ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στο πραγματικό αντίπαλο δέος, στο ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Κάτω Πετράλωνα μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Να σκεφτούν καλά πριν την ώρα της κάλπης και όλο το διάστημα ως τότε τις συνέπειες που είχε στη ζωή τους η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, προέτρεψε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, ιδιαίτερα τους νέους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια Ελλάδα μέλος της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της, χτες βράδυ, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, όπου ήταν ακριβώς αυτοί οι νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που έδιναν τον τόνο με τον παλμό και τη ζωντάνια που διοχέτευαν στα συνθήματά τους: «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» και «Ανυπακοή - Απειθαρχία στην ΕΕ και την πλουτοκρατία».

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε και όσους έχουν διαφωνίες με το ΚΚΕ και την πολιτική του να καταθέσουν σ' αυτό όλα τους τα ερωτήματα, όπως το γιατί το ΚΚΕ ήταν ριζικά αντίθετο με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και γιατί παραμένει σ' αυτή τη θέση, με τη βεβαιότητα ότι έχει πλήρως δικαιωθεί. «Είναι υποχρέωσή μας - τόνισε - να απαντήσουμε και ευθύνη κάθε εργαζόμενου, φτωχού αγρότη, νέου να μας υποβάλει το ερώτημά του. Απ' αυτό το βήμα σήμερα θέλουμε να απαντήσουμε σε μερικά τέτοια ερωτήματα. Το πρώτο: Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ε, θα απαντήσουμε πώς θα ήταν για την αστική τάξη της χώρας, πώς θα ήταν για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί πίσω απ' τον όρο Ελλάδα δεν είμαστε όλοι το ίδιο, όλοι ίσοι».


Απαντώντας υπογράμμισε: «Η αστική τάξη, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματά της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πολύ καλά εκτός της ΕΕ, σε σχετικά πιο δύσκολη θέση θα βρίσκονταν, θα είχαν χάσει την ευκαιρία να είναι σε ένα συνασπισμό του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα είχαν την οικονομική και πολιτική στήριξη που σήμερα απολαμβάνουν. Εχουν δίκιο που λένε ότι θα ήμασταν χειρότερα εκτός, μόνο που κάνουν την απάτη και δε λένε "εμείς θα ήμασταν χειρότερα", λένε "όλοι θα ήταν χειρότερα". Πώς θα ήταν για το λαό; Αρκετά καλύτερα. Περισσότερες θα ήταν οι προϋποθέσεις να έχει παρεμποδίσει ορισμένες από τις πιο σκληρές επιλογές της ΕΕ, θα είχε περισώσει δικαιώματα και σήμερα από άλλη θέση θα κοίταζε ένα καλύτερο μέλλον (...). Το εργατικό λαϊκό κίνημα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις από καλύτερες θέσεις θα πάλευαν για ουσιαστικές αλλαγές, για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, για μια Ελλάδα που δε θα είχε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, που δε θα έπαιρνε μέρος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Ακόμα, υπογράμμισε, και η καπιταλιστική Ελλάδα θα ήταν σχετικά καλύτερα για το λαό, αν ήταν εκτός της ΕΕ.

Ηρθε η ώρα να αντιστοιχηθεί η αγανάκτηση με την ψήφο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζοντας ζήτησε απ' το λαό να απορρίψει τα διλήμματα που του θέτουν οι επιχειρηματίες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσοι πρεσβεύουν μια πολιτική συμβιβασμού και συναίνεσης, οι λεγόμενοι ανανεωτές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλαν την υπογραφή τους σε κρίσιμες στιγμές, μία όταν επρόκειτο η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΕΟΚ τότε και μία αργότερα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που τη μετεξέλιξε την αντιδραστική ΕΟΚ σε αντιδραστικότερη ΕΕ.

«Ρωτάμε - σημείωσε - τα λαϊκά στρώματα:. Είναι δυνατόν το ίδιο "ναι" να λέει ο λαός και η πλουτοκρατία; Να τους συμφέρει το ίδιο ταυτόχρονα; Είμαστε αισιόδοξοι, ένα μεγάλο μέρος του λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι ο απολογισμός από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι αρνητικός. Υιοθετεί μια θέση που το ΚΚΕ προβάλλει με παρρησία. Τη θέση για ανυπακοή και απειθαρχία. Οταν οι εργατοϋπάλληλοι παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, όταν οι μικρομαγαζάτορες ζητούν μέτρα κατά των πολυκαταστημάτων και προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, όταν η φτωχή αγροτιά αντιπαλεύει την ΚΑΠ και τις ποσοστώσεις, ακριβώς αυτό το σύνθημα υιοθετούν. Η πάλη τους αυτή εκφράζει τη θέση ότι δε δέχομαι να συμμορφωθώ. Ηρθε η ώρα η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση, αυτή η διάθεση που υπάρχει, να αντιστοιχηθεί στην κάλπη, να έρθει σε αρμονία, να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην αγανάκτηση και στη στάση στην κάλπη. Αυτό είναι το ζητούμενο στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, παντού».


Αν αυτό γίνει - τόνισε η ομιλήτρια - απ' την άλλη μέρα θα αναζωπυρωθεί η ελπίδα, καλύτερα θα είναι τα πράγματα. Οχι γιατί η ΕΕ, η αστική τάξη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν αλλάξει μυαλά, αλλά γιατί θα βρεθούν σε καλύτερη θέση αυτοί που σωστά ψήφισαν και θα τραβήξουν στον αγώνα κι άλλες δυνάμεις που θα έχουν πάρει κουράγιο.

Γιατί μπήκαμε στην ΕΟΚ...

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα έκανε μια αναδρομή και μίλησε για τους λόγους που πρόβαλλαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για να αιτιολογήσουν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ. Ελεγαν - σημείωσε - ότι πρέπει να μπούμε για πολιτικούς λόγους. Ηξεραν ότι μέσα σ' αυτή τη διαδικασία αργά ή γρήγορα θα έρχονταν και οι κατραπακιές για ένα τμήμα της αστικής τάξης και για ορισμένα μεσαία στρώματα. Ποιοι ήταν αυτοί οι πολιτικοί λόγοι; «Από την ένταξη της Ελλάδας είχε να κερδίσει η αστική τάξη, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα δύναμη για να αντιμετωπίσει το λαϊκό ριζοσπαστισμό με αντιιμπεριαλιστική χροιά και συνθήματα, να αντιμετωπίσει την ελκτική δύναμη του σοσιαλιστικού συστήματος, το φόβο μπροστά στο ανερχόμενο εργατικό λαϊκό κίνημα. Αυτός ο λόγος υπάρχει και σήμερα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και συνέχισε υπενθυμίζοντας την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ως ένα κόμμα που εξέφραζε τότε με τα συνθήματά του και ανεξάρτητα από το αν είχε την πρόθεση ή τη διάθεση να τα υλοποιήσει, εξέφραζε όμως λαϊκά στρώματα, διαπαιδαγωγούσε ριζοσπαστικά ένα μέρος του κόσμου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ όμως, το όχι συνεπές, που στηριζόταν σε συμφέροντα ταλαντευόμενων λαϊκών στρωμάτων, με μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στην ΕΟΚ, προχώρησε μια ώρα αρχύτερα σε συντηρητική πορεία. «Η ένταξη - υπογράμμισε η ομιλήτρια - λειτούργησε σαν ένας πρόσθετος παράγοντας στη συντηρητικοποίηση του ίδιου του πολιτικού συστήματος και διάδοσης αυτής της συντηρητικοποίησης σε λαϊκές μάζες. Το ΚΚΕ Εσωτερικού, πιο ΠΑΣΟΚ κι απ' το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε την ένταξη και μετατράπηκε σε έναν παράγοντα αριστερού άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ για τη νομιμοποίηση της ΕΟΚ και μετέπειτα της ΕΕ στα μάτια ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων».


Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ήταν σταθμός για την αντιλαϊκή επέλαση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σημειώνοντας πως τότε ο ΣΥΝ, που ήταν στα πάνω του, λόγω και των διεθνών εξελίξεων, ήρθε και πάλι να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση την αντιλαϊκή και αντεργατική αυτή Συνθήκη.

Να χειραφετηθεί ο λαός απ' τη λογική των μονόδρομων

«Είτε πολιτικά είτε οικονομικά δει κανείς το θέμα - συνέχισε - ζητάμε από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, όσους υιοθετούν ριζοσπαστικές θέσεις να κάνουν το μεγάλο βήμα, να χειραφετηθούν από τη μοιρολατρία απέναντι στην ΕΕ και από τη λογική των μονόδρομων. Είναι ασυμβίβαστο κάθε όραμα για το μέλλον, κάθε σκέψη για καλύτερες μέρες με την αποδοχή του μονόδρομου της ΕΕ, αν δε συνειδητοποιηθεί ότι το λιγότερο που χρειάζεται σήμερα είναι η ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ, που να ενταχθούν σε προοπτική ρήξης, σύγκρουσης, ανατροπής με το καθεστώς των μονοπωλίων, ανατροπής στο επίπεδο της εξουσίας».

Ακόμη η ΓΓ της ΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει από εκλογές σε εκλογές, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε περίοδο που το εργατικό λαϊκό κίνημα δε βρίσκεται σε φάση αντεπίθεσης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κάλπη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο για ένα βήμα μπροστά, και συμπλήρωσε: «Να μην πάει χαμένη αυτή η μάχη».

Αμέσως μετά απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ερωτήματα, καλώντας όλους να αναλογιστούν αν είναι σήμερα ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους να έχουν δουλειά, να δουλεύουν λιγότερο, να ζουν καλύτερα, αν είναι ρεαλιστικό και λογικό ο αυτοαπασχολούμενος να μη νιώθει ανασφάλεια για το αύριο, αν είναι ρεαλιστικό να απολαμβάνει ο λαός δωρεάν Παιδεία και Υγεία και τα παιδιά του μετά τις σπουδές τους να βρίσκουν δουλειά αντίστοιχη του πτυχίου τους. Αν είναι ρεαλιστικό και εφικτό να ζει ο λαός σε ένα υγιές περιβάλλον από κάθε άποψη, φυσική, πνευματική, πολιτιστική, κλπ.. «Ναι, είναι λογικό», υπογράμμισε, και τόνισε ότι αν σήμερα παντού στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, ακόμα και σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει ταξική εκμετάλλευση. «Ναι - τόνισε - μπορούν οι λαοί να ζήσουν καλύτερα και αν δε ζουν είναι γιατί κυριαρχούν τα μονοπώλια και όλα, τι θα επενδυθεί και πού, τι θα παραχθεί και πόσο, καθορίζονται με κριτήριο μόνο το κέρδος τους. Χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρη η αντίθεση κεφάλαιο - εργασία, μονοπώλια - λαός, να γίνει ξεκάθαρος ο ταξικός χαρακτήρας, εδώ στην Ελλάδα, των κομμάτων που κυβερνούν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να γίνει ξεκάθαρος ο ολέθριος ρόλος των οπορτουνιστών. -Η εσείς ή εμείς. -Η η εργατική τάξη ή τα μονοπώλια», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αν το ΚΚΕ στάθηκε στα πόδια του όταν όλα ήταν εναντίον του, αν μπόρεσε να δώσει φτερά στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ήταν ακριβώς γιατί είχε ξεκάθαρη επιστημονική και ταξική ματιά σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα της ΕΕ, στο χαρακτήρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ρόλο του οπορτουνισμού, στέρεη αντίληψη τι είναι σοσιαλισμός και τι καπιταλισμός.

Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ

«Είμαστε περήφανοι - υπογράμμισε - γιατί είμαστε αμετακίνητοι στις θέσεις μας και αυτό συνέβαλε στην οικοδόμηση ισχυρών και ουσιαστικών δεσμών με το λαό. Ωστόσο, δεν αρκεί σήμερα η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση. Δεν είναι αρκετό αυτό που μας λέτε, τραβάτε εσείς μπροστά, χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ. Ο αντίπαλος τρέχει με 100 και εμείς πρέπει να τρέξουμε με 200. Απευθυνόμαστε σε όλους και τους λέμε: Σκεφτείτε, σας λένε ότι ο σοσιαλισμός απέτυχε, ο καπιταλισμός έγινε σχεδόν μονοκρατορία. Αφού έτσι είναι, γιατί παραδέρνει στην κρίση του; Γιατί δεν κάνει κάποιες παραχωρήσεις ή ελιγμούς; Γιατί έχουν πανικοβληθεί και τρώγονται μεταξύ τους; Γιατί θωρακίζονται και παίρνουν μέτρα καταστολής; Τι φοβούνται;

Γιατί ξέρουν ότι μπορεί τώρα ο συσχετισμός να είναι υπέρ τους αλλά δεν είναι υπέρ τους το μέλλον. Οι αντιφάσεις τους είναι τέτοιες που δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα για πάντα. Γιατί μπορεί το κίνημα να γνώρισε ήττα, αλλά ξέρουν ότι η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα είναι το αντίπαλο δέος κι από εκεί εκπορεύεται και ο αντικομμουνισμός, γιατί ξέρουν ότι ο μεγάλος τους νεκροθάφτης θα είναι το εργατικό κίνημα και για να γίνει ισχυρό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως υπάρχουν σήμερα χιλιάδες αποδείξεις ότι η εξουσία των μονοπωλίων αφαίρεσε δυνατότητες να ζουν οι λαοί καλύτερα, ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν γι' αυτό απαιτείται να πάμε στις κάλπες με μάτια ανοιχτά και δίχως να αποπροσανατολιστούμε απ' τη σκανδαλολογία κι απ' όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια που έλεγε το 2004 και η ΝΔ. «Ακόμα - σημείωσε - κι αν πάψουν οι μίζες, το οικονομικό προϊόν που θα προκύψει θα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό της νόμιμης κλοπής απ' την ταξική εκμετάλλευση. Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό να πάψει να φοβάται όσους τον φοβίζουν για να μπορούν να τον εκμεταλλεύονται. Να τολμήσει, να τους τιμωρήσει, να δοκιμάσει. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ σε συνδυασμό με την πιο βαθιά ήττα των δύο κομμάτων θα είναι το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών. Να μη σκορπίσει η ψήφος, θα χαθεί πολιτικά αν πάει στις άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τον "ευρωμονόδρομο". Να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στο πραγματικό αντίπαλο δέος, στο ΚΚΕ. Τρομοκρατήστε τους, αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για αντεπίθεση. Η ΝΔ χειρότερη γίνεται, καλύτερη όχι. Το ΠΑΣΟΚ δε γυρίζει στο '74, όπως δε γύρισε πουθενά η σοσιαλδημοκρατία. Η αστική τάξη έχει δύο κόμματα, μαύρο και στα δύο. ΚΚΕ ισχυρό. Σ' αυτή την ψήφο μπορεί ο λαός να έχει εμπιστοσύνη. Με αισιοδοξία συνεχίζουμε, με πολλή δουλειά και εμπιστοσύνη στο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ