ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στο απόσπασμα σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις τα όρια ηλικίας να μειωθούν και να αυξηθούν οι συντάξεις, σημείωσε στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος

Επέλαση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι είναι συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά, για το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επί της αρχής μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα του.

Για έναν «οδοστρωτήρα ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα», που «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της αδυσώπητης αντιλαϊκής επίθεσης», μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τόνισε ότι «είναι πρόσχημα ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας», αφού ο δρόμος αυτός «ήταν προαποφασισμένος πριν την καπιταλιστική κρίση», θυμίζοντας πως «το Ασφαλιστικό άρχισε να ξεθεμελιώνεται το 1985».

Σήμερα, επισήμανε, «αξιοποιούν το μνημόνιο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου», ενώ «μόλις χτες η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προτείνει τη γενικευμένη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης και της βιωσιμότητας των Ταμείων».

Προπαγάνδα γεμάτη ψέματα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο πολιτικής απατεωνιάς», απαντώντας στα τρία βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα:

  • Για το θέμα της δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Γιατί είναι δίκαιο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας; Δεν είναι δίκαιο να μειωθούν τα όρια; Δεν έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας;». Παράλληλα μίλησε για «προκλητικές εξαιρέσεις: Εξαιρούνται οι συντάξεις των αιρετών οργάνων» γιατί «η άρχουσα τάξη θέλει να πριμοδοτήσει το υπαλληλικό της προσωπικό».
  • Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των Ταμείων, σημείωσε ότι «αν πράγματι το επιθυμούσατε, θα φροντίζατε να αποδοθούν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κλαπεί. Κάποιοι κονομήσανε από όλα αυτά. Να τα πάρετε πίσω από αυτούς και να τα δώσετε στα Ταμεία (...) Να δώσει στα Ταμεία το κράτος τα χρωστούμενα που έχει».
  • Για τα περί χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε πως «τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε θα τα δώσετε στα αφεντικά σας».

Στην ουσία «καταργείτε την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο νέος άνθρωπος δε θα πάρει ποτέ σύνταξη. Θα ζει με ένα βοήθημα», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναρωτώμενος: «Ενας εργαζόμενος με 4ωρο πόσες ζωές πρέπει να έχει για να συμπληρώσει τα 40 χρόνια;». Χαρακτήρισε πρόκληση το να «χορεύουν εκατομμύρια στα παζάρια του ποδοσφαίρου και να περικόπτετε τις συντάξεις των 500 ευρώ», τονίζοντας για το νομοσχέδιο πως «όχι απλά θα το καταψηφίσουμε αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστεί».

Στρατηγική συγχορδία

Την άποψη ότι η κοινωνία στηρίζει το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε προκλητικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ο κόσμος πονάει και οργίζεται, καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν και πρέπει να τις κάνουμε τώρα».

Στη γνωστή ρότα της τρομοκράτησης του λαού, τόνισε πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξήθηκαν «από τα 4,1 δισ. ευρώ στα 7,1 δισ. ευρώ» και «δαπανούμε το 12,5% του ΑΕΠ για συντάξεις, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 25% του ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι «πράγματι ορισμένες ανατροπές είναι βίαιες αλλά ακόμη πιο βίαιο είναι να πεις αύριο ότι δεν έχω λεφτά να πληρώνω για συντάξεις». Σε ό,τι αφορά στη συνταγματικότητα, δήλωσε ότι διαφωνούμε με την εκτίμηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ότι δεν μπορούν να ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ.

«Ναι» στις αντεργατικές αλλαγές αλλά με τεκμηρίωση (!) και χωρίς βιασύνες δήλωσε χτες η ΝΔ διά στόματος εισηγητή της, Ν. Λέγκα, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο Ν. Λέγκας είπε ότι για το νομοσχέδιο υπάρχει «ελάχιστη τεκμηρίωση», αφού «δεν υπάρχει αναλογιστικό μοντέλο για την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων» και «οι ιστορικές μεταβολές δεν μπορούν να στηρίζονται σε αυθαίρετες υποθέσεις».

Φρόντισε ωστόσο να δώσει πάτημα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων είναι μικρότερη από 2 προς 1, οπότε «τα δεδομένα επιβάλλουν αλλαγές στο σύστημα». Κατέληξε λέγοντας ότι «με βαθιά συναίσθηση ευθύνης δεν θα διστάσουμε να ψηφίσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου έστω και αν είναι δυσάρεστες για κάποιες ομάδες πολιτών».

Ακρως προκλητική για το λαό και η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. Αφού υπερψήφισε το μνημόνιο, ο εισηγητής του, Κ. Αϊβαλιώτης, έκανε λόγο για «Ασφαλιστικό που μας επεβλήθη έξωθεν». Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για εγκατάλειψη των προεκλογικών του υποσχέσεων άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με τα περίφημα τρία "δεν" πήρατε την ψήφο του ελληνικού λαού».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Στη φόρα οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Συντάγματος

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη «συνταγματικότητα» του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αποκαλυπτική για το πώς οι συνταγματικές διατάξεις γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με το κατά πού φυσάνε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε αυτής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε η ΝΔ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Παφίλης τόνισε ότι υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας, καταγγέλλοντας όμως τον υποκριτικό «συνταγματικό» καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ένσταση απορρίφθηκε με βάση την «αρχή της δεδηλωμένης».

Ο εισηγητής ΝΔ Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «όλες οι συνταξιοδοτικές διατάξεις κινούνται εκτός συνταγματικής τάξης», υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα υπερέχει του κυρωτικού νόμου του μνημονίου. Χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα άρθρα που αφορούν τη μείωση των αποζημιώσεων και των αμοιβών των νεοεισερχόμενων στην παραγωγή.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας ανταπάντησε ότι ο Π. Παυλόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών παραβίασε με νομοσχέδιά του το Σύνταγμα 30 φορές και ο Χ. Παπουτσής ότι «η μορφή και η έκταση της προστασίας είναι δυνατόν να αλλάζει ανάλογα με τις δυνατότητες του ασφαλιστικού συστήματος», αφού το Σύνταγμα δεν προβλέπει συγκεκριμένο ύψος συντάξεων.

Για μία συζήτηση που θα έπρεπε να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, λέγοντας πως πρόκειται για «αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το πόσες φορές έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα, το οποίο τα δυο κόμματα ψήφισαν». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «το Σύνταγμα που όταν το αμφισβητούν οι εργαζόμενοι το κουνάτε πάνω από το κεφάλι τους», ενώ «οι διατάξεις που υπάρχουν γίνονται λάστιχο».

Συνεχίζοντας στο θέμα της «συνταγματικότητας», επισήμανε ότι «υπάρχει, όμως δεν είναι το κύριο, αφού το πρόβλημα είναι πολιτικό». Εστίασε την αντισυνταγματικότητα στο ότι «καταργείται ο κατώτατος μισθός που ορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ προτείνεται προς τους νέους «να δουλεύουν από τα 15 και αυτό είναι το "δώρο" του ΠΑΣΟΚ στη νεολαία». Επίσης σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα και με τη διαιτησία», την οποία «καταργείτε με τρικλοποδιά», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τη λογική των «κοινωνικών εταίρων».

Μιλώντας γενικά για τις ανατροπές που προωθεί το νομοσχέδιο, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης, αφού είτε υπήρχε, είτε όχι, τα μέτρα θα τα έπαιρναν». «Πρέπει να απολογηθείτε και οι δυο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αφού «οι δικές σας κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα Ταμεία από το 1950 και μετά», προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Η βρώμικη «ηθική» τους

«Γαλάζιοι» βουλευτές και υπουργοί, όπως ο Σ. Χατζηγάκης, εγκαλούνται από το ΠΑΣΟΚ ότι βόλεψαν συγγενείς και κομματικούς οπαδούς στην «ΑΓΡΟΓΗ». Οι Νεοδημοκράτες υπερασπίζονται σαν «νόμιμες» τις προσλήψεις και ανταπαντούν ότι η κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έκανε χρήση της νομοθεσίας που από κοινού ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να προσληφθεί στο δημόσιο, ύστερα από τη θητεία της στο βουλευτικό γραφείο του Θ. Πάγκαλου. Ο ίδιος, καταγγέλλει πρώην υπουργό ότι βόλεψε ημετέρους και ύστερα ανακαλεί, θέλοντας να διατηρήσει τη συζήτηση στα ασφαλή νερά της κούφιας δικομματικής αντιπαράθεσης και να δικαιολογήσει τις χιλιάδες απολύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από κοντά και ο ΛΑΟΣ, για τον οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι με παρόμοιους νόμους βόλεψε στη Βουλή μια ντουζίνα εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματός του. Ολοι αυτοί, γυρνάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια και κηρύττουν μια «ηθική» που οι ίδιοι την έχουν κάνει λάστιχο, προκειμένου να φτιάξουν το κράτος στα μέτρα τους και στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που ενιαία υπηρετούν. Πατάνε στην ανάγκη του κόσμου για δουλειά. Τον βάζουν σε πολιτική ομηρία, εκτελούν ψηφοθηρικά συμβόλαια για να διαιωνίζουν την πολιτική τους. Είναι συνένοχοι. Η «ηθική» τους είναι ίδια με αυτή του κεφαλαίου, αφού το κράτος που υπηρετούν είναι του κεφαλαίου. Ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει μαζί τους. Να φτιάξει το δικό του κράτος, της λαϊκής εξουσίας. Να ρίξει μια και καλή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη βρώμικη «ηθική» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ