της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης υπό τον Μπασκίμ Φίνο; Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα ότι "υπονομεύει την προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης", μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο απειλεί να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτική, ίσως, η δήλωση του προέδρου των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο: "Εξαπολύουν συνθήματα ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εμείς δεν απαντούμε στις προκλήσεις τους και τους καλούμε να μην απομακρυνθούν από το τραπέζι του διαλόγου και από το κοινό έργο της υποστήριξης της κυβέρνησης". Ομως, παρά τις ακραίες τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών του Δημοκρατικών, οι οποίοι μιλούν για "προδοσία" των Σοσιαλιστών επειδή "υιοθέτησαν τις θέσεις των εξεγερμένων", ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπερίσα εκτιμάται ότι δε θα προκρίνει τελικά τη διάλυση της παρούσας κυβέρνησης, όσο αυτή - και οι έξωθεν υποστηρικτές της - εγγυώνται την παραμονή του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην εξουσία...

Επεισόδια

Σε σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας, σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες 6 άνθρωποι, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών. Στα Τίρανα, εξάλλου, χτες η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις μετά από πυροβολισμούς κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Κατά την κρατική τηλεόραση, υπήρξαν έρευνες σε κατοικημένα κτίρια γύρω από την πρεσβεία, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών και συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι.

Στο μεταξύ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο, χαρακτήριζε τις φήμες πως η αμερικανική πρεσβεία θα δεχτεί Αλβανούς πρόσφυγες για τις Ηνωμένες Πολιτείες "εσφαλμένες".

Μια επίθεση ενόπλων σημειώθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, και εναντίον του ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, από ενόπλους που απαιτούσαν να τους δοθεί βίζα. Οι ένοπλοι, εφοδιασμένοι με χειροβομβίδες, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του Προξενείου και εισήλθαν σε αυτό, απειλώντας υπαλλήλους ότι, εάν δεν τους δοθεί βίζα, θα ανατίναζαν τα πάντα. Ο χώρος έξω από το κτίριο εκκενώθηκε. Λίγο μετά, η ένταση αποκλιμακώθηκε και οι ένοπλοι αποχώρησαν, για να τους ακολουθήσουν οι υπάλληλοι λίγο αργότερα.

Το "χαρτί" Φίνο

Ο Διεθνής Παράγοντας παρεμβαίνει στην αλβανική κρίση, "παίζοντας" με το χαρτί της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", στην οποία ανατίθεται και ο ρόλος της "αφομοίωσης των επιτροπών των εξεγερμένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων"

Καθώς εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο, η Αθήνα και οι υπόλοιποι εταίροι διακήρυξαν χτες την αμέριστη στήριξή τους προς την κυβέρνηση "Εθνικής Συμφιλίωσης", αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο της εμπλοκής στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι αυτής της χώρας. Μια εμπλοκή ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να εμφανιστούν και με στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία.

Τα συμπεράσματα, λοιπόν, από τις επαφές Φίνο στην Αθήνα το τελευταίο διήμερο με την ελληνική κυβέρνηση, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Χ. Βαν Μίρλο και τον εντεταλμένο του ΟΑΣΕ για το Αλβανικό Φρ. Βρανίτσκι, είναι δύο:

Πρώτον ότι η Αθήνα με τους λοιπούς οργανωτές και συμμετέχοντες στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη (εκτός της Τουρκίας) στηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας της οποίας ηγείται ο Μπ. Φίνο και την αναγορεύουν ως προνομιακό συνομιλητή, επιδιώκοντας να οδηγήσουν το καθεστώς Μπερίσα στο περιθώριο των εξελίξεων.

Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι βιάζονται να βρεθούν επί του πεδίου των εξελίξεων με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, γιατί αντιλαμβάνονται πως μόνο με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να στηρίξουν την επιλογή τους, την κυβέρνηση Φίνο και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χ. Βαν Μίρλο, μετά την τετραμερή συνάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (Πάγκαλος, Φίνο, Μίρλο, Βρανίτσκι), περιέγραψε τη βιασύνη των εταίρων για ταχύτατη παρέμβαση, λέγοντας πως ο χρόνος στην Αλβανία δεν κοστίζει μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του την προσπάθεια που κατέβαλε ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ, προκειμένου να "αναδειχτεί" η κυβέρνηση Φίνο στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.

Σχετικά με την παρέμβαση του Διεθνούς Παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις, αποκαλυπτικός ήταν στις δηλώσεις του ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ Φ. Βρανίτσκι. Οπως είπε ο πρώην Αυστριακός καγκελάριος (του οποίου η χώρα στέλνει στην Αλβανία μόνο 100 άνδρες και αυτούς κοντά στο αεροδρόμιο των Τιράνων, όπως επισήμανε πικρόχολα Ελληνας διπλωμάτης), η δράση των Ευρωπαίων θα κινηθεί σε τρεις παράλληλους άξονες.

Ο πρώτος θα αφορά στη συνδρομή προς την κυβέρνηση Φίνο για οικονομική ανακούφιση της χώρας. Ο δεύτερος αφορά στη βοήθεια προς την κυβέρνηση Φίνο να ανασυστήσει και να ελέγξει τις δομές του κράτους (αστυνομία, στρατό, δημόσιες υπηρεσίες). Ο τρίτος παράγοντας αφορά στην ουσία της παρέμβασης που είναι η στρατιωτική παρουσία, η οποία όπως παραδέχτηκε ο Φ. Βρανίτσκι εκτός από τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθεια, θα στηρίξει και τις δύο προηγούμενες προσπάθειες. Δηλαδή τον έλεγχο του κράτους από την κυβέρνηση Φίνο. Τις θέσεις αυτές επανέλαβε ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ και στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος και συμφώνησε.

Σχετικά με τον τρίτο πόλο εξουσίας που έχει εμφανιστεί στην Αλβανία, τις Επιτροπές των εξεγερμένων πολιτών, οι Ευρωπαίοι έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση Φίνο να τους ρυμουλκήσει στο πολιτικό παιχνίδι και να τους αφομοιώσει στις διαδικασίες. "Δηλώνουμε, είπε ο πρωθυπουργός Φίνο μετά τη λήξη της τετραμερούς, πως η κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" θα συνεχίσει το διάλογο με αυτές τις επιτροπές". Περισσότερο σαφής ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ Φ. Βρανίτσκι για το θέμα αυτό σημείωσε: "Πρέπει να πω καθαρά ότι η συνέχιση του διαλόγου, η εντατικοποίησή του είναι φυσικά θέμα της αλβανικής κυβέρνησης και όχι της διεθνούς κοινότητας, γιατί είναι δικός τους στόχος, να ενσωματώσουν αυτές τις επιτροπές πολιτών στην εσωτερική αλβανική διαδικασία λήψης αποφάσεων".

Φίνο - Καραμανλής

Ταυτισμένος με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του χειρισμού των εξελίξεων στην Αλβανία εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Μπ. Φίνο. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι "η Ελλάδα με όλες της τις δυνάμεις πρέπει να συμπαρασταθεί στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης της ηρεμίας και της ομαλότητας στην Αλβανία, καθώς και της εισόδου της σε πορεία οικονομικής ανόρθωσης και ανάπτυξης". Μάλιστα, για να κάνει ακόμα πιο σαφή τη συμφωνία του, έσπευσε να προσθέσει ότι η χώρα μας "σε συνεργασία πάντα με την αλβανική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να έχει ενεργότερη συμμετοχή και πρωτοβουλίες από ό,τι στο παρελθόν", ενώ είπε στον Μπ. Φίνο ότι δίνει προτεραιότητα στο σεβασμό των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Αλβανίας.

Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική και ανακοίνωσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση πως η ΝΔ υποστηρίζει την κυβέρνηση της "Εθνικής Συμφιλίωσης" της Αλβανίας.

Και μαθήματα... δημόσιας τάξης

Την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποκατάσταση της "τάξης" στην Αλβανία ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με την ηγεσία του υπουργείου. Ο Γ. Ρωμαίος όχι μόνο εμφανίστηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί στο αίτημα των Αλβανών συνομιλητών του, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για αμέριστη βοήθεια και πλατιά συνεργασία για την αποκατάσταση της τάξης και την πολιτική σταθερότητα στη γείτονα χώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή τους, που κράτησε μία ώρα, ο Μπ. Φίνο όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Τσέλο εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την ετοιμότητα, όπως είπαν, του υπουργείου να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά τους για παροχή βοήθειας. Ο Γ. Ρωμαίος χαρακτήρισε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Αλβανίας την αποκατάσταση της τάξης και είπε ότι "αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση της αλβανικής αστυνομίας. Θα παράσχουμε την αμέριστη βοήθειά μας, γιατί είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Αλβανία. Οσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί η τάξη και αφοπλιστούν τα στοιχεία που αναπτύσσουν εγκληματική δράση, τόσο πιο γρήγορα θα περιοριστεί ο κίνδυνος εισαγωγής τέτοιων στοιχείων και στη χώρα μας".

Η Ελληνική Αστυνομία σ' αυτήν τη φάση εκτός από τους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την αναδιοργάνωση της αλβανικής αστυνομίας θα παραχωρήσει οκτώ περιπολικά, 20 μοτοσικλέτες δύο τζιπ, 2.500 αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές εκστρατείας, γραφική ύλη και άλλο υλικό, ενώ ανέλαβε την επίπλωση και την αποκατάσταση της λειτουργίας των αλβανικών μεθοριακών σταθμών της Κακαβιάς και της Κρυσταλοπηγής, που δεν έχουν επαναλειτουργήσει μετά τη λεηλασία τους από τους εξεγερμένους του Νότου.

Η αστυνομική συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή αξιωματικών - συνδέσμων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Στα πλαίσια αυτά θα δοθούν στην Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία των Αλβανών κακοποιών που απέδρασαν από τις αλβανικές φυλακές.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των λαθρομεταναστών, οι Αλβανοί δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο για τον τρόπο με το οποίο χειρίζεται τα προβλήματα των λαθρομεταναστών η ελληνική κυβέρνηση. Επισημάνθηκε ότι ορισμένοι Αλβανοί που ζουν παράνομα στη χώρα μας επιδίδονται σε κλοπές και ληστείες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εγκληματικότητα, αλλά τονίστηκε ότι αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, που δεν έχει καμιά σχέση με τη μεγάλη μερίδα των Αλβανών, που προσπαθούν να ζήσουν νόμιμα στη χώρα μας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μετά από τη συνεργασία τους για την αποκατάσταση της τάξης και την πολιτική ομαλότητα θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία για την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε να περιοριστεί η μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όσοι εργάζονται σήμερα εδώ.

Μηνύματα συμπαράστασης

"Οχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία", τονίζουν οι διάφοροι φορείς και σύλλογοι της χώρας μας. Συγκεκριμένα:

Η ΝΕ Λέσβου καταγγέλλει τα σχέδια επέμβασης των ιμπεριαλιστών, αλλά και την πρόθυμη απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει σ' αυτά με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία. Καλεί "τους εργαζόμενους και το φιλειρηνικό λαό του νομού μας να υψώσουν κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας ενάντια στις ενέργειες αυτές των ιμπεριαλιστών και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για τη συμμετοχή της χώρας μας στην επέμβαση".

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τα σωματεία του Πειραιά - ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Σωματεία Ζώνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος καλούν τους Πειραιώτες και Πειραιώτισσες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό, την Τρίτη 8 Απρίλη στις 7μμ, στην πλατεία Κοραή.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Σωματείου Μετάλλου του Νομού Ιωαννίνων καταγγέλλουν την απόφαση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ευθυγραμμίζεται μ' αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Παράλληλα, καλούν το γιαννιώτικο λαό, όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην παλλαϊκή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 7 Απρίλη στις 8μμ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αγρινίου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αγρινίου, ο Δήμος Αγίου Κωνσταντίνου και άλλοι μαζικοί φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 8μμ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κολωνού συμπαραστέκεται στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και αναφέρει "πως οι Ελληνες φαντάροι ορκίζονται για να φυλάνε την πατρίδα μας, όχι να επεμβαίνουν σε ξένες χώρες. Η Ελληνική Αστυνομία ας εξαντλήσει τις δυνατότητές της, στην καταστολή των ναρκωτικών και του κοινού εγκλήματος και όχι να κυνηγά τους εξεγερμένους Αλβανούς".

Η ΠΕΑΕΑ Πειραιά καταδικάζει την ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη που αποφάσισαν την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.

Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ερυθραίας και Β. Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αδελφό αλβανικό λαό και διαμαρτύρεται για την απόφαση πολυεθνικής επέμβασης με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων. Ζητάει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αποστολή Ελλήνων φαντάρων και να αναπτύξει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους τους λαούς της Βαλκανικής, της Μεσογείου με αμοιβαίο όφελος.

Η ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας στέλνει φωνή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον πρωθυπουργό να μην εφαρμόσει την ιμπεριαλιστική απόφαση για την αποστολή ελληνικού στρατού στην Αλβανία.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Αγωνιστών Μέσης Ανατολής διαμαρτύρεται και καταδικάζει την ανεπίτρεπτη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στην επέμβαση για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στον αλβανικό λαό.

Συνάντηση Φίνο - επιχειρηματιών

Συγχαρητήρια στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία για την... υπομονή που έδειξαν με τα γεγονότα στη γειτονική χώρα, έδωσε χτες ο διευθυντής του ΣΕΒ Αργυρόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξέφρασε τη συμπαράσταση του Συνδέσμου στους συναδέλφους του στην Αλβανία και δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί και η συμπαράσταση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί. Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, ανέφερε χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο με εκπροσώπους Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία στα πλαίσια της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυψαν για τις επιχειρήσεις και τις ζημιές που υπέστησαν. Αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, αυτό που προκύπτει και από παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ίδιο θέμα είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία δεν προτίθενται να αποχωρήσουν, αλλά απεναντίας αναμένουν την εξομάλυνση της κατάστασης, με στόχο όχι μόνο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, αλλά και να επεκταθούν ακόμη περισσότερο, στηριζόμενοι και σε πιθανές ενισχύσεις που θα διεκδικήσουν έναντι αποζημιώσεων για ζημιές.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην Αλβανία συνεχίζονται.

Στην Πάτρα

Σήμερα, Παρασκευή 4 Απρίλη,η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας και η αντίστοιχη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", διοργανώνουν συγκέντρωση - συλλαλητήριο και καλούν τον πατρινό λαό να συμμετάσχει και να εκφράσει την αντίθεσή του στις ξένες επεμβάσεις και τη συμπαράστασή του στον αλβανικό λαό. Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία και το Ιταλικό Προξενείο.

Στην Κόρινθο

Το Σάββατο 5 Απριλίου και στις 7.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Φάρμακα και τρόφιμα για το λαό, όχι όπλα και στρατό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ