ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να γίνουμε το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου

Αποσπάσματα από τις ομιλίες με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις 16 και 17 Ιούνη

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Ο «Ρ» ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις τοποθετήσεις των συνέδρων στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 16 και 17 του Ιούνη. Η πείρα που κατατέθηκε, από κάθε κλάδο και νομό, τα ντοκουμέντα και οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τις ταξικές δυνάμεις που από την επόμενη κιόλας μέρα της συνδιάσκεψης έχουν καθήκον να τα βάλουν στη ζωή και στη δράση.

Αντώνης Ταβουλάρης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, Πάτρα:

«Για 88 μέρες στηρίξαμε την απεργία των εργαζομένων της "Βάκενχουτ". Δεν είχαν καμία σχέση με το ΠΑΜΕ. Σήμερα (σ.σ. στη Συνδιάσκεψη) συμμετέχει σαν αντιπρόσωπος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου».

Γιάννης Κομνηνός,πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας:

«Οι μάχες στις οποίες πρωτοστατήσαμε έφεραν εργαζόμενους στο σωματείο. Συμβάλαμε αποφασιστικά στην ίδρυση του συνδικάτου εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας. Το Νοέμβρη του 2006 ξεκίνησε με 100 εγγραφές και σήμερα μετράει 400. Στις 29 Μάρτη το σωματείο πήρε την πρώτη απεργιακή απόφαση. 60 καθαρίστριες του "Ευαγγελισμού" όχι μόνο απέργησαν, αλλά πήραν μέρος και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει κάποιες από αυτές απαντήθηκε άμεσα, γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το κύρος του ΠΑΜΕ».

Με καλή προετοιμασία και σχέδιο

Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ:

«Η αυτοδύναμη παρουσία του ΠΑΜΕ είναι κλειδί για την ισχυροποίησή του. Εκεί που υποχώρησε η αυτοδύναμη παρουσία μας υποχώρησαν και οι αγώνες. Το αντίθετο συμβαίνει στην ΕΛΒΟ και στη "Βιαμύλ", όπου παρά τη συρρίκνωση των εργοστασίων, η αυτοδύναμη παρουσία μας φέρνει στο κέντρο της συζήτησης τη δική μας θέση. Προωθούμε συσπειρώσεις, οι οποίες πολλές φορές μένουν στη μέση, δίνουν όμως πλούσια πείρα. Αμεσος στόχος η δημιουργία συντονιστικού συμβασιούχων. Πρέπει να μας προβληματίσει ότι κλάδοι που αποτελούν στηρίγματα του ΠΑΜΕ, όπως οι καπνεργάτες, φθίνουν. Πρέπει άμεσα και πιο αποφασιστικά να κάνουμε πλατύ άνοιγμα σε νέους κλάδους που συγκεντρώνουν πολλούς εργαζόμενους, μετανάστες».

Μπάμπης Τεννές,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εργαζόμενος στους ΟΤΑ:

«Χρήσιμη η πείρα από τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αποτεφρωτήρα των Ανω Λιοσίων, όπου δράσαμε σαν μειοψηφία. Καταφέραμε να πάρουμε απόφαση για απεργία μέσα από Γενική Συνέλευση. Πήγαμε 7 μήνες πίσω την ιδιωτικοποίηση του αποτεφρωτήρα, φρενάραμε τα σχέδιά τους, κερδίσαμε συνειδήσεις. Προσοχή στα οικονομικά. Χρειάζεται προσανατολισμός και σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, κρίσιμο ζήτημα και καθήκον κάθε συνδικάτου. Μόνιμες συνδρομές κάθε μήνα. Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, να μονιμοποιήσουμε σαν ενιαίο στοιχείο της δράσης μας την οικονομική συμβολή στο ΠΑΜΕ».

Θοδωρής Κούτρας,μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Σκαραμαγκά και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Στο Ναυπηγείο, με καλή προετοιμασία και σχέδιο, δώσαμε με επιτυχία τη μάχη την εκλογών και ενισχυθήκαμε. Καταφέρνοντας πλήγμα στις παρατάξεις της συναίνεσης. Κουβεντιάσαμε ανοιχτά το πλαίσιό μας με τους εργάτες. Σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις, περιορίζουμε την προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να εκφυλίσουν τον αγώνα. Αποκαλύπτουμε τις ευθύνες τους στην ιδιωτικοποίηση, πείθουμε όλο και περισσότερους εργαζόμενους για την ανάγκη να βγει ο αγώνας έξω από τα ναυπηγεία, να πολιτικοποιηθεί η πάλη».

Σταμάτης Πελάης,Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας:

«Στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σαν αποτέλεσμα της σταθερής μας δράσης για κάθε πρόβλημα και της ολοκληρωμένης προβολής της θέσης μας για τον τουρισμό, διπλασιάσαμε τις δυνάμεις, παίρνοντας 70% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αλλά και 80% στους ιδιωτικούς υπάλληλους, 90% στους οικοδόμους. Ετσι προχωράει η αλλαγή στους συσχετισμούς, έτσι φτάσαμε κοντά στο να διεκδικήσουμε ακόμα και το Εργατικό Κέντρο».

Στο στόχαστρο διώξεων

Παναγιώτης Τσιχλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών:

«Στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας αυξήσαμε κατά 2 τις έδρες μας. Οι εργαζόμενοι επιβράβευσαν τη δουλιά μας. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός ζορίστηκε, απάντησε χέρι - χέρι με τους εργοδότες. Ανάγκη να ισχυροποιηθούν τα κλαδικά σωματεία σε κάθε πόλη και νομό. Οι αγώνες μας για τη σύμβαση υποχρέωσαν σε αναδίπλωση τον ΣΕΒ που ζητάει συνάντηση, όταν μέχρι τώρα ήταν αδιάλλακτος για αυξήσεις, στα όρια της ΓΣΕΕ».

Παναγιώτης Πολίτης,μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ΛΑΡΚΟ:

«Πολύτιμη εμπειρία από τη μάχη στα εργολαβικά συνεργεία. Οι πρώτες μάχες πριν από τρία χρόνια έφεραν αποτέλεσμα. Ο μισθός μας από 550 ευρώ πήγε στα 700. Το Γενάρη του 2006 για πρώτη φορά αποφασίσαμε απεργία στα εργολαβικά συνεργεία της ΛΑΡΚΟ, την οποία πολέμησαν οι παρατάξεις της συναίνεσης στο σωματείο των μόνιμων. Απάντηση έδωσε η μαζική συμμετοχή στην απεργία. Η εργοδοσία, αφού δεν τα κατάφερε με διώξεις, άρχισε τα ταξίματα και τις εξαγγελίες για προσλήψεις. Τη σχετική ανακοίνωση μάλιστα τη μοίραζε η πλειοψηφία του σωματείου των μονίμων, παραμονές απεργίας, καλώντας σε απεργοσπασία. Η απεργία πέτυχε και άρχισαν οι απολύσεις των πρωτοπόρων συναδέλφων. Η στάση μας ήταν η αιτία να κερδηθούν συνειδήσεις. Βάλαμε στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της πάλης μας το επόμενο διάστημα».

Βασίλης Πετρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας, εργαζόμενος στους ΟΤΑ:

«Απεριόριστο έδαφος δράσης για το ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας. Οι παρεμβάσεις της Γραμματείας φέρνουν αποτέλεσμα, χρειάζεται όμως να εντείνουμε τη δράση μας. Ηδη υπάρχουν σωματεία που ζητάνε να έρθουν σε επαφή μαζί μας για τα ζητήματα της Υγιεινής και της Ασφάλειας. Συνολικά, πρέπει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο εκλαϊκεύουμε τις θέσεις και τα αιτήματά μας».

Τριαντάφυλλος Ευθυμίου,πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών ΙΕΚ:

«Στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές στα ΙΕΚ είναι νέοι εργαζόμενοι, που μετά το μάθημα πάνε για μεροκάματο. Η δράση μας δε θα μπορούσε παρά να είναι κοινή και δίπλα στα σωματεία. Η πείρα από τις κοινές εξορμήσεις και εκδηλώσεις με τα ταξικά συνδικάτα έδωσε ώθηση στη δράση μας, βοήθησε να ανοίξει καλύτερα η κουβέντα με τους νέους συναδέλφους, για να κατανοηθεί από περισσότερους σπουδαστές η θέση τους στην παραγωγή».

Νέα αυξημένα καθήκοντα

Ηλίας Αχμέτ,μετανάστης από το Μπαγκλαντές:

«Η αστυνομική βία σε βάρος των μεταναστών και το κρούσμα στο ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι σύμπτωμα της πολιτικής που μας θέλει φοβισμένους, διαιρεμένους και παράνομους για να μας εκμεταλλεύονται. Γι' αυτό και δυσκολεύουν τις διαδικασίες της νομιμοποίησης. Η επίθεση στους μετανάστες είναι επίθεση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη και το πρόβλημα θα παραμένει όσο Ελληνες και ξένοι δεν παλεύουν μαζί. Αυτό έρχεται να κάνει το ΠΑΜΕ και εκεί είναι η ελπίδα».

Χρήστος Κατσώτης,Γραμματέας ΕΚΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Οι τοπικές και κλαδικές συνδιασκέψεις κατέγραψαν νέες δυνάμεις. Η ανάπτυξη του ΠΑΜΕ μας χρεώνει νέα καθήκοντα. Η εκλογική καταγραφή του ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι αναντίστοιχη με την πραγματική του επιρροή στους εργαζόμενους. Πολύτιμη εμπειρία από το ΕΚΑ, όπου μας στήριξαν 65 αντιπρόσωποι που δεν εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτιά μας, παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν. Ηταν το αποτέλεσμα της δράσης του ΠΑΜΕ όλη την προηγούμενη τριετία, της συμβολής του στην πιο ζωντανή λειτουργία των συνδικάτων, της συνεργασίας ανάμεσα στα συνδικάτα των διαφόρων κλάδων κατά την προετοιμασία των εκλογών».

Γιώργος Πέρρος,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Η αντιπαράθεση είναι σκληρή και οι δυσκολίες πολλές. Από τις συνδιασκέψεις προκύπτει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στους κλάδους εκείνους όπου είμαστε έξω από πολλούς χώρους δουλιάς. Θετική η εμπειρία από τη δουλιά με συσκέψεις, όπως στους εμποροϋπαλλήλους, που πρέπει να είναι στο μόνιμο προσανατολισμό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χιλιάδες εργάτες που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτιά μας. Να οργανώσουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα σωματεία του ΕΚΑ όπου δεν έχουμε σήμερα δυνάμεις. Να δουλέψουμε με επιτροπές αγώνα. Τα στελέχη να είναι πρωτοπόρα, να μπαίνουν μπροστά σε κάθε μάχη».


ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Παρέμβαση για τους εποχικούς

Μια άλλη πλευρά της πολιτικής της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, αλλά και της πλήρους έλλειψης μέτρων προστασίας όσων δεν έχουν μόνιμη και σταθερή δουλιά, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις με χτεσινή συντονισμένη παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης για τη στήριξη των εποχιακών που εργάζονται στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και άλλους τομείς. Στην αντιπροσωπεία που κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις των ταξικών συνδικάτων στον υπουργό Β. Μαγγίνα, συμμετείχαν συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργών, Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών και από τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Νάουσας.

Το θέμα αφορά σε περίπου 8.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και καταφέρνουν να κάνουν μόλις 30 - 100 μεροκάματα το χρόνο, σε εργοστάσια που λειτουργούν από 2 μέχρι 6 μήνες. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να ενταχθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο νόμο 1836/89, όπου είναι ενταγμένα όλα τα εποχιακά επαγγέλματα. Ακόμα, να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να διευρυνθεί με άλλα επαγγέλματα ο όρος «εποχικοί», ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να μπορούν να παίρνουν επίδομα ανεργίας με 100 ένσημα. Τέλος, ζητούν για φέτος, όσοι έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 μεροκάματα αλλά δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας να πάρουν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ