ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

(Επιτακτική Ανάγκη)

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ πάνε κι έρχονται, μας κυκλοφέρνουν στ' αλήθεια «μαλακά» τη μια στην Ασπρη Θάλασσα (το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του) την άλλη το Ιόνιο, το πολύπαθο με τις πασίγνωστες εστίες που 'χουν στου χρόνου τη διαδρομή πληρώσει με τίμημα βαρύτατο τον Εγκέλαδο.

ΤΟ ΜΕΓΑ θέμα της αντισεισμικής θωράκισης με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα πρόσφατα καθώς ολοκλήρωνε τη συνέντευξή της για το σημαντικό θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς επίσης κι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών, το οποίο στην Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο...

ΝΑ ΠΟΥΜΕ για την αντισεισμική θωράκιση; ρώτησε για να δώσει την απάντηση: Εδώ στην Ιαπωνία άρχισαν και πέφτουν τα σπίτια, που είχε λύσει το πρόβλημα και πρόσθεσε: «Οταν η χώρα αυτή, η οποία είναι παράδειγμα στην αντισεισμική προστασία, έχει προβλήματα, φανταστείτε εδώ...»

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ είπε, έχουν δημοσιεύσει, πως περιμένουν σεισμούς των 7 Ρίχτερ; Τι θα γίνει; Είναι ένα άλλο θέμα και θα έρθουμε και σ' αυτό στο επόμενο διάστημα. Εμείς, είπε, δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη και να ακούμε ότι όλα τα κόμματα αδιαφόρησαν γι' αυτό το ζήτημα και να το θυμόμαστε σε κάθε τοπικές εκλογές, δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την ευθύνη. Αν θέλουν ας μας ακούσουν από την κυβέρνηση. Αν δε θέλουν ο καθένας πρέπει να σηκώνει το μερίδιο ευθύνης που έχει πραγματικά...»

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, ύστερα απ' όσα έχει ζήσει με τους σεισμούς η χώρας μας είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Τεράστιες είναι επίσης οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανεπαρκή πολιτική της πάνω σ' αυτόν το τομέα.

ΥΣΤΕΡΑ από τόσες μεγάλες καταστροφές λογικό ήταν κι εμείς να οργανώναμε την αντισεισμική προστασία την ασπίδα παρέμβασης που έπρεπε να κρατά και να 'ναι συνεχώς άγρυπνη η κυβέρνηση. Πώς μπορούν ν' αντιμετωπιστούν τα υποχθόνια τέρατα όταν είδαμε στην πρωτεύουσα πολυκατοικίες να πέφτουν σαν χάρτινος πύργος.

ΑΝΕΠΑΡΚΗ τα μέτρα θωράκισης και ουσιαστικά πάντα βραδυπορούντες είμαστε ξαρματωμένοι και ανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε, αν κάποια στιγμή χτυπήσει ο Εγκέλαδος ξαφνικά.

ΔΕΝ είμαστε μόνο αντισεισμικά ανέτοιμοι για αποφασιστική παρέμβαση, δε λειτουργεί το σύστημα συνεχούς ενημέρωσης ιδιαίτερα για τις περιοχές εκείνες, που οι κάτοικοί τους είναι υποχρεωμένοι να ζουν νύχτα μέρα με τους σεισμούς. Και που πρέπει να γνωρίζουν πολλά γι' αυτούς.

ΤΟ ΙΟΝΙΟ και τα νησιά του (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος), είναι, όπως είναι γνωστό, από τα πιο σεισμόπληκτα σημεία της χώρας. Πασίγνωστοι οι μεγάλοι σεισμοί του 1953 με εκατοντάδες νεκρούς και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ό,τι ο ανθρώπινος μόχθος είχε δημιουργήσει στα νησιά.

ΕΙΝΑΙ έτσι πολύ φυσικό τα νησιά να ζητούν να εξασφαλιστεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντισεισμική προστασία. Κι αυτήν ακριβώς την επιτακτική ανάγκη έφερε στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό και τόσο επίκαιρο αυτό ζήτημα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Κεφαλονιάς. Μαζί επίσης και με τον ίδιο στόχο κινήθηκε και η ΝΕ Ζακύνθου, που κι αυτή έχει με τους σεισμούς παμπάλαιους λογαριασμούς. Στους σεισμούς του 1953 η φωτιά ολοκλήρωσε την καταστροφή. Ενα ντοκουμενταρισμένο υπόμνημα καταγράφει λεπτομερειακά τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική θωράκιση.

ΑΛΛΑ η αντισεισμική θωράκιση δεν περιορίζεται μόνο για τα νησιά του Ιονίου, αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να υπογραμμιστεί πως πρέπει να βασίζεται σ' όλα τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης.

ΣΥΧΝΑ ακούμε να μας λένε, κάθε φορά, που έχουμε κάποια μικρή ή μεγάλη δοκιμασία με τους σεισμούς, πως είναι ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και πως η μάθηση αυτή, η άσκηση αυτή, πρέπει ν' αρχίσει από τα πρώτα της ζωής βήματα. Σωστά όλα αυτά να τα μάθουμε, να τα κάνουμε, αλλά τα λόγια δε φτάνουν.

ΚΙ ΑΣ θυμηθούμε πως ο μεγάλος σεισμός του Σεπτέμβρη 1999 στην Αθήνα κι οι τραγικές συνέπειές του έφεραν στην επιφάνεια την τραγική ανυπαρξία ενός συνολικού σχεδίου θωράκισης της πρωτεύουσας, αλλά και της χώρας από τους σεισμούς. Η Αθήνα πήρε τα τελευταία χρόνια μια αρκετά γερή πρόγευση με τους σεισμούς, ευτυχώς χωρίς μεγάλες καταστροφές.

ΑΛΛΑ το κακό πάντως είναι, πως καθώς ξεμακραίνουμε από τη δοκιμασία, όλα ξεχνιούνται. Κι η χώρα μένει ξαρματωμένη κι ο λογαριασμός με το μυθικό θεριό, τον Εγκέλαδο απλήρωτος. Αυτόν τον σκότωσαν με μπαμπεσιά βάζοντας ολόγυμνη την πανέμορφη Αφροδίτη να προβάλει μπροστά στη σπηλιά και να τον παρασύρει έξω, ώστε να τον πλήξει θανάσιμα ο Ηρακλής.

ΑΛΛΑ τα αρχαιοελληνικά παραμύθια δε φτάνουν. Η ανάγκη για μια σύγχρονη και μ' όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αντισεισμική θωράκιση είναι επιτακτική. Να βιαστούμε, πριν κάποια στιγμή οι σεισμοί μας αιφνιδιάσουν. Οπως συχνά γίνεται. Κι όπως την πάθαμε πολλές φορές.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Βαδίζοντας προς το 17ο Συνέδριο

1. Η προσυνεδριακή συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Εχει ήδη συγκεντρωθεί αρκετή πείρα. Αναπτύσσεται μια γόνιμη συζήτηση που συνδυάζεται με μια έντονη αγωνιστική δράση σε πολλά μέτωπα. Οι Θέσεις της ΚΕ, που είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, δίνουν στο 17ο Συνέδριο μια ξεχωριστή σημασία για την πορεία του Κόμματος. Οπως και τα προηγούμενα Συνέδρια έτσι και το 17ο δεν είναι ένα Συνέδριο τρέχουσας σημασίας. Καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα-κομβικά ζητήματα με στόχο να κάνουν το Κόμμα πιο ικανό να ανταποκριθεί με επάρκεια σε νέα και πιο υψηλά καθήκοντα, που απορρέουν από το πρόγραμμά του, αλλά και από τις ανάγκες των εξελίξεων, οι οποίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε συνηθισμένες. Και μόνο μια προσεκτική εξέταση της προοπτικής των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων σε ένα περιβάλλον, όπου οι αντιθέσεις και συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση, φτάνει για να κατανοηθεί η σημασία του κεντρικού ζητήματος που θέτει η ΚΕ για εξέταση και λύση.

Την ανάγκη το ΚΚΕ να περάσει σε μια άλλη φάση, ανώτερης ποιότητας και ικανότητας να ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

2. Στις Θέσεις της ΚΕ καθορίζονται με συνεκτικό και περιεκτικό τρόπο οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πέρασμα του Κόμματος σε αυτή τη νέα φάση:

  • Να διαμορφωθεί και εδραιωθεί ενιαία αντίληψη από όλο το Κόμμα για τη στρατηγική του Κόμματος, για να αποκτήσει στα επόμενα χρόνια η πολιτική του παρέμβαση νέο δυναμισμό, μεγαλύτερη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα
  • Να αποκτηθεί η ικανότητα, αλλά και η τέχνη, να καθοδηγούμε και να ανεβάζουμε τη λαϊκή πάλη και συσπείρωση με βάση τη στρατηγική μας, να προσαρμόζεται σωστά, να εμπλουτίζεται
  • Η οργανωτική πολιτική να προσαρμοστεί στις ανάγκες και απαιτήσεις των στρατηγικών στόχων με κεντρικά ζητήματα την επιτάχυνση της οικοδόμησης του Κόμματος στην εργατική τάξη, στη νεολαία, την ανάδειξη και εκπαίδευση στελεχών
  • Να αποκτήσει τη θέση που της ανήκει η θεωρητική ιδεολογική δουλιά στη ζωή του Κόμματος.


3. Η συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα και, πολύ περισσότερο, η δρομολόγηση της λύσης τους δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας. Είναι μια μάχη σκληρή, απαιτητική, που προϋποθέτει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, ουσιαστική κριτική και αυτοκριτική στάση, θέληση και αποφασιστικότητα.

Επομένως, κριτήριο της ποιότητας της προσυνεδριακής συζήτησης είναι αν τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο κέντρο της συζήτησης, αν ο απολογισμός δράσης κρίνεται από τη σκοπιά και στα πλαίσια των κεντρικών αυτών ζητημάτων.

Οι Θέσεις της ΚΕ εκτιμούν ότι είμαστε πιο ώριμοι και πιο έμπειροι να καταπιαστούμε με τη συζήτηση και τη λύση τους. Από τη σωστή όμως αυτή εκτίμηση που αναδείχνει τη δυνατότητα για να φτάσουμε στην πραγματικότητα μεσολαβεί η προσωπική θέληση, η προσωπική προσπάθεια, κατά πρώτο λόγο, του στελεχικού δυναμικού.

4. Με δεδομένη τη γενική συμφωνία που υπάρχει, από τα προηγούμενα Συνέδρια, για το πρόγραμμα του Κόμματος και τη στρατηγική για την προώθηση των προγραμματικών επιδιώξεων, χρειάζεται πιο επίμονη προσπάθεια για να εξακριβώνεται σε κάθε φάση της προσυνεδριακής συζήτησης αν πράγματι λύνεται, ξεκαθαρίζεται, αφομοιώνεται, εμπεδώνεται η κυριότερη προϋπόθεση για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος. Η ενιαία αντίληψη για τη στρατηγική από πάνω ως κάτω, ως ενιαίο σχέδιο, που πρέπει να καθοδηγεί τη δράση του Κόμματος σε κάθε χώρο, σε κάθε στιγμή.

Η μέχρι τώρα προσυνεδριακή συζήτηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί όμως να γίνει ακόμα πιο ζωντανή, πιο ουσιαστική, να μπει σε μεγαλύτερο βάθος.

Επανέρχονται, για παράδειγμα, ζητήματα του στιλ: Γιατί δεν προχώρησε ακόμα το Μέτωπο ή γιατί το Κόμμα παραμένει σε χαμηλά ακόμα εκλογικά ποσοστά. Πιο περιορισμένα βέβαια αλλά επανέρχονται.

Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι κονδυλοφόροι από το εχθρικό στρατόπεδο που νόμισαν ότι ανακάλυψαν την Αμερική ή ότι θα κολλήσουν το Κόμμα στον τοίχο αναμασώντας φτηνιάρικα επιχειρήματα.

5. Με τη βοήθεια της πείρας και των εξελίξεων χρειάζεται, με σταθερότητα, να κρατάμε στο κέντρο της συζήτησης τα πιο ουσιώδη ζητήματα του στρατηγικού σχεδίου του Κόμματος, αξιολογώντας κριτικά και ξεκαθαρίζοντας βήμα το βήμα κάθε αθέατη πλευρά, μπέρδεμα ή άγνοια, καταγράφοντας την αναμφισβήτητη πρόοδο που το Κόμμα έχει σημειώσει σε πολλούς τομείς, τη θετική του πορεία. Από τη σκοπιά αυτή μερικές σκέψεις:

α) Η οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) δεν μπήκε και δεν μπορεί να μπει σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια. Αυτό δε σημαίνει ότι αφήνεται στην τύχη του. Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιηθεί με ενιαίο τρόπο η ουσία του, ο χαρακτήρας του, ο σκοπός του και, κατά συνέπεια, όλη η πάλη να υποτάσσεται στην οικοδόμησή του με σωστή τακτική.

Το κύριο, το κεντρικό περιεχόμενο της πάλης του Κόμματος σε ό,τι αφορά στο ΑΑΔΜ είναι η οργάνωση, η συνένωση του λαού σε ένα Μέτωπο με συγκεκριμένο στόχο: Αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, στην προοπτική του σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης και απάντησης στα σημερινά μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου. Να διεκδικήσει και να κατακτήσει ο οργανωμένος λαός τη δική του εξουσία. Τι σημαίνει αυτό; Να αποσπαστεί η πλειοψηφία του λαού, ή μεγάλα τμήματά του από την επιρροή των αστικών κομμάτων και του κεφαλαίου. Να πειστεί αυτή η πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να ταυτίζει τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα και τους σκοπούς των αστικών κομμάτων και του κεφαλαίου. Να πειστεί ότι τα συμφέροντά της δεν μπορούν να ικανοποιηθούν παρά μόνο μέσα από μια άλλη, ριζικά διαφορετική εξουσία. Τη λαϊκή. Εχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Αν έτσι τοποθετήσουμε το ζήτημα είναι φανερό ότι όλη η ουσία της πάλης του Κόμματος συγκεντρώνεται στο να μετακινηθούν μεγάλες λαϊκές μάζες σε άλλη κατεύθυνση με συγκεκριμένο σκοπό και περιεχόμενο και να πειστούν με την πείρα τους για την αναγκαιότητα της πάλης σε αυτή την κατεύθυνση. Της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και την οργάνωση της λαϊκής οικονομίας. Μια ασφαλής ένδειξη προόδου σε αυτή την πορεία θα είναι η ουσιαστική αποδυνάμωση της δύναμης και επιρροής των αστικών κομμάτων, του οπορτουνισμού στο εργατικό κίνημα και ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα. Στην πορεία αυτή θα διαμορφωθεί το ΑΑΔΜ και θα ολοκληρωθεί σε κορυφαίες μάχες για αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας. Το έργο αυτό είναι σύνθετο και απαιτεί πολύ σκληρή πάλη με όλο το σύστημα εξουσίας και δε θα ολοκληρωθεί με μια μόνο ενέργεια. Δε χρειάζεται ανυπομονησία αλλά σταθερότητα, να προωθείται καθημερινά βήμα το βήμα, πότε με μεγάλα άλματα, πότε πιο αργά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ακριβώς να παλεύουμε σε αυτή τη γραμμή με όλες μας τις δυνάμεις ανεξάρτητα σε ποιο χώρο κινούνται. Με την έννοια αυτή το ΑΑΔΜ δε θα είναι μια συμμαχία κορυφής, αλλά κίνημα μαζών που θα αποκρυσταλλώνεται και θα εδραιώνεται πανελλαδικά ως συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η πάλη τους, σε τελευταία ανάλυση, θα καθορίσει την έκβαση της οικοδόμησής του, ακόμα και τη μορφή που θα πάρει. Για τη συγκρότησή του, αλλά και τη δημιουργία του θα είναι καθοριστικός παράγοντας το εύρος των συμμαχιών, το ίδιο το Μέτωπο θα είναι συμμαχία. Συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Οι συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι και επιθυμητές και αναγκαίες, αλλά μόνο στο βαθμό που υπηρετούν το σκοπό της πάλης και δεν εγκλωβίζουν το κίνημα στη διαχείριση και σε αυταπάτες, π.χ., ενότητα της αριστεράς, κλπ. Αν θέλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό, τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, το γενικό συμπέρασμα είναι θετικό. Εχουμε καλλιεργήσει το έδαφος, έχουμε σπείρει, προσεγγίζουν τις Θέσεις του Κόμματος πλατιές λαϊκές μάζες, αναπτύσσονται μέτωπα πάλης και συσπειρώσεις.

β) Ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων, η συσπείρωσή τους, η δημιουργία τελικά του Μετώπου δεν μπορεί να γίνεται ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητα. Θα γίνεται «κατά κύματα». Δεν αρκούν γενικά οι αγώνες. Ορος, προϋπόθεση για να απεγκλωβίζονται δυνάμεις και να συσπειρώνονται στη γραμμή του Μετώπου, είναι ο ενιαίος, συντονισμένος, πανελλαδικά και κατά κλάδο, κατά νομό, κατά περιοχή, αγώνας με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και στόχων και σε αποφασιστική αντιπαράθεση με τις πολιτικές που στηρίζουν και υπηρετούν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και βγάζει την Ελλάδα από τη μέγκενη των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και είναι σε αντιπαράθεση με την πολιτική των άλλων δυνάμεων. Φαίνεται ότι στο ζήτημα αυτό, όπως αναφέρεται και στις Θέσεις, υπάρχουν μπερδέματα, ταλαντεύσεις. Υπάρχει κατά συνέπεια ανάγκη να αποσαφηνιστεί γιατί είναι όρος, προϋπόθεση. Η πείρα των αγώνων, των εξελίξεων, αν σωστά γενικευτούν, βοηθούν στο ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος. Οι Θέσεις θεωρούν το ζήτημα αυτό κλειδί για τη συσπείρωση και τη δημιουργία του Μετώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο πυρήνας του προβλήματος σε ό,τι αφορά στα ζητήματα καθοδήγησης της καθημερινής δράσης.

Το πρόβλημα που θέτουν οι Θέσεις είναι ότι συνήθως περιορίζεται η πάλη μόνο στα προβλήματα που γεννιούνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν και ζουν τα διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, κλπ., με εξαίρεση μεγάλες πολιτικές μάχες. Με αυτή την αντίληψη, «συσπείρωση στο πρόβλημα», δεν ανοίγεται προοπτική, δεν ανοίγεται μέτωπο απέναντι στην πολιτική που γεννά και οξύνει τα προβλήματα.

Οι συνθήκες δουλιάς, ζωής, αμοιβής, δικαιωμάτων, ελευθεριών, κλπ. και, πολύ περισσότερο, η διασφάλιση μιας καλύτερης ζωής, δεν καθορίζονται από τις τοπικές συνθήκες, αλλά από τη γενική πολιτική η οποία σχεδιάζεται από την οικονομική ολιγαρχία, τα κόμματά της, την ΕΕ. Με άλλα λόγια, η κύρια κατεύθυνση της πάλης είναι να αρχίσει να συνειδητοποιεί ο εργαζόμενος λαός ότι το πολιτικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανατροπή, στη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Μερικά παραδείγματα για να γίνουμε πιο σαφείς. Σε κάθε τόπο δουλιάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δε γεννιούνται μόνο από το συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά κυρίως από τη γενική πολιτική που εφαρμόζεται στον κλάδο, στην οικονομία, κλπ. και είναι σχεδιασμένη για την πλήρη μετατροπή των εργαζομένων σε φτηνό εμπόρευμα. Τα προβλήματα της Εκπαίδευσης και της Υγείας εκδηλώνονται στο σχολείο, στο νοσοκομείο, κλπ., αλλά γεννιούνται από τη γενική πολιτική, που είναι ενταγμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Η ποσότητα, η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, η διάθεσή τους σε ικανοποιητικές τιμές για τον αγρότη δεν εξαρτώνται από τον προσωπικό του αγώνα αλλά από τη γενική πολιτική που εφαρμόζεται στον αγροτικό τομέα.

Το ζήτημα που αναδείχνει η ΚΕ σε ό,τι αφορά στη σχέση στρατηγικής και τακτικής βρίσκεται ακριβώς στο ότι πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή της πάλης η γενική πολιτική που γεννάει το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η συσπείρωση που παλεύουμε να προχωρήσει για να είναι σταθερή και με προοπτική πρέπει να 'χει στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που θα εξελίσσεται συνεχώς σε αντιδραστική κατεύθυνση. Από τη σκοπιά αυτή, βεβαίως, θα αντιμετωπίζονται και τα συγκεκριμένα προβλήματα σε κάθε επιμέρους χώρο. Οχι ανάποδα. Η κατανόηση και λύση αυτού του ζητήματος θα δώσει άλλη προοπτική στην πάλη και θα απελευθερώσει το δυναμισμό της πολιτικής του Κόμματος.

γ) Τρίτο βασικό στοιχείο της στρατηγικής είναι η διάταξη των δυνάμεων, καθοριστικός επίσης παράγοντας για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Δε δουλεύουμε γενικά στο λαό, στις μάζες, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο, κατεύθυνση. Κύρια κατεύθυνση η συγκέντρωση της δουλιάς στην εργατική τάξη και στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στη νεολαία, στα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού και στη συμμαχία ανάμεσά τους. Υπογραμμίζεται το ειδικό βάρος που έχει η δουλιά στις γυναίκες.

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά, ας πούμε, της στρατηγικής, του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί τα προηγούμενα Συνέδρια του Κόμματος.

Για την πραγματοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου απαιτείται αντίστοιχη τακτική, την οποία επίσης έχουμε σε γενικές γραμμές προσδιορίσει, αλλά μπορεί να πλουτίζεται, να τροποποιείται με μεγάλη ευελιξία ανάλογα με τις εξελίξεις, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, κλπ. Περιλαμβάνει την τακτική των συσπειρώσεων σε μεγάλα μέτωπα πάλης, συνθήματα, αιτήματα, μορφές πάλης που συμβάλλουν στον απεγκλωβισμό, ανεβάζουν την πολιτική συνείδηση, ωριμάζουν τη γενική ιδέα του Μετώπου και τη σύγκλιση των διαφόρων μετώπων πάλης σε ένα ενιαίο, πανελλαδικό.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ